14. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. június 27-i ülésére

Tárgy:   Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása
Készítette:   Lévai Éva, Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elkészítését az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) 31. §-a írja elő a települési önkormányzatok számára.
 
A HEP-et a települési önkormányzati köztisztviselők vagy közalkalmazottak készítik el az Ebktv. 31 § (5) bekezdésének előírásai alapján. A programalkotás során törekedni kell a települési önkormányzat egyéb fejlesztési terveivel, koncepcióival való összhangra.
 
A HEP helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll, amelyet a települési önkormányzat ötévente, öt év időtartamra fogad el, kétévente felülvizsgálja. Elkészítésének szempontjait, az esélyegyenlőségi területeket és a HEP célcsoportjait a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 17.) Korm. rendelet tartalmazza.
A helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól szóló 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet 1. és 2. számú melléklete rögzíti azokat a statisztikai mutatókat, adatokat és tartalmi elemeket, amelyek a HEP elkészítésének alapját képezik.
A HEP Intézkedési Terve (HEP IT) a helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az Ebktv. 31. §. (2) bekezdése szerint. A HEP IT-t a 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet 3. számú mellékletében található forma szerint kell elkészíteni.
 
A 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet alapján az esélyegyenlőségi programok elkészítéséhez a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) – az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkárságának háttérintézménye – mentori segítséget és képzést nyújtott, amelyet minden önkormányzat ingyenesen vehetett igénybe.
 
A fenti jogszabályoknak megfelelően, a TKKI mentorálását igénybe véve készült Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Helyi Esélyegyenlőségi Programja is. A HEP készítéséhez szükséges adatokat és információkat az esélyegyenlőségi célcsoportok kapcsán érdekelt intézményeket, szervezeteket megkeresve és a helyi adatbázisokat felhasználva gyűjtöttük össze. Az elkészült anyagot egyeztetésre megküldjük az imént említett intézmények, szervezetek vezetőinek, továbbá a város honlapján is megjelentetjük.
Szükséges még az elkészült HEP-et a TKKI részére is megküldeni szakmai jóváhagyásra, a Képviselő-testület ülése előtt. A TKKI még javasolhat módosításokat, melyeket az elkészült anyagba a Képviselő-testület ülése előtt beépítünk, arról a Tisztelt Képviselő-testületet tájékoztatjuk.
 
Az Ebktv. 31.§ (6)-(7) bekezdései szerint a települési önkormányzat és annak jogi személyiséggel rendelkező társulása az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha e törvény rendelkezéseinek megfelelően – társulás esetén valamennyi települési önkormányzat – hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal (HEP) rendelkezik.
A HEP elfogadásának határideje 2013. július 1.
 
Fentiek figyelembe vételével kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, az előterjesztés mellékletét képező Helyi Esélyegyenlőségi Programban foglaltakat elfogadni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.

 

 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek a Helyi Esélyegyenlőségi Programban foglaltak elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete megismerte és elfogadja Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Helyi Esélyegyenlőségi Programját.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 06. 27.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe