108/2012. (IV. 18.) Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsági határozat
Tárgy: Támogatási szerződésekhez Általános Szerződési Feltételek

Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága
108/2012.(IV. 18.) Gye. Kt. Üokke. Határozata
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a támogatottal kötendő egyedi támogatási szerződések Általános Szerződési Feltételeit a következő tartalommal fogadja el:
 
 
ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
(Tervezet)
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának célszerinti tevékenységet és programokat támogató szerződéseihez
 
I. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya, értelmező rendelkezések
 1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) hatálya Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
a) az ifjúsággal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 12/1995. (IV. 18.) önkormányzati rendeletében szabályozott az Ifjúsági Alap,
b) a közművelődésről szóló 25/1999. (VIII. 23.) önkormányzati rendeletében létesített Civil Alap,
c) a sportról szóló 17/2004. (VI. 28.) önkormányzati rendeletében létesített Sport Alap, valamint a
d) Gyomaendrőd Város Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 11/2007. (II. 26.) önkormányzati rendeletében szabályozott Környezetvédelmi Alap előirányzatai terhére kötött támogatási szerződésekre (a továbbiakban: támogatási szerződés) terjed ki.
2. Az ÁSZF hatálya a 2012. január 1-ét követően megkötött támogatási szerződésekre terjed ki.
3. A támogatási szerződés az ÁSZF-től eltérő feltételeket is meghatározhat. Amennyiben az ÁSZF és a támogatási szerződés azonos tárgyú rendelkezései között bármilyen eltérés van, a támogatási szerződés rendelkezései az irányadóak.
 4. Az ÁSZF szerződési feltételnek minősül, amelyet a szerződő fél a támogatási szerződés aláírásával fogad el.
5. Az ÁSZF-ben használt fogalmak a támogatási szerződésben használt fogalmak szerint értelmezendőek.
6. A jelen ÁSZF alkalmazásában:
a) Támogató: Gyomaendrőd Város Önkormányzata;
b) Kedvezményezett: Gyomaendrőd Város Önkormányzatától vissza nem térítendő támogatásban részesülő természetes és jogi személy.
7. Az ÁSZF-ben dőlt betűvel jelölt általános szerződési feltételek a szokásos szerződési gyakorlattól, illetve a szerződésre vonatkozó jogszabályoktól lényegesen eltérnek.
 
II. A támogatás felhasználására vonatkozó szabályok
8. A Kedvezményezett a támogatott tevékenység megvalósításába közreműködőket bevonhat, azonban köteles a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény előírásait betartani.
Amennyiben jogszabály közbeszerzési eljárás lefolytatását nem írja elő, Kedvezményezett köteles a közreműködőket (alvállalkozókat) olyan egyéb transzparens, diszkriminációmentes eljárás során kiválasztani, amely lehetővé teszi a legkedvezőbb áron nyújtott szolgáltatás elfogadását.
9. A támogatási összeg terhére elszámolható költségek: a Kedvezményezettnek a támogatási szerződésben megjelölt felhasználási időszak alatt, a támogatási cél megvalósításával összefüggésben felmerült, igazoltan e célra fordított és a támogatási szerződés mellékletét képező költségtervben szereplő közvetlen kiadásai. A Kedvezményezett nem számolhat el olyan költséget, amelyet az I/1. pontban foglalt támogatási alap pályázati kiírása kizár, továbbá amelyre az államháztartás valamely alrendszeréből származó más támogatás nyújt fedezetet.
10. A támogatásból vásárolt eszközöket a Kedvezményezett a pénzügyi elszámolás és záró szakmai beszámoló Támogató általi elfogadásától számított 3 éven belül kizárólag a Támogató előzetes engedélyével idegenítheti el, adhatja bérbe, vagy terhelheti meg.
11. A Kedvezményezett a támogatott feladat kivitelezése során a média megjelenéseknél, rendezvényeken, kiadványokon, az ezekkel kapcsolatos reklám és PR anyagokon köteles a Támogató teljes nevének, címerének valamint a támogatás tényének feltüntetésére. A Kedvezményezett köteles a támogatott rendezvénnyel, eseménnyel kapcsolatos médiaeseményekről (pl.: sajtótájékoztató) a Támogatót tájékoztatni, továbbá ezen rendezvények tervezésénél és lebonyolításánál – amennyiben a Támogató ezt igényli – a Támogató sajtó és PR szakembereivel együttműködni. Az I/1. pontban foglalt támogatási alap pályázati kiírása további feltételeket is előírhat melyet a Támogatott köteles megvalósítani.
 III. A szakmai és pénzügyi beszámoló teljesítése
12. A Kedvezményezett a támogatási szerződésben meghatározott támogatás teljes összegéről köteles a Támogató által meghatározott időpontig pénzügyi elszámolást és záró szakmai beszámolót benyújtani a Támogató részére a TAMAELSZ13 jelű elektronikus űrlapon. Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a jelen pont szerinti elszámolási kötelezettség akkor is terheli, ha a támogatásból az őt terhelő köztartozások összege visszatartásra kerül.
13. A TAMAELSZ13 űrlap számlaösszesítője a teljes költségvetés tekintetében tartalmazza a szállítók, szolgáltatók megnevezését, a számla vagy számlahelyettesítő bizonylat számát, a teljesítés megnevezését, idejét és bruttó összegét. A Számlaösszesítőt úgy kell elkészíteni, hogy tételes ellenőrzés esetén a kifizetések – a költségvetés melléklettel összevetve – egyértelműen azonosíthatóak legyenek.
 14. A Támogató által biztosított összeg felhasználásáról – a számlaösszesítőn túl – a pénzügyi elszámoláshoz csatolni kell a teljesítést igazoló, eredetivel mindenben megegyező bizonylatok hitelesített digitális másolatait (számla, szerződés, egyéb számviteli illetve pénzügyi teljesítést igazoló
bizonylatok) is. A számlahelyettesítő bizonylatokon a teljesítés igazolására, a kifizetés engedélyezésére jogosult személy aláírásának is szerepelnie kell.
15. A Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a Támogató kizárólag azon bizonylatok alapján teljesít kifizetést, amelyek megfelelnek az ÁSZF 10. és 13-14. pontjaiban meghatározott követelményeknek.
16. A Kedvezményezett szakmai beszámolójának tartalmaznia kell a támogatás felhasználásának szakmai megközelítésű bemutatását, tapasztalatait, továbbá a megvalósítás eredményességének elemzését, a támogató és a támogatás nyilvánosság előtti megjelenítésének módját, illetve amennyiben az eredmény arra alkalmas, azt tárgyiasult formában (pl. folyóirat, kiadvány, fotó) a beszámolóhoz csatolni lehet digitális másolatban.
17. A Kedvezményezett költségvetésének a támogatási cél teljes – valamennyi bevételi forrást és kiadást feltüntető – költségtervét tartalmaznia kell. A Kedvezményezett - amennyiben a támogatási cél megvalósítását nem veszélyezteti - a költségvetésben meghatározott fősoraiban lefelé korlátlan mértékben, felfelé maximum 20 %-ának megfelelő mértékben térhet el. A 20 %-ot meghaladó mértékű eltéréshez a Támogató írásbeli engedélye szükséges. A módosítási kérelemet az ok felmerülését követően, de legkésőbb az elszámolási határidő napjáig kell benyújtani a TAMAMOD12 jelű elektronikus űrlapon.
18. Amennyiben a támogatott program összköltsége a Kedvezményezett által benyújtott költségvetésben meghatározottakhoz képest csökken, a Kedvezményezett köteles a különbözet mértékével a saját forrás, az egyéb források és a támogatás összegét azonos arányban csökkenteni. A Támogató ebben az esetben a csökkentett támogatás összegét fizeti ki a
Kedvezményezett részére. A költségvetés módosítási kérelemét az ok felmerülését követően, de legkésőbb az elszámolási határidő napjáig kell benyújtani a TAMAMOD12 jelű elektronikus űrlapon.
19. Előfinanszírozás, illetve időarányos finanszírozás esetén a Kedvezményezett köteles legkésőbb az elszámolás időpontjáig a támogatási összeg fel nem használt részét (maradvány) visszafizetni a Támogató részére.
20. A Támogató az elmulasztott, vagy nem szerződésszerűen elkészített beszámoló esetén 5 napon belül javításra, illetve pótlásra hívja fel a Kedvezményezettet. A Támogató a záró szakmai beszámoló elfogadásáról 30 napon belül írásban tájékoztatja a Kedvezményezettet.
21. A Kedvezményezett köteles a támogatás felhasználásáról elkülönített számviteli nyilvántartást vezetni, továbbá a támogatással kapcsolatos iratokat, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatokat a szakmai beszámoló Támogató általi jóváhagyásától számított 10 évig
megőrizni.
 
IV. A kedvezményezett nyilatkozatai és egyéb kötelezettségei
22. A Kedvezményezett kijelenti, hogy nem áll végelszámolás alatt, ellene egyéb, a megszüntetésére irányuló eljárás nincs folyamatban, nem áll adósságrendezési eljárás alatt, továbbá lejárt esedékességű, meg nem fizetett köztartozása nincs.
23. A Kedvezményezett kijelenti, hogy megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak, illetve átlátható szervezetnek minősül az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 50. §-ában megfogalmazott követelményei szerint.
 24. A Kedvezményezett kijelenti, hogy hozzájárul a támogatási igény szabályszerűségének és a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának a Támogató és a jogszabályban erre feljogosított egyéb szervek, illetve az általuk meghatalmazott szervezet vagy személyek által történő ellenőrzéséhez.
25. A Kedvezményezett kijelenti továbbá, hogy hozzájárul, hogy a Kincstár által működtetett monitoring rendszerben nyilvántartott adataihoz a költségvetési támogatás utalványozója, folyósítója, a XIX. Uniós fejlesztések fejezetből biztosított költségvetési támogatás esetén a közreműködő szervezet, ennek hiányában az irányító hatóság (a továbbiakban együtt: a támogatás folyósítója), az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Áht. vhr.) meghatározott más jogosultak hozzáférjenek.
26. A Kedvezményezett vállalja, hogy a Támogatót az adataiban történő változásokról (ideértve az adószámának – adóazonosító jelének –, illetve a társadalombiztosítási folyószámla számának változását is), továbbá az Áht. vhr. 83. §-ában meghatározott körülmények, adatok, feltételek megváltozásáról – annak tudomására jutásától számított 8 napon belül – írásban tájékoztatja.
27. A Kedvezményezett kijelenti, hogy az Áht. vhr. 83. § szerinti esetekben a Támogató által megállapított jogosulatlanul igénybe vett támogatás összegét és annak kamatait visszafizeti.
28. A Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy Támogató a Kedvezményezett nevét, a támogatás célját, összegét, a támogatott tevékenység megvalósulási helyét, valamint a Kedvezményezettnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény 5. § (1)-(2) bekezdése szerinti érintettségét nyilvánosságra hozhatja.
29. A Kedvezményezett kötelezettséget vállal arra, hogy a támogatási szerződés lejártáig és ezzel kapcsolatos kötelezettségei teljesítéséig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részére haladéktalanul írásban bejelenti, ha a törvényes képviselőjének személye változik, ha ellene ügyészségi törvényességi felügyeleti eljárás indul vagy keresetet nyújtanak be, illetve ha a legfelsőbb szerve olyan napirendet tűz ki tárgyalásra, amely a szervezet jogi személyisége megszűnését eredményezheti.
 
V. A támogatás ellenőrzése
30. A Kedvezményezett köteles az ellenőrzéshez szükséges feltételeket biztosítani. Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy az ellenőrzés keretében az ellenőrzést végző szervezet vagy személy jogosult helyszíni ellenőrzést tartani, minden vonatkozó dokumentumot megvizsgálni és a teljesítés során eljáró személyeket nyilatkoztatni. Támogató jogosult továbbá a pénzügyi-számviteli dokumentumok és a teljesítéssel kapcsolatos számlák és bizonylatok ellenőrzésére, a számlákat kibocsátó személyektől a számlák és bizonylatok tartalmára nézve tájékoztatás beszerzésére.
 
VI. Szerződésszegés, a szerződés felmondása, az elállás
31. A Támogató, illetve a Pályázatkezelő a támogatás folyósítását felfüggeszti amennyiben rendelet vagy más jogszabály előírja, illetve ha a támogatási szerződés megkötését követően a Kedvezményezett olyan nyilatkozatot tesz, vagy a támogatás folyósítója olyan körülményről szerez tudomást, amely a költségvetésből nyújtott támogatás visszavonását, a támogatási szerződés felmondását, vagy az attól történő elállást teheti szükségessé.
32. A Támogató jogosult a szerződéstől egyoldalú írásbeli nyilatkozattal azonnali hatállyal elállni, azt felmondani, ha az alábbiakban foglalt feltételek közül legalább egy bekövetkezik:
a) a Kedvezményezett a támogatást nem a támogatási szerződésben meghatározottak szerint használja fel;
b) hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a Kedvezményezett a támogatási döntést érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott a támogatási igény benyújtásakor;
c) az Áht. vhr. 76. § (1) bekezdés a)-g) pontjában meghatározott valamely körülmény a támogatási döntés meghozatalát követően következik be, vagy jut a Támogató tudomására;
d) a támogatott tevékenység megvalósítása meghiúsul, tartós akadályba ütközik, vagy a támogatási szerződésben foglalt ütemezéshez képest jelentős késedelmet szenved;
e) a Kedvezményezett neki felróható okból megszegi támogatási szerződésben foglalt, illetve más jogszabályi kötelezettségeit, így különösen nem tesz eleget ellenőrzéstűrési kötelezettségének, és ennek következtében a támogatott tevékenység szabályszerű megvalósítását nem lehet ellenőrizni;
f) a Kedvezményezett a támogatási szerződésben, illetve jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségeinek nem tesz eleget;
g) a Kedvezményezett az Áht. vhr. 72. § alapján adott nyilatkozatok bármelyikét visszavonja;
h) a Kedvezményezett a szakmai és pénzügyi beszámolójának a Támogató által megjelölt határidőn belüli benyújtását elmulasztja, illetve nem megfelelő teljesítés esetén a Támogató által meghatározott határidőn belül nem teljesíti;
i) a Kedvezményezett a támogatás felhasználása során az Áht., az Áht. vhr., vagy más jogszabály előírásait megszegi.
 
VII. A támogatás visszafizetésének teljesítése
33. A Kedvezményezett a feleknek a szerződéstől történő elállása, illetve a támogatás visszamenőleges hatállyal történő visszavonása esetén a teljes támogatást köteles visszafizetni. A Kedvezményezett a támogatás jövőre nézve történő visszavonása, a támogatási szerződés módosítása, illetve a Kedvezményezett általi felmondása esetében köteles a támogatás azon részét visszafizetni, amelyet jogosulatlanul vett igénybe. A Kedvezményezett által e pont szerinti visszafizetendő összeget a folyósítás napjától, illetve a támogatás jogosulatlan felhasználásának napjától a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerint
számított kamat terheli.
34. A Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy a Támogató a támogatási szerződés módosítása, felmondása, vagy az attól történő elállás nélkül is elrendelheti a támogatás részleges – a jogszabálysértéssel, illetve a nem rendeltetésszerű vagy szerződésellenes felhasználással arányos mértékű – visszafizetését az ÁSZF 36. pontjában meghatározott kamatfizetés terhe mellett.
35. Ha a visszafizetési kötelezettség a Támogató adminisztratív hibájából keletkezik, a támogatás visszafizetése a fizetésre megállapított határidőig kamatmentes.
36. A Kedvezményezett a visszafizetést egy összegben köteles teljesíteni a visszafizetésre irányuló felszólításban megjelölt határidőig. Ha a Kedvezményezett a visszafizetési kötelezettség teljesítésével késedelembe esik, a késedelme után a Ptk. szerinti késedelmi kamatot is köteles megfizetni.
37. A Kedvezményezett a támogatás visszafizetését a Támogató Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet által vezetett számlájára (számlaszám 53200125-11062402-0000000) köteles teljesíteni.
38. Amennyiben a Kedvezményezett visszafizetési kötelezettségét a megjelölt határidőig önként nem teljesíti, a Támogató jogosult a szerződésből származó lejárt követeléseit azonnali beszedési megbízás benyújtásával érvényesíteni.
 
VIII. Vegyes rendelkezések
 39. A Kedvezményezett tudomásul veszi, hogy amennyiben jogszabály, vagy felügyeleti intézkedés a támogatás alapját biztosító előirányzatok zárolását rendeli el, a Támogató jogosult egyoldalú nyilatkozatával a támogatási összeg csökkentésére.
40. A támogatási szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk., Gyomaendrőd Város Önkormányzatának 2012. évi költségvetéséről szóló 5/2012. (II. 21.) önkormányzati rendelete, az Áht., az Áht. vhr., valamint a Támogató költségvetési előirányzatainak kezelésére, felhasználására vonatkozó önkormányzati rendeletei és belső szabályzatai az irányadóak.
41. Az ÁSZF-fel és a támogatási szerződéssel kapcsolatban felmerült vitás kérdéseket Felek egymás között tárgyalások útján kísérelik meg rendezni.
 

« Vissza
Vissza a főmenübe