321/2012. (XI. 20.) Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsági határozat
Tárgy: Az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. által elvégzett beruházási és értéknövelő felújítási munkák átadás átvétele

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
321/2012. (XI. 20.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. Határozat
 
"Egyetértési jegyzőkönyv elfogadása"
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolja Gyomaendrőd Város Képviselő – testületének, hogy az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal az önkormányzati tulajdonú víziközműveken az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. által végzett beruházási és értéknövelő felújítási munkák tulajdonjogának átszállásáról szóló alábbi egyetértési jegyzőkönyvet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. számú törvény 79. § (1) bekezdésében foglaltak alapján írja alá.
 
EGYETÉRTÉSI JEGYZŐKÖNYV
 
az önkormányzati tulajdonú víziközműveken a Társaság által végzett
beruházási és értéknövelő felújítási munkák
 
tulajdonjogának átszállásáról
 
Mely létrejött egyrészről az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 5600 Békéscsaba, Dobozi u. 5. sz., g: 04-10-001580, adószám: 13 100887-2-04, KSH: 13100887-3600-114-04) mint tulajdont átadó Társaság.
 
másrészről a
Gyomaendrőd Város Önkormányzata (székhely: 5501 Gyomaendrőd, Szabadság tér 1. sz.) mint tulajdont átvevő Önkormányzat, továbbiakban együttesen: Aláírók között alulírott napon és helyen az alábbi tartalommal:
 
1. Előzmények:
 
1.1. A tulajdont átadó Társaság 1990. évet megelőző időszak óta biztosítja a tulajdont átvevő Önkormányzat számára a közműves ivóvíz-szolgáltatást és 1990. évet megelőző időszak óta a közműves szennyvízelvezetést. A tulajdont átadó Társaság és a tulajdont Átvevő Önkormányzat a közöttük fennálló üzemeltetési jogviszonyt 2008.10.13. napján módosították. Előbbiek szerint az Önkormányzat a Békés Megyei Vízművek Zrt. (új cégnéven: Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt.) üzemeltetésébe adta a szerződésben meghatározott korlátozottan forgalomképes víziközmű vagyontárgyait közműves ivóvízellátási és közműves szennyvízelvezetési és tisztítási közszolgáltatási tevékenység ellátása végett.
 
1.2. Aláírók rögzítik, hogy a jelen egyetértési jegyzőkönyv tárgya a jelen okirat 1.1. pontjában hivatkozott üzemeltetési szerződés hatálya alá tartozó, Gyomaendrőd Város Önkormányzata ivóvíz- és szennyvíz ellátó rendszere.
 
1.3. Aláírók rögzítik, hogy a tulajdont átvevő Önkormányzat tulajdonában álló közművagyonon a tulajdont átadó Társaság által 1997. évet követően elvégzett beruházási és értéknövelő felújítási munkák a tulajdont átadó Társaság könyveiben kerültek aktiválásra a 2. pontban részletezettek szerint.
 
1.4. A 2011. évi CCIX. számú víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 79. § (1) bekezdése alapján „Az a víziközmű, vagy víziközmű létrehozására irányuló beruházás, amely olyan gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, mely felett - ide nem értve a munkavállalói résztulajdont - a tulajdoni részesedés egésze a nemzeti vagyonba tartozik, 2013. január 1-jén az ellátásért felelős tulajdonába kerül. A tulajdonjog jelen törvény erejénél fogva ingyenesen a tulajdonjoghoz kötődő jogokkal és kötelezettségekkel együttesen, száll át.”
 
1.5. A tulajdont átadó Társaság kijelenti, hogy a tulajdoni részesedéseinek egésze a nemzeti vagyonba tartozik, ily módon az 1.4. pontban hivatkozott törvényi rendelkezés alapján a tulajdonában álló víziközmű vagyonból a tulajdont átvevő Önkormányzatot megillető, a 2. pontban foglaltak szerinti vagyon tehermentesen, a törvény erejénél fogva az ellátásért felelős, a tulajdont átvevő Önkormányzat tulajdonába száll át 2013. január 1. napjával.
 
1.6. Aláírók rögzítik, hogy a 2011. évi CCIX. számú, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 79. § (7) bekezdésben foglaltan a tulajdont átruházó Társaság a rendszerfüggetlen víziközmű elemre nézve a 7. § (1) bekezdése szerinti a fogyasztói vízmérők tekintetében a Felek között létrejött Üzemeltetési Szerződés V.D. 1. pontjában foglaltak szerint jogcímmel rendelkezik. A hivatkozott, fogyasztói vízmérőcserék víziközmű-szolgáltató általi elvégzésére vonatkozó rendelkezés értelmezése kapcsán Felek ezúton megerősítik, hogy azt a Vksztv. 7. § (1) bekezdése szerinti megállapodásnak tekintik. A Vksztv. szerinti egyéb rendszerfüggetlen elemek tekintetében tulajdonosi státusza a tulajdont átadó Társaságnak nincs, így 79. § (1) bekezdésben foglalt átháramlás minden más víziközmű vagyonelemre kiterjed.
 
1.7. Aláírók célja, hogy a jelen okirat aláírásával deklarálják az 1.4. pontban hivatkozott törvényi rendelkezés kapcsán a tulajdont átadó Társaságtól a tulajdont átvevő Önkormányzat részére átháramló vagyon értéket.
 
1.8. Aláírók kijelentik, hogy a jelen jognyilatkozatot kifejezetten a 2011. évi CCIX. sz. víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 79. § (4) bekezdésére hivatkozással teszik meg, mely alapján térítésmentes vagyonátruházásban állapodnak meg a 2007. évi CXXVII. törvény (AFA törvény) 11. § (3) bekezdés a. pontja alapján, ily módon a vagyonátadás az általános forgalmi adó szempontjából közcélú adománynak, a társasági adó szempontjából a víziközmű-szolgáltatást végző vállalkozási, bevételszerző tevékenységével összefüggő költségnek, ráfordításnak minősül.
 
2. A vagyon kiadása és a vagyon értékének összegszerűsége
 
2.1. A jelen megállapodás tárgyát képező közműves ivóvíz ellátását biztosító víziközmű vagyontárgyak megnevezését az Aláírók az 1. számú mellékletben tüntetik fel, az egyes tételek tekintetében a nettó nyilvántartási értéket tételesen rögzítve, mely értékeket az Aláírók kölcsönösen elfogadják.
 
2.2. A térítésmentes átadás tárgyául szolgáló vagyon értékét Aláírók a 2012. július 31. napi állapot szerint, nettó értéken összesen 72 290 610 Ft-ban rögzítik.
 
2.3. Aláírók rögzítik, hogy a 2012. július 31. — 2012. december 31. időszak alatt bekövetkező gazdasági események jelen okiratban részletezett vagyonátadásra kiható változásait legkésőbb 2013. március 31. napjáig külön okiratban rögzítik.
 
2.4. Aláírók kijelentik, hogy a jelen megállapodás tárgyát képező víziközművek a Polgári törvénykönyv 95. § -nak rendelkezései alapján a fekvésük szerinti ingatlanok alkotórészei, az ingatlanokkal szerves egységet képeznek, ezáltal az önkormányzati tulajdonú közművagyonon végzett beruházási és értéknövelő felújítási munkák az önkormányzat tulajdonában álló, már meglévő vagyonelemek növekményei.
 
2.5. Aláírók rögzítik azt, hogy a tulajdont átadó Társaság által a jelen okirattal átadott víziközműveket a tulajdont átvevő Önkormányzattal kötött üzemeltetési szerződés alapján változatlanul birtokban tartja, ezen körülményekre tekintettel az Aláírók az üzemeltetési szerződéshez jelen egyetértési jegyzőkönyvet csatolják.
 
2.6. Aláírók rögzítik, hogy jelen okirat aláírásával a tulajdont átadó Társaság tehermentesen, akként adja át az 1. sz. mellékletben meghatározott vagyonelemeket, hogy a számviteli nyilvántartásokból 2013. január 1. napjával azokat kivezeti, így átadja, az átvevő önkormányzat, pedig a számviteli nyilvántartásaiba 2013. január 1. napjával bevezeti, így átveszi azokat.
 
Jelen jegyzőkönyv 4 példányban készült, melyből 2 példány a tulajdont átadó Társaságot, 2 példány a tulajdont átvevő Önkormányzatot illet meg.
 
 
Kelt…………..‚2012………………….          Kelt…………………‚2012……………………..
 
 
 
 
Tulajdont átadó Társaság                                       Tulajdont átvevő Önkormányzat

« Vissza
Vissza a főmenübe