4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2014. március 17-i ülésére

Tárgy:   Körösi Halász Szövetkezet kérelme
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő – testület!
 
A Körösi Halász Szövetkezet ( Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 27. ) a 2000. április 3.-án kelt haszonbérleti szerződés alapján hasznosítja a Csókási-zugi, Hantoskerti, Fűzfás-zugi, Rév-zugi, Német-zugi holtágakat. A haszonbérleti szerződés határozott időtartamra, 2014. december 31.-ig szól.
 
A Szövetkezet a Magyar Állam tulajdonában lévő természetes vizek halászati hasznosítására szintén haszonbérleti szerződést kötött a Földművelésügyi Minisztériummal, amely szerződés 2015. december 31-ig érvényes.
 
A Szövetkezet kérelemmel fordult Gyomaendrőd Város Képviselő - testületéhez.
 
A Szövetkezet ésszerűségi és gazdasági okokból az Önkormányzattal kötött haszonbérleti szerződés meghosszabbítását kéri változatlan feltételek mellett 2015. december 31.-ig. A Szövetkezet Elnökével történt egyeztetés alapján a változatlan feltételek alatt azt értik, hogy 2015. december 31. napjáig a bérleti díjat a 2013. május 29-én megkötött haszonbérleti szerződésmódosításban leírtak szerint haltelepítéssel egyenlítenék ki.
A Szövetkezet véleménye szerint az állammal és az önkormányzattal kötött szerződések  „együttmozgatása”  több szempontból előnyös: 
  1. a horgászok kedvező áron jutnak az engedélyükhöz, mivel a jelenlegi rendszer szerint a holtágakra kiváltott engedély jogosulttá teszi a Szövetkezet által használt folyószakaszokon való horgászatra is.
  2. ha a horgász időjárási, vízjárási vagy egyéb okok miatt nem tud a holtágon halat fogni, próbálkozhat a más körülményeket biztosító folyón való horgászással ugyanazon költségek mellett.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól 14/2003. (VI. 5.) önkormányzati rendelet alapján a vagyonelem a forgalomképtelen kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba tartozik.
 
A korábbi szerződésmódosítások tárgyában a döntést a T. Képviselő – testület hozta meg.

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság 1 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elutasította az előterjesztést.

 
Döntési javaslat

"Haszonbérleti szerződés módosítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a Körösi Halász Szövetkezet kérelmének helyt adva / 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 27. szám / a Csókási-zugi, Hantoskerti, Fűzfás-zugi, Rév-zugi, Német-zugi holtágak haszonbérletére kötött 2013. május 9-én kelt megállapodás módosítást az alábbiak szerint módosítja.
 
MEGÁLLAPODÁS
MÓDOSÍTÁSA
 
Mely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete ( 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. ) képviseletében eljáró Várfi András polgármester, bérbeadó /továbbiakban: bérbeadó/
 
másrészről a Körösi Halász Szövetkezet képviseletében Dr. Csoma Antal elnök / 5500 Gyomaendrőd, Kossuth út 27. szám / mint bérlő / továbbiakban: bérlő/ között a mai napon és helyen a Csókási-zugi, Hantoskerti, Fűzfás-zugi, Rév-zugi, Német-zugi holtágak 2013. május 29-én kelt haszonbérleti megállapodás módosítás tárgyában a következő feltételek mellett:
 
1.        Felek közös megegyezés alapján Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete …/2014.(III.27.) önkormányzati határozatának megfelelően a 2013. május 29-én kelt haszonbérleti szerződés 2. és 3. pontjában helyébe az alábbi rendelkezések lépnek.
 
„2.      Felek közös megegyezés alapján figyelemmel Gyomaendrőd Város Képviselő - testülete …/2014.(III.27.) önkormányzati határozatára értelmében a használt bérlemények bérleti díja 2013, 2014 és 2015 években a 3 éven keresztül vállalt haltelepítési program végrehajtása munkáinak bruttó elszámolása úgy történik, hogy a bérbeadó az ellenőrzött haltelepítési munkák igazolt kiadásairól szóló számla összegének mértékéig azt beszámítja a bérleti díjba a számviteli szabályoknak megfelelően.”
 
„3.      Felek a mindenkori bérleti díjat jelen megállapodás módosítás aláírásának napjától kezdődően oly módon tekintik teljesítettnek, hogy abba 3 éven keresztül beszámításra kerül a bérlő saját költségén telepített a haszonbérleti díj összegének megfelelő mennyiségű II. és III. nyaras ponty. Továbbá a bérlőnek igazolnia kell az általa vállalt saját költségén, ugyanezen mennyiségű II. és III. nyaras ponty telepítésének az elvégzését. Az igazolást, a bérbeadó által kijelölt átvevő a szállítójegy aláírásával jegyzi.”

 

 
2.        A megállapodás módosítás az eredeti megállapodás egyéb rendelkezéseit nem érinti.
 
Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. rendelkezései az irányadók.
 
 
Alulírott szerződő felek jelen megállapodás módosítást elolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írták alá.
 
 
Gyomaendrőd, 2014. április ....
 
 
 
…………………………………………
…………………………………………
Várfi András
Polgármester
 Dr. Csoma Antal
Elnök
                              

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe