5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2014. december 8-i ülésére

Tárgy:   2015. évi közfoglalkoztatás tervezése
Készítette:   Hunya Péter
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 2015. évi közfoglalkoztatás tervezése

A 2015. évi közfoglalkozatási tervezést a munkaügyi kirendeltség részére 2014. november 18-án kellett megküldeni Önkormányzatunknak. A közfoglalkoztatási programok tervezésének folyamatát szolgáló felmérést kellett készíteni, tehát nem tekinthető a program indítására beadott kérelemnek, arra csak a tervezési folyamat befejezése után kerülhet sor, várhatóan 2015 februárjában.

Az előterjesztés tervszerű keretet kíván adni a 2015. évi közfoglalkoztatásának. Irány és keretszámokat határoz meg, amelyektől a kérelmekben el lehet majd térni.  A tényleges foglalkoztatási kereteket a területileg illetékes Munkaügyi Kirendeltség által megítélt támogatások, illetve hatósági szerződések fogják rögzíteni. A Munkaügyi Központ a pályázati irányelvek és támogatási keretei alapján, saját mérlegelési jogkörében dönt.

 A terveket a 2015. márciusi indítással tervezett kistérségi startmunka mintaprogramok 6 programelemére, továbbá a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásra vonatkozóan kellett elkészíteni. Valamennyi programelemet 2015.03.01 és 2016.02.29. közötti időszakra lehetett tervezni.

A 2015. évi előzetes tervezési szempontok alapján elsősorban a mezőgazdasági, a helyi sajátosságokon alapuló, a település önfenntartását elősegítő programokat kívánja a Belügyminisztérium támogatni. A minisztérium tájékoztatása szerint a téli és egyéb értékteremtő programelem a következő évben megszűnik, ezért az ide sorolt tevékenységeket a helyi sajátosságokra épülő programelemben lehet feltüntetni.

A szociális jellegű tevékenységeket megvalósító programok (belvíz, közút, mezőgazdasági földút, illegális hulladéklerakók felszámolása) esetében mintaprogramként csak azon programokat kívánja a Belügyminisztérium indítani, melyek a korábbi években még nem kerültek finanszírozásra a településen, tehát újak.

A tervezés során törekedni kellett arra, hogy a mintaprogramok esetében a fajlagos költségek beleférjenek a 110 000 Ft/fő/hó mértékbe, míg a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok esetében a maximálisan adható 20%-os közvetlen költség mértékbe. A költségadatok számításánál a 2014. évi közfoglalkoztatási bérekkel kellett számolnunk.

A közfoglalkoztatási programok 2015-ös tervezésénél a 2014-es év létszámából kellett kiindulni, azoktól nagyban eltérni nem „célszerű”.

Az alábbiakban a terveket kívánjuk ismertetni.

Hosszabb időtartamú foglalkoztatás:

Program kezdete 2015.03.01 Program vége 2016.02.29

Tervezett létszámok megoszlása:

Segédmunkás (nem irányító): 85 fő

Segédmunkás (irányító): 10 fő

Szakmunkás (nem irányító): 5 fő

Tervezett költségek megoszlása:

2015. évi bérköltség 80 867 475 Ft

2016. évi bérköltség 26 955 825 Ft

Közvetlen költségek 21 564 660 Ft

A hosszabb időtartamú foglalkoztatás foglalja magába tehát a belvíz, mezőgazdasági földút, illegális hulladéklerakók felszámolása programelemeket. Az előző évek tapasztalata alapján ezen programelemek 100 fő bevonásával el tudják látni a település karbantartási feladatokat, valamint az időszakos egyéb önkormányzati megbízásokat.

A dolgozók feladata az Önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi belvízelvezető csatornák karbantartása cserjézése és iszapeltávolítása, átereszek kitakarítása, lejtésviszonyok felülvizsgálata, csatornák mélyítése. A brigádok tevékenységei a téli időszakban cserjézéssel és síkosság mentesítési feladatkörrel egészülnek ki. Az így kidolgozott nyersanyagot a Zrínyi utcán található komposztáló, zöldhulladék kezelő telepre szállítják és dolgozzák fel. Folytatnánk a problémásabb útszakaszok, csatornák, védgátak karbantartását. A 2011. évben indított programok óta településünk folyamatosan van karban tartva, így jelentős megtakarítás érhető el, hiszen nincs szükség hirtelen dömping-munkákra.

Kézbesítőt, karbantartót és egyéb más közfoglalkoztatási programba nem illeszkedő munkaerőt támogatására egyéb hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásba kell majd igényelnünk, ezek nem képezik a jelenlegi tervezés részét.

 

 Mezőgazdasági mintaprogram:

Program kezdete 2015.03.01 Program vége 2016.02.29

Tervezett létszámok megoszlása:

Segédmunkás (nem irányító): 71 fő

Segédmunkás (irányító): 3 fő

Szakmunkás (nem irányító): 7 fő

Szakmunkás (irányító): 2 fő

Tervezett költségek megoszlása:

2015. évi bérköltség 67 983 525 Ft

2016. évi bérköltség 22 661 175 Ft

Közvetlen költségek 18 915 300 Ft

Mezőgazdasági programban egyelőre az előző évek alapján állítottuk össze a terveket:

Állattenyésztési programrész: jelenlegi állattartó tevékenységünkről az előző testületi ülésen beszámoltunk. Az adott állattartó telepünk aktuális állapotában nem alkalmas további állatállományok bevonására, mivel nincs közművesítve, se elektromos áram, se szilárd útburkolat nincs. Amennyiben intenzív termelést kíván megvalósítani Gyomaendrőd Önkormányzata, úgy más telephelyet is be kell vonni a közfoglalkoztatásba. Ha maradunk a mostani állapotoknál: juhászat: télen elkezdődik az elletés, a kosbárányok hizlalás után eladásra kerülnek, a jerkebárányok pedig továbbtartásra. Jövőre aktuális lesz a tenyészkosok cserélése. Aprójószágok tekintetében a jelenlegi állományt kellene télvíz idejére lecsökkenteni (rászorulóknak kiosztani, vagy értékesíteni), majd tavasszal elkezdeni a tojások keltetését.

Amennyiben a pályázati források megengedik, a közfoglalkoztatási programban meg létre kívánunk hozni egy hűtőszobát/hűtőházat, ahol a megtermelt anyagokat lehet tárolni.

Növénytermesztés: a gyaklókertben kívánjuk megtermelni a város szépítésére szolgáló virágokat. Már a téli hónapok alatt (egyelőre két fűtött fóliasátorban, programban tovább bővítenénk) elkezdődik a növények szaporása, így ahogy a tavaszi időjárás engedi, elkezdődhet a virágok kitelepítése a közterületinkre. Szántóföldi növénytermesztésben kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, határozza meg mekkora területet kíván a közfoglalkozatásba bevonni és milyen növény termesztését kívánja megvalósítani. A jelenlegi 0,8 ha-os gyümölcsösünkbe 180 oltvány került telepítésre. További közel 500 oltványt vásároltunk meg a tavalyi közfoglalkoztatási programunkban, amely telepítésére egyelőre nem lett kijelölve terület. Fontos lenne mihamarabb területet találni, hiszen legkésőbb a tavaszi rügyfakadásig kell kitelepíteni az oltványokat és addig még le kell keríteni az adott területet, valamint ki kell ásni az oltványok helyét. Idén olajtök termesztést valósítottunk meg. A tökmagot hidegen sajtolva kiporciózva értékesítenénk. A sajtolás elengedhetetlen feltétele egy sajtoló gép, amit a jövő évben szeretnénk megvásárolni.

 

Helyi sajátosságokon alapuló program

Program kezdete 2015.03.01 Program vége 2016.02.29

Tervezett létszámok megoszlása:

Segédmunkás (nem irányító): 21 fő

Segédmunkás (irányító): 2 fő

Tervezett költségek megoszlása:

2015. évi bérköltség 18 319 680 Ft

2016. évi bérköltség 6 106 560 Ft

Közvetlen költségek 5 933 760 Ft

A dolgozók betonelem gyártást folytatva elsősorban útszegély köveket és egyéb betonelemeket készítenénk kézi erővel. A dolgozók egy része egyéb aktuális értékteremtő munkákkal lenne megbízva. Az előző években gyakran kapott olyan feladatokat a közfoglalkoztatás, ahol gyorsan kellett felvonulni, megbízható emberekkel jó munkát végezni, ebben a programban alkalmaznánk azon dolgozóinkat, akik az elmúlt években bizonyították rátermettségüket. Seprűkötéshez értő közfoglalkoztatottunk van, akivel megvalósíthatnánk a helyi sajátosság programon keretében. Az asztalos műhely fejlesztésével buszmegállókat, kültéri bútorokat, madáretetőket, játszóterekre játékokat, hirdető táblákat gyártani. A helyi piacon már évek óta visszatérő probléma a kevés fedett árusító asztal. Lenne lehetőségünk ezek gyártására is. Létrehoznánk rönkjátszótereket, szalmabálából játékokat, városdekorációt. Több dolgozó bevonása esetén folyamatossá zagykazettáink folyamatos kezelését oldanánk meg: folyamatos tüzelőanyag kitermelés mellett csemetéket telepítenénk át külterületi csatornák és utak mellé.

Régóta probléma, hogy a MÁV környékéről kerékpárokat tulajdonítanak el. A parkoló mellett egy őrzött, fedett kerékpártárolót alakítanánk ki.

 

Belterületi közúthálózat javítási program

Program kezdete 2015.03.01 Program vége 2016.02.29

Tervezett létszámok megoszlása:

Segédmunkás (nem irányító): 22 fő

Segédmunkás (irányító): 2 fő

Tervezett költségek megoszlása:

2015. évi bérköltség 19 109 304 Ft

2016. évi bérköltség 6 369 768 Ft

Közvetlen költségek 6 200 928 Ft

Az önkormányzati utak leromlott állapotára való tekintettel egy úgynevezett „kátyúzó brigád” létrehozására kerülne sor. Ez a programelem Gyomaendrőd városában 2015-ben venné először kezdetét. A brigádok felmérnék az utak állapotát és a szerint javítanák meg a kátyús útszakaszokat.

A nagyobb foglalkoztatás és a közvetlen költségek növelésének érdekében, ezen programelembe bevont dolgozói létszámot tovább növelve a település járdainak felújítása, parkolók létesítése is megoldódhat.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, vitassák meg és tegyenek javaslatot a 2015. évi közfoglalkoztatási kérelmek beadásakor milyen irányelvek szerint változtassunk a terveken.


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

 Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság javasolja a Képviselő – testületnek, hogy a "2015. évi közfoglalkoztatás tervezése" c. előterjesztés tartalmát ismerje meg és fogadja el.

 

A Bizottság kéri a Jegyzőt, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, jelenleg nem hasznosított területeket méresse fel, mutassa be, melyik terület lehet alkalmas gyümölcsös kialakításához.

 
A Bizottság javasolja, hogy a Polgármester vegye fel a kapcsolatot a Bethlen Gábor Szakiskola Igazgatójával, egyeztessen egy intenzív állattartó telep megvalósításának lehetőségéről.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

 Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a 2015. évi közfoglalkoztatás tervezése c. előterjesztés tartalmát ismerje meg és fogadja el.

 
Döntési javaslat

"2015. évi közfoglalkoztatás tervezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a "2015. évi közfoglalkoztatás tervezése" c. előterjesztés tartalmát megismerte és elfogadja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe