3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. április 14-i ülésére

Tárgy:   Szociális intézmények fejlesztése - Rózsakert idősek otthona felújítása
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az ebr42 rendszerben elkészített és feltöltött pályázat útján lehetőség van központi költségvetési forrás igénylésére az idősek átmeneti és tartós, hajléktalanok tartós bentlakásos szakosított ellátását biztosító és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló, önkormányzati tulajdonú intézmények fejlesztésére és felújítására. A pályázatot a nemzetgazdasági miniszter hirdette a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 3. melléklet II. 4. ab) pont szerinti szociális szakosított ellátást és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló önkormányzati intézmények fejlesztése, felújítása támogatása érdekében.
 
A pályázati alcélok:
a)      a szolgáltatói nyilvántartásba ideiglenes hatállyal bejegyzett, önkormányzati tulajdonban és fenntartásban álló intézmények olyan fejlesztése, felújítása, amelynek célja a határozatlan idejű bejegyzéshez jogszabályban előírt tárgyi feltételek biztosítása
b)      a szolgáltatói nyilvántartásba ideiglenes hatállyal bejegyzett, önkormányzati tulajdonban és fenntartásban álló intézmények egyéb fejlesztése
c)       határozatlan idejű bejegyzéssel rendelkező, önkormányzati tulajdonban és fenntartásban álló intézmények fejlesztése.
 
A b) pont szerinti alcélra pályázat csak akkor nyújtható be, ha a Pályázó az a) pont szerinti alcélra is benyújt pályázatot. A b) pont szerinti alcél támogatása csak akkor lehetséges, ha valamennyi, az a) pont szerint benyújtott, érvényes pályázat támogatását követően azokra a keretösszeg lehetőséget biztosít. A c) pont szerinti alcél támogatása csak akkor lehetséges, ha valamennyi, az a) és b) pont szerint benyújtott, érvényes pályázat támogatását követően azokra a keretösszeg lehetőséget biztosít.
 
Egy pályázó csak egy pályázat benyújtására jogosult. A keretösszeg 400 millió forint. Támogatásban részesülő lehet a települési önkormányzat, illetve társulás esetén a társulás székhelye szerinti települési önkormányzat. A támogatás maximális mértéke 20 millió forint. A minimálisan biztosítandó saját erő mértéke az egy lakosra jutó adóerő-képességtől függ, mely Gyomaendrőd esetében 15.987 Ft. Ennek alapján a fejlesztési költség 5 %-ának megfelelő összegű önerő biztosítása szükséges esetünkben. Mivel adólevonási jog nem illet meg minket a támogatásból finanszírozott fejlesztés során felmerült kiadásokkal kapcsolatban, így az elszámolás során a pályázatban szereplő beruházás ÁFÁ-val növelt bruttó értéke kerül figyelembevételre.
 
A pályázati adatlapot elektronikus úton az ebr42 önkormányzati információs rendszeren keresztül kell benyújtani legkésőbb 2015. április 15-én 16 óráig, illetve papír alapon kell benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságához 2015. április 16-i postára adással.
Az eljárásban egyszeri hiánypótlásra van lehetőség, melyet április 29-ig teljesíteni kell. A rendelet szerint a miniszteri döntés határideje június 3., melyről 3 napon belül várható értesítés.
A tartaléklistán szereplő pályázatokról a miniszteri döntést 2015. november 15-ig kell meghozni.
 
A kedvezményezettnek a támogatásból megvalósuló beruházást a beruházás megvalósításától számított 10 évig az eredeti rendeltetésének megfelelően kell használnia. A támogatás felhasználásának végső határideje 2016. december 31.
 
Fentiek alapján a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás székhely önkormányzata, Gyomaendrőd Város Önkormányzata nyújthat be pályázatot a Térségi Szociális Gondozási Központ fejlesztése érdekében. Támogatás elnyerése esetén a Rózsakert Idősek Otthonában vizesblokk felújítása esedékes, illetve szükséges egy előírásoknak megfelelő orvosi vizsgáló kialakítása is, bútorok beszerzésével.
 
Az előkészítéshez szükséges tervezői költségvetés elkészült, mely tartalmazza a kivitelezést és a beszerzendő bútorokat.
 
A fejlesztés forrásösszetétele az alábbiak szerint alakul:
Bruttó költség:
 19 000 280 Ft
Támogatás mértéke (95 %):  
18 050 266 Ft
Önkormányzati saját erő (5 %):
950 014 Ft
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztésben foglaltak megvitatására és a határozati javaslat elfogadására.

 

 


Döntési javaslat

"Szociális intézmények fejlesztése - Rózsakert idősek otthona felújítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata - mint a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás székhelye szerinti települési önkormányzat - pályázatot nyújt be a Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény 3. melléklet II. 4. ab) pont szerinti szociális szakosított ellátást és a gyermekek átmeneti gondozását szolgáló önkormányzati intézmények fejlesztése, felújítása támogatására megjelent pályázati kiírás alapján, a Térségi Szociális Gondozási Központ Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya – Rózsakert Idősek Otthona fejlesztése érdekében.
 
A fejlesztés forrásösszetétele az alábbiak szerint alakul:
Bruttó költség:
Ft
Támogatás mértéke (95 %):  
Ft
Önkormányzati saját erő (5 %):
Ft
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fejlesztés megvalósításához szükség önerőt a 2015. évi költségvetési rendelet felhalmozási célú céltartaléka között elkülönített „pályázati saját erő” keret terhére biztosítja.
 
A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a pályázat benyújtására és a szükséges intézkedések megtételére.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 04. 15.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe