30. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. május 30-i ülésére

Tárgy:   Kiss Bálint utcai sebességcsökkentő borda kialakítása
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Kis Bálint utcai lakosok kéréssel fordultak a Képviselő-testülethez, miszerint kérik, hogy az utcájukban a gépjármű forgalom lassítása érdekében fekvőrendőr kerüljön kiépítésre.
A benyújtott kérelmet és a kérelmet támogatók listáját a csatolt melléklet tartalmazza.
Az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet mellékletének III. fejezet 11.2 pontja alapján „A lakó-pihenő övezet és a korlátozott sebességű övezet bejáratát az úttest szintjének küszöbszerű megemelésével vagy más építési beavatkozással (például középszigetek, útszűkületek, optikai kapuk) lehet jelezni. Hasonló fizikai eszközök (sebességcsökkentő bordák, oszlopok, utcabútorok, elhúzások stb.) helyezhetők el az övezetek úttestjén a járművek várakozására szolgáló útfelületek kijelölése, illetve a járműforgalom számára megengedett sebesség betartatása érdekében, azonban ezek az eszközök nem akadályozhatják a megengedett sebességgel történő folyamatos haladást. Útkereszteződésekben, nagyobb gyalogosforgalmat keltő létesítmények környezetében, továbbá járdák, gyalog- vagy kerékpárutak átvezetésénél az úttest szintje megemelhető.
 
Az előkészítés során két típusú sebességcsökkentő borda (fekvőrendőr) kialakítására kaptunk ajánlatot. Az egyik az úgynevezett épített, a másik az előregyártott.
 
Épített változat:
  • anyaga aszfalt, beton, térkő
  • magassága: 6-8 cm
  • szélessége: 0,9 m
  • hosszúsága 4 m
  • festett
 
Előregyártott:
  • Anyaga gumi, műanyag
  • Magassága: 4-6 cm
  • Szélessége: 30-40 cm
  • Hosszúsága: 4 m
  • Festett
 
A beérkezett ajánlatok alapján az épített változat telepítésének költsége 268.028 Ft +Áfa (bruttó 340.395 Ft), mely magába foglalja az építést és a szükséges táblázást (sebességkorlátozó, bukkanó jelző tábla) és festést, míg az előregyártott változat esetén a teljes költség bruttó 393.192 Ft.
 
Ajánlatadók:
  • épített változat: Gyomaszolg Kft.
  • előregyártott változat: Forgút Bt
Az ajánlatokból kiderül, hogy a legkedvezőbb ajánlatot a Gyomaszolg Kft nyújtotta be, mely az épített változatra vonatkozik.
A beruházás finanszírozását a 2013. évi költségvetésben a kötvény terhére biztosított 20 millió forintos útfelújítási keretösszegből lehet megoldani. Melyből a korábbi KT. döntések következtében még hozzávetőlegesen 500.000 Ft összeg áll rendelkezésre.
 
A „Közúti forgalom csillapítása” tárgyú ÚT 2-1.207:2008 számú útügyi műszaki előírás sebességcsökkentő bordára vonatkozó előírásai a következők:
„Ideiglenes megoldásként alkalmazható az íves keresztmetszeti kialakítású, sárga-fekete színezésű elemekből összeállított műanyag sebességcsökkentő küszöb.
A pályaszintemelésnél sokkal drasztikusabb megoldás a sebességcsökkentő küszöb kialakítása melyet elsősorban üzemi területeken (telephelyeken, benzinkutaknál, parkolókban) létesítenek. Alkalmazása közúton nem javasolt, kedvezőtlen hatásai miatt:
  • Legerőteljesebb hatást annál a sebességnél fejti ki, melyet alkalmazásával el szeretnénk érni (20-40 km/h)
  • A nagyobb áthaladási sebességet (50-60 km/h) választó autósok kevésbé érzékelik hatását, viszont jelentős sérülést is okozhat a jármű futóművében és balesetveszélyes
  • A környezetre káros hatást fejt ki a zaj és rezgés miatt”
 
(A pályaszint emelés magassága 10 cm, hosszúsága 3-10 m.)
 
Kockázatelemzés:
 
Előnyök:
-         Fizikai lassításra kényszerítik a sofőröket
-         Nőhet a közlekedés biztonság
Hátrányok:
-         Nagyobb költségvetési kiadással jár
-         A szabálytalan autósok a padkán áthaladva kikerülik és sárfelhordás történik (pl.: Tompa M. utca)
-         A lassítás és gyorsítás nagyobb zajhatással jár, mint az egyenletes halladás
-         Folyamatos karbantartást igényel.
-         Kényelmetlenséget okoz az autósok és a kerékpárosok számára
 
Mivel a Kiss Bálint utcában jelenleg nincs semmilyen sebességkorlátozás, ezért köztes megoldásként szóba jöhet a 30 km/órás sebességkorlátozó jelzőtáblák kihelyezése, melynek költséges 4 db tábla kihelyezése esetén  bruttó 97.231 Ft.

 

 

20/1984. (XII. 21.) az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló KM rendelet 2. § (1) bek. (mely kimondja hogy, az utak forgalmának szabályozása - a 3. §-ban foglalt kivételekkel -, valamint a közúti jelzések elhelyezése, fenntartása, üzemeltetése és eltávolítása a (2)-(10) bekezdésben meghatározott kiegészítésekkel és kivételekkel az út kezelőjének a feladata), valamint az 1988. évi I. törvény 33§ (1) bek. c pontja alapján (mely kimondja hogy, a közút kezelője a helyi közutak tekintetében a helyi önkormányzat; a koncessziós szerződés alapján működtetett helyi közutak és műtárgyaik tekintetében a koncessziós társaság, illetőleg a 9/B. § (2) bekezdése szerint szerződés alapján azzal megbízott gazdálkodó szervezet) a helyi közutak forgalmának szabályozása az Önkormányzat feladata.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a Kiss Bálint utcai lakosok kérelmét ne támogassa..

 
1. döntési javaslat

"Sebességcsökkentő borda telepítésének elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közlekedés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete támogatja a Kiss Bálint utcai lakosok sebességcsökkentő borda telepítésére vonatkozó kérelmét, az épített változat kivitelezéséhez szükséges bruttó 340.395 Ft összegű forrást a kötvény terhére elkülönített útfelújítási keretösszegből biztosítja.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 06. 30.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

2. döntési javaslat

"Sebességkorlátozás elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közlekedés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete a Kiss Bálint utcai forgalomcsillapítást 4 db 30 km/h -ás sebességkorlátozó jelzőtábla kihelyezésével kívánja megoldani, a kivitelezéshez szükséges bruttó 97231 Ft összeget a kötvény terhére elkülönített útfelújítási keretösszegből biztosítja.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 06. 30.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe