22. napirendi pont
TÁJÉKOZTATÓ
A Képviselő-testület
2013. augusztus 29-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a gáz szolgáltatás közbeszerzési eljárásáról
Készítette:   Nyíri Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Mint ismeretes, a Békés Megyei Önkormányzat a gazdasági válság negatív hatásainak csökkentése érdekében a 2009-2012. közötti években sikeresen folytatta le a Békés megyei települési önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások földgáz beszerzését. Ezt a feladatot 2013-ban sajnos már nem vállalta fel, ezért Önkormányzatunknak önállóan kellett lefolytatnia a beszerzési eljárást.
A 2013-2014-es gázév tekintetében a becsült értéket Nagy Sándor energetikus kollégánk 35 M Ft körül állapította meg (rendszerhasználati díj nélkül), tehát a beszerzés közbeszerzés köteles, ennek megfelelően a Kbt. 121. § (1) bekezdés b) pontja alapján uniós értékhatár alatti, nyílt eljárást folytattunk le.
 
A beszerzési eljárás ajánlati dokumentációja május 3-án lett megküldve a Közbeszerzési Hatóságnak. A Hatóság a feladott hirdetménnyel kapcsolatban hiánypótlást rendelt el, így a hirdetmény 2013. május 17-én, 7502/2013 számon jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.
Sajnos a feladott hirdetmény módosítására is sor került, mert a hiánypótlás miatti csúszás már kétségbe vonta az esetleges június eleji szerződéskötést. A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 31/C §-a előírja a 30 napos átfutási időt kereskedőváltás esetén, és fentiek tükrében a július 1-jei hatálybalépést a nyílt eljárás keretében már nem lehetett tartani. A módosítás 2013.05.31-én, 8755/2013 számon jelent meg, a július 1-jei hatályba lépés helyett augusztus 1-je lett jelölve, a mennyiség a július hónap minimális mennyiségével csökkentve lett. Szükségessé vált továbbá a meglévő kereskedővel a szerződés meghosszabbítása egy hónap erejéig.
 
Az ajánlattételi szakaszban három ajánlattevő vette fel az ajánlatot, kiegészítő tájékoztatást több esetben is kellett nyújtanunk a műszaki tartalommal kapcsolatos kérdésekben. 2013. június 4-ig, az ajánlattételi határidő végéig két pályázó nyújtotta be ajánlatát: 1. TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184.), 2. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. (6742 Szeged, Pulcz u. 44.). A borítékbontás rendben lezajlott.
A Közbeszerzési Csoport a Bíráló Bizottsággal szorosan együttműködve megállapította az ajánlattevők alkalmasságát, egy esetben kellett hiánypótlást elrendelnünk, melyet a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. megfelelően teljesített. A Bíráló Bizottság sikeresen elbírálta az ajánlatokat, döntési javaslatot készített a Gyomaendrőd Város Képviselő-testületének Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottságának részére az alábbiak szerint.
Az érvényes ajánlatot tevők:
1. TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184.)
Az ajánlattevő ajánlata érvényes, mivel a Kbt. 74. § (1) bekezdése szerinti érvénytelenségi okok nem állnak fenn ezen ajánlattevőnél, illetve ajánlatánál.
Az ajánlattevő ajánlata megfelel az ajánlattételi felhívásban, a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.
Értékelési szempont: Nettó ajánlati ár (GD): 2,702 Ft/MJ
2. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. (6742 Szeged, Pulcz u. 44.)
Az ajánlattevő ajánlata érvényes, mivel a Kbt. 74. § (1) bekezdése szerinti érvénytelenségi okok nem állnak fenn ezen ajánlattevőnél, illetve ajánlatánál.
Az ajánlattevő ajánlata megfelel az ajánlattételi felhívásban, a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek.
Értékelési szempont: Nettó ajánlati ár (GD): 2,939 Ft/MJ
A megfogalmazott javaslat röviden:
A Bizottság nyertes ajánlattevőként hirdesse ki:
TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. (4200 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184.)
A második legkedvezőbb ajánlatot tevőként határozza meg:
GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. (6742 Szeged, Pulcz u. 44.)
 
(Összehasonlítás végett az előző év gázdíja 3,045 Ft/MJ volt /FŐGÁZ Zrt./.)
 
A nyertes ajánlattevő megajánlott gázdíja alapján a szerződés becsült értéke:
 
Fűtőérték (Debrecen): 1 m3 = 34,38 MJ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TIGÁZ Zrt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Megajánlott Gázdíj:
 
2,702Ft/MJ
 
 
 
 
 
 
Minimum mennyiség:
 
 
 
 
 
 
 
 
204 611 gnm3
x
34,38 MJ
 =
7 034 526,18 MJ
x
2,702Ft/MJ
 =
19 007 289,74 Ft
Maximum mennyiség:
 
 
 
 
 
 
 
 
306 917 gnm3
x
34,38 MJ
 =
10 551 789,27 MJ
x
2,702Ft/MJ
 =
28 510 934,61 Ft
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gázdíj (GD) = Ft/MJ
 
 
 
 
 
 
 
 
A megajánlott díjban a jogszabályok alapján meghatározott, rendszerhasználati díjakat
 = (RHD [Ft/MJ], [Ft/hó]), a szagosítás díját, MSZKSZ díjat, pénzeszközöket, az energia adót
és az ÁFA-t nem kellettett szerepeltetni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ajánlatkérő által becsült összeg:
 
35 000 000,00 Ft
 
 
 
 
Becsült összeg -20%:
 
28 000 000,00 Ft
 
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság 143/2013. (VI.10.) Gye. Kt. Pgtek. Biz. határozatával a döntési javaslatot elfogadta, és kihirdette nyertesnek a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt.-t. Az összegzés 2013.06.10.-én lett megküldve az ajánlattevők részére.
 
A szerződés aláírására július 15-én került sor, az eredményről szóló hirdetmény július 17-én került feladásra a Közbeszerzési Hatóságnak, mely 12613/2013 számon jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, ezzel egyidejűleg a megkötött szerződés az Önkormányzat honlapján megjelent.
A majd két hónapot igénybe vevő nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként a versenyeztetett fogyasztási helyeken 2013. augusztus 1-től a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. szállítja Önkormányzatunk és Intézményei részére a földgázt.
 
Következtetések a gázbeszerzéssel kapcsolatban:
Békés megyében a gázbeszerzés tekintetében a bevált gyakorlattól való eltérés, a megye összefogásának hiánya erős negatív hatásokkal járt. A megszűnt szindikátusban lévő több önkormányzat és Társulás nem tudta időben és kellő gyakorlattal lereagálni, véghezvinni a gázbeszerzéseit, sokaknak még most sincs érvényes szerződése, pedig hivatalosan a gázév július 01-től következő év június 30-ig tart.
Békés megyében fő kereskedőként jelen lévő FŐGÁZ Zrt. sem tudta kezelni a kialakult helyzetet: a mai napig nem tudják felmérni, hogy mekkora a gázigényük, hogy mely tagok maradtak náluk, melyek nem, kinek milyen módosításokat kell végrehajtania, a kialakult helyzet a megszűnt szindikátust, a megyei közbeszerzési eljárást hogyan érinti, kinek milyen ügyintézési és adatszolgáltatási kötelezettségei lépnek fel.
Önkormányzatunk májusban értesítette a FŐGÁZ Zrt.-t a folyamatban lévő közbeszerzési eljárásunkról, az esetleges kereskedőváltás lehetőségéről. Hosszas egyeztetések, levelezések zajlottak a két cég között, többszöri felszólítás, több szerződés módosítási szándék nyilatkozat megküldése után most úgy tűnik, hogy a szerződés hosszabbítás júliusra vonatkozóan, valamint az augusztus 1-jei kereskedőváltás sikeresen lezajlott. Ebben megerősített mind a nyertes TIGÁZ Zrt. kereskedelmi képviselője, mind a FŐGÁZ Zrt. képviselője is.
 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy tekintse át a földgázbeszerzésről szóló beszámolót!

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a beszámoló elfogadását.

 
Döntési javaslat

"Tájékoztató elfogadása"

Tervezett döntéstípus: tájékoztató
Tervezett ágazati besorolás: Közművesítés, infrastruktúra
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete elfogadja a gáz szolgáltatás közbeszerzési eljárásáról szóló beszámolót.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 08. 29.
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe