8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. május 20-i ülésére

Tárgy:   Pásztor Nándor kérelme
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő - testület!

Pásztor Nándor ( Szigetszentmiklós, Haszontalan dűlő 18. ) kérelemmel fordult a T. Képviselő – testülethez.  Az önkormányzat tulajdonát képező 1173/18 hrsz.-ú, 978 m2 területű közútból kíván területrészt megvásárolni. A tulajdonát képező szomszédos 1173/2 hrsz.-ú ingatlanon lévő faház egy része rá lett építve az önkormányzati közútra.  Az elkészíttetett E-126/2013 számú változási vázrajz alapján 62 m2 lett beépítve a közútból.

 
Az ügyben 2007. évben a Képviselő – testület az alábbi döntést hozta meg ( 40/2007.(I.25.) önkormányzati határozat).
 
„Gyomaendrőd Város Képviselő - testülete az önkormányzat tulajdonát képező 1173/18 hrsz.-ú, 978 m2 területű közút művelési ágú ingatlanból 57 m2-t földrészletet kivon a forgalomképtelen törzsvagyon kategóriájából, átminősíti forgalomképessé és értékesíti azt Pásztor Tibornak ( 2143 Kistarcsa, Dózsa Gy. u. 23. ) a 1173/1,:/2,:/18 helyrajzi számú földrészletek telekhatár-rendezéséhez, megosztásához készített E-3/2007 számon záradékolt változási vázrajzon feltüntetett módon alábbi feltételek mellett.
A telekhatár-rendezéséhez, megosztásához szükséges megosztási eljárás során felmerülő összes költséget Pásztor Tibor viseli.
Az ingatlan vételára: bruttó 57.000 Ft.
Az adásvételi szerződés megkötése a záradékolt megosztási vázrajz jogerőre emelkedését követő 8 napon belül.
A vételár megfizetése: legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg.
Gyomaendrőd Város Képviselő - testülete felhatalmazza a polgármestert a szükséges nyilatkozatok megtételére, illetve az adásvételi szerződés megkötésére.”
 
A kérelmező 2007. évben Pásztor Tibor volt. Sajnos Pásztor Tibor elhunyt mielőtt létre jött volna az adásvétel.
 
Az önkormányzati közút vége gyakorlatilag „zsákutcába” torkollik a kérelmező tulajdonában lévő épülettel együtt.   
 
A helyszíni szemlén megállapítást nyert, hogy az 62 m2 nagyságú útrész értékesítésével az utcában lévő ingatlanok megközelítése nem kerül akadályoztatásra, az önkormányzatot hátrány nem éri. Az útszakaszon nincs szennyvízközmű, nyílt csapadékcsatorna. A fotókon jól látható, hogy a süllyesztett tűzcsap szekrény már nem a kérelmező által lekerített területen található.
 
A Nemzeti Vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény értelmében a helyi közutak és műtárgyaik forgalomképtelenek.
 
A kérelemben szereplő és megjelölt útszakasz az esetben adható el, ha a T. Képviselő – testület a kivonja azt a forgalomképtelen törzsvagyonból.
 
Hogyan minősíthető át a forgalomképtelen vagyontárgy?
 
Ha a vagyontárgy - önkormányzati feladatkör ellátása vagy hatáskör gyakorlása szerinti - rendeltetési célja megváltozik és a törzsvagyoni minősítés fenntartása az adott vagyontárgy vonatkozásában, a továbbiakban nem indokolt, a Képviselő-testület a vagyontárgy törzsvagyoni minősítését üzleti vagyoni minősítésre változtathatja, feltéve, ha jogszabály eltérést nem engedő rendelkezése az átminősítést nem tiltja.
 
A közút ezen része a ráépítéssel elvesztette a funkcióját, ezért a forgalomképessé való nyilvánításával, illetve értékesítésével egy hosszabb ideje fennálló kialakult állapotot lehet rendezni.
 
Tekintettel a fent leírt Képviselő – testületi döntésre a 62 m2 kivont területrész értékesítését bruttó 57.000 Ft összegben javaslom.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság a 62 m2 területrészt bruttó 120.000,- Ft összegben javasolja értékesíteni.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság a 62 m2 területrészt bruttó 57 ezer forint összegben javasolja értékesíteni.

 
Döntési javaslat

"Területrész értékesítés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete az önkormányzat tulajdonát képező 1173/18 hrsz.-ú, 978 m2 területű közút művelési ágú ingatlanból 62 m2-t földrészletet kivon a forgalomképtelen törzsvagyon kategóriájából, átminősíti forgalomképessé és értékesíti azt Pásztor Nándornak ( 2310 Szigetszentmiklós, Haszontalan dűlő 18. ) a 1166, 1173/1,:/2,:/18 helyrajzi számú földrészletek  telekhatár-rendezéséhez, megosztásához készített E-126/2013 számon záradékolt változási vázrajzon feltüntetett módon, illetve a Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatal Járási Földhivatala 800.001/2014 ügyiratszámon kiadott határozatában foglaltak szerint alábbi feltételek mellett.
 
1.       Az ingatlan vételára: bruttó 57.000 Ft.
2.       Gyomaendrőd Város Önkormányzata az ajánlatát a kiértesítés átvételének napjától számított 30 napig tartja fenn.
3.       Az adásvételi szerződés megkötésével kapcsolatos ügyintézés ( úgy mint az eljáró ügyvéd megbízása, a szerződés megszerkesztetése, a földhivatali bejegyeztetés ), illetve annak költségei a vevőt terhelik.
4.       A vételár megfizetése: legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete felhatalmazza a polgármestert az adásvételi szerződés megkötésére, illetve a vételár kifizetését követően az E-126/2013 számon záradékolt változási vázrajz aláírására.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete utasítja a jegyzőt, hogy az önkormányzat vagyonrendelet módosítás tervezetét készítse elő és terjessze a Képviselő - testület elé.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe