19. napirendi pont
TÁJÉKOZTATÓ
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. szeptember 16-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2013. évben elvégzett feladatairól
Készítette:   Bíró Zoltán (Tűzoltó parancsnok)
Előterjesztő:   Bíró Zoltán (Tűzoltó parancsnok)
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. tv. 116.§. (5) bekezdésének értelmében a tűzoltóparancsnok, vagy kijelölt helyettese évente beszámol a hivatásos tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről. A tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
Gyomaendrőd Város tekintetében a tájékoztató, beszámoló anyagot elkészítettem, mely anyagot elfogadásra Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete elé terjesztem.
 

Bíró Zoltán sk.

tűzoltó alezredes

parancsnok

 

 
I. Bevezető_________________________________________________________________
 
Az Országgyűlés 2011. szeptember 19-én elfogadta a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényt, amely fordulópontot jelentett a katasztrófavédelmi szabályozórendszerben. Létrejött egy új, egységes rendvédelmi szerv.
Fontos szemponttá vált a megelőzés, a felkészülés szabályrendszerének megújulása, a vészhelyzetek, katasztrófák esetén irányadó rendkívüli intézkedések megteremtése. Az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszer létrehozása magasabb szintre emelte az ország területén élő lakosság életének vagyonának biztonságát. 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a 2011. évi CXXVIII. törvény, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság intézkedései, valamint a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság utasításai szerint végzi feladatait.
 
2013-as év tűzvédelmi célkitűzések, feladatok
A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapvető rendeltetése a megye lakosságának élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági feladat. Fő feladatunk a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség alárendeltségében végzi a tevékenységét, és a működési területén, valamint a Szarvasi Járás és Gyomaendrődi Járás területén felelős a fent említett feladatok végrehajtásáért.
II.  Tűzoltósági szakterület____________________________________________________
 
Vonulási adatok
 
2013. évben a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területünkön 66 tűzeset (2 utólagos) 100 műszaki mentés, 25 téves, 1 szándékosan megtévesztő jelzés történt. 19 esetben segítségnyújtáshoz riasztották az egységeket. A területtüzeink kapcsán három alkalommal  lett II-es kiemelt riasztási fokozat elrendelve.
 
Kiemelt események:
 
2013. február 27. Szarvas, Káka II. kk. 12. szám-lakóépület tűz-1 sérült.
2013. szeptember 26. Szarvas, Békésszentandrás, Csabacsűd, Kondoros-vihar-32 műszaki mentési esemény
2013. október 31. Gyomaendrőd, Ipartelep CIVIS BAU MEISTER KFT. – raklapgyártó üzem, raktár épület teljes terjedelmében.
 
Gyomaendrőd közigazgatási területén 2013. évben 40 tűzesethez és 40 műszaki mentéshez történt riasztás.
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területe 2013. január 01-től változott:
 
-          Szarvas Város
-          Békésszentandrás Nagyközség 
-          Csabacsűd Község
-          Örménykút Község
-          Kardos Község
-          Kondoros Város
-          Hunya Község
-          Gyomaendrőd Város
-          Csárdaszállás Község
 
településekre terjedt ki.
 
2013. október 01-től Csárdaszállás község működési terület vonatkozásában a Mezőberényi Katasztrófavédelmi Örshöz került.
 
A 2013. évet megelőző időszakban az alábbiak szerint kellett tűzesethez, műszaki mentéshez riasztani a tűzoltóságot Gyomaendrőd közigazgatási területén:
 
-          2008. év  36 tűzeset, 31 műszaki mentés
-          2009. év  45 tűzeset, 91 műszaki mentés
-          2010. év  21 tűzeset, 140 műszaki mentés
-          2011. év 64 tűzeset, 69 műszaki mentés
-          2012. év  52 tűzeset  53 műszaki mentés
 
Jól látható, hogy a tűzesetek és a műszaki mentési beavatkozások száma több esetben eléri, esetenként meg is haladja a tűzesetek számát.
Az utóbbi évek szélsőséges időjárási viszonyai nagy mértékben befolyásolták a tűzesetek és a műszaki mentések számát - aszály, belvíz, rendkívüli meleg, rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék, szélvihar, jégeső. 2013. évben országos szinten 46 %-al csökkent a tűzesetek száma 2012. évhez viszonyítva, Gyomaendrőd tekintetében 23%-os csökkenés mutatkozott. Ez a csökkenés azonban nemcsak az időjárásnak köszönhető, hanem a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának is, akinek kiemelt feladata volt a lakosság tűzvédelmi tájékoztatása.
 
A Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén a tűzeseteket követően 1 esetben történt hatósági intézkedés, 3 esetben tűzvédelmi bírság kiszabása történt, egy esetben hatósági felhívást adott ki a kirendeltség. A gáz közművek sérüléseinél végzett műszaki mentést követően 6 alkalommal tett feljelentést a kirendeltség az illetékes rendőrkapitányságon. A száraz időszakban megnövekvő szabadtéri tüzek megelőzése érdekében tájékoztatásra kerültek az önkormányzatok az égetés tűzvédelmi szabályairól, majd az aratási munkákat megelőzően újabb felhívás lett közzétéve a falugazdák és jegyzők számára.
A tűzoltóparancsnokságok készenléti létszáma (a napi vonulós létszám) január 01-től 11-ről 12 főre emelkedett, így riasztás esetén 2 gépjárműfecskendő 6 és 4 fővel, valamint    vízszállító 1 fővel vonul a káresethez 2 percen belül. A létszám és a szerállomány a működési területen előforduló, jellemző tűzesetek és műszaki mentések felszámolására alkalmas. A területünkön a mezőgazdaság a jellemző, illetve az ahhoz kapcsolódó feldolgozó ipar. Ebből adódóan nagyszámú területtűzhöz (avar, gaz, legelő, tarló, lábonálló termény, kazlas termény) kell tűzoltóinknak vonulniuk. A tűzoltási feladatok szakszerű és hatékony végzéséhez nélkülözhetetlen a vízszállító, amely 4000 liter vízzel van feltöltve. A működési területen lévő több száz hektárnyi nyílt, természetes álló- és folyóvíz indokolttá teszi mindkét tűzoltóságon mentőcsónak készenlétben tartását. A vízi járművek gyorsan a káreset helyére szállíthatók, felszereltek mentőeszközökkel és kiképzett gyakorlott tűzoltók kezelik. A kirendeltségterületén több közlekedési főútvonal - Gyomaendrőd esetében a 46-os számú főútvonal - vezet keresztül, évek óta folyamatosan nő a teher és személyforgalom. A forgalom növekedésével párhuzamosan emelkedik a balesetek száma is. A mentési munkákhoz rendelkezésre állnak korszerű feszítő-vágó berendezések, emelő eszközök, roncsvágók, aggregátorok. A viharkárok elhárítása motoros láncfűrészekkel történik. Minden gépjárműfecskendőn kötelezően helyet kapnak ezek a kisgépek. A tűzoltóink a kezeléshez szükséges végzettséggel rendelkeznek, továbbképzési terv alapján frissítik elméleti ismereteiket, gyakorlati jártasságukat.
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról1 szóló 1996. évi XXXI. törvény változása jelentősen érintette a korábbi önkéntes tűzoltóságokat, önkéntes tűzoltó egyesületeket. Az önkormányzati tűzoltóság működését, gazdálkodását, felszereltségét és szolgálatellátását folyamatosan ellenőriztük.
A hivatásos tűzoltóságok részére hirdetett Kirendeltségi Tűzoltó Szakmai Verseny 2013. évben is megrendezésre került, melynek lebonyolítása november hónapban történt meg. A verseny hagyományteremtő céllal 2012-ben lett először megrendezve, a motiváció és bajtársi magatartás erősítése, a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek fejlesztése szellemében.
 
Az önkormányzati tűzoltóság helyzete, együttműködés
 
A 239/2011. (XI. 18.) Korm. rendelet meghatározza az önkormányzati tűzoltóság szakmai feladatait, a működésére vonatkozó szabályokat, a hivatásos tűzoltósággal megkötendő együttműködési megállapodás tartalmai elemeit, a finanszírozásához szükséges pontérték meghatározását, valamint a vonulási terület meghatározásához szükséges szabályokat.
 
A katasztrófavédelmi szakmai irányítást és felügyeleti ellenõrzést az a hivatásos tűzoltóparancsnokságnak a parancsnoka köteles gyakorolni, akinek működési területén belül található az önkormányzati tűzoltóság székhely szerinti települése.
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság felett szakmai irányítást és felügyeleti ellenőrzést gyakorolt.
 
Az önkormányzati tűzoltóság 2013. évben 92 alkalommal vonult káreseményhez (tűzeset 46 db, műszaki mentés 42, téves jelzés 4 db), ebből 59 esetben önállóan végezték a beavatkozást. A beavatkozó állomány mindegyike rendelkezik a számára előírt képesítéssel. Az önkormányzati tűzoltóság tűzoltó-szakmai feladatait főfoglalkozású és önkéntes jogviszonyban álló önkormányzati tűzoltókkal látta el: 11 főállású és 8 önkéntes.
A gépjármű-és technikai eszközállomány jó állapotú. A tűzoltóság 1 db MERCEDES 1222 típusú és 1 db   MERCEDES   1019 típusú gépjárműfecskendőt tartott/tart készenlétben.
A védőeszközök, felszerelések időszakos felülvizsgálata el van végezve. A személyi állomány szakmai felkészültsége jó. A kiképzés az éves kiképzési terv szerint történt. 2013. évben a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 4 alkalommal győződött meg az önkormányzati tűzoltóság felkészültségi szintjéről célellenőrzések formájában. 3 alkalommal a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség végzett ellenőrzéseket. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 24 alkalommal tartott ellenőrzést az önkormányzati tűzoltóságon.
Az ellenőrzések során azonnali intézkedésre okot adó hiányosság egy esetben sem merült fel.
Amennyiben a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság az önkormányzati tűzoltóság elsődleges műveleti körzetén található településen tartott gyakorlatot, minden esetben bevonta az önkormányzati tűzoltóság állományát. 
 
2013-ban a tűzoltóság egy LADA NIVA típusú terepjáró gépjárművet kapott Gyomaendrőd Város Önkormányzatától használatra. A gépjármű elhelyezését egy 40 m2 alapterületű garázsban oldották meg, amelyet 2013. évben alakítottak ki.
 
A 2013. évben az elvégzett beszerzések indokoltak voltak, kizárólag a tűzoltással és műszaki mentéssel - mint alaptevékenységgel – összefüggő, az önkormányzati tűzoltóság működésével kapcsolatos kiadások történtek.
A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2013. évi pénzügyi gazdálkodását tekintve célszerűségi szempontból megfelelő értékelést kapott.
 
Az önkormányzati tűzoltóság a települési rendezvényeken aktívan részt vett/vesz biztosítási feladatok végrehajtásában illetve bemutatókon, illetve tevékenyen kivette/kiveszi a részét az ifjúság nevelésében.
 
Gyakorlatok:
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a működési területén 39 alkalommaltartott gyakorlatot különböző létesítményekben: helyismereti gyakorlatok, szituációs begyakorló gyakorlatok, ellenőrző gyakorlatok.
A gyakorlatok célja az, hogy az új illetve a már régebben működő létesítményekben megismerjük az ott alkalmazott technológiákat, az ott található veszélyetető tényezőket. A hatékonyabb beavatkozás érdekében a létesítmények vezetőivel egyeztetve, a termelést, munkafolyamatokat nem zavarva, beállított szituációkban kell feladatokat végrehajtaniuk a
tűzoltóknak.
 
Gyomaendrődön a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolában hajtottak végre helyismereti illetve parancsnoki ellenőrző gyakorlatokat a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság készenléti egységei. Az Őszikék Idősek Otthonában szituációs begyakorló gyakorlatot és helyismereti gyakorlatot hajtottak végre. Minden esetben a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság állományával közösen lettek végrehajtva a gyakorlatok.
 
Cél a beavatkozó tűzoltói állomány felkészültségének folyamatos fenntartása, javítása, illetve ellenőrzése volt.
 
 
III. Polgári védelmi szakterület________________________________________________
 
Előzmények
 
A parancsnokságon a polgári védelmi feladatokat a parancsnok, a parancsnok-helyettes és a katasztrófavédelmi megbízott végezte. A katasztrófavédelmi megbízott beosztást 2013. január 01-i hatállyal hozták létre. Fő feladata, hogy A katasztrófavédelmi megbízott a területileg illetékes hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztottja, egyebek mellett ellátja a közbiztonsági referensek szakirányítását, közreműködik a felkészítésükben, bevonja őket a különféle katasztrófavédelmi gyakorlatokba, ezen kívül részt vesz a Helyi Védelmi Bizottság munkájában. Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság személyi állományába tartozik a szarvasi (járási) katasztrófavédelmi megbízott, és szintén a tűzoltóparancsnokság alárendeltségében végzi feladatait a gyomaendrődi (járási) katasztrófavédelmi megbízott. 
 
A közbiztonsági referensi munkakör az I. és II. katasztrófavédelmi osztályba sorolt településen kinevezésre került, illetve a III. katasztrófavédelmi osztályba sorolt településeken is kijelölésre került. Gyomaendrőd 2013-ban is I. katasztrófavédelmi osztályba került besorolásra. Illetékességi területünkön 14 fő közbiztonsági referens (illetve helyettes) végzi munkáját. A közbiztonsági referensek jól beilleszkedtek a tűzoltóparancsnokság munkájába, jó kapcsolat alakult ki a közös munka során.
Minden polgári védelmi feladatba be lettek vonva, aktív közreműködésük nagyban elősegítette a feladatok végrehajtását. 
 
Illetékességi terület
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság illetékességi területe 2013. évben:
 
-          Szarvas Város
-          Békésszentandrás Nagyközség
-          Csabacsűd Község
-          Örménykút Község
-          Kardos Község
-          Kondoros Város
-          Hunya Község
-          Gyomaendrőd Város
-          Csárdaszállás Község
-          Dévaványa Város
-          Ecsegfalva Község
 
településekre terjedt ki.
 
2013. január 01-ét követően, a járási rendszer bevezetésével a 2012. évhez képest Csárdaszállás, Dévaványa és Ecsegfalva településekkel bővült ki az illetékességi terület.
 
Képzések
 
2013. január hónapban régiós szintű továbbképzésen vett részt Debrecenben a parancsnok és a katasztrófavédelmi megbízottak, amely a megváltozott védelmi igazgatási feladatok miatt került megtartásra.
 
2013. évben, a járási hivatalok megalakulásával illetve a Helyi Védelmi Bizottságok újjáalakulásával a Bizottságok elnökei, elnök-helyettesei és titkárai részére továbbképzéseket tartottak a Megyei Védelmi Bizottság szervezésében melyeken az érintettek részt vettek.
 
Március hónapban végrehajtásra került a Helyi Védelmi Bizottságok titkárainak katasztrófavédelmi felkészítése a havi vezetői értekezlet alkalmával.
 
Kiemelt feladatok
 
2013. január hónapban a járások létrejöttével szükségessé vált a veszély-elhárítási rendszer felülvizsgálata. A tervek aktualizálása, pontosítása megtörtént. 
 
Február hónapban végrehajtásra került az illetékességi területen lévő települések csapadékvíz elvezető rendszereinek szemléje (11 település).
 
Április hónapban végrehajtásra került a települési polgári védelmi szervezetek létszám felülvizsgálata az új katasztrófavédelmi besorolás alapján. Ennek alapján módosításra
kerültek a megalakítási tervek és a lakosságvédelmi adattár. Az új beosztó határozatok 2013. április 30-ig megküldésre kerültek.
 
2013. március 18-19-én megtartásra került az önkormányzatok által a startmunka mintaprogram keretében foglalkoztatott, árvízvédelmi feladatokba bevonható állampolgárok felkészítése (Szarvas, Békésszentandrás, Gyomaendrőd).
 
Június hónapban a külterületi tanyák adatainak pontosítása megtörtént a rendőrség felé (Tanya program segítése).
 
Június hónapban a polgári védelmi adattárban szereplő speciális technikai eszközök helyszíni pontosítása történt meg, ellenőrzés formájában.
 
Július hónapban a tartós szárazság, kánikula miatt tájékoztató anyag került kiküldésre a települések polgármesteri hivatala és falugazdászai részére.
 
Augusztus hónapban 1 alkalommal szúnyoggyérítés helyszíni ellenőrzése került végrehajtásra Szarvas belterületén.
 
Augusztus hónapban a havi vezetői értekezleten megtörtént a katasztrófavédelmi megbízottak és a közbiztonsági referensek hőségriadó ideje alatt, illetve viharkárok elhárításával kapcsolatos feladatokra való felkészítése.
 
Szeptember hónapban elvégzésre kerültek a települések katasztrófavédelmi besorolásából adódó feladatok-katasztrófavédelmi besorolás felülvizsgálata.
 
November hónapban ellenőrzésre kerültek a lakossági riasztó eszközök.
Gyomaendrődön 10 db lakossági riasztó eszköz-motoros sziréna van telepítve, amelyekből 3 üzemképes.
 
Október és november hónapokban végrehajtásra került a településeken megalakított lakosságvédelmi és logisztikai egységek felkészítése, valamint a polgári védelmi riasztó örsbe beosztott személyek riaszthatóságának ellenőrzése.
 
2013. augusztus 25-én Gyomaendrődön megalakult a „Vidra” Járási Mentőcsoport, majd november 23-án Szeghalmon a „Sárrét” Járási Mentőcsoport és november 24-én Szarvason a „Körös-Kondor” Járási Mentőcsoport, melyek területi polgári védelmi szervezetként működnek a továbbiakban.
A mindhárom mentőcsoport végrehajtotta a rendszerbeállító gyakorlatot, amely azt hivatott felmérni, bemutatni, hogy milyen képességekkel rendelkeznek, milyen feladatok végrehajtásába vonhatóak be. A "Vidra" Járási Mentőcsoport tagjai között számos gyomaendrődi lakos található, akik önként jelentkeztek.  
 
Minden egyes feladat végrehajtás a településeken élő emberek biztonságának javítása érdekében történt. A cél mindig az aktuális veszélyeztető tényezőkre való figyelem felhívás, a veszélyeztető tényezők hatásainak megelőzése, csökkentése, vagy teljes megszüntetése volt.
 
Helyi Védelmi Bizottság
 
A Szarvas Helyi Védelmi Bizottság elnök-helyettesének a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokát jelölte ki a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója.
 
A védelmi igazgatásban 2013. január 01-ét követően beálló változások miatt 2012. december hónapban a Békés Megyei Védelmi Bizottság intézkedési tervében foglalt feladatok végrehajtása elkezdődött. A járási hivatalvezetők (Helyi Védelmi Bizottság elnökök) kinevezése megtörtént. A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén két járás alakul ki: Szarvasi járás és Gyomaendrődi járás. Mivel a Helyi Védelmi Bizottság illetékességi területe alapvetően a járások illetékességi területéhez igazodik, ezért az újjáalakuló Szarvasi Helyi Védelmi Bizottság és a teljesen újonnan megalakuló Gyomaendrődi HVB előtt fontos feladatok álltak.
 
2013. január 28-án a Szarvas Helyi Védelmi Bizottság újjáalakult, illetve január 29-én a Gyomaendrőd Helyi Védelmi Bizottság megalakult. Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzat alapján végezték munkájukat.
2013. február hónapban az ár-és belvízi helyzetre való tekintettel soron kívüli ülések kerültek megtartásra.
2013. április hónapban soros ülés került megtartásra, amelyen a végleges Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadásra került.
 
2013. február hónapban két alkalommal gyakorlat került megtartásra a Helyi Védelmi Bizottság operatív törzsek részére. A gyakorlatok céla az volt, hogy az újonnan megalakult Helyi Védelmi Bizottságok operatív törzsei gyakorolják a közös munkát, elsajátítsák, megértsék a védelmi igazgatás új rendszerének működését.
Március hónapban végrehajtásra került a Helyi Védelmi Bizottság titkárok katasztrófavédelmi felkészítése.
2013. április és október hónapokban két hét időtartamban a Helyi Védelmi Bizottságok honvédelmi elnök-helyettesei szolgálati feladat végrehajtása érdekében a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területén tartózkodtak.
2013. október hónapban párhuzamosan több gyakorlat is zajlott:
A „Védelmi Igazgatás 2013” elnevezésű országos gyakorlat, melynek keretében az ONER-3-2013 Nemzeti Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat is megtartásra került. Békés megyében ez a gyakorlat a Szarvasi Járást, Szarvas Helyi Védelmi Bizottságot érintette.
 
A gyakorlatok során a Helyi Védelmi Bizottság operatív törzse aktívan részt vett a feladatok végrehajtásában. 2013. november és december hónapokban 2 országos és egy megyei szintű törzsvezetési gyakorlat került végrehajtásra, melyeken a Helyi Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi operatív törzs állománya vett részt.
 
A Helyi Védelmi Bizottság operatív törzs működése először a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság épületében volt, azonban az épület szűkössége miatt később a járási hivatal épületébe került áthelyezésre, amely módosítás a Szervezeti és Működési Szabályzatba is rögzítésre került.
 
Közösségi szolgálat koordinálása
 
A Kirendeltség állományából is kijelölésre kerültek a Közösségi Szolgálat teljesítését koordináló személyek, illetve a mentorok. Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az illetékességi területen működő középfokú oktatási intézményekkel a Közösségi Szolgálat teljesítésének lehetőségével kapcsolatban.
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vonatkozásában a parancsnok-helyettes került kijelölésre, mint koordináló személy.
Közösségi szolgálatot 27 diák teljesített parancsnokságunkon 2013. évben.
 
Ifjúságnevelés
 
Az elmúlt években igen szép eredményt értek el a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi
ifjúsági versenyen mind az általános, mind a középiskolás csapatok, általános iskolás csapatunk két alkalommal is bejutott az országos döntőbe. Ez bizonyítja felkészültségüket és akarásukat egyaránt. Kirendeltségi szinten kiemelten fontosnak tartjuk mindkét korosztály katasztrófavédelmi felkészítését, gyakoroltatását.
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területén található általános és középiskolák szép eredményekkel zárják évről évre a versenyeket., ahol a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és Kollégium csapata és a békésszentandrási Hunyadi János Általános Iskola csapata I. helyezést értek el.
 
Az országos megmérettetésen a békésszentandrási Hunyadi János Általános Iskola csapata III.,a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és Kollégium csapata pedig VII. helyezést ért el.
 
A kirendeltség és a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság kiemelt célja a gyermekek és fiatalok katasztrófavédelmi felkészítése, amelynek érdekében lehetőséget biztosít a középiskolás diákok számára, hogy közösségi szolgálati kötelezettségüket a kirendeltségen teljesítsék. Ennek során megismerhetik a szervezet feladatrendszerét, kialakul bennük a biztonság, a katasztrófák megelőzése és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és későbbi életük folyamán nagy valószínűséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.
 
Kiemelt események, beavatkozások
 
2013. március 15-én szokatlanul kemény téli vihar kezdődött Magyarországon. Az előző nap este megindult csapadék, amely a Dunántúlon hamarosan intenzív havazásba váltott erősödő északi majd északnyugati széllel társult, amely a délutáni órákra már viharossá fokozódott. Az egyre többfelé kialakult hóvihar kritikus helyzetet teremtett elsősorban az utakon, széles hóátfúvásokat és alig néhány méteres látástávolságot okozva. Az északkeleti országrészben az intenzív vizes hó megtapadva a vezetékeken sokfelé váltott ki vezetékszakadást, amely hosszan tartó áramkimaradásokkal járt. A szarvasi járásban nem okozott komoly fennakadást a kialakult időjárási helyzet, a Helyi Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi operatív törzse ennek ellenére ügyeletet tartott a tűzoltóparancsnokság épületében. A kirendeltséghez tartozó Gyomaendrődi Járásában viszont okozott fennakadást a időjárás: Gyomaendrőd egyes részein órákon át, Ecsegfalván pedig közel 24 órán át tartó áramkimaradás volt.
 
2013. június  06-tól június 14-ig a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományából 22 tűzoltó vett részt a dunai árvízi védekezésben. Ebben a időszakban rendkívüli szolgálatszervezéssel biztosítottuk a térség biztonságát. A szarvasi tűzoltók Dunaalmáson,Neszmélyen, Dunaszekcsőn és Bátán teljesítettek szolgálatot. A védekezéshez igénybe vették a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egyik gépjárműfecskendőjét és a kishajót.
 
A védekezésben 5 fő a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság állományából is részt vett: Pilismaróton a Körös Mentőcsoporttal közösen folytattak árvízvédekezési munkákat.
 
2013. július-augusztus hónapokban a legmagasabb, III. fokú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
 
A rendkívüli hőség káros következményeinek megelőzése érdekében a települések önkormányzataival szoros együttműködés lett kialakítva. A végrehajtandó feladatokba a civil, karitatív és egyéb szervezetek, esetlegesen közhasznú munkások bevonása is kezdeményezésre került a tűzoltóparancsnokság részéről. Lakossági tájékoztató kiadványok közzététele történt meg a hőségriasztást megelőzően. Az önkormányzatok tájékoztatása megtörtént a hőségriasztás alatt elvégzendő feladatokkal kapcsolatban. 
 
IV.Hatósági szakterület______________________________________________________
 
A szervezeti változást követően a Hivatásos Tűzoltóságoktól az I. fokú hatósági- szakhatósági jogkör átkerült az újonnan létrehozott Katasztrófavédelmi Kirendeltségekhez, amelyek ezen feladatokon felül ellátják a hivatásos tűzoltóságok szakmai irányítását is.
 
A Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának feladatai két nagy részre, a hatósági és a szakhatósági területre bontható. A két terület további területekre, feladatcsoportokra osztódik. A kirendeltségünk illetékessége 3 járás 18 településének a tűzvédelmére terjed ki, területi felosztást tekintve egyharmad Békés megye.
 
Fő cél a településeken élő emberek biztonsága.
 
Hatósági feladatok között szerepel a tűzvédelmi ellenőrzések, ami kiterjed a létesítési és használati szabályok vizsgálatára. Cél az ellenőrzés alá volt létesítményekben (termelést végző vállalatok, mezőgazdasági üzemek, üzletek, közösségi helyiséget tartalmazó épületek, oktatási intézmények, könyvtárak, tartós bentlakást nyújtó szociális intézmények, a zenés táncos rendezvények, valamint indokolt esetben a magánszemélyek) tartózkodók biztonsága és az anyagi javak védelme. Mint látható a tűzvédelmi ellenőrzések az életünk minden területén a biztonságunkat szolgálja. A Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyomaendrőd közigazgatási területén 18 hatósági ellenőrzést tartott 2013. évben.
 
További hatósági munka az automatikus tűzjelző és/vagy oltó berendezések engedélyezésével kapcsolatos feladatok, ami ugyancsak a jogszabály által előírt helyeken az ott tartózkodók biztonságát és az anyagi javak védelmét szolgálja. A Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Gyomaendrőd közigazgatási területén 2 esetben közreműködött beépített tűzjelző berendezés létesítési illetve haszálatbavételi ügyében 2013. évben.  
 
Fontos hatósági feladat a tűzvizsgálat, amelyet meghatározott tűzeseteket követően hajtunk végre. A célja a tűz keletkezési okának, idejének és helyének a meghatározása, a tapasztalatok gyűjtése. A tapasztalatok a mentő és megelőző tűzvédelem területén hasznosíthatóak.
Gyomaendrődön keletkezett tűzesetet követően 6 alkalommal került kiadásra hatósági bizonyítvány a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség részéről.
 
A tűzvédelmi szabályok megszegése estén a jogszabályok biztosítják a szankcionálás lehetőségét, a jogkövető magatartás eléréséért. Gyomaendrődön 1 alkalommal került kiszabásra tűzvédelmi bírság 2013-ban.
 
A teljesség igénye nélkül néhány tűzvédelmi szabály, melynek megszegése esetén tűzvédelmi bírság kiszabására kerül, vagy kerülhet sor:
·         szándékos tűzokozás,
·         tűzvédelmi berendezések, eszközök felülvizsgálatának, karbantartásának az elmulasztása,
·         tűzoltó készülék hiánya,
·         menekülési útvonalak eltorlaszolása, leszűkítése,
·         tűzvédelmi oktatás elmulasztása,
·         tűzvédelmi szakvizsga hiánya,
·         tárolási szabályok megszegése,
·         tűzvédelmi szabályzat hiánya,
·         elektromos hálózat és a villámvédelmi berendezés felülvizsgálatának a hiánya,
 
A katasztrófavédelem hatósági tevékenységéhez tartoznak a veszélyes áruk közúti (ADR) és vasúti (RID) szállításával kapcsolatos feladatok, valamint a veszélyes áruk előállítását, feldolgozását, tárolását és felhasználását végző veszélyes üzemek beazonosítása, ellenőrzése és az ezekhez tartozó hatósági eljárások, jogszabályok megszegése esetében pedig a szankcionálás. Az iparbiztonsági szakterület szintén kiemelten fontos, hiszen a veszélyes áruk szállítása településeinken jellemzően közúton és vasúton történik. Ilyen esetekben a veszélyes anyag utcáinkon, közútjainkon, vasútállomásainkon vagy az udvarunk végén lefektetett vasúti síneken halad keresztül. A veszélyes áruk szállítása közben kialakult káreset a szállított anyag veszélyességétől függően nagy kiterjedésű mérgezéssel, tűzzel és/vagy robbanással járhat. A balesetek megelőzése érdekében szükséges a szoros hatósági kontrol úgy a szállítás, mint a veszélyes anyagokat feldolgozó, tároló és felhasználó üzemek esetében is.
 
A következő nagy területe a megelőző tűzvédelemnek a szakhatósági feladatok. Ez valamivel szélesebb körű feladatrendszert jelent.
A legjellemzőbb szakhatósági feladatok a jogszabályban meghatározott esetekben az épületek létesítési és használatba vételi eljárásaiban való részvétel. Célja az épületek, építmények tűzvédelmének biztosítása. Fontos, hogy tűz esetén az épületszerkezetek állékonysága a szükséges ideig biztosított legyen, a bent tartózkodók kimenekülése teljesüljön, továbbá a tűzoltói beavatkozás biztonságosan végrehajtható legyen. Szakhatósági ügyekben 14 alkalommal (építési engedélyezési ügy, útépítés) közreműködött a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Kondoros közigazgatási területén 2013. évben.
 
Következő terület az üzletek működésével kapcsolatos feladatok, itt szakhatósági és hatósági feladatok is lehetnek a forgalmazni kívánt termékkör (a forgalmazni kívánt termék tűzveszélyességi osztálya) alapján. A telepengedélyezéssel kapcsolatos feladatok esetében is a végezni kívánt tevékenység (itt is a felhasznált anyag tűzveszélyességi osztálya, valamint a felhasználás körülményei határozzák meg) függvényében hatósági és szakhatósági feladatok lehetnek.  2013-ban üzlet működéssel és telepengedélyezéssel kapcsolatos ügyekben 2-2 esetben kellett közreműködni a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának Gyomaendrőd közigazgatási területén.
 
A zenés-táncos rendezvények engedélyezése során épületben, építményben 300 fő, szabadtéri rendezvény esetén 1000 fő fölött telepít a jogalkotó szakhatósági feladatot. Célja a rendezvényeken részt vevő emberek biztonsága, és váratlan esemény (vihar, tűz stb.) esetében se alakuljon ki pánik, az ott tartózkodók biztonságosan el tudják hagyni a helyszínt.
Szabadtéri rendezvény engedélyezési ügyében 1 alkalommal járt el a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztálya Gyomaendrődön.
 
Új területként jelent meg a létfontosságú rendszerelemekkel (kritikus infrastruktúra) kapcsolatos szakhatósági feladatok. 
 
További fontosabb feladatok, a szociális ellátást biztosító intézmények, oktatási-nevelési intézmények, bölcsődék működésének, utak, sajátságos építmények létesítésének engedélyezése.
 
A fentiekben röviden összefoglalt két nagyobb terület kiegészül egy harmadikkal, a megelőzés azon részével ahol a lakosság egy-egy csoportját célirányosan megszólítva hívjuk fel a figyelmüket a lehetséges veszélyforrásokra és azok megelőzésének a lehetőségére.
 
A lakossági tájékoztatás írásos anyagai megküldésre kerültek egyes társhatóságokhoz, polgármesteri hivatalokhoz, hogy a helyben szokásos módon tájékoztassák a lakosságot, az ügyfélkörüket, valamint a tájékoztatásban szereplő információkat saját munkájuk során is hasznosítsák. A kiemelt felkészítési forma a lakossági fórumok tartása. Több területet érintve széles spektrumot próbáltunk elérni.
 
Lakossági fórumot, felkészítést tartottunk óvodás korú gyerekektől, iskolásoktól, a mezőgazdasági vállalkozókon, őstermelőkön keresztül a nyugdíjas korú emberekig.
 
Az érintett szakterületek:
·         Az aratásra való felkészülés, a gépszemle és a betakarítás szabályai. Fontos, hogy a tűz keletkezésének lehetőségét lecsökkentsük, és az esetlegesen keletkező tűz oltásához a feltételeket biztosítsuk.
·         A szabadtéri égetés szabályai és feltételei. Fontossága a szabadtéri égetés következtében kialakuló szabadtéri tűzesetek számának a csökkentése, környezetünk és anyagi javaink védelme.
·         Óvodás korú gyerekek megismertetése játékos formában a lehetséges veszélyforrásokkal, a kialakult veszély esetén szükséges teendőkkel.
·          Katasztrófavédelmi verseny, ifjúsági tábor szervezése, ahol a fiatalok megismerhették a tűz kialakulásának és oltásának a feltételeit és módszereit. (Általános iskolás csapatunk 2013-évben országos III. 2014.-ben országos I. helyezést ért el.)
·         Közösségi szolgálat során a középiskolás gyerekek megismerkedhetnek a mentő és megelőző tűzvédelemmel, katasztrófavédelemben dolgozók munkájával.
·         Az égéstermék elvezetőkkel és a tüzelő-fűtő berendezésekkel kapcsolatos, az advent, a karácsony veszélyeire felhívó lakossági tájékoztatás, lakossági fórumok és televíziós élőadás. Célja a tisztítatlan égéstermék elvetők veszélyeire történő felhívás, a nem megfelelő műszaki állapotú tüzelő- fűtő
 
·         berendezések veszélyei, a szénmonoxid mérgezés tüneteinek ismertetése és megelőzésének a lehetőségei, az advent és a karácsony tűzveszélye, és a tűz esetén szükséges teendők ismertetése.  
 
V. Műszaki szakterület_______________________________________________________
 
A parancsnokságon megjelent egy új beosztás, a műszaki biztonsági tiszt. Feladatai sokrétűek, elsősorban a tűzoltóparancsnokságon rendszeresített gépjárművek, tűzoltás technikai és egyéb  eszközök, berendezések, védőfelszerelések karbantartásának irányítása, az üzemeltetés állandó naprakészen való tartásának biztosítása.
 
2013-ban 1 db MERCEDES ATEGO 4000, és 2 db MERCEDES 2000 típusú gépjárműfecskendővel látta el alapvető feladatait a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság.
 
A járművek, szakfelszerelések, védőeszközök, légzőkészülékek és a kommunikációs eszközök soros karbantartása és műszaki vizsgáztatása a vonatkozó rendelkezések alapján készítetett éves ütemterv szerint megtörtént. A RÁBA TŰ-3 típusú vízszállító gépjármű javításai, karbantartása a magas korára (35 év) tekintettel gazdaságtalanná vált, ezért kivonásra került.
 
Az 1999-2000. években illetve 2005-ben beszerzett MERCEDES gépjárművek állapota jó, kisebb problémáktól eltekintve az üzemeltetésük folyamatos volt 2013. évben.
 
A tűzoltóparancsnokság rendelkezik egy gumitestű motorcsónakkal, amely a dunai árvízi védekezés során bevetésre is került. Az igénybevétel során a csónaktest megsérült, javítására volt szükség.
 
Problémát jelentett és jelent a szertár épület SCAAN-DOOR teleszkóp kapuinak állapota. Javításuk rendkívül nehézkes, alkatrész nem kapható hozzá.
 
A tűzoltásvezetői és az egyéb ügyintézési feladatokat egy Mitsubishi L200 típusú terepjáró gépjárművel láttuk el.
 
2013. december hónapban végrehajtásra került az éves vagyon leltár, amely külön ütemterv szerint lett végrehajtva.
 
A laktanya ingatlan állapota kielégítő, azonban az elhelyezési körülmények nem tűzoltó laktanyához méltóak. Az elmúlt évben kizárólag állagmegóvó kisebb javítások történtek a laktanya épületén. Folyamatban van az új tűzoltó laktanya beruházás lebonyolítása. Jelenleg közbeszerzési eljárás folyik  melynek nyomán hamarosan elkezdődhet a kivitelezés. Az új tűzoltólaktanya telek-ingatlan rendelkezésre áll, a 2011-2012. évben végrehajtott vagyon átadás-átvétel során az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezelésébe került.
 
A beruházás kivitelezésének határideje: 2015. szeptember.  
 
VI.A következő év célkitűzései_________________________________________________
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság személyi állománya eddigi tevékenységét a jogszabályi keretek között, a szervezeti változással járó új feladatokhoz alkalmazkodva, hivatástudatát szem előtt tartva hajtotta végre.
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a következő év vonatkozásában az alábbi célokat tűzte ki:
 
·         az új tűzoltólaktanya megépítésével kapcsolatos ügyekben aktív részvétel, annak teljes körű támogatása
·         jó kapcsolatot a társszervekkel, a polgármesterekkel, a hivatalok dolgozóival, közbiztonsági referensekkel, a kormányhivatal dolgozóival, a vállalkozókkal, valamint a lakossággal
·         a Járási Mentőcsoportok létszámának bővítése, gyakorlatok, felkészítések végrehajtása annak érdekében, hogy a járásban élő emberek biztonságérzetét növeljük
·         a lakossággal való kapcsolattartás fokozása: tűzvédelmi bemutatók, előadások, nyílt napok szervezése, települési rendezvényeken való részvétel
·         ifjúságnevelés erősítése: nyílt napok tartása, katasztrófavédelmi ifjúsági versenyre történő felkészítés, Európai Mobilitási Hét programjaiban való részvétel, közösségi szolgálatot teljesítők körének növelése, minél több oktatási intézményben bemutatók tartása
  
VII. Összegzés______________________________________________________________
 
A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság alapvető rendeltetése és célja a működési területén élő lakosságának élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági feladat. A komplex védekezés elősegíti a veszélyhelyzetek megelőzését.  
 
A parancsnokság működési területe 2013. 09. 30-ig
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Település
Lakosság (e fő)
Terület (km2)
 
 
 
Működési terület
Szarvas
város
17,557
161,57
 
 
Békésszentandrás
nagyközség
3,909
77,45
 
 
Csabacsűd
nagyközség
1,879
66,85
 
 
Kardos
község
0,654
42,79
 
 
Örménykút
község
0,417
54,56
 
 
Kondoros
nagyközség
5,355
81,84
 
 
Gyomaendrőd
város
14,375
303,94
 
 
Hunya
község
0,694
32,57
 
 
Csárdaszállás
község
0,463
54,1
 
 
Σ:
45,303
875,67
 
 
 
 
 
A parancsnokság működési területe 2013. 10. 01-től
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Település
Lakosság (e fő)
Terület (km2)
 
 
 
Működési terület
Szarvas
város
17,557
161,57
 
 
Békésszentandrás
nagyközség
3,909
77,45
 
 
Csabacsűd
nagyközség
1,879
66,85
 
 
Kardos
község
0,654
42,79
 
 
Örménykút
község
0,417
54,56
 
 
Kondoros
nagyközség
5,355
81,84
 
 
Gyomaendrőd
város
14,375
303,94
 
 
Hunya
község
0,694
32,57
 
 
Σ:
44,84
821,57
 
 
 
 
 
 
 
 
2. számú melléklet
 
 
Események megoszlása 2013. évben
 
 
 
 
Vonulás
összesen
 
Tűzeset
 
Műszaki mentés
 
Segítségnyújtás
TJ, és
szándékosan megtévesztő jelzés
 
211
 
 
66
(2 utólagos)
 
100
 
19
 
26
 
   
3. számú melléklet
  
 
Műszaki mentések megoszlása események jellege szerint
 
- Közúti baleset 15
- Viharkár     29
- Fakidőlés     12
- Gázszivárgás 3
- Életmentés    3
- Halott kiemelés 4
- Közlekedési eszözből kifolyt üz.ag. 1
- Épületomlás 1
- Vízkár 1
- Eltűnt személy keresése 2
- Omlásveszély 1
- Rovareltávolítás 8
- Szén-monoxid 3
- Egyéb 17
 

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a beszámoló elfogadását.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A  bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a beszámoló elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Beszámoló elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete elfogadja a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság  2013. évben elvégzett feladatairól szóló beszámolót.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe