36. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. május 29-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrődi Judo Klub kérelme
Készítette:   Nyíri Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Várfi András polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Gyomaendrődi Judo Klub 2013. augusztusában kérelemmel fordult a Tisztelt Képviselő-testülethez, melyben az edzéskörülmények javítása érdekében, az edzések helyének megoldásában kért segítséget.
Kérelmük pozitív elbírálásban részesült, a Jókai u. 6. szám alatti volt iskola épületet kedvező feltételekkel ingyenes használatra megkapták.
A kérdéses ingatlan azonban pályázat tárgya is volt, és idő közben a pályázat támogatást nyert.
A kérelem újratárgyalására azért lenne szükség, mert egyrészt a Jókai utcai épületet a klubnak el kell hagynia záros határidőn belül, másrészt a Judo Klub akár nagyobb anyagi ráfordítást is eszközölne a használatukba adott ingatlan felújítására, azonban ezzel párhuzamosan szeretnék biztosítani azt, hogy a klub az adott épületben hosszabb távon maradhasson. A Magyarországi Judo Szövetség az egyesületek részére pályázati lehetőséget biztosít – sportág fejlesztés keretében – edzőtermek fejlesztésére, amennyiben az egyesület hosszú távon tudja használni a rendelkezésére bocsájtott ingatlant. Információink szerint a Kossuth út 50. szám alatt lévő könyvtár épület nem képezi tárgyát önkormányzati fejlesztési terveknek, valamint az annak használatát tervező cég pályázatát tartaléklistára tették, annak végleges elbírálásáról várhatóan a testületi ülés idejére kapunk tájékoztatást.
A klub nemcsak a használatába adott épület felújítására, rendbetételére fordított anyagiak elvesztésétől tart, de a gyermekek számára sem mindegy, hogy hová kell járniuk edzeni, illetve az elmúlt időszak alatt történt többszörös költözést nehezen dolgozzák fel. Sok óvodás, kisiskolás korú gyermeket foglalkoztatnak, akik részére az állandó hely biztonságot, erőt ad. Nagyot lendít az aktív versenyzők életében is, ha színvonalas, a sport űzéséhez feltétlenül szükséges körülményeket biztosan megkapják. Nem beszélve arról, hogy a használatba adott ingatlannak a fenntartása, állagának megóvása ezzel biztosítható lesz hosszú távon.
 
A Gyomaendrődi Judo Klub Békés megye legeredményesebb judo klubja, mind hazai, mind nemzetközi szinten nagy eredményeket értek el. Átlagos létszámuk tanév közben 50 fő körül alakul, aktív és eredményes versenyzőik száma kb. 30 fő. Foglalkoztatnak többszörösen hátrányos helyzetű fiatalokat, ráadásul fontos feladatnak tekintik, hogy a sportolóik pályafutása Gyomaendrődön teljesedjen ki. Kulcs szerepük van a szabadidő értelmes eltöltésében, az egészséges életmód elősegítésében. Közösségi szellemük pozitív hatással van a sportolóikra, újoncaikra is. A klub életében az edző helység biztosítása mindig is problémás volt, rövid időn belül sokszor kellett költözniük. Több helyen a magas bérleti díjak miatt nem tudnak megmaradni, egyes helyeken csak napi egy edzést tudnának tartani, most napi három edzést tartanak a korosztályokra való tekintettel.
 
A klub életében mérföldkő lenne egy biztos edzőterem megléte. Az ingatlan hosszabb távú használatba adásával a Tisztelt Képviselő-testület nagyban hozzájárulna a jövő nemzedék egészségének megőrzéséhez, Gyomaendrőd sportolóinak megtartásához, megalapozná a hatékonyabb működést, mellyel akár még több fiatal vonható be a sportolás örömeibe.
 
Fentiek figyelembe vételével, tisztelettel kérem a Képviselő-testületet, hogy egy olyan épület használatba adását ajánlja fel a klub számára, mely biztosítja a hosszabb távú, minőségi sport gyakorlását!
 
Az előterjesztés mellékletét képezi Varga István edző ezzel kapcsolatos kérelme.

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság egyhangúan javasolja elfogadásra a döntési javaslatot.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság egyhangúan javasolja elfogadásra a döntési javaslatot.

 
Döntési javaslat

"Gyomaendrődi Judo Klub kérelmének elbírálása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÖNKORMÁNYZATI INGATLAN
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Judo Klubbal 2013. szeptember hó 11-én a Jókai u. 6. szám alatti ingatlanra kötött Használati szerződését módosítja azzal, hogy a használati szerződés tárgyát a Kossuth Lajos út 50. száma alatti épületre változtatja. A szerződést 5 év határozott időre köti meg. A szerződésben a meghosszabbítás feltételeit is biztosítani kell. A Klub az általa eszközölt és bizonyított ráfordítások értékét a határozott idejű szerződés lejárta után az Önkormányzat részére térítésmentesen átadja.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 05. 30.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Nyíri Szmolár Eszter

« Vissza
Vissza a főmenübe