25/2005. (V. 27.) önkormányzati egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet
Tárgy: a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról

 

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK
 
25/2005. (V.27.)
önkormányzati rendelete
 
a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról
egységes szerkezetben
Kisújszállás Város Önkormányzati Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 102. § (2) bekezdés b) pontja alapján az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben a törvény 115-116-117. §-a alapján fizetendő térítési- és tandíjakról a következő rendeletet alkotja:
1. §
 
A rendelet hatálya a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekre terjed ki.
2. §
 
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. (továbbiakban: törvény) 114. §-ában meghatározott szolgáltatásokon kívül a közoktatási szolgáltatásokért fizetendő térítési és tandíjat a törvény 117. §-ában foglaltak figyelembevételével és az iskolaszék – annak hiányában az iskolai szülői szervezet (közösség) és az iskolai diákönkormányzat – véleménye alapján az iskolaigazgató állapítja meg.
3. §
 
Az Alapfokú Művészetoktatási Intézményben (továbbiakban: művészeti iskola) tanévenként fizetendő térítési díj
a) a 18 éven aluliaknál a – tanévkezdéskor számított – szakfeladatra jutó folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 6 %-a, mely azonban a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás zeneművészeti ág esetén 10, más művészeti ág esetén 20 százalékánál,
b) a 18 éven felüli, de 22. éven aluli tanulóknál a – tanévkezdéskor számított – szakfeladatra jutó folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 15 %-a, mely azonban a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás zeneművészeti ág esetén 10, más művészeti ág esetén 20 százalékánál.
A 22. életévüket betöltött tanulók képzését a művészeti iskola vállalkozás keretében végzi.
4. §
 
A második és további szakképesítés megszerzésére irányuló képzést az iskola vállalkozás keretében végzi.
5.      §
A térítési díjat a tanulmányi eredménytől függően csökkenteni kell – a művészeti iskola kivételével – a következők szerint:
a) 5     -   4,51     tanulmányi átlag esetén    70 %-kal
b) 4,50 - 4,01     tanulmányi átlag esetén    50 %-kal
c) 4,00   - 3,01    tanulmányi átlag esetén    30 %-kal.

 

2/3
6.      §
A művészeti iskolában fizetendő térítési díjat – a 2005/2006-os tanévben tanulmányaikat előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók kivételével – csökkenteni kell a következők szerint:
a)      4,5-5-ös tanulmányi átlag esetén 20 %-kal.
b)      A kiselőképzőbe, előképzőbe és hangszeres előképzőbe felvett tanulók esetén mindkét félévben 20 %-kal.
 
7.      §
 
A térítési díj fizetésére a törvényben és az e rendelet 5. §-ában szabályozottakon túlmenően biztosítható kedvezmények a művészeti iskola kivételével:
a) Teljes egészében elengedhető a térítési díj, ha a fizetésre kötelezett családjában az 1 főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíjminimum 80 %-át nem éri el.
b) Mérsékelhető a térítési díj, ha a fizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíjminimum 150 %-át nem éri el.
8.      §
(1) A művészeti iskolában a térítési díj kedvezményre, mentességre fordítható összeg nagysága – az e rendelet 8. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével – a kiszabott térítési díj iskolaszintű tömegének maximum 10 %-a.
A kedvezmények megállapításakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:
-          nagycsaládosok gyermekei,
-          munkanélküli szülők gyermekei,
-          létminimum alatt élő szülők gyermekei,
-          csonka családok gyermekei,
-          ha a tanuló több tanszakon tanul,
-    a művészeti iskolai dolgozók gyermekei, ha a helyi szakszervezet kéri, és a Kollektív Szerződés tartalmazza.
A kedvezményezettek köréről a nevelőtestület véleménye alapján az iskolaigazgató dönt.
 
(2) A tanulmányaikat a 2005/2006-os tanévben előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokra felvett tanulók esetében a térítési díj kedvezményre fordítható összegének nagysága tanévenként: zeneművészeti ágban a feladatellátáshoz biztosított alap normatív állami hozzájárulás összegének egyénenként megállapított tíz, más művészeti ágban húsz százalékán felüli összeg. A kedvezmények megállapításakor az ezen rendelet 8. § (1) bekezdésében felsorolt szempontokat kell figyelembe venni azzal, hogy a hátrányos helyzetű tanulóktól térítési díj nem szedhető.
 
9.      §
 
(1) A térítési díj egy összegben vagy részletekben fizethető. A térítési díj megállapításához a benyújtást megelőző 6 hónapra vonatkozó jövedelemigazolást kell alkalmazni. A hátrányos helyzetet a szülőnek/gondviselőnek kell igazolnia a védelembe vételről, illetve a rendszeres gyermekvédelmi támogatás megítéléséről szóló határozattal.
 
(2) A tanulók az első félévben - az előző iskolai záró vagy érettségi vizsgájának, ennek hiányában záró évének tanulmányi eredménye alapján számított - térítési díjat kötelesek fizetni.

 

3/3
 
(3) A térítési díjakat a művészeti iskolában a tanulmányaikat a 2005/2006-os tanévben előképzőn vagy az első alapfokú évfolyamon megkezdők, majd ezt követően a belépő évfolyamokon beiratkozáskor, illetve az első félévi térítési díjat a tanév december 1. napjáig, a második félévi térítési díjat pedig a tanév március 15. napjáig kell befizetni.
 
10. §
Értelmező rendelkezések
E rendelet alkalmazásában:
Család:        egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók;
Közeli hozzátartozó: a házastárs, az élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a
                   mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha- és nevelőszülő;
Jövedelem: a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, valamint a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül. Nem minősül jövedelemnek a temetési segély és az alkalmanként adott átmeneti segély, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével - a mozgássérültek közlekedési támogatása, a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka;
Hátrányos helyzetű tanuló: a közoktatási törvény szerint az a tanuló, akit családi körülményei, szociális helyzete miatt a jegyző védelembe vett, illetve aki után rendszeres gyermekvédelmi támogatást folyósítanak.
A szakfeladatra jutó folyó kiadások: a mindenkori önkormányzati költségvetési rendeletben foglaltak szerint.
A térítési és a tandíjak összegét a mindenkori százas kerekítés szabályai szerint kell megállapítani.
 
11. §
 
E rendelet 2005. május 27-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 23/2004. (IV. 20.) a Kisújszállás Város Önkormányzata által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjakról szóló önkormányzati rendelet.
12. §
 

E rendelet a következő uniós jogi aktusnak való megfelelést szolgálja:

 

A belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

Hatálybalépések:     

·         A 25/2005. (V.27.) önkormányzati rendelet 2005. május 27-én  lépett hatályba.
 
Egységes szerkezetbe foglalva: 2011. március 10.
 
 
               (:Kecze István :)                                                                                (:Dr.Kittlinger Ilona :)
                  polgármester                                                                          címzetes főjegyző
 
Az egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet közzétételének napja: 2011. március 10.  

 

« Vissza
Vissza a főmenübe