2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Német Nemzetiségi Önkormányzat
2012. november 26-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013. évi költségvetési koncepciója
Készítette:   Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hack Mária elnök

 

Tisztelt Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testülete!
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24.§. (1) bekezdése alapján a jegyző által elkészített a következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a nemzetiségi önkormányzat elnöke november 30-ig benyújtja a nemzetiségi önkormányzat képviselő testületének. A koncepció elkészítésének alapja a következő évre tervezett bevételek, kötelezettségvállalások és más fizetési kötelezettségek, valamint a központi költségvetési törvényjavaslat.  A 2013. évi központi költségvetés törvényjavaslata az önkormányzatok finanszírozását feladatfinanszírozássá alakította át. A nemzetiségi önkormányzat feladatarányos finanszírozása 2010. évben került bevezetésre.
A német Nemzetiségi Önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepció összeállításánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:
1./ A települési önkormányzatok működésének legfőbb forrásai  az állam által a nemzetiségi célú előirányzatból nyújtott feladatarányos támogatások, melyek általános működési támogatásból és feladatalapú támogatásból tevődnek össze.  A nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásáról szóló 28/2012. (III.6.) Korm. rendelet alapján az előző évihez hasonlóan a támogatási keret felosztási aránya nem változik, 1/3 rész általános működési támogatás, 2/3 rész feladatalapú támogatás.
1./1. Általános működési támogatás
 Az általános működési támogatás vonatkozásában a 2012. évi egységes 215 E Ft összegű támogatáshoz viszonyítva 2013. évben differenciálásra kerül a támogatás összege attól függően, hogy hányan vallják magukat az adott nemzetiséghez tartozónak a legutóbbi népszámlálás alapján. Az általános működési támogatás egy települési önkormányzatra jutó éves összegét a támogató közleményben minden év január 31.-ig teszi közzé a Magyar Közlönyben. 2013. évben a települési önkormányzatok esetében az általános működési támogatás mértéke a legutolsó népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó  kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai alapján kerül megállapításra. E szerint a települési nemzetiségi önkormányzat részére megállapítható általános működési támogatás az egy települési nemzetiségi önkormányzatra eső átlagtámogatás összegének
- 3 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen 4 főnél kevesebb,
- 50%-a ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen legalább 4 fő, illetve legfeljebb 30 fő,
- 100%-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen legalább 31 fő, illetve legfeljebb 50 fő,
-200 %-a, ha a nemzetiséghez tartozók száma a településen meghaladja az 50 főt.
Tekintettel arra, hogy a 2013. évi új finanszírozással kapcsolatban nem ismerjük az egy települési önkormányzatra jutó támogatás összegét és a 2011. évi népszámlálás eredményét, melynek alapján kell az adott nemzetiséghez tartozók számát figyelembe venni, így a koncepció szintjén a 2012. évi 215 E Ft összegű támogatással tudunk számolni.
1./2. Feladatalapú támogatás
Feladatalapú támogatásra az a települési nemzetiségi önkormányzat jogosult, amely a költségvetési év április 1. napját megelőző 12. hónap alapján megtartott legalább 4 testületi ülést, illetve a közmeghallgatás alapján elkészült jegyzőkönyve a Támogatóhoz a támogatási év április 15-ig megérkezik. A nemzetiségi önkormányzat feladatalapú támogatás megállapítása a képviselő-testület döntései alapján az alábbi szempontok figyelembevételével történik:
a./ a nemzeti érdekképviselettel összefüggő feladatok,
b./ a nemzetiségi kulturális autonómiával összefüggő feladatok,
c./ a nemzetiségi közösségnek az adott településhez kötődő történelmi múltjával, kulturális örökségének ápolásával kapcsolatos feladatok,
d./ a nemzetiségi léttel összefüggő egyéb feladatok.
A feladatalapú támogatás megállapítására vonatkozóan a Támogató által történő döntéshozatalra minden év június 30. napjáig kerül sor. A nemzetiségi Önkormányzatoknak járó 2013. évi feladatalapú támogatás összege a költségvetési koncepció készítése időszakában nem ismert, ezért a 2012. évben a Német Nemzetiségi Önkormányzat által kapott 596 E Ft összegű feladatalapú támogatással tudunk számolni. Nagyságrendileg Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013. évben is számíthat a 2012. évben kapott mintegy 811 E Ft összegű állami támogatásra.
 
 
3./ Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Gyomaendrőd Város Önkormányzata a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 80.§-a alapján együttműködési megállapodást kötött, melyben a Német Nemzetiségi Önkormányzat részére a települési Önkormányzat  ingyenes használatra biztosítja székhelyén a testületei ülések megtartásához szükséges helységet, ezáltal a nemzetiségi önkormányzatnak nem merül fel ingatlan üzemeltetéssel kapcsolatos kiadása.  A Nemzetiségi Önkormányzatnak 2013. évi költségvetéséből  biztosítani kell a működési kiadások fedezetét a nemzetiségi közügyek (a nemzetiséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatása, a nemzetiségek kulturális autonómiájának megvalósítása és megőrzése) intézésével kapcsolatos költségekhez, valamint a tervezett programjainak költségeihez.
 
A nemzetiségi önkormányzat célja 2013. évre vonatkozóan:
1. a Kis Bálint Általános Iskolával együttműködve a német nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó feladatok kibővítése, a felmenő rendszerben való tovább folytatása, az önkormányzat a német nemzetiségi nyelv ápolása érdekében a húsvéthoz, adventhez kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat szervez, az első osztályos német nyelvet tanulók megajándékozására „schutüte” készítése,  a nyári szünetben német hagyományőrző tábor szervezése, valamint a Márton nap hagyományainak megismertetése iskolai szinten,
- célja továbbá hagyományos jelleggel továbbra is megtudja tartani a batyus sváb bálat, a német nemzetiségi kultúra megőrzése céljából,
- rendszeresen részt kíván venni a Békés Megyében működő német nemzetiségi önkormányzatok, szervezetek, valamint országos szintű német nemzetiségi önkormányzat és szervezetek országos programjain, figyelemmel kísérve ezáltal a német nemzetiséget érintő feladatokat.
 
A tervezett programokhoz kapcsolódóan a saját bevétel a Sváb batyus bál belépőkből realizálható, mintegy 100 E Ft összegben. A nemzetiségi önkormányzat egyéb bevétele további pályázat útján növelhető, melyek kiírására az adott év költségvetésének elfogadását követően kerül sor.  
 
Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013. évi költségvetéséhez az alábbi bevételeket és kiadásokat kívánja tervezni:
 
Bevétel
Összeg E Ft
Támogatás értékű működési bevétel a nemzetiségi 
önkormányzatok működéséhez 
811
Saját bevétel
100
Bevétel összesen
911
Kiadás
 
Dologi kiadás   
911
Működési kiadás összesen
911
 
Kérem a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületét az előterjesztés alapján a nemzetiségi  önkormányzat 2013. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját vitassa meg:  
 

 

 


Döntési javaslat

"Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013. évi költségvetési koncepciója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Német Nemzetiségi Önkormányzat a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzata 2013. évi költségvetési koncepcióját 911 E Ft bevétellel, és 911 E Ft kiadással  elfogadja.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 02. 15.
Felelős: Hack Mária
Hivatali felelős: Ugrainé Gróf Éva

« Vissza
Vissza a főmenübe