337/2009. (XI. 26.) önkormányzati határozat
Tárgy: 2010. második felében országos néptáncfesztivál megrendezésének lehetőségéről, szervezéséről

337/2009. (XI.26.) számú önkormányzati határozat
2010. második felében országos néptáncfesztivál megrendezésének lehetőségéről, szervezéséről


1. Kisújszállás Város Önkormányzatának képviselő-testülete megismerte a 2010. szeptember végére tervezett „Kivilágos kivirradtig” Néptánc- és Gasztronómiai Fesztivál előzetes programját, és támogatja azt az 1. számú melléklet szerint.

2. A képviselő-testület megköszöni a programtervezet elkészítését a Művelődési és Ifjúsági Központ munkatársainak, valamint köszönetet mond a civil szervezeteknek érdeklődésükért, együttműködésükért és ötleteikért. A képviselő-testület kéri, hogy a fesztivál megrendezésében is legyenek aktív partnerek.

3. A képviselő-testület megbízza a Művelődési és Ifjúsági Központot azzal, hogy a 2010. évi költségvetés elfogadását követően dolgozza ki a fesztivál részletes programját és költségvetését.

Határidő: 2010. április 15.
Felelős: Janó Lajos igazgató


Erről értesülnek:
1. Kecze István polgármester
2. Dr. Kittlinger Ilona címzetes főjegyző
3. Gönczi Károly bizottsági elnök
4. Művelődési és Ifjúsági Központ
5. Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület (5310 Kisújszállás, Deák F. u. 6.)
6. Munkás Horgász Egyesület (5310 Kisújszállás, Béla király u. 14.)
7. Nagycsaládosok Egyesülete (5310 Kisújszállás, Bem u. 30.)
8. Országos Szalma- és Csuhéfonók Baráti Társasága Egyesület
(5310 Kisújszállás, Kossuth Lajos u. 41.)
9. Városvédő és –Szépítő Egyesület (5310 Kisújszállás, Szabadság tér 1.)
10. Polgármesteri Hivatal Intézményi Osztálya

 

A 337/2009 (XI. 26) sz. önkormányzati határozat
1. számú melléklete

A „Kivilágos kivirradtig” Néptánc és Gasztronómiai Fesztivál programterve


• Néptáncos produkciók, menettánc bemutatók – A fesztivál néptáncos programjainak összeállításakor a helyi néptáncosok kapcsolatrendszerére építünk. A takarékosabb változat szerint max. 5 néptánccsoportot szeretnénk meghívni, elsősorban az észak-alföldi régióból. Nevesebb néptánc együttes meghívására, amelyik komplex gálaműsort nyújt, valószínűleg nem lesz lehetőség. A meghívott néptánc csoportoktól 20 perces produkciókat, ill. menettánc bemutatót várunk. Törekedni szeretnénk arra, hogy a fellépéseken túl bevonjuk táncos vendégeinket a fesztivál egyéb programjaiba, pl. sportrendezvények, főzőverseny. A kedvező tapasztalatok alapján a fesztivál keretében 2010-ben is javasoljuk megrendezni a népfoci tornát. A meghívott néptánccsoportok számára étkezést, igény esetén szállást biztosítunk, az utazási költség a fellépőket terheli.

• Népi játékok, sporthelyszínek utcája – A fesztivál keretében szeretnénk a rendezvény arculatához igazodó játékhelyszíneket kialakítani, ahol a résztvevők kipróbálhatják felsorakoztatott eszközöket. A népfoci-torna is egyik eleme a helyszínnek. A népfoci tornát két naposra tervezzük, szombaton a selejtezők, vasárnap délelőtt a helyosztó mérkőzések.

• Utcaszínházi előadás – itt a nap folyamán egy előadás megtartására kerülhet sor.

• Folk előadások – a fesztiválon résztvevő néptánc csoportok zenekari kíséretéhez indokolt egy népi zenekar meghívása. Ezentúl maximum egy együttes felléptetését tervezzük.

• Mesterségek utcája – kézművesek kiállítása, bemutatója, vására. Javasoljuk felvenni a kapcsolatot a Városok Falvak Szövetségével. Az adott települést bemutató standokat várunk a hagyományőrző, kézműves- és gasztronómiai jelleg kiemelésével, természetesen a helyi töltöttkáposzta, pálinka bemutatását hangsúlyozva.

• Hadtörténeti utca – az utcakép kialakításában számítunk a Szabad Lovagok Rendje Egyesület, valamint a Bokorvirág Hagyományőrző Egyesület kapcsolatrendszerére. Testvértelepüléseink hadtörténeti csoportjait nem tudjuk fogadni.

• Gasztronómiai utca – szándékunk szerint a gasztronómiai utca a fesztivál kiemelkedő helyszíne. Ez az utca, szó szerint a fesztivál sava-borsa kell, hogy legyen. Meg kell jelenítenünk a töltöttkáposzta készítésének számtalan módját. A résztvevők verseny keretében mérettethetik meg az általuk készített ételt. A cél, hogy minél több kategóriában hirdessünk eredményt, pl. a legfinomabb töltöttkáposzta, a legeredetibb töltöttkáposzta, a legszebb tálalás, a legváltozatosabb felhozatal, a legnagyobb töltelék, a legkisebb töltelék stb. A díjazottak elnyerhetik, pl. a Kisújszállási Káposztavitéz címet. A gasztronómiai utcában a már hagyományosnak tekinthető pálinkaverseny is helyet kaphat, kibővítve a versenyre jelentkezők körét a résztvevő településekkel. Célszerű erősíteni a Panyolával kialakított jó kapcsolatot is. Panyola és Kisújszállás között egy hosszabb távú együttműködés alapja is lehet a fesztivál. Házi készítésű sütemények versenyét is meghirdetjük. Érdemes gondolkodni valamilyen fesztiválrekord meghirdetésén is.

• Kisújszállási utca – a helyi művészeti, szórakoztató csoportok, civil szervezetek bemutatkozási helyszíne ill. igény esetén helyi vállalkozások kitelepülésére is lehetőséget kell biztosítani.

• Csík zenekar lemezbemutató koncertje – várhatóan szeptember 25-én az esti órákban, önálló koncert, külön belépődíjjal.

A fesztivál költségvetése:

Kiadások:

1 db színpad bérleti díja: 100.000 Ft
Áramforrások biztosítása: 100.000 Ft
5 db mobil WC bérleti díja: 150.000 Ft
Szállítási költség: 50.000 Ft
Szerzői jogdíj: 30.000 Ft
Reklám költség: 100.000 Ft
Hangosítás bérleti díja: 70.000 Ft
A fellépő néptánccsoportok étkezése - ebéd : 100 fő x 650 Ft 65.000 Ft
- vacsora: 100 fő x 300 Ft 30.000 Ft
Szállásköltség: 50 fő x 1000 Ft 50.000 Ft
Központi zenekar díja: 100.000 Ft
Hadtörténeti csoportok díja: 150.000 Ft
Egyéb fellépők szolgáltatási díja: 150.000 Ft
Játékhelyszínek: 100.000 Ft
Egyéb megbízási díjak (zsűri, játékvezetők,
pakoló személyzet, biztonsági személyzet,
mentő ügyelet, takarító személyzet, stb.): 50.000 Ft
Versenyek díjazása: 100.000 Ft
Dekoráció: 50.000 Ft
Egyéb költség ( pl. eszközök a főzőbemutatókhoz ) 55.000 Ft
Összesen: 1 500 000 Ft

Bevétel:

Önkormányzati támogatás: 1 500 000 Ft


 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe