12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. május 20-i ülésére

Tárgy:   Helyi gazdaságfejlesztési program készítése
Készítette:   Dr. Csorba Csaba jegyző
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az eltelt években a települési önkormányzatok életében jelentős változások voltak, feladataik hatásköreik jelentősen átalakultak. Megváltozott a működésük keretét meghatározó jogi környezet, a terület és településfejlesztési koncepció, lezárult a 2007-2013 közötti programozási időszak. Magyarország Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciójában kijelölésre kerültek a hosszú távú és átfogó fejlesztési irányok. Ezek alapján a kijelölésre került a Partnerségi Megállapodásban az öt fő nemzeti prioritás. Az ötödik nemzeti fejlesztési prioritás a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. Teljesülését szolgálja a jelentős forráskerettel rendelkező minden megyére kiterjedő Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Középpontjában a területileg decentralizált fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához megfelelő keret biztosítása áll.
A településen nagyon jelentős állami és önkormányzati beruházások valósultak meg az elmúlt négy évben, melyek szervesen kapcsolódnak a korábbi évek fejlesztéseihez. A rövid időn belül befejeződő beruházások lehetőséget adnak arra, hogy a település, annak térsége és a megye gazdasági életében pozitív változások induljanak el, javuljon az itt élő emberek életkörülménye, pozitív irányba változzon a város népesség megtartó ereje.
Az előttünk álló lehetőségekkel eredményesen csak úgy élhet az Önkormányzat, ha a célok meghatározásába, a megvalósításba a helyi gazdaság szereplői bevonásra kerülnek, illetve elkészül a célkitűzéseket és az eszközöket keretbe öntő gazdaságfejlesztési program.
Javaslom, hogy a program készítésével külső szakértőt bízzon meg a Képviselő-testület, kiválasztása beszerzési eljárás keretében történjen meg, melyre kerüljön meghívásra a VANIN Vezetési Tanácsadó Kft. (Budapest, Szabadság út 29.) A társaság jelenleg konzorciumi partnerként rész vesz az „Önkormányzati struktúra fejlesztés Gyomaendrőd Város Önkormányzatánál„ megnevezésű  ÁROP pályázaton. Kérem, hogy program készítés fedezetére 4,2. millió Ft-ot az általános felhalmozási tartalék terhére jelöljön ki a testület.
 

 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság (PGTEKB) nem javasolta a döntési javaslat elfogadását (szavazati arány: 2 tartózkodás, 2 igen szavazat)

 
Döntési javaslat

"Helyi gazdaságfejlesztési program készítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Vállalkozási ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13.§ (1) 1. pontjában meghatározott településfejlesztési feladatának ellátása érdekében,  szükségesnek tartja a helyi gazdaságfejlesztési program elkészítését. A program elkészítésére az általános felhalmozási tartalék terhére 4,2. millió Ft keretet jelöl ki.
A Képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy a gazdaságfejlesztési program elkészítésére a megfelelő referenciákkal rendelkező szervezet kiválasztására a beszerzési eljárást folytassa le.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 06. 30.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe