370/2009. (XII. 22.) önkormányzati határozat
Tárgy: a Kisújszállási Vízmű Kft és a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft 2010. évi működésének szabályozásáról

A határozat a csatolt dokumentumokban, elfogadott formátumban szerepel.

370/2009. (XII.22.) számú önkormányzati határozat
a Kisújszállási Vízmű Kft és a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft 2010. évi működésének szabályozásáról

 

Kisújszállási Vízmű Kft Kisújszállási Városgazdálkodási Kft
I. Termelő és szolgáltató tevékenység
1. Önálló főtevékenységek
1. A víztermelés és szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és kezelés tevékenységét a hatósági előírások betartása mellett, a fogyasztók megelégedésére kell végeznie.
2. Saját hatáskörben köteles elvégezni azokat a karbantartásokat, amelyek javítják a fogyasztók elégedettségét.
3. Végre kell hajtani minden olyan feladatot, amely a város és lakosainak érdekét szolgálja a szolgáltatás területén.
4. A 2010. évi víz és szennyvíz díjak megállapításakor azok szerkezetén nem kell változtatni. A vízdíjak és szennyvízdíjak mértékét a tárgyévet megelőző év végéig az önkormányzat rendeletben rögzíti.
5. A társaság a tartalékainak feltárásával törekedjen az általános költségeinek csökkentésére. 1. Hulladékgyűjtés és kezelés valamint a szennyvízgyűjtés tevékenységeket a hatósági előírások betartása mellett, a szolgáltatást igénybe vevők megelégedésére kell végeznie.
2. Saját hatáskörben köteles elvégezni azokat a karbantartásokat, amelyek javítják a szolgáltatást igénybe vevők elégedettségét.
3. Végre kell hajtani minden olyan feladatot, amely a város és lakosainak érdekét szolgálja a szolgáltatás területén.
4. A hulladékgyűjtés 2010. évi díjemelés mértékét a tárgyévet megelőző év végéig az önkormányzat rendeletben rögzíti.
5. Tovább kell folytatni a korszerű hulladékgazdálkodást és szelektív hulladékgyűjtést.
6. A tulajdonos elvárása az, hogy a tartalékok feltárásával a társaság vállalati általános költsége a 2009. évihez képest 3 %-kal csökkenjen az üzemi általános költségek 2009. évi szinten tartása mellett.
2. Önkormányzati finanszírozású tevékenységek
1. A fürdőüzemeltetés és belvízelvezetés területén a feladatokat úgy kell meghatározni, hogy ezeknek a tevékenységeknek az önkormányzat hozzájárulása nem haladhatja meg a 2010. évi koncepcióban elfogadott összegeket.
2. A fürdőbelépő díjait 2009. évhez képest 2010. évben csak olyan mértékben lehet emelni, amilyen mértékben ténylegesen megnövekszik a szolgáltatás színvonala.
3. A társaság 2010. évben is köteles maximálisan kihasználni a közcélú, közhasznú dolgozók foglalkoztatásának lehetőségét. 1. Parkgondozás, a köztisztasági feladatok ellátása, a hulladéklerakó és hulladékudvar üzemeltetés területén a feladatokat úgy kell tervezni, hogy az önkormányzat ezen feladatok finanszírozására a 2009. évi szint inflációval növelt összegét tudja biztosítani.
2. A lakóház üzemeltetési költségek csökkentése szükséges, mivel azok aránya a befolyt bérleti díjakhoz képest nagyon magas.
3. A Kft végezzen vizsgálatot az általa kezelt ingatlanok műszaki állagára vonatkozóan, tervszerűen állapítsa meg a szükséges karbantartásokat, megelőzve ezzel az elmaradt munkák miatti kényszerű felújításokat. A vizsgálat elvégzésének határideje: 2010. szeptember 30.
4. A lakóházak bérleti díjait a tárgyévet megelőző év végéig az önkormányzat rendeletben rögzíti.
5. A társaság 2010. évben is köteles maximálisan kihasználni a közcélú, közhasznú dolgozók foglalkoztatásának lehetőségét.
II. Eszközfejlesztés, beruházás
1. A társaságnak a 149/2008. (IV. 29.) sz. önkormányzati határozatban szereplő középtávú fejlesztési tervében meghatározott eszközfejlesztéseket kell végrehajtani.
2. A nagyobb értékű beruházások átmeneti pénzügyi finanszírozását –amennyiben erre szükség van – önkormányzati kölcsön vagy beruházási hitel formájában kell biztosítani.
3. A társaság a tervezett fejlesztéseihez folyamatosan figyelje és használja ki a pályázati lehetőségeket, csökkentve ezzel a beruházásokhoz biztosítandó saját erő összegét. 1. A társaságnak törekedni kell az elhasználódott eszközeinek a pótlására.
2. Az elhasználódott eszközök pótlásába tartoznak bele azok az eszközök is, amelyeknek pótlására a hulladékgazdálkodási díjak hosszabb távon fedezetet biztosítanak.
3. A nagyobb értékű beruházások átmeneti pénzügyi finanszírozását –amennyiben erre szükség van – önkormányzati kölcsön vagy beruházási hitel formájában kell biztosítani.
4. A társaság a tervezett fejlesztéseihez folyamatosan figyelje és használja ki a pályázati lehetőségeket, csökkentve ezzel a beruházásokhoz biztosítandó saját erő összegét.
5. A társaságnak a tulajdonában lévő eszközei után elszámolt értékcsökkenés összegének 100%-át fejlesztésre kell fordítania.
 

III. Eredmény- tulajdonosi részesedés
1. Eszközhasználati díj

1. A tulajdonos a tulajdonában lévő eszközök értéknövelő használatáért eszközhasználati díjat számol fel. Az eszközhasználati díj alapja a használatba átadott eszközök éves értékcsökkenése.

2. 2010. évben az éves értékcsökkenés minimum 45 %-ának megfelelő eszközhasználati díjat kell a társaságnak a tulajdonos részére megfizetni differenciáltan a következők szerint:
a.) az első negyedévben az éves értékcsökkenés 45 %-ának megfelelő eszközhasználati díj 10 %-át,
b.) a második negyedévben az éves értékcsökkenés 45 %-ának megfelelő eszközhasználati díj 20 %-át,
c.) a harmadik negyedévben az éves értékcsökkenés 45 %-ának megfelelő eszközhasználati díj 30 %-át,
d.) a negyedik negyedévben a polgármester dönt - a Kft. ügyvezetésével egyeztetve, és a felügyelőbizottság véleményének kikérésével, - eszközhasználati díj összegéről, mely az a-b-c.) pontokban megfizetett eszközhasználati díj figyelembevételével, elérheti az éves értékcsökkenés 100 %-át.
e.) A következő évi mértéket a tulajdonos a 2011. évi tulajdonosi elvárásoknál havi bontásban határozza meg.


1. A tulajdonos a tulajdonában lévő, 2009. december 31. napjáig átadott eszközök értéknövelő használatáért évi nettó 3 millió forint eszközhasználati díjat számol fel.

 

 

 


2. Tulajdonosi osztalék mértéke
1. A tulajdonos részéről elvárás, hogy a társaság nyereségesen gazdálkodjon.
2. Az alapító önkormányzat, mint tulajdonos a mindenkori adózott eredmény 10 %-át osztalék címén elvonja.
3. A társaság a mérleg szerinti eredményét köteles eredménytartalékba helyezni. 1. A tulajdonos részéről elvárás, hogy a társaság nyereségesen gazdálkodjon.
2. Az alapító önkormányzat, mint tulajdonos a mindenkori adózott eredmény 10 %-át osztalék címén elvonja.
3. A társaság a mérleg szerinti eredményét köteles eredménytartalékba helyezni.
 


IV. Létszám és bérgazdálkodás
1. Létszámadatok
1. Változatlan feladat-ellátás és árbevétel esetén 2010. évben a foglalkoztatott munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszáma közcélú és a fürdőgyógyászatban foglalkoztatottak nélkül 40 fő, melyből a szellemi foglalkozásúak létszáma maximum 9 fő, a fizikai foglalkozásúak létszáma 31 fő lehet. Ettől a létszámtól csak többletfeladat esetén, a felügyelő bizottság egyetértésével lehet eltérni. A fürdőgyógyászati tevékenységnél foglalkoztatottak létszámát a tényleges igény és a strandfürdő wellnessturisztikai fejlesztése alatt működtethető ellátás alapján a tulajdonossal egyeztetve kell meghatározni.
2. A társaság feladatainak maradéktalan elvégzése érdekében – a tulajdonossal előre történő egyeztetés után – közcélú foglalkoztatottak munkáját is igénybe veheti. A közcélú foglalkoztatottak létszámát a tulajdonos határozza meg.
3. Amennyiben új munkavállaló felvétele szükséges, törekedni kell arra, hogy a Start kártya nyújtotta előnyöket és a Munkaügyi Központ támogatásait a társaság ki tudja használni.
1. Változatlan feladat-ellátás és árbevétel esetén 2010. évben a foglalkoztatott munkavállalók átlagos statisztikai állományi létszáma közcélú foglalkoztatottak nélkül 36 fő, melyből a szellemi foglalkozásúak létszáma maximum 9 fő, a fizikai foglalkozásúak létszáma 27 fő lehet. Ettől a létszámtól csak többletfeladat esetén, a felügyelő bizottság egyetértésével lehet eltérni.
2. A társaság feladatainak maradéktalan elvégzése érdekében – a tulajdonossal előre történő egyeztetés után – közcélú foglalkoztatottak munkáját is igénybe veheti. A közcélú foglalkoztatottak létszámát a tulajdonos határozza meg.
3. Amennyiben új munkavállaló felvétele szükséges, törekedni kell arra, hogy a Start kártya nyújtotta előnyöket és a Munkaügyi Központ támogatásait a társaság ki tudja használni.
4. A társaságnak a hatékonyabb struktúra kialakítása érdekében az előző években elkezdett ésszerűsítést célszerű folytatni.

2. Bérgazdálkodás

1. A társaság 2010. évi bértömege nem lehet több mint a 2009. évi jutalmakkal (prémiummal) csökkentett 2009. évi bértömeg 110 %-a. Az évi bértömeg a jogszabályi változások miatt, valamint a többletfeladatokért járó bértömeg összegével módosítható.
1. A társaság 2010. évi bértömege nem lehet több mint a 2008. évi jutalmakkal (prémiummal) csökkentett 2008. évi bértömeg. Az évi bértömeg a jogszabályi változások miatt, valamint a többletfeladatokért járó bértömeg összegével módosítható.
V. Beszámolási kötelezettség
1. A társaság köteles a gazdálkodásáról készített rövid beszámolóval negyedévente a felügyelő bizottságot tájékoztatni.
2. A 2010. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz készített kiegészítő melléklet mellékletében – mely csak a tulajdonoshoz kerül - ki kell térni arra, hogy a társaság a tulajdonos által megfogalmazott elvárásokat hogyan teljesítette. Be kell mutatni be nem hajtott hátralékok rendezésére tett intézkedéseket, illetve a kintlévőségek részletezését
3. A két Kft-nek egységesen, a 400/2008. (XII. 19.) sz. önkormányzati határozat melléklete szerinti tartalommal üzleti tervet kell készítenie tárgyévet követő év március 31. napjáig. 1. A társaság köteles a gazdálkodásáról készített rövid beszámolóval negyedévente a felügyelő bizottságot tájékoztatni.
2. A 2010. évi egyszerűsített éves beszámolóhoz készített kiegészítő melléklet mellékletében - mely csak a tulajdonoshoz kerül - ki kell térni arra, hogy a társaság a tulajdonos által megfogalmazott elvárásokat hogyan teljesítette. Be kell mutatni be nem hajtott hátralékok rendezésére tett intézkedéseket, illetve a kintlévőségek részletezését.
3. A két Kft-nek egységesen, a 400/2008. (XII. 19.) sz. önkormányzati határozat melléklete szerinti tartalommal üzleti tervet kell készítenie tárgyévet követő év március 31. napjáig.

VI. Könyvvezetési kötelezettség
1. A könyvvezetést és az analitikus nyilvántartásokat úgy kell kialakítani, hogy a társaság által ellátott feladatok költségei-bevételei tevékenységenként elkülöníthetőek legyenek. 1. A könyvvezetést és az analitikus nyilvántartásokat úgy kell kialakítani, hogy a társaság által ellátott feladatok költségei-bevételei tevékenységenként elkülöníthetőek legyenek.
Erről értesül:
1. Kecze István polgármester
2. Kisújszállási Városgazdálkodási Kft.
3. Kisújszállási Vízmű Kft.
4. Polgármesteri Hivatal Pénzügyi osztálya
 

« Vissza
Vissza a főmenübe