11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2012. december 11-i ülésére

Tárgy:   Startmunka program 2012. évi beszámoló és 2013. évi tájékoztatás
Készítette:   Hunya Péter
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

   Startmunka program 2012. beszámoló 
 
Februárban 157 fő lett integrálva a Start munkaprogram közfoglalkoztatási keretébe. Az önkormányzati tulajdonban és kezelésben lévő bel- és külterületi csatornák karbantartásában 51 fő; az illegális hulladéklerakók felszámolásában 11 fő; a téli közfoglalkoztatásban: nádvágásban és annak felszámolásában, vályogtégla készítésében 50 fő kapott feladatot. A mezőgazdasági földút karbantartási projekt keretében pedig újabb 45 fő állhatott munkába.
 A mezőgazdasági program keretein belül március 1-től további 65 fő közfoglalkoztatása indult el. A 65 fő közfoglalkoztatása a szántóföldi növénytermesztés; a fóliás zöldségtermesztés; az extenzív állattartás valamint a homoktövis programelemeken belül valósult meg.

1. Belvíz-elvezetés
    A belvíz elvezetési projektben két brigád 25-25 fővel kezdte meg a munkákat február elején. 1 fő adminisztrátor koordinálta a dolgozók munkavégzésének megszervezését.
 A téli hónapban ezek a dolgozók is a hó eltakarításában vállaltak komoly szerepet, így biztosítva a lakosság akadálymentes közlekedését.
 Az egyik brigád az endrődi határcsatornán indult el a Selyem út felől az Öregszőlő irányába. Itt a csatornák cserjézése és tisztítása zajlott. A 25 fő csákányokkal, kaszákkal, ágvágókkal kezdte meg a zárt- és nyílt csapadékcsatorna tisztítását. A kézi erővel kivitelezhetetlen munkálatokat Karcher HD 30-P21 nagy nyomású mosó, csatornatisztító segítségével valósították meg. A további munkálatok kivitelezhetőségéhez egy LO-MA LMR 3000 árokásó, egy aggregátor és egy betonkeverő került megvásárlásra. Valamint a következő alapanyagokat szereztük be a programhoz: cement, zsaludeszka, homokos kavics.
 Egy másik brigád szintén 25 fővel kezdte meg a gyomai szakasz csatornarendszerének tisztítását. A kijelölt utcák, utak cserjézése, az átereszek-, csatornák tisztítása, a csatornák kiépítése, mélyítése és karbantartása is a programelem részét képezte. Ezek a munkálatok valósultak meg 9 ha-on, a Mezőberényi út és a 2-es védgát között is.
A mellékletbentalálható utak, utcák, útszakaszok rendezése ment végbe összességében.
 
2. Téli közfoglalkoztatás
 Február hónapban 50 fő kezdte meg a nád kitermelését, a holtágak megtisztítását. A téli hónapban, a belterületen, a hó eltakarításában segédkeztek a munkások. Huszonnégy órás készenlétben álltak a februári ítéletidőben.
 Később a nád kivágására, kaszálásra és cserjézésre került sor, a mellékletben megtalálható területeken valósultak meg ezek a munkálatok.
 Az endrődi szakaszon 4.400 négyzetméter hosszan vitték véghez a dolgozók a nádvágást, cserjézést, a kaszálást és az égetést.
 Ezen kívül áprilisban elindult a biotégla gyártás, erről tavasszal több előterjesztésben is tájékoztatást kapott a tisztelt Képviselő testület.
 
3. Illegális hulladéklerakók felszámolása
 A program 11 fő foglalkoztatásával valósította meg a Gyomaendrőd bel- és külterületein található illegális hulladéklerakók felszámolását, 1 fő brigádvezető felügyelte a dolgozók munkavégzését.
 A téli hónapban – a szélsőségesen nagy mennyiségű, leesett hó miatt - a hó eltakarításában, huszonnégy órás készenlétben, segédkeztek ennek a programnak a dolgozói is. Amellékletben olvasható területek megtisztítása ment végbe a program keretein belül:
 Az összegyűjtött nagyobb mennyiségeket konténerek segítségével, a Zöldpark Nonprofit Kft. és a Gyomaszolg Ipari Park Kft. közreműködésével szállították el.
 
4. Mezőgazdasági földútkarbantartás
 A két 22 fős brigád februártól kezdte meg a munkálatokat, az 1 fő ügyintéző segítségével. A téli hónapban a nagy mennyiségű leesett hóra való tekintettel, a hó eltakarításában vettek részt a közmunkások.
  Már február hónapban beszerzésre kerültek a megfelelő munka-és védőruhák a közfoglalkoztatottak számára, márciusban pedig egy MTZ 1025.3 mb típusú traktort integráltunk ebbe a programelembe. A program keretein belül, augusztus hónapban megvásárlásra került néhány nagyobb értékű erőgép: egy METAL-FACH T-229 homlokrakodó, egy METAL-FACH T-711/1 billentős pótkocsi, egy AGROBIL fix 4 platós pótkocsi, egy FRONTONI-ELITE 350 karos szárzúzó és egy FSH 3,1 típusú talajtömörítő henger.
  Mindkét brigád kapákkal, kaszákkal és ahol szükséges volt gépi erő segítségével végezte el a szükséges munkálatokat. A gyomai és endrődi szakaszon, a 4. sz. mellékletben található közutak, utcák, közterek, holtágak és zugok karbantartása, kaszálása és parlagfű-mentesítése zajlott.
 
Mezőgazdasági programok:
 
5. Szántóföldi növénytermesztés
 A programelem keretein belül olajtök (6 ha), napraforgó (12,55 ha), zab (2,5 ha), árpa (2,5 ha) elvetése, műtrágyázása, permetezése és betakarítása valósult meg. A program kitűzött céljainak megvalósíthatóságához több nagy értékű erőgépet kellett megvásárolnunk augusztus hónapban, ezek a következők: egy ABRIATA M-50 MINIROTO kisbálázó, egy LEKO 6-H sorközművelő kultivátor, egy OMVT 2,8 KNE vontatott tárcsa, egy FHG-1 2,8 gyűrűshenger, egy CADOPPI CA200- 314L átemelő szivattyú, egy CORNER 600 műtrágyaszóró, egy CS UNIVERZAL 3F ágyeke és egy WIRAX Z -069 1,85 kétkorongos kasza.
Összesen 11q olajtök mag, 360q napraforgómag, 160q zab és árpa került betakarításra.
Ezen a programelemen belül, a Selyem út, az Ipartelep út, a Kner- és Szabadság-tér folyamatos gondozása is megvalósult, mintegy 23.800 négyzetméter hosszan.
 
6. Fóliás zöldségtermesztés
 16 fő az endrődi gyakorlókertben kezdte meg a növénytermesztést. Megtörtént a humuszban gazdag talaj előkészítése, átrostálása, cserjézése, az áprilisban megvásárolt, 3 fóliaház felépítése és a kerítés megerősítése.
  A programon belül a paprika, a paradicsom, az uborka, a cukkini, a karalábé, a cékla és a kelkáposzta ültetési, karózási, kacsozási, kötözési, gyomlálási, permetezési és öntözési munkálatai mentek végbe és megtörtént az arra alkalmas anyagok komposztálása.
 Augusztustól a megtermelt zöldségek betakarítása kezdődött meg és a lugasok is felszedésre kerültek. A megtermelt zöldségek és a palánták kiosztásra kerültek a dolgozók között, szociális segélyként.
 November hónapban további 3 fóliaház beszerzésére, a gyakorlókert téliesítésére és a fóliaházak befűtésének infrastrukturális megvalósításának első üteme lezajlott.
 
7. Extenzív állattartás
 A 15 fő közfoglalkoztatott tavasz elején elvégezte a Hármas-Körös mentett oldalán található 01140/11 hrsz.-ú, 6948276 tartási helyazonosítású, 1 ha-os terep rendezését és az állatok szállásának, a juhhodálynak és a tyúkólaknak kilakítását, valamint a szociális épületnek a felújítását. A következő munkálatok tartoztak ide: betonozás, az építőanyagok feldolgozása, vezérdrót felhelyezés, kaszálás, gereblyézés, oszlopállítás, festés.
 Szeptemberben megvásárlásra került a 150 gyimesi racka és a 240 darab kopasznyakú tyúk, ettől kezdve az állatok gondozása került előtérbe.
 Jelenleg a baromfik létszáma 236 darab, a juhállomány aktuális létszáma pedig 133 darab. 2012. 09. 22-én sajnálattal észleltük a bárányok megbetegedését, a szükséges vizsgálatok és óvintézkedések kiderítették, hogy hozott betegség, varas szájfájás okozta az állatok elhullását. Az elhullott példányok értékékének visszakövetelése folyamatban van.
 Az eddig megtermelt tojások a közfoglalkoztatottak között kerültek szétosztásra szociális segélyként, így megalapozva a kialakuló szociális szövetkezet alappilléreit.
 Az októberi, novemberi hónapban megtörténtek a szükséges előkészületek a téli hónapokra: a nyári szállás téliesítése, a megfelelő, téli ellátás körülményeinek biztosítása (a téli tartási körülmények és az ivóvíz ellátottság biztosítása, a szükséges takarmány beszerzése, a melegedő épület fűthetőségének megoldása).
 
8. Homoktövis termesztés
 A homoktövis termesztése Gyomaendrőd külterületén, a Bónom-zugban (0,7 ha) indult el. Először az áprilisban beszerzett, 450 db dugvány cserepekben való gondozására volt lehetőség. Ezek után a talaj előkészítésére, majd a növények telepítésére, karózására és hálózására került sor. Később főként a termőföld gyommentesítés volt a foglalkoztatottak feladata. A növény 4 múlva vált termőre, a későbbiekben, lehetőség szerint a termés sokoldalú felhasználásra helyeznénk a hangsúlyt.
 
 Összefoglalóan megállapítható, hogy a program sikeres volt. Az eddig tartósan munkanélküli lakosok, a közfoglalkoztatásnak köszönhetően jutottak újra szerephez a munka világában. Mindemellett a város olyan problémái oldódtak meg, amiknek orvosolására enélkül a program nélkül komoly kiadásokat jelentett volna.
 A programnak köszönhetően, nemcsak élhetőbbé és vonzóbbá vált Gyomaendrőd, de a közfoglalkoztatottak munkaviszonyára és nem utolsó sorban önbecsülésére is pozitív hatást gyakorolt a START munkaprogram.  
 
 
   Startmunka 2013. évi tájékoztató
 

  2012. november 15-én érkezett hivatalos megkeresés Önkormányzatunkhoz a 2013. évi Startmunka tervezésével kapcsolatban. Igen rövid határidővel, nov. 23-ára kellett elkészülnie a komplett tartalomnak. Alapvető elvárás volt a támogató Belügyminisztérium és a Munkaügyi Központ részétől, hogy az Önkormányzatok 50%-al növeljék a foglalkoztatottak létszámát, mindemellett a dologi kiadásokat minél szűkebbre szabják. Heti bérkifizetés marad, viszont jövőre a banki átutalás helyett kézpénzes kifizetést kell alkalmazni. Nagyobb figyelmet kell fordítani az értékteremtő munkákra.

 Ennek megfelelően elkészült a komplett költségvetés és program tervezet:
 
Belvíz projekt leírása: Önkormányzatunk a 2011-es évben indította először a Startmunka program keretében a Belvíz elvezetési programját, majd ez folytatásra került a 2012. évben. Az Önkormányzati tulajdonban lévő kül- és belterületi vízelvezető csatornák karbantartása cserjézése és az iszap eltávolítása, az átereszek kitakarítása, a lejtésviszonyok felülvizsgálása, a csatornák mélyítése is idetartozik.
 Foglalkoztatásba bevont létszám: 75 fő segédmunkás, 5 fő brigádvezető, 4fő kisgépkezelő és 1 fő szakmai irányító. Március 1-től november 30-ig
 A belvíz programban komoly infrastrukturális fejlesztési lehetőséget hordoz, az, ha az értékteremtő programba beépített betonelemgyártó géppel legyártott U alakú betonelemekkel elkezdjük kiépíteni a csatornáinkat, így könnyebb lesz a karbantartás és jól elfolyik a hirtelen leeső nagyobb mennyiségű csapadék. Egy ilyen gép persze profitot is tudna termelni, mivel alkalmas térkő, zsalukő és szegélykövek legyártására is. A programban megvásárlásra kerül egy használt haszongépjármű, ami nagyon fontos szállítóeszközként szerepelne, hiszen a többi erőgépünk már igen le van terhelve (hulladékszállítás, csatornákból kitermelt földek elhordása mezőgazdasági munkák). Munkaeszközök, cement, dréncsövek, csatornaelemek, betonkeverő, aggregátor kiszállításához kiválóan alkalmazható lesz.
 Munkafolyamatok: nyílt csapadékelvezető csatorna tisztítása, meder- és lejtésviszonyok rendezése, átereszek kotrása – földkitermelés annak elhordása, árokmélyítés, záportárazok felülvizsgálata – szükség esetén azok rekonstrukciója, csatornák körül cserjézés – szabad lefolyás biztosítása, zárt csapadékelvezető csatornák kimosása. A dolgozók 5 brigádra lesznek szétosztva. 1 brigád egy nap átlagosan 30fm-nyi csatornaszakaszt és annak környékét tudja ellátni. Az 5 brigád havonta hozzávetőleg 3000fm-nyi szakaszon megy végig, ez a 9 hónapra vetítve 270.00fm-t jelent.
 
Mg. út projekt leírása: Foglalkoztatásba bevont létszám: 45 fő segédmunkás, 3 fő brigádvezető, és 2 fő adminisztrátor. 2013. március 1-től 2014. február 28-ig.
 2011. évi program indítása óta, ebben a projektben beszerzésre került gépeknek köszönhetően, a 2013-as évben már könnyebben el tudja látni az Önkormányzatunk a mezőgazdasági utak karbantartásához fűződő kötelezettségeit. Folytatnánk a problémásabb útszakaszok, csatornák, védgátak karbantartását. A 2012. novemberében készített, maradék törtbetonnal, valamint az erőgépre csatlakoztatható gréderrel javítanánk az utak minőségét, a rézsűkaszával és kézi munkaerővel pedig az utak mellett lévő csatornákat, töltéseket tudjuk karbantartani.
 Elvégzendő munkák: Német-zugi sor (rossz minőségű földút törtbetonnal való feltöltése) 0,5km szakaszon. Útkarbantartások, javítások: Polyák-halmi földutak: 4km, Keselyősi, Hunya felé vezető földutak: 6,5km, Egyenes út: 4km, Vitéz dűlő: 5km, Telek-Póhalom- Nagyállási földutak: 10km. Ezen felül, ahol szükség van rá csatornák karbantartása: 10km-en. Összesen 30kmföldút, 10km csatorna karbantartása lesz elvégezve
 
Értékteremtő projekt leírása: Foglalkoztatásba bevont létszám: 50 fő segédmunkás, 3 fő brigádvezető, és 1 fő adminisztrátor, 2fő telepőr, 1fő gépkezelő. 2013. március 1-től 2014. február 28-ig.
Értékteremtő programunkban egy betonelemgyártó géppel elkezdhetnénk az U alakú betonelemeket készítését, amit a Belvíz programelemben árkok és csatornák korszerűsítésére alkalmaznánk. A 12+2 dolgozó betonelem gyártással foglalkozna. 28+2 főt kerítés-, térelválasztó elemek gyártásával foglalkoztatnánk. Gyalult cseréplécek közé 3-4éves fűz- és nyárfahajtásokat tesznek a munkások. Ezeket a hajtásokat az Önkormányzat egyik zagykazettájának rekultivációja kapcsán termelik ki a dolgozóink. 10+1 fő varrással fog foglalkozni, az Önkormányzat tulajdonában lévő varrógépeken. Városunkban a '90-es évek végéig sok szabó dolgozott, mára sajnos a legtöbb cég bezárt, sok állástalan varrónő van.
Az értékteremtő program számára egy Önkormányzati tulajdonú épület lesz kijelölve.
 
Illegális hulladék projekt leírása: Foglalkoztatásba bevont létszám: 18 fő segédmunkás, 2 fő brigádvezető. 2013. március 1-től 2014. február 28-ig.
 
 A 2011-es jól bevált indulást követően, idén is kiválóan működik az illegális hulladéklerakók felszámolása, a köztéri szemét gyűjtése majd ezek szelektálása. A hulladék elszállítása már a Startmunka egyéb programelemeiben beszerzett erőgép és pótkocsi segítségével is megoldottá válik, a Regionális hulladéklerakónak fizetett ártalmatlanítási költségeket kellene még a program által finanszírozni. Amennyiben nem lehetséges az Önkormányzat gépparkjával megoldani azt, hogy egy adott helyről a hulladékot elszállíthassuk, különítünk el erre a szolgáltatásra is forrást. Így Gyomaendrőd város tisztasága a 2013-as évre is biztosított lesz.
 
Mezőgazdaság – Növénytermesztési Projekt leírása: Foglalkoztatásba bevont létszám: Foglalkoztatásba bevont létszám: 60 fő segédmunkás, 4 fő brigádvezető, és 2 fő adminisztrátor. 2013. március 1-től 2014. február 28-ig.
 Önkormányzatának tulajdonában lévő 23,55ha kiterjedésű, kiváló minőségű szántón szeretnénk megtermelni az abraktakarmányt az extenzív állattartás számára. A takarmány (búza 12,55ha, 9 ha napraforgó) előállítása mellett, nagy munkaerő szükséges, gondozásigényes zöldségkultúrákat is termesztenénk a maradék 2 ha területen. Az idei gépbeszerzéseknek köszönhetően kevesebb bérmunkát kell igénybe vennünk. Megigényeltünk NFA földterületeket is, (01130/7, 0188/36, 02092/46, -47) ez összesen közel 41 ha, ezen területekbe lucernát és napraforgót tennénk. Ezeken a földeken termelnénk annyi takarmányt és hasznot, aminek egy részét be lehetne forgatni az állattartásba, és így a következő évi vetőmag és tápanyag utánpótlást is biztosíthatnánk. Várható hozam:  12,55 ha búza: 50t, 9 ha napraforgó: 27t, lucerna 20ha: 1kaszálás 70t (várhatóan 3 kaszálásnál több semmi esetre sem lesz a tavaszi vetés miatt), borsó 2ha 5t. A fóliás növénytermesztést 2012-ben 4 db, 50m2-es fűtetlen fóliában és körülötte a szabadban oldottuk meg. Oktató, gyakorlatszerző jelleggel zajlott ez az év, szinte minden konyhakertben megforduló növényt felnevelnek a dolgozóink. Év végén beszereztünk még 3 db 56m2-es sátrat, majd elkezdődött a fűtés szerelés első üteme, aminek folytatásával így már profitorientálttá válna a termelés és közkonyhára is tudnánk dolgozni.   Elsősorban paradicsomot, paprikát, petrezselymet, sárgarépát, káposztát, burgonyát és retket termelünk.
I .   Kazán ütem: kazánház építése, kazán vásárlása, a csőrendszer egy részének megvásárlása
II . Kazán ütem: csőrendszer kiegészítése, tervezési díj, szakmai kivitelezés, engedélyeztetés.
 A homoktövis dugványozása megtörtént idén, a kritikusabb időszakban intenzív öntözést kapott, ennek köszönhetően jól fejlődik. Ezen program dolgozóit kisebb létszámban összevonnánk a szántóföldi program dolgozóival, így az idénymunkák közt, vadon termő gyógynövények gyűjtésével, kisebb önkormányzat tulajdonában lévő parcellák gyógynövénnyel való betelepítésével, majd azok gondozásával is foglalkozhatnának. Levendulát termesztenénk elsősorban, ennek a felvevőpiacával kapcsolatos tárgyalások még zajlanak. Ezen parcellák közül egyes területeken gyümölcsfákat telepítenének, hogy a majdan szociális szövetkezetté alakuló Startprogram minél több lábon állhasson. A szántóföldi zöldségtermesztést kiterjesztenénk a helyi mezőgazdasági iskola tanüzemére, ahol további területek bevonhatóak. A tanüzem rendelkezik olyan körülményekkel, ahol az őszi hónapokban zöldségek savanyítását is meg lehet oldani. 2013. szeptemberében lejárnak Önkormányzat tulajdonában lévő bérbe adott földterületek: 23,7 ha csejti gyengébb minőségű terület, 31,6 ha keselyősi nagyon jó minőségű terület és 44 ha legelő. Ezen földterületeket is be fogjuk vonni a Startmunkába.
 
Mezőgazdaság – állattartási Projekt leírása: Foglalkoztatásba bevont létszám: Foglalkoztatásba bevont létszám: 15 fő segédmunkás, 1 fő brigádvezető 1 fő adminisztrátor.2013. március 1-től 2014. február 28-ig.
 2012. év folytatásaként juhtartás és tojótyúk tartással foglalkoztatjuk a dolgozókat. A gyimesi racka állomány szaporulatból való növelése a cél. Az év első felében kosokat vásárolnánk a jerkeállományhoz, amelyek várhatóan 2014-es év elején ellenek. A kos bárányok hizlalás után értékesítésre kerülnek, a jerkéket tovább tartjuk, ezzel növelve az anyaállomány létszámát. A gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központtól vásárolt erdélyi kopasznyakú állományt is bővítenénk: tavasszal a tojásokból keltetéssel, majd a csibék felnevelésével folyamatosan lecserélnénk és bővítenénk a meglévő állományt, a génmegőrzési szempontokat is figyelembe véve. Továbbá a tojások és a felesleg állomány is értékesítésre kerül. 1000 db csibét nevelünk 8hetes korukig, ezt követően 600db értékesítünk, a segélyezhetők lakosok a piaci árnál kedvezményesebben juthatnak hozzá. A fennmaradó 400 db-ot pedig tovább tartjuk, ez lesz az új törzsállomány. Ehhez az új állományhoz, új kakasállományt is kell majd vásárolnunk. Ami tojás ezt követően termelődik, azt a közkonyhára adjuk el. Jelenleg közbeszerzés vonatkozik arra a konyhára, tehát annak az árnak alá kell majd menjünk. A tojástermelés mennyisége erősen fluktuál, de a termékenyebb időszakban átlagosan heti 500db tojás várható.
 
Nov. 29-én Belügyminisztériumi közfoglalkoztatási helyettes államtitkárság alezredese jóváhagyta teljes egészében a beadott pályázatot.
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elfogadta a Startmunka program 2012. évi beszámolóját és 2013. évi tájékoztatását.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Startmunka program 2012. évi beszámolóját és 2013. évi tájékoztatását.

 
Döntési javaslat

"Startmunka program 2012. évi beszámoló és 2013. évi tájékoztatás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja 2012. évi Startmunka programról készült beszámoló és a 2013. évi Startmunka programról
szóló tájékoztató elfogadását.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2012. 12. 11.
Felelős: Várfi András

« Vissza
Vissza a főmenübe