1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2014. január 20-i ülésére

Tárgy:   Magtárlaposi u. 1-3. szám alatti lakások kezelésbe adása
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő - testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2011.-ben megvásárolta a Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3. szám alatt lévő 5 lakásos új építésű lakóépületet, amelynek akkor a készültségi foka 80 % volt. A lakóépület építési munkáinak befejezését Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete döntése alapján a Gyomaszolg Ipari Park Kft. végezte el.
 
A Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3. szám alatt lévő 5 lakásos lakóépület az alábbi lakásokból és egyéb helyiségekből áll:
Földszint 1. alatt: 81 m2-es lakás + 13 m2 terasz
Földszint 2. alatt: 80 m2-es lakás + 17 m2 terasz
1. emelet 3. alatt: 68 m2-es lakás + 7 m2 erkély
1. emelet 4. alatt: 57 m2-es lakás + 7 m2 erkély
1. emelet 5. alatt: 72 m2-es lakás + 8 m2 erkély
Földszinten: 2 db 18 m2-es garázs 
 
Az építési munkákat Gyomaendrőd Város Önkormányzata finanszírozta, melynek során az általános forgalmi adót visszaigényelte. Az általános forgalmi adó visszaigénylésének feltétele, hogy az ingatlan hasznosításából, bérbeadásából ÁFA köteles bevétele keletkezzen az önkormányzatnak.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a tulajdonát képező Gyomaendrőd, Magtárlaposi utca 1-3. szám alatti lakásokat bevonta a lakások és helyiségek bérletéről szóló 29/2012.(X.29.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó szolgálati lakások állományba.
 
A lakásokból a T. Képviselő – testület 2013. novemberi ülésén hozott döntés alapján a földszint II. számú lakás bérbe lett adva.
 
A szolgálati és szociális lakásokat szerződés alapján a Gyomaszolg Ipari Park Kft. kezeli. A kezelési szerződés alapján a folyamatos kezelési kötelezettség keretében a Gyomaszolg Ipari Park Kft. szedi be a bérleti díjakat.
 
A bérleti jogviszonyok létesítéséhez szükséges bérleti díjak meghatározására a bérlő kiválasztására, a bérleti szerződés megkötésére, és megszűnésének megállapítására az Önkormányzat Képviselő-testülete jogosult.
 
A szerződés meghatározza az üzemeltetési, karbantartási, gyorsjavítási, illetve a nem tervezhető felújítási, pótlási és cserekötelezettség körébe tartozó munkák elvégzését.
 
A Magtárlaposi u. 1-3. szám alatti lakások építési munkái befejezése kapcsán a Gyomaszolg Ipari Park Kft.-t szavatossági és garanciális kötelezettségek terhelik. A bérleti díjat Gyomaendrőd Város Önkormányzata szedi be. Ezért a Magtárlaposi u. 1-3. szám lakások kezelésére, üzemeltetésére külön kezelési szerződés megkötését javaslom.
 
A kezelési szerződés elsősorban az alábbiakra vonatkozna.
 
1. Az épület karbantartásáról, központi berendezéseinek állandó üzemképességéről, a közös használatra szolgáló helyiségek állagában és berendezésekben keletkezett hibák megszűntetéséről gondoskodás.
 
2. Életveszélyt okozó, az épület állagát veszélyeztető vagy a lakás, a szomszédos lakások, nem lakás céljára szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatát lényegesen akadályozó hibák elhárítására való haladéktalan intézkedés.
 
3. Az azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetében az épület karbantartása vagy felújítása során való eljárásra.
 
4.A kezelői jog keretében elvégzett munkák ellentételezésének, illetve a munkavégzés engedélyezésének eljárási rendjére.
 
A lakások kezelésével kapcsolatban felmerült költségek forrása: a befolyt helyiségbérleti díj.

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a Tisztelt Képviselő - testületnek a Magtárlaposi utca 1-3. szám alatti lakások kezelésbe adását a Gyomaszolg Ipari Park Kft.-nek a határozati javaslatban szereplő kezelési szerződés alapján.

 
Döntési javaslat

"Kezelési szerződés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Gyomaendrőd, Magtárlaposi u. 1-3. szám alatt lévő 5 db szolgálati bérlakás kezelői jogát az alábbi kezelési szerződés szerint szabályozza. 
 
KEZELÉSI SZERZŐDÉS
(Tervezet)
 
amely létrejött
 
egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata (5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. képviseli: Várfi András polgármester)
 
másrészről a Gyomaszolg Ipari Park Kft. (5500 Gyomaendrőd, Ipartelep u. 2. képviseli: Fekete József ügyvezető) között az alulírt napon és helyen az alábbi feltételek mellett:
 
               
1./           Szerződő felek megállapodnak, hogy a Gyomaendrőd, Magtárlaposi u. 1-3. szám alatti az alábbiakban részleletezett szolgálati bérlakások folyamatos kezelését a Gyomaszolg Ipari Park Kft. látja el jelen szerződés aláírásnak napjától.
 
Lakás jelölése
Alapterülete
 
I.
földszint+garázs, bal oldali
Lakás: 80,79 m2 + 13 m2 terasz + 18 m2 garázs
II.
földszint+garázs, jobb oldali
Lakás: 80,32 m2 + 17 m2 terasz + 18 m2 garázs
III.
emelet bal oldali
Lakás: 68,37 m2 + 7 m2 erkély
IV.
emelet középső
Lakás: 56,94 m2 + 7 m2 erkély
V.
emelet középső
Lakás: 72,03 m2 + 8 m2 erkély
 
2./           A bérleti jogviszonyok létesítéséhez szükséges bérleti díjak meghatározására a bérlő kiválasztására, a bérleti szerződés megkötésére, és megszűnésének megállapítására az Önkormányzat Képviselő-testülete, amennyiben jogkörét szervére átruházza, úgy a rendeletében meghatározott szerve jogosult.
 
3./           Szerződő felek rögzítik, hogy a folyamatos kezelési kötelezettség keretében a Gyomaszolg Ipari Park Kft. köteles az alábbi feladatokat ellátni:
 
a) Üzemeltetési feladatok:
A Kft valamennyi lakás üzemeltetésével kapcsolatban mindennemű feladatot végez, vagy elvégeztet,
- az üresen álló lakások rendszeres ellenőrzése ezek bérbeadásig terjedően,
- a bérleti szerződés megkötését követően a lakás birtokbaadása, azok rendszeres és folyamatos ellenőrzése, évente egy alkalommal a Közös Önkormányzati Hivatal lakásgazdálkodási ügyintézőjének részvételével,
- a bérleti jogviszony megszűnése esetén a lakás birtokba visszavétele,
- évente karbantartási, felújítási terv készítése,
- beszámoló készítése a karbantartási, felújítási terv végrehajtásáról.

 

b.) Karbantartási feladatok:
A Kft. gondoskodik az épület központi berendezései állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosításáról, ennek érdekében a szükséges megelőző és javítási munkák elvégzéséről.
 
c.) Gyorsjavító tevékenység:
A Kft. az épület, illetve azok központi berendezéseinek karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettsége körében az azonnali beavatkozást igénylő munkák elvégzéséről gondoskodik.
 
d.) Tervezhető, ill. nem tervezhető karbantartási felújítási, pótlási és cserekötelezettség körébe tartozó munkák elvégzése.
 
4.
Szerződő felek rögzítik, hogy a lakások átadás - átvételéről külön jegyzőkönyvet vesznek fel. Szerződő felek rögzítik, hogy a II. jelű lakás 2013. december 1. napjával kiutalásra került, a birtokbaadás 2013. december 2. napján megtörtént. A többi lakás első bérleti jogviszonyának megkötésére jelen szerződés megkötését követően kerül sor.
 
Szerződő felek külön és kifejezetten rögzítik, hogy a lakások vonatkozásában a Gyomaszolg Ipari Park Kft. köteles a lakások állagát, állapotát fokozott gondossággal szem előtt tartva ellenőrizni. Köteles ezen ingatlanok vonatkozásában az általa észlelt vagy bérlők által jelzett minden - a rendeltetésszerű használat során jelentkező - minőségi kifogást, a tulajdonossal haladéktalanul közölni.
 
Szerződő felek rögzítik, hogy a lakások illetve garázsok ellenőrzése, karbantartása során észlelt hibák, hiányosságok vonatkozásában a Gyomaszolg Ipari Park Kft. külön nyilvántartást is köteles vezetni. Ezen nyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell az ellenőrzések időpontját, az észlelt hiányosságokat, minőségi kifogásokat, valamint az ellenőrzést végző és bejegyzést készítő személyi adatait.
 
Szerződő felek megállapodnak, hogy a Gyomaszolg Ipari Park Kft. a lakások és garázsok vonatkozásában szükség szerint, a lakók jelzései alapján, de legalább negyedévente 1 alkalommal köteles ellenőrző bejárását megtartani és azt a fentebb hivatkozott külön nyilvántartásba bejegyezni.
 
Szerződő felek megállapodnak, hogy az Önkormányzat megkeresésére a Gyomaszolg Ipari Park Kft. köteles a betekintést megbízó részére lehetővé tenni.
 
Szerződő felek megállapodnak, hogy a bérlakások éves felülvizsgálatának kötelezettsége a Gyomaszolg Ipari Park Kft-t terheli.
 
Szerződő felek megállapodnak, hogy a lakások és garázsok bejárási és ellenőrzési kötelezettségeinek elmaradásából eredő károk megtérítéséért a Gyomaszolg Ipari Park Kft. tartozik felelősséggel és köteles az esetleges mulasztásából eredő károk megtérítésére.
 
5. A kezelői jog keretében elvégzett munkák ellentételezésének, illetve a munkavégzés engedélyezésének eljárási rendje.
 
5.1. A Kft. az elvégzendő munkákról köteles helyszíni felmérést készíteni, melyen részt vesz a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki osztályának ügyintézője.
5.2. A helyszíni felmérést követően a Kft. elkészíti az árajánlatot munkanemek szerint anyag és munkadíj megbontásban, melyet be kell nyújtani elbírálásra és jóváhagyásra a bérbeadónak.
5.3. A Kft. a bérbeadó által kibocsátott megrendelő alapján kezdheti meg az elvégzendő munkákat.
5.4. A Kft. által elvégzett munkákat a helyszínen a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki osztályának ügyintézője ellenőrzi, a teljesítést igazolja.
5.5. A Kft. a teljesítés igazolását követően nyújthatja be a számlát a bérbeadó részére.

6. Szerződő felek rögzítik, hogy az épület építési munkáit Gyomaendrőd Város Önkormányzata megbízása alapján a Gyomaszolg Ipari Park Kft. végezte el.

A számlázott költségek között nem szerepelhetnek olyan tételek, amelyek a Kft. által elvégezett építési munkáinak szavatossági és garanciális teljesítési kötelezettség körébe tartoznak.
 
7.   Szerződő felek jelen megállapodást határozatlan időre kötik, azzal, hogy azt a megbízott nem a megbízó pedig bármikor, indokolás nélkül felmondhatja.
 
Szerződő felek megállapodnak, hogy jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben az önkormányzat a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 29/2012. (X.29.) önkormányzatirendelete, a lakások és helyiségek bérletéről szóló 1993. évi LXXVIII. tv. és a Ptk. rendelkezései az irányadóak.
 
Gyomaendrőd, 2014. február ….
 
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat
Várfi András
polgármester
Gyomaszolg Ipari Park Kft.
Fekete József
ügyvezető

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe