5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2012. december 11-i ülésére

Tárgy:   Gyomaközszolg üzletrész értékesítés
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Márjalaki József kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 118/2012.(II.23.) Gye. Kt. határozatával döntött a kizárólagos tulajdonában álló GYOMAKÖZSZOLG Kft.-ből történő üzletrész értékesítéséről. Ennek megfelelően az értékesítést követően a GYOMAKÖZSZOLG Kft. 25 millió forintos törzstőkéje az alábbiak szerint tevődik össze.
 
A társaság tagjainak törzsbetétei:
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata                                18.250.000 Ft pénzbeli betét
Dévaványa Város Önkormányzata                                         6.250.000 Ft pénzbeli betét
Hunya Község Önkormányzata                                                 250.000 Ft pénzbeli betét
Örménykút Község Önkormányzata                                         250.000 Ft pénzbeli betét
 
Kétsoprony Község Képviselő – testülete megkereste Gyomaendrőd Város Önkormányzatát, és kinyilvánította üzletrész vételi szándékát GYOMAKÖZSZOLG Kft.-ből. Kétsoprony Község Képviselő – testülete 1%, azaz: 250 ezer forint pénzbeli betéttel kíván tulajdonos lenni a társaságban, úgy hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata üzletrészéből vásárol.
 
A GYOMAKÖZSZOLG Kft. társasági szerződés 9./ pontja az alábbiak szerint rendelkezik az üzletrészek, a tag üzletrészek átruházása, bevonása, felosztása tekintetében.
 
„Az üzletrész kívülálló személyre csak a taggyűlés hozzájárulásával, a törzsbetét teljes befizetését követően ruházható át. Az üzletrész kívülálló személyre történő átruházása csak akkor tagadható meg, ha az üzletrészét átruházó tag az üzletrészét kifejezetten a társaság konkurens versenytársára kívánja átruházni, illetve, ha az értékesítés olyan személy részére történne, akinek a személye ellen – társasági érdek folytán – valamennyi, a társaságban maradó tag egybehangzóan tiltakozik.
 
A tagot, a társaságot, vagy a taggyűlés által kijelölt személyt - ebben a sorrendben - az adásvételi szerződés útján átruházni kívánt üzletrészre elővásárlási jog illeti meg.
Ha a tag a vele közölt vételi ajánlat bejelentésétől számított tizenöt napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy az elővásárlási jogával nem kívánt élni. A társaság vagy az általa kijelölt személy esetén a határidő a bejelentéstől számított 30 nap. Ez utóbbi határidő vonatkozik az üzletrész kívülálló személyre történő átruházásához szükséges hozzájárulás esetére is. Az elővásárlási jog átruházása semmis.”
 
Dévaványa város, Hunya község és Örménykút község önkormányzatai tájékoztatva lettek Kétsoprony Képviselő – testülete vételi szándékáról, és egyben kértük a nyilatkozataikat, hogy kívánnak e élni az elővásárlási jogukkal.
 
Az üzletrész adásvételhez kapcsolódó szükséges okiratok elkészítésével javaslom megbízni dr. Juhász István ügyvédet. 

 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság egyöntetűen javasolja, hogy Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint a GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Közszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság törzsbetétese 250.000 Ft-os üzletrészt Kétsoprony Község Önkormányzata részére adásvétel jogcímén, névértéken értékesítsen.

 
Döntési javaslat

"Üzletrész értékesítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata, mint a GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Közszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság törzsbetétese 250.000 Ft-os üzletrészt Kétsoprony Község Önkormányzata részére adásvétel jogcímén, névértéken értékesít, s Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában 18.000.000 Ft üzletrész marad.
 
Az adásvétel létrejöttének feltétele, hogy a társaság további törzsbetétesei, így Dévaványa Város, Hunya Község és Örménykút Község Önkormányzatai lemondanak az elővásárlási jogukról.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete az üzletrész adásvételhez kapcsolódó szükséges okiratok elkészítésével megbízza dr. Juhász István ügyvédet ( 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 1. fsz. 1. ) 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe