22. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2014. december 9-i ülésére

Tárgy:   Gyomaendrődi turisztikai fejlesztések - erősáramú kábel kiváltása
Készítette:   Kürtiné Erdősi Klára, Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a 349/2014. (XII. 4.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozatában jóváhagyta a "Gyomaendrődi turisztikai fejlesztések - hídépítés (2. eljárás)" c. közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívásának és dokumentációjának módosítását. A módosításra az alábbiak miatt volt szükség.
A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy a kiviteli tervek nem tartalmazzák az erősáramú kábelek kiváltására vonatkozó tervdokumentációt. Ezért vált szükségessé, hogy ezt a kiváltási tervet valakivel el kell készíttetni, továbbá magát a kiváltást is el kell végezni a híd kivitelezése során. A leggyorsabb eredményre az vezet, ha a híd kivitelezésére vonatkozó eljárásba beépülnek ezek a feladatok.
 
Ezeket a kiváltási terveket a kivitelezőknek kell elkészíttetni, illetve a kiváltást is el kell majd végezniük. A terveket csak E.ON minősítésű tervező cég készítheti el. A költségvetésben ez egy fix áras tétel lesz, erre nem fognak versenyezni az ajánlattevők a folyamatban lévő közbeszerzési eljárás során. Minden ajánlattevőnek ugyanazt az árat kell beépíteni az ajánlatába az alábbiak szerint:
-          az erősáramú kábel kiváltásának tervezése esetében: nettó 200.000 Ft,
-          az erősáramú kábel kiváltásának kivitelezése esetében: nettó 1.050.000 Ft.
A fix költségek nem módosíthatóak.
 
Jelenleg vitás, hogy a híd tervezőjének el kellett-e volna készítenie a kiváltási terveket is a kiviteli tervek részeként vagy sem. A vonatkozó rendelet alapján a kiviteli terv részének kellett volna lenni a kiváltási tervnek. A kábel kiváltási tervének elkészítését (nettó 200.000 Ft) adott esetben jogi úton lehet érvényesíteni a tervezővel szemben.
 
A beruházási költség két részre oszlik: elszámolható, támogatásban részesülő és nem elszámolható, kizárólag az ajánlatkérő által finanszírozott költségekre. A kábel kiváltásának tervezése és kivitelezése jelenleg nem elszámolható tevékenységek.
 
Fentiek a DARFÜ-vel egyeztetésre kerültek. A kiviteli tervekre vonatkozó közbeszerzésben elméletileg ezek a költségek szerepeltek, ezért ebben az eljárásban nem lehet már elszámolni, hanem külön kell őket kezelni. Az ajánlattevőnek, kivitelezőnek a végén ezekről külön számlát kell kiállítani.
 
A DARFÜ tájékoztatása szerint, ha a projektben maradnak források, akkor adott esetben átcsoportosíthatóak lehetnek az összegek, és ebben az esetben a fenti költségek is elszámolhatóvá válhatnak. Azonban addig (esetleg a projekt lezárásáig) ezen feladatokat az önkormányzatnak kell előfinanszírozni annak érdekében, hogy a projekt megfelelő ütemben haladhasson. Ennek megfelelően a Képviselő-testületnek kötelezettséget kell vállalnia arra vonatkozóan, hogy ezen összeget a 2015. évi költségvetési rendeletébe beépíti. Amennyiben a fenti összegek elszámolhatóvá válnak a projekt keretein belül, akkor a felszabaduló összeget az önkormányzat szabadon felhasználhatja.

 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a fentiek megtárgyalását követően döntését határozat formájában hozza meg!


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a határozati javaslat elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.

 
Döntési javaslat

"Gyomaendrődi turisztikai fejlesztések - erősáramú kábel kiváltása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a "Lélekkel a Körösök mentén" - Turisztikai fejlesztések a vallás és a Körös ökológiája tükrében című, DAOP-2.1.1/J-12-2012-0007 azonosító számú projekthez kapcsolódóan a híd építés során felmerülő erősáramú kábel kiváltásához szükséges tervezési és kivitelezési költségeket biztosítja.
A Képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a tervezéshez szükséges összeget, azaz 200 000 Ft + ÁFA =  254 000 Ft-ot és a kiváltáshoz szükséges összeget, azaz 1 050 000 Ft + ÁFA = 1 333 500 Ft-ot, mindösszesen bruttó 1 587 500 Ft-ot a 2015. évi költségvetési rendeletébe beépíti.
Amennyiben a fenti munkák költségei a projekt keretei között elszámolhatóvá válnak, akkor a költségvetési rendeletbe beépített forrás felszabadul, melynek felhasználásáról a későbbiekben a Képviselő-testület szabadon rendelkezhet. 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe