5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2012. augusztus 22-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrőd, Jókai út 4. szám alatti óvoda visszavétele az üzemeltetőtől
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő - testület!

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 41/2004. (II. 26.) számú határozatával pályázatot hirdetett a Gyomaendrőd, Jókai u. 4. sz. alatti ingatlan bérleti jogviszonyban történő továbbhasznosítására. A pályázatot profilkötöttséggel, határozott időre hirdette meg.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kovács Péterné Gyomaendrőd, Tompa u. 11. sz. alatti lakos Gyomaendrőd, Jókai u. 4. sz. alatti ingatlan bérleti jogviszonyban történő továbbhasznosítására beadott pályázatát elfogadta.
 
Kovács Péterné a Jókai úti Óvoda üzemeltetésére létrehozta a Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató KHT.-t. A közhasznú társasággal 2004. július 01. napjával határozott időre, öt évre szóló bérleti szerződés került megkötésre.
 
Kovács Péterné a határozott időre szóló bérleti szerződés módosítását kérte az Önkormányzattól, mely szerződés így a többi óvodaüzemeltetővel kötött határozatlan idejű szerződéssel megegyező lett.
 
Az óvoda működőképes állapotban került átadásra. Az átadás-átvételről készült jegyzőkönyv valamint a rendelkezésre bocsájtott eszközökről a kimutatás az előterjesztés mellékletét képezik. Az átadott eszközök továbbra is az önkormányzat tulajdonát képezték, az óvoda üzemeltetője azokat óvodai oktatás és nevelés céljára használja.
 
A Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató Közhasznú Társaság jelezte, hogy nem kívánja az önkormányzat tulajdonát képező Gyomaendrőd, Jókai u. 4. szám alatti óvodát tovább üzemeltetni. A hatóságok felé az üzemeltetés befejezésének dátumát 2012. augusztus 31.-ével jelölte meg. A közhasznúsági, valamint a bérleti szerződés felmondását a T. Képviselő – testület tudomásul vette a 2012. május 16.-i rendkívüli ülésén.
 
A felmondással megnyílik a jogszabályban és a szerződésben meghatározott elszámolási kötelezettség. Ez egy hosszabb egyeztetési folyamat, ennek vannak elemei, amelyeket meg kell vizsgálni, és amelyeknek a végén kialakulhat az a költség, amelyet a bérbeadónak meg kell téríteni a bérlő számára, ezzel párhuzamosan gondoskodni kell a feladatellátásról is.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megbízta a Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottságot, hogy folytasson egyeztetést a Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató Nonprofit Kft. képviselőjével az elszámolást illetően.
 
A társaság az előterjesztéshez mellékelt írásos anyagban bemutatta azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, eszközbeszerzéseket, amelyek alapján kéri az önkormányzattól a költségek megtérítését. A társaság követelése összesen: 4.973.410,- Ft.
 
A társaság a követelését az alábbiak szerint részletezte, illetve határozta meg.
 
Megnevezés
Összeg forintban
Infrastruktúrális fejlesztések
2.480.000
Berendezések, eszközök
4.443.000
Játékok
500.000
Összesen:
7.423.000
 
 A társaság figyelemmel az amortizációra 67%-ban határozta meg a követelését ( 4.973.410,- Ft ). 
 
Az elszámolás egyik alapja a bérleti szerződés, amely a következők szerint szabályozza az ingatlan, illetve az átadott eszközök használatát, azok állagmegóvását.
 
„4./ A Bérlő a bérlemény hasznosítása során köteles fokozott gondossággal eljárni, az átadott vagyontárgyakat rendeltetészerűen használni, azok állagát megóvni, az indokolt karbantartási és felújítási munkákat a saját költségén elvégezni.”
 
„5./ A Bérlő a bérleménnyel kapcsolatos beruházási és fejlesztési munkákat a Bérbeadó előzetes írásbeli jóváhagyása alapján, a saját költségére végezhet. Felek megállapodnak, hogy a Bérlő által végzett értéknövelő munkákkal kapcsolatban a jelen szerződés megszűnésekor egymással elszámolnak, a 9./ pontban írtak szerint.” 
 
A társaság követelésének vizsgálata a bérleti szerződés alapján.
  1. Infrastruktúrális fejlesztések
Megnevezés
A társaság által kimutatott
összeg forintban
67 %-kon számított
összeg forintban
2 csoportszoba betonozása, parkettázása, 46 m2 hidegburkolat készítése, falfelületek lambériázása, leomlott penészes falfelületek javítása
850.000
569.500
Udvaron balesetveszélyes betonlapok cseréje
120.000
80.400
A gyermekmosdó teljes felújítása
980.000
656.600
Gázóra áthelyezése balesetveszély miatt
90.000
60.300
Sószoba kialakítása
400.000
268.000
Biztonsági kapuzár, kaputelefonnal
40.000
26.800
Összesen:
2.480.000
1.661.600
 
Ezen munkák elvégzését a helyszínen megtekintettük a polgármesteri hivatal műszaki ügyintézőjével. A helyszínen fotók készültek, melyek az előterjesztés mellékletét képezik.
 
Megállapítások
1. A sószoba gyakorlatilag a fotón látható sótéglákból áll, melyek elszállíthatók. Itt az önkormányzatnak kell döntenie, hogy igényt tart e rá.
2. A balesetveszélyes betonlapok cseréje, a gázóra áthelyezése, a biztonsági kapuzár és kaputelefon a szerződés szerinti állagmegóvás, karbantartás kategóriájába tartozik, melynek költségét a bérlőnek kellett viselni.
3. A gyermekmosdó teljeskörű felújítása értéknövelő, amely elszámolási alapot képez.
4. A csoportszobák betonzása, burkolatcseréje, falfelületek javítása részben értéknövelő, részben a karbantartás kategóriájába tartozik.
 
A fentiek alapján az elszámoláshoz javasoljuk figyelembe venni a 3-4. pontokban leírt munkákat 1.226.100,- Ft összegben. Itt azonban tovább kell vizsgálni azok karbantartási tartalmát.
 
2. Berendezések, eszközök
 
A társaság által megvásárlásra felajánlott eszközök listáját megvizsgáltuk figyelemmel a nevelési-oktatási intézmények kötelező (minimális) eszközeiről és felszereléséről szóló 11/1994.(VI.8. ) MKM. rendelt alapján. Az előterjesztéshez mellékletük a rendelet szerinti táblázatot, amelyben feltüntettük azokat a társaság által megvásárlásra felajánlott eszközöket, amelyek szükségesek az üzemeltetéshez.
 
A társaság által megvásárlásra felajánlott, az üzemeltetéshez szükséges eszközök csoportosítása
a rendelet alapján
Megnevezés
Amortizációval csökkentett Összeg ( Ft )
Helyiségek bútorzata és egyéb berendezési tárgyai
1042118
Logopédiai foglalkoztató egyéni fejlesztő szoba
7370
Udvari játszótér
857600
Óvodavezetői iroda
245555
Gyermeköltöző
350410
Gyermekmosdó, WC
19497
A felnőttek munkavégzéséhez szükséges eszközök
234500
A nevelőmunkát segítő játékok és egyéb eszközök
219760
Összesen:
2976810
 
Az MKM rendelet szerinti jegyzék az előterjesztés mellékletét képezi. A jegyzékben feltüntetésre került az önkormányzattól 2004. évben átadott, valamint a társaság által értékesítésre felajánlott eszközök.
 
Az óvodai nevelőmunkához szükséges eszközök 2004. évben átadásra kerültek, a mellékletben szereplő leltár szerint. Ezekből a természetes elhasználódás miatt 2011. évben történt selejtezés. Az átadás – átvétel során a társaságnak a leletár szerinti eszközöket kell visszaadnia.
 
A társaság által megvásárlásra felajánlott eszközök között az épülethez tartozó felszerelések, konyhai fogyóeszközök ( kés, villa stb. ) szőnyegek, függönyök, tükrök egyéb fogyó eszközök nem képezhetik a vásárlás tárgyát. A társaság számára az önkormányzat biztosította az óvodát üzemeltetésre a leltár szerint átadott eszközökkel együtt. Az előbbiekben említett fogyóeszközök, bútorok, szőnyegek, konyhai eszközök stb. pótlása az üzemeltető kötelezettsége volt. Az egyéni fejlesztést szolgáló speciális felszerelések, játékok, játékeszközöket esetén vizsgálni kell, hogy azt saját erőből szerezte e be a társaság. Ez azért lényeges mert a társaság a gyermeklétszám után 100%-ban megkapta az állami normatívát, volt lehetősége a pályázati úton történő eszköz beszerzésre.  
 
A nevelői munkát segítő egyéb eszközök ( tv, videó, vetítővászon, hangszer gyerekeknek ) megvásárolható.
 
A Jókai úti Óvoda további üzemeltetéséhez a Fő út 85. szám alatti, korábban óvodaként funkcionáló épületben, az alábbiakban felsorolt eszközök állnak rendelkezésre használható állapotban.
 
Megnevezés
Mennyiség ( db )
Gyermekszék
80
Gyermekasztal
16
Műbor forgófotel
2
Fogasos ruhatároló ülőpaddal egybeépítve
5
Irodai szekrény
4
Iróasztal
1
Lehel hűtőszekrény
1
Gáztűzhely
1
Hajdú mosógép
1
Hajdú centrifuga
1
Bordásfal
3
Bordásfal 3 tagú
1
Tornazsámoly
2
Tornapad
5
Tornaszőnyeg
2
Egyéb tároló szekrény
6
„tinikondi”
1
Szőnyeg
1
Gyermekpad
2
 
Korábban, legutóbb 2011. éven vállalkozásból történő óvoda visszavétel esetén az önkormányzat által megvásárolt eszközök értéke az 500 ezer forintot nem haladta meg.
 
Az önkormányzatnak a 2012. évi költségvetésében nincs forrás kijelölve a Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató Nonprofit Kft. által kért költségek megtérítésére.
 
A Jókai úti Óvoda leltár szerinti átadás – átvétele 2012. augusztus 21-én megkezdődött és augusztus 31.-én fejeződik be.  

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

 

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottsága a 2012. augusztus 22-i ülésén az alábbi döntést (222/2012. (VIII. 22.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. Határozat )  hozta meg.

 

"Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolta, hogy a Gyomaendrőd, Jókai u. 4. szám alatti óvoda vezetője mutassa be 2004-től az ingatlanon végzett beruházással kapcsolatos dokumentumokat (főkönyvi kivonat, számlák), emelje ki a pályázati forrásból megvalósuló fejlesztéseket, felújításokat. Az anyag benyújtásának határideje: 2012. 08.28.
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a 2012. 08. 29-i rendkívüli ülésén tárgyalja újra az előterjesztést."

 

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a 2012. 08. 29-i rendkívüli ülését követően a 2012. augusztus 30-i Képviselő - testületi ülésen előterjeszti a Gyomaendrőd, Jókai u. szám alatti óvoda átadás - átvételéhez kapcsolódó javaslatait.

.

 

 
Döntési javaslat

"Az értéknövelő munkák megtérítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a Gyomaendrődi Margaréta Óvodai Oktató Nonprofit Kft. részére a Gyomaendrőd, Jókai út 4. szám alatti óvoda ingatlan üzemeltetése során a társaság által elvégzett, és igazolt értéknövelő munkák költségét megtéríti maximum 1 millió forint összegig.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete az elvégzett munkák megtérítésének forrását … jelöli meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe