57/2005. (XII. 2.) önkormányzati rendelet
Tárgy: a helyi sporttevékenység támogatásáról

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

57/2005. (XII.2.)
önkormányzati rendelete

a helyi sporttevékenység támogatásáról

Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdése, valamint a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdése alapján a helyi sporttal kapcsolatos feladatairól a következő önkormányzati rendeletet alkotja.
 

I.
Az önkormányzat sporttal kapcsolatos kötelező feladatai

1. §.

(1) Az önkormányzat – figyelemmel a sport hosszú távú fejlesztési koncepciójára – minden választási ciklus elején – megalakulásától számított 6 hónapon belül - felülvizsgálja korábbi sportkoncepcióját, melyet szükség szerint meghosszabbít vagy újat alkot. A koncepcióban megfogalmazott célok megvalósulását az önkormányzat kétévente, illetve a választási ciklus végén értékeli. Az értékelés előterjesztése az önkormányzat sporttal foglalkozó Egészségügyi, Szociális és Sportbizottságának (továbbiakban: Szakbizottságának) feladata.

(2) A sportkoncepcióban megfogalmazott célok alapján az önkormányzat együttműködik az illetékességi területén működő, a sporttörvény hatálya alá tartozó helyi sportszervezetekkel.
Az önkormányzat Polgármesteri Hivatala az állami sportinformációs rendszerben nyilvántartott helyi sportszervezetekről külön nyilvántartást vezet. A nyilvántartásban szereplő sportszervezetekkel való együttműködés az önkormányzat sporttal foglalkozó szakbizottságának feladata. Az együttműködés formái különösen: kölcsönös információnyújtás, szabadidős- és sportrendezvények önkormányzati szintű koordinálása, pályázatfigyelés és pályázati tanácsadás, évente városi sportfórum rendezése, városi szabadidő és sportnaptár összeállítása.

(3) Az önkormányzat gondoskodik a tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartásáról és működtetéséről
Az önkormányzat a tulajdonában álló sportlétesítményeket – megállapodás alapján - a helyi sportszervezetek sportcélú használatába adhatja.

A megállapodásnak tartalmaznia kell a használatba adás időtartamát, a sportcélú hasznosítás megnevezését, a megállapodó felek kötelezettségeit és feladatait. A megállapodás(ok) előkészítése a Polgármesteri Hivatal feladata. Az önkormányzat a sportlétesítmények ily módon történő fenntartásához és működtetéséhez az önkormányzati sportalap terhére hozzájárul.

Az önkormányzat fenntartásában működő sportlétesítmények felsorolását a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat megteremti az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeit.
Az önkormányzat különös gondot fordít arra, hogy a fenntartásában működő általános és középiskolákban - a közoktatásról szóló törvénnyel összhangban – a tanulók mindennapi testedzéséhez szükséges feltételeket, illetve az iskolai sportkör és/vagy diáksport-egyesület működését biztosítsa. Az ehhez szükséges tárgyi és személyi feltételek pénzügyi fedezetét az intézményi költségvetések tartalmazzák.

Az önkormányzat által fenntartott iskolákban működő diáksportkörök, diáksport-egyesületek az általuk szervezett, lebonyolított sportprogramok megvalósításához – az e rendeletben foglaltak szerint - pályázatot nyújthatnak be a sportalap terhére a Szakbizottság által meghirdetett pályázatokra.

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos önként vállalt feladatai

2. §

Az önkormányzat a helyi sporttevékenység fejlesztése érdekében a kötelező feladatain túl az alábbi célokat támogatja:

(1) az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fejlesztése – lehetőség szerint pályázati források bevonásával
(2) szabadidősport-programok támogatása
(3) gyermek és ifjúsági sport, utánpótlás-nevelés
(4) sportszervezetek működése, tárgyi eszköz-beszerzése

II.

Sportalap létrehozása

3. §

(1) Az önkormányzat a helyi sporttevékenység támogatására sportalapot hoz létre, melynek forrásai:
a.) az önkormányzati költségvetésből nyújtott, az éves költségvetési rendeletben meghatározott összegű támogatás
b.) a sportalap tárgyévet megelőző pénzmaradványa
c.) az alap javára teljesített befizetések
d.) az alap javára teljesített visszafizetések és ezek járulékai
e.) pályázati bevételek

(2) A sportalap bevétele és év végi maradványa nem vonható el.


III.

A sportalapból nyújtott támogatás formái

4. §

A sportalapból
(1) működésre, a működéshez szükséges eszközök beszerzésére támogatás az állami sportinformációs rendszerben nyilvántartott helyi sportszervezetek részére,
(2) utánpótlás-nevelési támogatás az élsport, versenysport szakosztályokat működtető helyi sportszervezetek részére pályázat útján,
(3) szabadidősport programokhoz támogatás az ilyen programok szervezését, lebonyolítását végző magánszemélyek, civil közösségek, nevelési-oktatási intézmények, helyi sportszervezetek részére pályázat útján,
(4) ingatlan-karbantartási támogatás az önkormányzati tulajdonú sportlétesítményekben működő helyi sportszervezetek, illetve a létesítmény kezelője részére utófinanszírozással nyújtható.

 

5. §

(1) A sportalap négy az önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározott mértékű részből áll:
a.) Sportingatlan alap
A sportingatlan alap két részből áll:
aa.) ingatlanok karbantartása, fejlesztése alap
A sportingatlan alapnak ez a része az önkormányzati tulajdonú, 1. számú melléklet szerinti sportlétesítmények karbantartására, fejlesztésére szolgál. A sportingatlan alap felhasználható pályázati önerőként is, de csak az 1. számú melléklet szerinti sportlétesítmények karbantartását, fejlesztését szolgáló pályázatoknál.
ab.) pályázati önerő alap
A sportingatlan alap pályázati önerő része kizárólag sportlétesítmények, fejlesztésére, kialakítására kiírt pályázatokon történő részvétel önerejéhez használható fel. Amennyiben nem kerül felhasználásra az adott költségvetési év október 1-jéig a felosztásra jogosultnak indokolt esetben joga van átcsoportosítani az ingatlanok karbantartása, fejlesztése pont szerinti célra átcsoportosítani a pályázati önerő alapot.
 

b.) Működési alap
Sportszervezetek működésének, illetve a működéshez szükséges eszközök beszerzéséhez nyújtható belőle támogatás a 4.§ (1) bekezdése alapján.
 

c.) Támogatási alap
A 4.§ (2) és (3) bekezdése szerinti pályázati úton elosztott támogatások pénzügyi fedezetére szolgál, amelyből:
ca.) utánpótlás-nevelésre 55%
cb.) szabadidősport programok támogatására 45%
használható fel, és e támogatások odaítélésére a 7. §-ban meghatározott pályázati rend az irányadó.
 

d.) Tartalékalap

(2) A képviselő-testület

a.) az (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott alap felosztásának hatáskörét a polgármesterre,
b.) az (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott alap felosztásának hatáskörét a Szakbizottságra,
c.) az (1) bekezdés c.) pontjában meghatározott alapra vonatkozó pályázat meghirdetésének, a beérkezett pályázatok elbírálásának és a pályázati támogatás odaítélésének hatáskörét Szakbizottságra,
d.) az (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott alap felhasználásának hatáskörét a Szakbizottságra

átruházza.


A sportalapból nyújtott támogatás felhasználása

6. §.

(1) Az 5.§ (1) a.) pontja szerinti alap felhasználásáról a polgármester megállapodásokat köt, beszerzési eljárást folytat le, illetve pályázatokat készít és nyújt be. Az 5.§ (1) b.), c.) és d.) pontja szerinti alapok felhasználásáról a Szakbizottság a támogatott szervezettekkel megállapodást köt.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell: a támogatás összegét, célját, feltételeit, a pénzügyi teljesítést, annak ütemezését, nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget. Ha a támogatásban részesült a megállapodásban meghatározott feltételeket nem vagy csak részben teljesíti, a támogatást a polgármester, illetve a Szakbizottság részben vagy egészben visszavonhatja. A támogatás visszavonásáról valamennyi érdekeltet tájékoztatni kell.
A visszavont támogatást a kedvezményezett köteles visszafizetni.
 

(3)A támogatás rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzéséről a polgármester, illetve a Szakbizottság gondoskodik.

Pályázati eljárás

7. §

(1) A pályázati támogatás pályázati feltételeit – e rendelet figyelembevételével – a Szakbizottság az önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követő ülésén fogalmazza meg, majd az önkormányzat hírlevelében hirdeti meg.
(2) A pályázatok benyújtási határideje: a meghirdetéstől számított 20. nap
(3) A szakbizottságnak a beérkezett pályázatokat a (3) bekezdésben meghatározott határidőtől számított 30 napon belül kell elbírálnia.
(4) Az elbírálás szempontjait a Szakbizottság dolgozza ki.

IV.
Záró rendelkezések

8.§

(1) E rendelet 2006. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 1. §. (2) és 4. §. (1) bekezdésében foglaltaknak az állami sportinformációs rendszerben való nyilvántartásra vonatkozó részét az állami sportinformációs rendszer működésének megkezdését követően kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló 7/2005. (I.28.) önkormányzati rendelet.


Kisújszállás, 2005. december 1.

 

(:Palágyi Gábor:)                                                                   (:Dr.Kittlinger Ilona:)
polgármester                                                                         címzetes főjegyző


A rendelet kihirdetésre került 2005. december 2. napján, a Városháza hirdetőjében.
Kisújszállás, 2005. december 2.
 

(:Dr.Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző
 

Jogharmonizációs szempontból felülvizsgálva
Kisújszállás, 2005. december 2.

 (:Dr. Kittlinger Ilona:)
címzetes főjegyző

 

« Vissza
Vissza a főmenübe