8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Intézményi Társulás
2012. november 29-i ülésére

Tárgy:   A Térségi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának módosítása
Készítette:   Tóthné Rojik Edit
Előterjesztő:   Várfi András polgármester

Tisztelt Intézményi Társulás!
 
Mraucsik Lajosné a Tétségi Szociális Gondozási Központ intézményvezetője az alábbi két kéréssel fordult a fenntartóhoz, melyeknek engedélyezését és azt követően az intézményi dokumentum -rendszerben történő átvezetését kéri.
 
1. Intézmény a szociális étkeztetés feladatellátást 2013. január 1. napjától mindhárom társult település lakosai részére szeretné biztosítani. Amennyiben ezzel a Tisztelt Intézményi Társulás egyetért, szükségszerű lesz az Alapító okirat, a feladatellátás Működési engedélyének, illetve az intézmény SZMSZ-ének módosítása.
 
A szociális étkeztetésre jelenleg kiadott hatályos működési engedély, Gyomaendrőd és Hunya településeken biztosítja a szolgáltatást. Amennyiben Csárdaszállás községben igény merülne fel a szociális étkeztetés iránt, azt a jelenlegi működési engedéllyel nem teljesítheti az intézmény.
 
Amennyiben a fenntartó határozatával hozzájárul az ellátási terület bővítéséhez, akkor az intézmény, az étkeztetés működési engedélyének módosítása iránt kérelmet terjeszt elő az illetékes hatóságnál azzal a céllal, hogy az étkeztetés szolgáltatás ellátási területéhez Gyomaendrőd, Hunya településeken túl Csárdaszállás is bejegyzésre kerülhessen.  
 
Hozzájáruló határozat esetén,  az intézmény alapító okiratának módosítása szükséges a döntési javaslat II. pontja alapján. Az intézmény egységes szerkezetbe foglalt alapító okirata az előterjesztés mellékletében olvasható.
 
 
2.      Intézménynél megjelent az igény a házi segítségnyújtást igénylők körében a hét hatodik napján, vagyis a szombati napon történő gondozás iránt. Tekintettel arra, hogy az igények a fizikai ellátás körében tartozó feladatokra irányulnak, ezt társadalmi gondozók bevonásával ki tudná elégíteni az intézmény, tehát a közalkalmazottak létszámának növelését nem igényli a feladat ellátása. Az intézmény a házi segítségnyújtás ellátási idejének módosításával az igények minél szélesebb körű ellátását biztosítaná.
 
A feladatellátás működési engedélyét e tekintetben nem szükséges módosíttatni, mert a szolgáltatás idejének szabályozása a Szervezeti és Működési Szabályzatban szerepel.
A házi segítségnyújtás az 1-es számú, az 5-ös számú és a 6-os számú nappali klubokhoz integráltan működik így ezen egységek feladatai között szerepel.
 
Az intézmény szervezeti és működési szabályzatának módosítása szükséges
-          szociális étkeztetésre vonatkozó területváltozás miatt,
-          házi segítségnyújtás ellátási idejének módosítása miatt, a döntési javaslat III. pontja alapján.

 


Döntési javaslat

"A Térségi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának, szervezeti és működési szabályzatának módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Intézményirányítás
Az Intézményi Társulás a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

I.
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Intézményi Társulás - Csárdaszállás Község, Hunya Község, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testületei – mint a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója a szociális ellátásokról és szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény 92/K. § (2) bekezdése alapján működési engedély módosítása iránti kérelmet terjeszt elő Békés Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál a szociális étkeztetés feladat ellátási területének - Csárdaszállás község – kibővítése tárgyában, 2013. január 1. napjától.
 
II.
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Intézményi Társulás - Csárdaszállás Község, Hunya Község, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testületei a 389/1998. (XII. 15.) Kt. számú határozatával 1998. december 15. hatállyal jóváhagyottTérségi Szociális Gondozási Központ egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát az alábbiak szerint módosítja 2013. január 1 napjától:
 
II.1. Az alapító okirat 5. pontja az alábbiak szerint módosul:
5./ A költségvetési szerv működési köre
„Az intézmény alaptevékenysége szerint szociális feladatokat ellátó költségvetési szerv.
Gyomaendrőd- Csárdaszállás –Hunya Intézményi Társulás közigazgatási területe.
Ellátási terület: Az államilag ellátandó alaptevékenységeit- kivéve a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, tanyagondnoki szolgáltatás, idősek, fogyatékossággal élők bentlakásos ellátása - a társult önkormányzatok közigazgatási területén látja el. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatát Gyomaendrőd Város Közigazgatási területén látja el. Az étkeztetés feladatát Hunya Község és Gyomaendrőd Város Közigazgatási területén látja el. A tanyagondnoki szolgáltatás feladatát Gyomaendrőd Város Közigazgatási területén Gyomaendrőd Város 001. tanyagondnoki körzetében látja el. Idősek, fogyatékossággal élők bentlakásos ellátásának feladatát Magyarország közigazgatási területén látja el.
A szociális alapellátásokat gyomaendrődi székhellyel, és a társult önkormányzatok közigazgatási területén működő telephellyel, míg a szakosított ellátást gyomaendrődi székhellyel működő többcélú közös igazgatású, egységes szervezetű és irányítású intézmény közös fenntartásával oldják meg.”
 
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Önkormányzatok Képviselő-testületei utasítják Várfi András polgármestert, hogy az alapító okirat módosítását a MÁK felé jelentse.
 
III.
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Intézményi Társulás - Csárdaszállás Község, Hunya Község, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – a szociális ellátásokról és szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény 92/B. § (1) bekezdés c) pontja alapján az alábbiak szerint elfogadja a Térségi Szociális Gondozási Központ Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását:
 
 
III.1. Azintézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának V. fejezetének B) részében a 7. pont „Étkeztetés „ szövegrész az alábbiak szerint kerül kiegészítésre:
„Gyomaendrőd, Hunya, Csárdaszállás területén biztosított a szolgáltatás….”
 
III.2. Az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának V. fejezetének B) részben az
·        1. ) pontban szereplő „1.sz Idősek Klubja” a
·        4.) pont alatt az „5. számú Idősek Klubja”, valamint az
·        5.) pont alatti „6. számú Idősek Klubja” egységek feladatköreinél
a házi segítségnyújtás jelenlegi ellátási ideje a következő szöveggel egészül ki: 
                        „ Szombaton :          8.00-14.00 óra között”

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe