14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. december 9-i ülésére

Tárgy:   Belvíz III. utómunkálatok
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A „Belvíz III. ütem” megnevezésű beruházásunk kivitelezése szeptemberben befejeződött és a vállalkozó levonult a munkaterületről. A projekt menedzserrel megkezdtük a beruházás záró elszámolását az Irányító Hatóságnál.
 
A kivitelezés során a kitermelt iszap elhelyezésére két területen zagytározót kellet kialakítani, melyeket önkormányzati és bérelt területeken lehetett megvalósítani.
 
A két zagytározó által igénybevett területek:
 
Fattyasi zagytározó
Hrsz
terület
AK érték
Művelési ág
Tulajdonos
14002 hrsz
 
10.0652 ha
313,06
Szántó
Önkormányzat
14003/3 hrsz
 
1.3416 ha
30,32
Szántó
Önkormányzat
 
Fűzfás zug
Hrsz
terület
AK érték
Művelési ág
Tulajdonos
6765/7
2.1370
85,5
Szántó
Önkormányzat
6765/8
0,5996
0,0
Kivett, beépítetlen terület
Magánszemély
6765/9
3,4084
139,88
Szántó
Magánszemély
6765/10
3,4207
147,42
Szántó
Magánszemély
 
Zagytározókkal kapcsolatos további feladatok:
 
Fattyasi zagytározó
 
A korábbi holtágkotrási beruházás (Belvíz V. ütem) megkezdésekor a tározó területére vonatkozóan ideiglenes más célú  hasznosítási engedélyt kellett szerezni a földhivataltól. Ezt az eljárást a korábbi kivitelező felvállalta ezáltal minden felelősség őt terhelte. A más célú hasznosítást engedélyező határozatban a földhivatal a termőföldek védelméről szóló törvény alapján rekultivációt írt elő a kedvezményezettnek, tehát a korábbi kivitelezőnek. A kivitelezést munkálatokat követően a kivitelezőt felszámolták, így rekultiváció elmaradt és a földhivatali eljárás is akadályba ütközött.
A Belvíz III. elindulása előtt a földhivatal megkezdte a korábbi kivonási eljárás lezárását, így munkálatok megkezdése előtt a terület újbóli kivonása vált szükségessé. A szükséges eljárást az önkormányzat elindította így ezáltal mi lettünk az ismételt rekultivációra kötelezettek.
A terület rekultivációjának minimum tartalma:
·         A megépült zagygátak elbontása
·         a kitermelt, megszilárdult iszap elegyengetése
·         rekultiválandó terület nagysága 8,5 ha
 
A földhivatali eljárás zárásához szükséges feladatok:
A terület rekultivációja: becsült költség 8,5 millió forint
földvédelmi járulék megfizetése: 2015. évben 782.650 Ft. (a földvédelmi járulék összege évente nő)
 
A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy az iszap megszilárdulásához minimum másfél évre volt szükség, de jelen állapotok szerint feltételezhetően 2015 első félévében megkezdhető lenne a rekultiváció.
 
Fűzfás-zugi zagytározó
 
A magántulajdonban lévő 7,4287 ha területet az önkormányzat 800.000 Ft/ év összegért bérelte a tulajdonostól. A megállapodásban az önkormányzat vállalta, hogy a bérelt területeket rendezett állapotban adja vissza a tulajdonosnak. A kivitelezés közben egy 3 ha-os földrészlet tartalék területként szolgált, ezáltal érintetlen maradt. A bérleti szerződés 2014. november 27-én lejárt, ezért tárgyalást kezdeményeztünk a tulajdonosokkal. A tárgyaláson egyezség született abban, hogy az érintetlen 3 ha-os területet visszaadjuk a tulajdonosnak, és a fennmaradó 4,4287 ha területet további 1 évre 500.000 Ft-ért tovább béreljük.
Mivel az igénybevett területek belterületen helyezkednek el, így ezeket a területeket nem kellett ideiglenesen kivonni a művelés alól, tehát nem kell földvédelmi járulékot fizetni.
 
A terület rekultivációjának minimum tartalma:
·         A megépült zagygátak elbontása
·         a kitermelt, megszilárdult iszap elegyengetése
·         rekultiválandó terület nagysága 5,8 ha
 
Az utómunkálatok tervezett költségei:
-          Terület bérleti díj: 500.000 Ft
-          A terület rekultivációja: becsült költség 5,8 millió forint
 
 
A területek rendezésére több cégtől is kértünk be árajánlatot, melyeket a Képviselő-testületi ülésen tudunk ismertetni.
A zagytározók rendezése a korábbi Belvíz V. beruházásban és a Belvíz III. beruházásban sem elszámolható költség elem, tehát ezt az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell finanszírozni.
A Belvíz III. beruházás elszámolása során a konzorcium önerő támogatási kérelmeket nyújtott be, melyek kedvező elbírálásban részesültek, ezáltal a projekt 100 %-os finanszírozásban részesült.
A 100 %-os finanszírozásnak köszönhetően a költségvetésben a kötvény forrás terhére betervezett 35 millió forint nem került felhasználásra, ezáltal a szükséges utómunkálatok ennek terhére elvégezhetőek lehetnek.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Belvíz III. beruházás során zagytározóként használt területek 2015. évi rendezését támogassa, a lebonyolításhoz szükséges …… összeget a 2015. évi költségvetésben biztosítsa.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Belvíz III. beruházás során zagytározóként használt területek 2015. évi rendezését támogassa, a lebonyolításhoz szükséges …… összeget a 2015. évi költségvetésben biztosítsa.

Továbbá kéri, hogy a Képviselő-testületi ülésen kerüljön bemutatásra a szükséges munkálatok részletezése és a beérkezett árajánlatok.

 
Döntési javaslat

"Utómunkálatok támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy  a Belvíz III. beruházás során zagytározóként használt területek 2015. évi rendezését támogassa, a lebonyolításhoz szükséges …… összeget a 2015. évi költségvetésben biztosítsa.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 12. 09.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe