15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. május 2-i ülésére

Tárgy:   A Liget Fürdő kérelme
Készítette:   Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Liget Fürdő vezetője a mellékelt tájékoztatót nyújtotta be a T. Képviselő-testületnek, mely a jelenlegi pénzügyi helyzetét mutatja be. 
 
A Liget Fürdő szezonális működése miatt a bevételek döntő többsége a nyári hónapokban realizálódik, az év első 5 hónapjában a bevételek jóval a működési kiadások alatt teljesülnek.
 
Az elmúlt években a megállapított éves önkormányzati támogatás az év első öt hónapjában teljes egészében felhasználásra került, a nyári szezonban befolyt bevételek fedezetet nyújtottak az év hátralévő időszakának kiadásaira.
 
A 2013. évi költségvetésben a Liget Fürdő részére nyújtott pénzeszköz átadás 2 részből tevődik össze, egyrészt 20.663 E Ft támogatást kap működésre, (8.000 E Ft általános működtetésre és 12.663 E Ft a bérleti díjak rendezésére) másrészt 10.000 E Ft szolgáltatásvásárlás történik az önkormányzat részéről, mely számlázás alapján történik. Mivel a szolgáltatások teljesítése egész évben folyamatos, ezért a likviditási problémák részbeni megoldása miatt előlegszámla készítése szükséges. A jogszabályi előírások lehetőséget adnak arra, hogy akár az összes megállapított összeg előlegként kerüljön kifizetésre, majd a tényleges teljesítést követően készüljön el a végszámla, melyben a pénzügyileg teljesítendő végösszegből le kell vonni az előleg számlán előlegként szereplő  összeget. Az Áfa törvény 59. § alapján az előleg után az ÁFA-t az előleg kézhezvételekor kell megállapítani. Az előlegszámlát leghamarabb a jóváíráskor, az átvétel időpontjában, de legkésőbb az attól számított 15 napon belül kell kibocsátani: „59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani.
A megállapított Áfa összege befizetési kötelezettséget eredményez a NAV felé.
 
Problémaként jelentkezik, ha az év első részében a 10.000 E Ft előlegként átutalásra kerül, akkor a Liget Fürdőnek, mivel havi ÁFA bevalló, teljesítenie kell az ÁFA befizetési kötelezettségét is, mely finanszírozási problémát okoz a közüzemi számlák és a járulékfizetés esetében is, mivel ezen időszakban a saját bevétel csak a bérek kifizetését fedezi. Mire nagyobb összegű árbevételhez jut a fürdő, addigra fizetésképtelen lesz.
 
Megoldást jelenthet, ha a megállapított 20.663 E Ft támogatás január-május hónapokban történő felhasználása mellett a bérleti díjjal kapcsolatos megállapodásban a bérleti díj fizetésének határideje módosításra kerülne úgy, hogy az első részlet 4.102.362 Ft + ÁFA befizetés határideje május 31.-ről augusztus 31.-re kerülne átütemezésre.
 
A Liget Fürdő kérelme alapján a likviditási gondok további csökkentését eredményezné, ha a 10.000 E Ft szolgáltatásnyújtást nettó összegben állapítaná meg a T. Képviselő testület. A 2.700 E Ft összegű ÁFA forrását az önkormányzatnál az adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan az ÁFA levonási jog érvényesítéséből származó 2.700 E Ft visszaigényelt ÁFA biztosítaná, így az önkormányzatnál nem jelentkezik plusz kiadás.
 
A szolgáltatásvásárlás összegének felosztása, annak felhasználása a Képviselő-testület döntésének megfelelően történik. A testületi döntésben meghatározottak körére –úszásoktatás az oktatási intézményekben, gyomaendrődi lakosok jegyárkülönbözete, stb – a Liget Fürdő analitikus nyilvántartást köteles vezetni az előző évek gyakorlatának megfelelően, mely analitika alapjául szolgál a végszámla teljesítésének.
 
 
Az előzőekben javasoltak figyelembevételével a Liget Fürdő szezonális jellegű működéséből eredő likviditási gondok megszüntethetők, a 2013. évben megállapított önkormányzati támogatásnak és a szolgáltatás vásárlásnak továbbá a saját bevételeknek fedezetet kell nyújtania a várható működtetési kiadásokra.
 
Kockázati tényezők:
A szezonális működés miatt a Liget Fürdőnek likviditási gondjai lesznek, illetve május hónapra fizetésképtelenné válik:
  • amennyiben nem kerül módosításra a bérleti díj első részletének fizetési határideje
  • ha az előleg átutalására és előleg számlák kiállítására nem kerül sor
  • ha a működési támogatás nem kerül felhasználásra az év első időszakában
 
Előnyök:
Éves likviditási problémát oldunk meg, ha a szolgáltatás nettó összege 10.000 E Ft-ban kerül meghatározásra.
Az önkormányzatnak nem jelent plusz kiadást a szolgáltatásnyújtás 12.700 E Ft-os bruttó összegének meghatározása, mivel a többletkiadás az ÁFA visszaigénylésből finanszírozható.
Az önkormányzat több fürdő szolgáltatást tud igénybe venni az év folyamán, szélesedhet az igénybevevők, illetve a fürdő szolgáltatások köre.
A magasabb szolgáltatás nyújtása miatt javul a Liget Fürdő ÁFA arányszáma.
 

 

Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és az alábbi határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  
A bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek a Liget Fürdő pénzügyi helyzetéről készült jelentés elfogadását.
 
A bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek, hogy a likviditási gondok megoldása érdekében a bérleti díjra vonatkozó megállapodásban a bérleti díj 4.102.362 Ft első részlet fizetési-határidejét május 31-ről augusztus 31.-re módosítsa.
 
A bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek, hogy a Liget Fürdőtől a 10.000 E Ft bruttó összegű szolgáltatásvásárlást az ÁFA összegével emelje meg. A plusz 2.700 E Ft összegű ÁFA kiadás forrásául az adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan az ÁFA levonási jog érvényesítéséből származó 2.700 E Ft ÁFA szolgál, melyet a következő költségvetési rendelet módosításánál be kell építeni a költségvetésbe.
 
A Képviselő-testületi döntésben meghatározottak körére –úszásoktatás az oktatási intézményekben, gyomaendrődi lakosok jegyárkülönbözete, stb – a Liget Fürdő analitikus nyilvántartást köteles vezetni, mely a végszámla teljesítésének alátámasztását biztosítja.

 

 
Döntési javaslat

"A Liget Fürdő kérelme"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete elfogadja a Liget Fürdő pénzügyi helyzetéről készült jelentést.

 A likviditási gondok megoldása érdekében a bérleti díjra vonatkozó megállapodásban a bérleti díj 4.102.362 Ft első részlet fizetési-határidejét a Képviselő-testület május 31-ről augusztus 31.-re módosítja.
 
A Képviselő-testület az ÁFA (2.700 E Ft) összegével megemeli a Liget Fürdőtől vásárolt 10.000 E Ft szolgáltatásnyújtás összegét.  A plusz 2.700 E Ft összegű ÁFA kiadás forrásául az adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan az ÁFA levonási jog érvényesítéséből származó 2.700 E Ft ÁFA szolgál, melyet a következő költségvetési rendelet módosításánál be kell építeni a költségvetésbe.
 
A Képviselő-testületi döntésben meghatározottak körére –úszásoktatás az oktatási intézményekben, gyomaendrődi lakosok jegyárkülönbözete, stb – a Liget Fürdő analitikus nyilvántartást köteles vezetni, mely a végszámla teljesítésének alátámasztását biztosítja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 31.
Felelős: Várfi András

« Vissza
Vissza a főmenübe