20. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. május 30-i ülésére

Tárgy:   Belvíz III. támogatási szerződések módosítása
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Belvíz III-as projektben több ízben szükségessé vált a megkötött Támogatási Szerződést módosítani, többnyire a projektben előálló körülmények, néhány esetben külső, szabályozás beli változások kezelésének érdekében. Ezek a következőek voltak:
 
1. számú Támogatási Szerződés módosítás
A 2009.02.23.-án aláírt támogatási szerződést az első, több, mint egy évvel később aláírt módosítás jelentősen átdolgozza, annak 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 11, 13, 14 és 15-ös mellékleteit aktualizálja a projekt tevékenységeinek megváltozott ütemezése szerint.
 
2. számú Támogatási Szerződés módosítás
A projekt megvalósításban tapasztalható késedelem miatt annak újra ütemezése vált szükségessé, így a Kedvezményezett a projekt záró dátumát 2012. május 14. helyett 2013. június 30.-ra kérte módosítani. A Közreműködő Szervezet a szerződés módosítási kérelmet nem hagyta jóvá, későbbi időpontban javasolták a projekt záró dátuma kapcsán az ismételt benyújtást.
 
3. számú Támogatási Szerződés módosítás
A Kedvezményezett a Támogatási Szerződés 13. sz. mellékletében szereplő "A megvalósulás helyszínei ” tekintetében a következő változásokat eszközölte: Mezőberényben a 0344, 3722/1 és a 634/4 helyrajzi számú ingatlanok megosztásra kerültek, így a beruházás által érintett területek helyrajzi számai a következők lettek: 0344/2, 3722/11, 634/7.
 
4. számú Támogatási Szerződés módosítás
A 4. számú módosításban a projektben tervezett tevékenységek finanszírozási módját változtattuk meg: A projektmenedzsment és Eszközbeszerzés projektelemek szállítói finanszírozásúvá, míg az Építés, felújítás, bővítés, valamint a Projekt megvalósításához igénybevett szolgáltatások projekt elemek vegyes finanszírozásúvá változtak. A szállítói, valamint a vegyes finanszírozás nagyban elősegíti a projekt likviditását és a Tagok önerejének rendelkezésre bocsájtását.
Ezen felül a pályázatban 3.675.200 Ft költséggel szereplő közbeszerzési műszaki dokumentáció elkészítése tevékenység költsége átcsoportosításra került az előkészítés projektelemről a "Projekt megvalósításához igénybevett egyéb szolgáltatások" projektelemre összhangban a Pályázati Útmutatóval.
 
5. számú Támogatási Szerződés módosítás
A projekt kivitelezési munkálatainak megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárás későbbi megvalósítása miatt a projekt fizikai kezdete 2012.11.30. dátummal került megtervezésre, míg a kivitelezés befejezése várhatóan 2013 decemberében fog megtörténni. A könyvvizsgálat lezárultával terveink szerint 2014.03.31. záródátummal fog befejeződni a projekt. A szerződés módosítás a fenti dátumok változása miatt a projekt költségvetésének bontását, a kifizetési ütemezést, tevékenység ütemezést, valamint a közbeszerzési ütemtervet is pontosítja. Mindezek mellett pontosításra kerültek a projektben vállalt környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos vállalások.
 
6. számú Támogatási Szerződés módosítás
A pályázatban a projekt költségei eredetileg 20%-os áfával kerültek betervezésre. A projekt költségvetésében nem szerepel tartalék és további műszaki tartalom csökkentés nem valósítható meg a projektben, mellyel a költségeket csökkenteni lehetne. Ezen okokból kifolyólag a projekt jogosult az áfa kompenzáció igénybe vételére, melynek kapcsán a költségvetés átdolgozásra került.
Az áfa kompenzációt követően a következő bruttó összegek szerepelnek a költségvetésben:  A projekt előkészítésre 69.213.020 Ft, a Projekt menedzsment költségeire 27.629.917 Ft, a Kivitelezés közbeszerzési műszaki dokumentációjára 3.828.334 Ft. Az Építés, átalakítás, felújítás tevékenységre 1.984.437.344 Ft, az Eszközbeszerzésre 38.100.000 Ft, a Projekt kommunikációra 20.631.150 Ft, a Könyvvizsgálói feladatokra 2.645.833 Ft, Műszaki ellenőrzésre 31.750.000 Ft és Közbeszerzési szakértőre 19.532.600 Ft. A teljes költségvetés 2.197.768.198 Ft, melynek támogatás tartalma 1.868.102.968 Ft.
 
7. számú Támogatási Szerződés módosítás
A szerződés módosítás annak két mellékletét érintette: A Konzorciumi Megállapodás módosítása a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás településenkénti lefolytatásához volt szükséges, valamint annak érdekében, hogy az elavult információk frissítésre kerüljenek. A kiviteli tervek kapcsán a Közreműködő Szervezet részéről kiírt műszaki hiánypótlás teljesítése valósult meg a szerződés módosításban, valamint a közbeszerzési eljárások becsült értékének a rendelkezésre álló fedezethez igazítása érdekében volt szükséges, melyet Szerződés mellékleteiben átvezettünk.
 
8. számú Támogatási Szerződés módosítás
Az 5. számú Támogatási Szerződés módosítás szerint a projekt fizikai kezdete 2012.11.30. dátummal valósul meg. Az időközben lezajlott közbeszerzési eljárások kapcsán az első építési napló bejegyzés Kondoros Nagyközség Önkormányzatánál 2012.11.26. dátummal történt meg, így a projekt fizikai kezdete ez a dátum lett.
 
9. számú Támogatási Szerződés módosítás
Az irányító hatóság utasítása alapján a projekt költségvetését havi szintű bontásban szükséges megvalósítani a jövőben, melynek késedelme támogatási szerződéstől történő elállást vonhat maga után.
 
Kérem a képviselő-testületet, hogy a szerződés módosításokat hagyja jóvá.

Az előterjesztéshez tartozó mellékletek az alábbi linken érhetők el:

http://gyomaendrod.hu/eloterjesztesek/kt_2013_05_30/belviz_III.pdf


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a 9 db támogatási szerződés módosítás elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Módosítások elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a „Belvízrendezés az élhetőbb településekért” tárgyú, DAOP 5.2.1/D-2008-0002 azonosítószámú projekt keretében benyújtott 9 darab Támogatási Szerződés módosítást az előterjesztett tartalommal elfogadta.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 05. 31.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe