5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. január 29-i ülésére

Tárgy:   Tulipános Nonprofit Kft. kérelme családi napközi támogatásával kapcsolatban
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Giricz Ilona a Tulipános Nonprofit Kft. képviselője az alábbi kéréssel fordult Önkormányzatunkhoz:
 
„Azzal a kéréssel fordulok a Polgármester Úrhoz, hogy a Tulipános Óvoda családi napközi csoportját anyagilag támogatni szíveskedjék.
Indokaim:
A családi napközit 2009-ben nyitottuk, engedve az igényeknek, ahol Öregszőlő bölcsődés korú gyermekeit fogadjuk. Az engedélyünk 7 gyermek fogadását teszi lehetővé. Mivel ez szociális intézmény, az állami támogatása igen csekély, számolnak azzal, hogy a szülők finanszírozzák az ellátást. A 7 gyermekre 134. 100.-/hó támogatást kapunk. A beírt gyermekünk 10 fő. Körzetünkben nincs más lehetőség elhelyezni a bölcsődés korú gyermekeket. Van közöttük dolgozó szülő gyermeke, de olyan is, akit a családsegítő, vagy a gyámügy ajánlott figyelmünkbe, és javasolták a felvételét. Minden gyermeknek van gyermekvédelmi kedvezménye, így az étkezésük ingyenes.
Az állami támogatás nem teszi lehetővé, hogy a gyermekek étkezését finanszírozni tudjuk, ezért kérem a Polgármester Urat, hogy a város két bölcsődéjéhez hasonlóan, a mi gyermekeink után is kaphassunk támogatást.
Bízom a kedvező elbírálásban.”
 
A hivatal megvizsgálta a benyújtott kérelmet és az alábbiak miatt a családi napközi támogatását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek:
 
-          a családi napközi ugyan nem tartozik az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé, azonban a településrész bölcsődés korú gyermekeinek napközbeni ellátását biztosítja. A családi napköziben ellátott gyermekek hátrányos szociális és anyagi helyzetben élnek, számukra fejlődésük szempontjából nagyon fontos a biztonságos környezetben eltöltött napközbeni ellátás.
-          A családi napközi, mint ahogy Giricz Ilona is említette levelében 268.200 Ft/év/gyermek állami normatívára jogosult, ezen kívül semmilyen más támogatásban nem részesül a fenntartó.
-          Az ellátáshoz a fenntartó nem állapított meg térítési díjat, a szülők ezt nem is lennének képesek megfizetni. Az étkeztetés térítési díja esetében a családi napközibe beíratott gyermekek mindegyike rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, így 50 %-os normatív kedvezményre jogosultak.
-          2015. február 1. napjától a napi étkezési térítési díjat a fenntartó 400 Ft/fő összegben állapítja meg. Havi térítési díj összege (400.-Ft x 20 nap) 8.000.-Ft, melynek felét a szülőknek kell megfizetni, ezért az önkormányzati támogatás összegét gyermekenként – ténylegesen beíratott gyermekek után, maximum férőhely létszáma – havi 4.000.-Ft-ban javaslom megállapítani. Az önkormányzati támogatás éves összege 7 gyermekre számolva (4.000.-Ft x 12 hónap x 7 fő) 336.000.-Ft.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és azt a határozati javaslat szerint elfogadni:
 

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság megtárgyalta az előterjesztést, és annak a határozati javaslat szerinti elfogadását javasolja a Képviselő-testület számára.

 
Döntési javaslat

"Tulipános Nonprofit Kft. családi napközi szolgáltatásának támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Szociális ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Tulipános Nonprofit Kft. kérelmének helyt adva, a családi napközi szolgáltatásához önkormányzati támogatást biztosít az alábbi szerződésben rögzített feltételek szerint és ezzel egyidejűleg felkéri Toldi Balázs polgármestert, hogy gondoskodjon a szerződés megkötéséről:
 
SZERZŐDÉS
 
amely létrejött egyrészről Gyomaendrőd Város Önkormányzata ( 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124. sz. adószáma: 15725527-2-04; törzskönyvi azonosítója (PIR): 725525; államháztartási egyedi azonosítója: 735122; képviseli Toldi Balázs polgármester; továbbiakban: Önkormányzat) 
másrészről Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Székhely cím: 5502 Gyomaendrőd, Sugár út 59/1 ;adószám: 21904363-1-04; KSH szám: 21904363-8010-571-04; képviseli Giricz Ilona ügyvezető továbbiakban: Működtető) között az alábbi feltételekkel:
 
Előzmény:
Gyomaendrőd Város Önkormányzata 310/2008. (VIII. 28.) Gye. Kt. határozatával hozzájárult, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő 5502 Gyomaendrőd, Polyákhalmi u. 1. számú óvodaépületben a Tulipános Óvodai Oktató Kht. (az átalakulást követően a Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Kft.) családi napközit működtessen, azzal a kikötéssel, hogy a családi napközi működése az óvodai feladatellátást nem veszélyeztetheti.
 
1.) Működtető kijelenti, hogy a családi napközi jogszerű működtetéséhez szükséges engedélyekkel rendelkezik, a személyi, tárgyi, munkavédelmi, közegészségügyi és pénzügyi feltételek biztosítottak.
Szerződő felek rögzítik, hogy a családi napközi engedélyezett férőhelyének száma: 7 fő.
 
2.) Szerződő Felek megállapodnak, hogy közöttük a jelen szerződés 2015. február 1. napján lép hatályba határozatlan időtartamra. A szerződés megszűnik, ha a Működtető családi napközi működési engedélye visszavonásra kerül. Működtető a működési engedély visszavonását köteles három napon belül írásban bejelentenie az Önkormányzatnak. Amennyiben Működtető bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget a jogosulatlanul felvett támogatás összegét késedelmi kamattal növelt összegben köteles visszafizetni az Önkormányzatnak.
 
3.) Az Önkormányzat gyermekenként 4.000.-Ft összegű támogatást biztosít, melyhez Működtető minden tárgyhót követő 10. napjáig köteles benyújtani az ellátott gyermekek névsorát, a támogatás folyósítására ennek arányában kerül sor. Működtető nem jogosult a támogatás igénybevételére, amennyiben az ellátást igénybevevő gyermek nem szerepel a PTR-ben.
Az Önkormányzat nem folyósít támogatást az engedélyezett férőhelyen felül ellátott gyermek után, valamint az Önkormányzat csak olyan gyermek után folyósít támogatást, aki nem jogosult vagy kötelezett óvodai ellátásra.
Működtető 2016. január 1-től kezdődően a tárgyévre vonatkozó támogatási igény módosítását tárgyév január 15-ig nyújthatja be írásban. A kérelemben meg kell jelölni az étkezési térítési díj változásának okát. Működtető nem jogosult módosításra, amennyiben a tárgyévben az étkezési térítési díj nem növekszik.
 
4.) Működtető tudomásul veszi, hogy az Önkormányzatnak évente köteles a tevékenység összegzéséről szakmai beszámolót készíteni.
 
A felek által a jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekre a Ptk-ban, az Áht-ban valamint a Gyvt.-ben foglaltak az irányadóak.
 
Szerződő felek jelen szerződést elolvasás, értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt alulírott helyen és napon jóváhagyólag aláírták. Jelen szerződés 3 példányban készült és 2 számozott oldalt tartalmaz.
 
Gyomaendrőd, 2015. február 1.
 
 
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Toldi Balázs
polgármester
Tulipános Óvodai Oktató Nonprofit Kft.
Giricz Ilona
ügyvezető

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe