20. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. december 9-i ülésére

Tárgy:   A Kárpát-medencei Önkormányzatok Szövetsége alapítói tagsága
Készítette:   Kürtiné Erdősi Klára
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 

Tekintettel az Európai Unió kohéziós politikai célkitűzéseire, és az annak megvalósulását segítő, az EU Parlament és a Tanács 1082/2006/EK számú Rendeletével – amely lehetővé teszi a Közösség területén jogi személyiséggel felruházott együttműködési csoportosulások, név szerint európai területi együttműködési csoportosulások megalakítását – meghirdetett és a 2014-2020 tervezési időszakban kiemelten is támogatott Európai Területi Társulások (magyar rövidítése: ETT, angol rövidítése: EGTC – továbbiakban: ETT/EGTC) létrehozására, a Kárpát-medencei partnerség keretében az önkormányzatok kezdeményezhetik egy ilyen intézmény megalakítását. Ebben a szervezetben a Kárpát-medencei országok települési és megyei önkormányzatai önkéntes alapon, érdekelt félként vesznek/vehetnek részt, mint alapító tagok.
 
Az Európai Területi Társulás az Európai Unió első olyan jogi eszköze, mely jogi személyiséget és keretet nyújt az európai önkormányzatok és régiók együttműködéséhez az uniós támogatások hatékony felhasználásával. Célja a megkülönböztetés-mentesség: a helyi szereplők a határon belül és túl, azaz a határ két oldalán ugyanazon lehetőségekhez jussanak.
A csoportosulás legalább két tagállam szereplőit (helyi önkormányzat, regionális hatóság vagy az állam) fogja közös szervezetbe, és mindig a székhely szerinti állam joga alkalmazandó a csoportosulás jogviszonyaiban. Az ETT/EGTC jogi személyiséggel és teljes jogképességgel rendelkezik, önálló jogalanyként léphet fel. A csoportosulás saját költségvetéssel és szervezettel rendelkezik, szerződést köthet, ingó és ingatlan vagyont szerezhet, bírósági ügyben eljárhat.
 
A „KÁRPÁT-MEDENCEI EURÓPAI TERÜLETI TÁRSULÁS” létrehozása (mint végső cél) két ütemben valósulna meg, mivel ennek az alapítása akár 1-3 évet is igénybe vesz/vehet. Ugyanakkor, máris szükség van egy partnerségen alapuló együttműködésre e makró-régióban, a 2014-2020-as „intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés”, a kohéziós fejlesztési lehetőségekben való részvétel érdekében:
1. Ütem: a „KÁRPÁT-MEDENCEI ÖNKORMÁNYZATOK SZÖVETSÉGE STRATÉGAI PARTNERSÉGI EGYESÜLET” nevet viselő intézmény létrehozása (mint önálló jogi személyiséget).
Érvényesség határideje: az ETT/EGTC megalakulásának, illetve bírósági nyilvántartásba vételének napjáig.
Alapító tagok: kárpát-medencei települések és megyei önkormányzatok.
A Szövetség szervezésében, az alapító önkormányzatok területi lefedettségének az összességén, illetve azok részvételével, máris elindul a tervező munka.
2.   Ütem: a Szövetség kezdeményezésére, ez előbbi 1. pontban megfogalmazottakkal párhuzamosan megkezdődnek az ETT/EGTC alapításának előkészítő-szervező munkálatai.
 
A „Kárpát-medencei Önkormányzatok Szövetsége Stratégiai Partnerségi Egyesület” (KÖSZ) és a „Kárpát-medencei Európai Területi Társulás” (ETT/EGTC) önkormányzati együttműködés kezdeményezése arra épül, hogy a területi egységek, azaz az alapító és csatlakozó megyék és a települések működési, fejlesztési sikereket érjenek el a 2014-2020 tervezési ciklus alatt a Kárpát-medencei makró-régióban. Azonban, ez csak akkor valósulhat meg hatékonyan - s egyben a szubszidiaritás elve is akkor érvényesülhet - ha a szereplők folyamatosan és rendszeresen együttműködnek, közöttük célorientált (és formalizált) kapcsolatok alakulnak ki. Az együttműködés vertikális metszete, hogy az Unió, a tagországok, azok régiói, annak egységei, a települések a célkitűzéseket és az azokra épülő terveiket az érintett (közszféra, gazdasági, társadalmi) szereplők bevonásával közösen dolgozzák ki. Ennek viszont alapfeltétele a fenntartható – horizontális – együttműködés kialakítása.
 
Cél az, hogy az Európai Közösség jogszabályaival összhangban egy olyan, új típusú, határokon átnyúló transznacionális együttműködés jöjjön létre a Kárpát-medencében, amely segítségével az alapító tagállamok települési és megyei önkormányzatai (csatlakozó partnereikkel) együtt valósíthatják meg közös érdekeiket.
 
Az EU Parlament és a Tanács 1082/2006/EK számú Rendelete alapján, illetve a székhely Magyarország európai területi együttműködési csoportosulással kapcsolatos jóváhagyási eljárás részletes szabályairól szóló 16/2010. (XII. 15.) KIM rendelet értelmében, az ETT/EGTC-ben tagként való részvétel jóváhagyása iránti kérelemhez önkormányzat kérelmező esetén csatolni kell az európai területi társulásban való részvételről szóló képviselő-testületi döntést tartalmazó határozat kivonatát. A kérelmeket az egyeztetési folyamatok eredményes lezárásakor az ETT/EGTC együttműködési csoportosulás alapító tagjainak a magyar közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszternél kell benyújtaniuk.
 
A Kárpát-medencei térségi fejlesztéseinek összehangolására, és az ETT/EGTC megalakulásának elősegítésére jön létre a Kárpát-medencei Önkormányzatok Szövetsége Stratégiai Partnerségi Egyesület. A KÖSZ tagjai között (az alakuláskor) a magyarországi és a székelyföldi települési/megyei önkormányzatok vannak, amelyek szintén csak testületi felhatalmazás alapján vehetnek részt abban. E szervezetben alapító tagként vehet részt Gyomaendrőd Város Önkormányzata.
 
Az Alapító terv és a Vezetői összefoglaló az előterjesztés mellékletét képezi.
 
A Kárpát-medence térségei minél gyorsabb, hatékonyabb és eredményesebb fejlesztéseinek megvalósítása, és az ehhez kapcsolódó határokon is átnyúló együttműködés elősegítésének érdekében kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy nyilvánítsa ki részvételi szándékát a határozati javaslat szerint.

 

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság az előterjesztés határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a Képviselő-testület KÖSZ-höz történő csatlakozását azzal a kitétellel támogatja, hogy pénzügyi kötelezettség felmerülése esetén a tagságot felül kell vizsgálni.

 
Döntési javaslat

"A „Kárpát-medencei Önkormányzatok Szövetsége Stratégiai Partnerségi Egyesület” alapítói tagsága (továbbiakban: Szövetség), illetve a „Kárpát-medencei Európai Területi Társulás” megalapításának előkészítésében való részvétel"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a „Kárpát-medencei Önkormányzatok Szövetsége Stratégiai Partnerségi Egyesület” (KÖSZ) alapításában, mint Alapító tag, és ezzel párhuzamosan a „Kárpát-medencei Európai Területi Társulás” (ETT/EGTC) létrehozásában részt kíván venni.

A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a KÖSZ Alapszabály aláírására, illetve az ETT/EGTC egyezmény- és alapszabály-tervezetekről folytatott egyeztetésben való részvételre.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 12. 18.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Kürtiné Erdősi Klára

« Vissza
Vissza a főmenübe