1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. február 18-i ülésére

Tárgy:   A 2013. évi költségvetési rendelet módosítása
Készítette:   Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 2013. II. 14.-i ülésén a város 2013. évi költségvetését a 3/2013. (II. 19.) önkormányzati rendeletével állapította meg, melyet a mellékelt rendelet-tervezet a következőkben módosít.
 
A költségvetés módosítását szükségessé tette:
  • A Képviselő-testület által hozott döntések,
  • Az intézmények saját hatáskörben módosított előirányzatai,
  • Főhatóságoktól, pénzalapoktól meghatározott feladatra juttatott pénzeszközök költségvetési változásai.
A költségvetési főösszeg 36.691.-E Ft összeggel csökkent.
 
Főbb előirányzat változások a következők:
  • A költségvetési rendeletben zárolásra, illetve átcsoportosításra kerültek a Térségi Szociális Gondozási Központ és a Gyomaendrőd- Csárdaszállás- Hunya Kistérségi Óvoda bevételi és kiadási módosított előirányzatai, melynek oka, hogy az intézmények térségi feladatokat látnak el, fenntartójuk a Gyomaendrőd Csárdaszállás Hunya Települési Önkormányzati Társulás. A társulás 2013 év közben vált jogi személyiségű költségvetési szervvé, ezért volt szükséges az átcsoportosítás végrehajtása.
  • A költségvetési rendeletbe beépítésre került az állami támogatások közé a Belügyminisztérium értesítése alapján a szerkezetátalakítási tartalékból kapott 56.720.- E Ft, melyet a közoktatási intézmények működtetésére kapott önkormányzatunk, továbbá 7.810 E Ft mely a beszámítás összegének differenciált visszapótlására került megállapításra.
  • Az egyéb központi támogatásoknál jelentkezik a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2013. évi kompenzációjára biztosított december havi leutalt összeg, mely a bevételi oldalon az egyéb központi támogatások előirányzatánál, a kiadási oldalon pedig az intézmények személyi juttatásánál és a hozzá kapcsolódó járulékok előirányzatánál jelentkezik.
  • Központosított támogatásként pályázat útján 14.000 E Ft összeget nyert önkormányzatunk, mely a Spotcsarnok felújítására fordítható, az összeget december hónapban utalta a Kincstár.
  • A tartalékból kivezetésre kerültek a megfelelő költséghelyekre a tartalékban megtervezett és az év során felhasznált kiadások előirányzatai.
  • A Városi Egészségügyi intézmény engedélyezett létszámkerete 31 fő. A háziorvosi-, és a védőnői szolgálatoknál jelentkező létszámkeretre jelenleg nincs szükség. A módosítás során 2 álláshelyet szeretne az intézmény megszüntetni, így az engedélyezett létszámkeret 29 főre változik.
  • Az engedélyezett létszámkeretből kivezetésre került a Települési Önkormányzati Társuláshoz tartozó Térségi Szociális Gondozási Központ és a Gyomaendrőd- Csárdaszállás- Hunya Kistérségi Óvoda engedélyezett létszáma.
 
Kockázati tényezők:
 
Amennyiben a fenti előirányzati tételek nem kerülnek beépítésre a költségvetési rendeletbe, úgy a Képviselő-testület által elfogadott költségvetési rendeletben az állami támogatások főösszege eltér a Belügyminisztérium nyilvántartásában meghatározott összegtől, továbbá a Képviselő-testület által hozott döntések alapján történő kifizetéseknek nincs meg a kifizetési jogosultsága. Az eredeti költségvetésbe be nem tervezett kiadások, és azok forrása is beépítésre került a költségvetésbe.
 
A mellékelt indoklás a költségvetési rendelet módosításáról részletesen tartalmazza a bevételi és kiadási előirányzatok változásait, azt követen a változások beépítésre kerültek a költségvetési rendeletbe V. előirányzat változás címén.
 
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a költségvetési rendelet módosítását elfogadni szíveskedjen.
 
Döntési javaslat:
 
TERVEZET
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének
..…/2013. (………..) önkormányzati rendelete
a 2013. évi költségvetésről szóló 3/2013. (II.  19.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 
1. § (1) A 2013. évi költségvetésről szóló 3/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ÖR.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. § Az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének bevételi főösszege 3.529.195 ezer forint. Ezen belül a 2012. évi pénzmaradvány összege 782.532 ezer forint, a működési célú pénzeszköz átvétel összege 609.154 ezer forint, a felhalmozási célú bevételeken belül a támogatás értékű felhalmozási bevétel összege 555.247 ezer forint, az államháztartáson kívülről felhalmozási célra átvett pénzeszköz összege 11.500 ezer forint részletezve az 2., 2/a., 2/b., melléklet szerint.”
(2) Az ÖR.  2. melléklete helyébe a rendelet 1. melléklete lép.
(3) Az ÖR.  2/a melléklete helyébe a rendelet 2. melléklete lép.
(4) Az ÖR.  2/b melléklete helyébe a rendelet 3. melléklete lép.
 
2. § (1) Az ÖR.  3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. § Az Önkormányzat működési költségvetési kiadásainak előirányzata 2.025.252 ezer forint, ezen belül a személyi juttatás 544.465 ezer forint, a munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulás 111.056 ezer forint, dologi kiadás 562.834 ezer forint, a működési célú pénzeszköz átadás 806.897 ezer forint, melyet a 3., 3/a. melléklet tartalmaz.”
(2) Az ÖR.  3. melléklete helyébe a rendelet 4. melléklete lép.
(3) Az ÖR.  3/a melléklete helyébe a rendelet 5. melléklete lép.
 
3. § (1) Az ÖR. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. § Az Önkormányzat felújítási kiadásainak értéke 7.868 ezer forint, melyet a 4. melléklet tartalmaz.”
(2) Az ÖR.  4. melléklete helyébe a rendelet 6. melléklete lép.
 
4. § (1) Az ÖR. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„5. § Az Önkormányzat fejlesztési és egyéb kiadásainak értéke 917.414 ezer forint. Ezen belül az Önkormányzat által kijelölt fejlesztési kiadás 724.957 ezer forint. A felhalmozási célú pénzeszköz átadás összege 16.045 ezer forint (ebből a felhalmozási célú támogatás értékű kiadás összege 4.751 ezer forint, államháztartáson kívülre felhalmozási céllal átadott pénzeszköz összege 11.294 ezer forint), a kölcsönök nyújtása 41.826 ezer forint, hiteltörlesztés összege 134.586 ezer forint önkormányzatunknak. A felhalmozási kiadásokat feladatonként az 5. melléklet mutatja be.”
(2) Az ÖR.  5. melléklete helyébe a rendelet 7. melléklete lép.
 
5. § (1) Az ÖR. 6. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. § (1) A 6. melléklet tartalmazza az Önkormányzat tartalékának összegét, mely 578.661 ezer forint.”
(2) Az ÖR.  6. melléklete helyébe a rendelet 8. melléklete lép.
 
6. § Az ÖR.  7. melléklete helyébe a rendelet 9. melléklete lép.
 
7. § Az ÖR. 13. melléklete helyébe a rendelet 10. melléklete lép.
 
8. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a 2013. évi költségvetési rendelet előterjesztés szerinti módosítását.

 
Döntési javaslat

"A 2013. évi költségvetési rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek a költségvetési rendelet tervezet elfogadását.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe