225/1999. (VII. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Kiss Lajosné Zrínyi u.v18. alatti lakos fellebbezésének elutasítása

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete

225/1999. (VII.29.) KT számú határozata

 

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Kiss Lajosné Gyomaendrőd, Zrínyi M. u. 18. sz. alatti lakos fellebbezését elutasítja, és a polgármester nevében hozott VI. 2518-3/1999. ikt. sz. határozatot helybenhagyja.

A határozat ellen további fellebbezésnek helye nincs.

A határozatot sérelmesnek tartó fél a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül jogszabálysértésre való hivatkozással a Békés Megyei Bírósághoz fordulhat.

 

 

INDOKOLÁS

 

Kiss Lajosné fellebbezéssel élt Gyomaendrőd Város polgármester nevében hozott VI. 2518-3/1999. sz. határozata ellen, melyben a részére folyósított ápolási díjat 1999. május 31-el megszüntette.

Nevezett fellebbezésében előadja, hogy az ápolt (özv. Miklovicz Endréné - nagyszülő) állapota az elmúlt évhez képest romlott, melynek következtében már nem lehet egyedül hagyni, mellette munkát vállalni a kérelmező nem tud. Erre tekintettel kéri az ápolási díj továbbfolyósítását.

A fellebbezés felülvizsgálata során a következőket állapítottuk meg:

Kiss Lajosné 1998. június 18. napjától részesül ápolási díjban. Akkor az ápolási díj megállapítása a háziorvos szakvéleménye alapján történt, melynek értelmében az ápolt súlyos fogyatékos, előrehaladott mozgásszervi károsodás, nagyfoki agyi leépülés és érelmeszesedés miatt.

A többszörösen módosított 11/1996. (V. 29.) KT. sz. rendelet 34. § (1) bekezdése értelmében évente felül kell vizsgálni az ápolási díj folyósításának feltételeit, melynek keretében új orvosi szakvéleményt kell csatolni.

Az 1999. évi felülvizsgálat során a háziorvos az ápoltat "tartósan beteg" személynek vélelmezte, szív-érrendszeri és gyomor-bél betegségek alapján. Mivel a kérelmező a megállapítás időpontjában munkaviszonnyal nem rendelkezett (a megállapítás feltétele az elmúlt évben a beteg "súlyos fogyatékossága" volt), ezért a felülvizsgálat után már nem állnak fenn a többszörösen módosított 1993. évi III. tv. 41. § (1)-(2) bekezdésében valamint a 11/1996. (V. 29.) KT. sz. rendelet 33. § (3) bekezdésében meghatározott feltételek, ezért a folyósítást - a fenti időponttal - meg kellett szüntetni.

1993. évi III. tv. 41. § (1)-(2) bekezdése:

"(1) Ápolási díjra jogosult a jegyes kivételével a hozzátartozó [Ptk. 685. § b) pont], ha önmaga ellátására képtelen, állandó és tartós felügyeletre, gondozásra szoruló 2 év feletti súlyos fogyatékos vagy 18. életévét be nem töltött tartós beteg személy gondozását, ápolását végzi.

(2) Az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek esetén ápolási díj állapítható meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy gondozását végzi"

A 11/1996 (V.29.) KT. sz. rendelet 33. § (3) bekezdése:

"A 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolása esetén ápolási díj csak abban az esetben állapítható meg, ha az ápolást vállaló - feladata ellátása érdekében - fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe és nincs a családban más olyan személy, aki keresetveszteség nélkül az ápolást elláthatná..."

 

Határidő: Azonnal

 

 

« Vissza
Vissza a főmenübe