267/2009. (IX. 24.) önkormányzati határozat
Tárgy: településőrök foglalkoztatására irányuló támogatás igényléséről

267/2009. (IX.24.) számú önkormányzati határozat
településőrök foglalkoztatására irányuló támogatás igényléséről 


1. Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kecze István polgármestert a határozat mellékletét képező Támogatási megállapodás aláírására és benyújtására.
Felelős: Kecze István polgármester
Határidő: 2009. szeptember 25.

2. Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete vállalja, hogy a településőrök foglalkoztatásához szükséges 172.000.- Ft önerőt a 2009. évi költségvetésről szóló 3/2009.(II.25.) önkormányzati rendelet 8. cím 5. alcím 7. szám „helyi közlekedés támogatása” előirányzat terhére biztosítja.
Felelős: Kecze István polgármester
dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző


Erről értesül:
1. Kecze István polgármester
2. dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
3. Polgármesteri Hivatal Igazgatási osztálya
4. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi osztálya
5. Polgármesteri Hivatal Építési és Városüzemeltetési osztálya

 

267/2009.(IX.24.) számú határozati javaslat melléklete

Támogatási megállapodás

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, (1055 Budapest, Kossuth tér 4. ) képviseletében: dr. Turi András rendészeti szakállamtitkár, (a továbbiakban: Minisztérium) és ……………………………………………………………………………… …………………………………………………… település önkormányzata/települési önkormányzatok társulása/önálló költségvetéssel rendelkező közterület-felügyelet (székhely: ……………………………………..………………………………………………………… képviseletében eljár: ………………………………………………………………………………………….…………. bankszámlaszám: …………………………………………..………………………. a továbbiakban: Támogatott) az alábbiakban állapodnak meg:
I. Támogatott kijelenti, hogy a megállapodás általa történő aláírása időpontjában ………… fő közterület-felügyelővel rendelkezik.
II. A Támogatott kötelezettséget vállal arra, hogy a jelen megállapodás III. pontjában rögzített támogatást kizárólag a megállapodás V. pontjában meghatározott feladat finanszírozására fordítja.

III. 1. A Minisztérium a V. pontban meghatározott feladat ellátására bruttó N x 80.000,- Ft, azaz .............................................................................. forint összegű egyszeri támogatást bocsát a Támogatott rendelkezésére az alábbi dologi kiadásokra, amennyiben az a településőrt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 36. § szerint közcélú munka keretében kívánja foglalkoztatni.
Elszámolható
a. mobiltelefon készülék a hozzá tartozó SIM kártyával (prepaid kártya esetén további feltöltő kártya is)
b. kerékpár,
c. „TELEPÜLÉSŐR” felirattal ellátott biztonsági mellény, (IRM által meghatározottak szerint )
d. fekete sapka, (IRM által meghatározottak szerint )
e. zseblámpa,
f. jegyzettömb és íróeszköz,
g. hordtáska
beszerzése, amelyek közül a c.-f. pontokban meghatározottak beszerzése kötelező.

 

III. 2. A Minisztérium a V. pontban meghatározott feladat ellátására bruttó N x 80.000,- Ft, azaz .................................................... forint összegű egyszeri támogatást bocsát a Támogatott rendelkezésére az alábbi dologi kiadásokra.
Elszámolható
a. mobiltelefon készülék a hozzá tartozó SIM kártyával (prepaid kártya esetén további feltöltőkártya is)
b. kerékpár,
c. „TELEPÜLÉSŐR” felirattal ellátott biztonsági mellény, (IRM által meghatározottak szerint )
d. fekete sapka, (IRM által meghatározottak szerint )
e. zseblámpa,
f. jegyzettömb és íróeszköz,
g. hordtáska
beszerzése, amelyek közül a c.-f. pontokban meghatározottak beszerzése kötelező.
A dologi kiadások fedezetésre nyújtott összeg mellett a Minisztérium a településőr munkabéréből havi Nx71.500Ft és annak járulékai (27%), azaz ………………………………………………..………… forint rendszeres támogatást is nyújt, amennyiben a településőr nem felel meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 36. § (3) bekezdése szerinti közcélú munka keretében történő foglalkoztatás feltételeinek.


A támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követően tételes elszámolás alapján negyedévente utólag kerül sor. Az első támogatási kör 2009. október 1-jétől 2009. december 31-éig tart. A 2009. évre szóló támogatás folyósítására a támogatási szerződés aláírását követően előleg formájában kerül sor. A folyósított előleggel legkésőbb 2010. január 31-éig kell elszámolni.
IV. 1. A Támogatott tudomásul veszi, hogy az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az IRM Ellenőrzési Főosztálya, az IRM Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Főosztály, (a továbbiakban: ellenőrzésre jogosult szervek) a Támogatott képviselőjétől jogosult felvilágosítást kérni, a feladat ellátásával kapcsolatos irataiba betekinteni, továbbá a szükséges okiratokról hitelesített másolatot, kivonatot vagy kimutatást kérni.
IV. 2. A Támogatott tudomásul veszi továbbá, hogy székhelye szerint illetékes helyi rendőrkapitányság jogosult a feladat ellátásának szakmai monitoringját végezni. Támogatott köteles a jelen megállapodás záradékát képező nyilatkozatnak megfelelően a rendőrkapitánysággal együttműködni.
IV. 3. A Támogatott vállalja, hogy
a megállapodás aláírásával egyidejűleg településőri feladatok ellátására alkalmaz a III.1/III.2. pontban leírt igényében megjelölt számú olyan személyt, aki a meghatározott feltételeken túl
 betöltötte a 18. életévét;
 cselekvőképes;
 büntetlen előéletű;
 rendelkezik az általános iskola 8. osztályának elvégzését igazoló bizonyítvánnyal;
 rendelkezik az igazságügyi és rendészeti miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítésekről szóló 26/2008. (XII. 20.) IRM rendeletben meghatározott szakképesítések valamelyikével, vagy az igénylő önkormányzat vállalja, hogy az igény jóváhagyásától számított 3 hónapon belül a településőrt a szakképesítés megszerzése érdekében beiskolázza;
 egészségileg alkalmas.

V. A településőr feladata a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII törvény 1. § (4) bekezdésben felsorolt, valamint egyéb jogszabályokban, illetve az alkalmazó helyi önkormányzat által meghatározott feladatok ellátásának, továbbá a közterület-felügyeletek tevékenységének támogatása, azok biztonságos és hatékony végrehajtása a közterületi jelenlét erősítése céljából, amelyet a szolgálatot ellátó közterület-felügyelővel együtt végez.

A Támogatott tudomásul veszi, hogy:
VI. 1. A helyi közterület-felügyelők egyenruhájának színével egyező színű felsőruházatot köteles biztosítani saját költségén, azonban az – a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy más hatóság tagjainak egyenruhájához való hasonlósága miatt – megtévesztésre nem lehet alkalmas.
VI. 2. A közterület-felügyelet közreműködésével köteles a településőrök részére szakmai felkészítő oktatást tartani, melyhez a területileg illetékes rendőrkapitányság szakmai segítséget nyújt.
VI. 3. A támogatás felhasználásával megszerzett tárgyi eszköznek minősülő vagyontárgyat kötelező leltárba venni, amely a Támogatási megállapodás aláírásától számított három éven belül csak a Minisztérium előzetes jóváhagyásával idegeníthető el, ennek betartása 3 éven belül bármikor ellenőrizhető;
VI. 4. Abban az esetben, ha a Támogatott a településőrökkel, illetve a településőri feladatokkal kapcsolatban tájékoztatót tesz közzé, vagy egyéb tájékoztatási eszközhöz folyamodik, például elektronikus úton közölt anyagokat (honlap, adatbázis, stb.) vagy kiadványt (ideértve a prospektusokat, szórólapokat is), illetve audio-vizuális anyagokat ad ki, köteles feltüntetni, hogy a tevékenység a Minisztérium támogatásával valósul meg;
A Támogatott a Minisztérium kérésére, valamint az országos és helyi média képviselőinek érdeklődésére köteles a tevékenységet bemutatni, vagy arról nyilatkozni;
VI. 5. A Támogatott tudomásul veszi, amennyiben nem számol el az első körben előleg formájában, illetve a negyedévente utólagos elszámolásra nyújtott támogatással, vagy az elszámolás nem kerül elfogadásra, úgy a továbbiakban mindaddig nem folyósítható részére támogatás, amíg az elszámolást be nem nyújtja, illetve az elfogadásra nem kerül.
VI. 6. A Támogatás nem rendeltetésszerű, a jelen szerződéssel ellentétes, illetve attól eltérő felhasználását az ellenőrzésre jogosult szervek a Támogatottal közösen felvett jegyzőkönyvben rögzítik, és javaslatot tesznek a szükséges intézkedések megtételére;
VI.7. A Támogatott vállalja, hogy a támogatási időszak alatt a támogatás elnyerésekor a közcélú foglalkoztatás keretében településőr feladatra igénybe vett személyt végig foglalkoztatja, kivéve ha a településőrrel szemben a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 96. § (1) bekezdés a)-b) pontjának megfelelő ok merül fel.

VII. A Minisztérium egyoldalú, írásban előterjesztett jognyilatkozatával a Támogatási megállapodástól való elállásra jogosult, ha az alábbi okok közül bármelyik bekövetkezik:
a) jelen szerződés V. pontjában meghatározott feladatot a Támogatási megállapodás Minisztérium általi aláírásának dátumától számított 10 napon belül a Támogatottnak felróható okból nem kezdi meg, és késedelmét ezen idő alatt írásban sem menti ki;
b) a Támogatott az igény benyújtása során, illetve a megállapodás megkötése érdekében valótlan, hamis adatot szolgáltatott;
c) a Támogatott a támogatást nem a megállapodásban meghatározott célra használja fel;
d) az V. pontban meghatározott feladat teljesítése a Támogatottnak felróható okból veszélybe kerül, illetve a Támogatott – neki felróható okból – nem teljesíti a jelen megállapodásban vállalt kötelezettségeit.
Visszafizetési kötelezettség esetén a befizetést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 10032000-01220122-50000005 sz. fejezeti kezelésű előirányzat-felhasználási keretszámlára kell teljesíteni.
A Támogatási szerződéstől való elállás esetén a Támogatott a támogatási összegnek a folyósítás napjától a visszafizetés napjáig, az elállás napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegét, az elállást tartalmazó jognyilatkozat kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül köteles visszafizetni.

VIII. Támogatott jogosult a jelen megállapodást egyoldalú írásos nyilatkozattal felmondani, ha az V. pontban meghatározott feladatot a továbbiakban ellátni nem képes, illetve azt nem kívánja.

IX. Felek tudomásul veszik, hogy jelen szerződés megkötésének feltétele:
 aláírt együttműködési záradék a területileg illetékes rendőrkapitánysággal;
 a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek történő megfelelés.

X. Jelen szerződés azon a napon lép hatályba, amely napon a Támogatási megállapodást a felek aláírták.

XI. Szerződő felek magukra nézve kötelezőnek fogadják el, hogy a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatával és nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2003. évi XXIV. törvény alapján a jelen szerződés lényeges tartalmáról szóló tájékoztatást nem lehet megtagadni üzleti titok címén.
A felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződéssel kapcsolatos jogviták rendezésére – annak értékhatárától függően – kikötik a Pesti Központi Kerületi Bíróság, illetve a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességét.
A felek tudomásul veszik, hogy a jelen megállapodáshoz csatolt Felhívás a szerződés elválaszthatatlan részét képezi.
Felek a megállapodást elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben egyezőt írták alá.


Kelt, ............................................................


Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Támogatott

Pénzügyi ellenjegyző:

 

« Vissza
Vissza a főmenübe