12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. december 19-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló az oktatási vagyon működtetéséről
Készítette:   Kovácsné Rácz Julianna, Szilágyiné Bácsi Gabriella
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 Tisztelt Képviselő – testület!

 
 
Az oktatási vagyon működtetésének tapasztalatairól, az elvégzett feladatokról a szeptemberi ülésén kapott legutóbb tájékoztatást a Képviselő-testület. Jelen előterjesztésben az azóta eltelt időszak (2013. szeptember 7. – 2013. november 30.) legfontosabb eseményeit foglalnánk össze.
 
 
  1. 2013. szeptember 23-án a Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium és Kollégium intézményben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szeghalmi Katasztrófavédelmi kirendeltségének képviselője átfogó tűzvédelmi ellenőrzést tartott. A megtartott ellenőrzést követően a szakember észrevételt tett a szabálytalanságok megszüntetésére vonatkozóan, melyek az elmúlt 7 év során már észrevételezésre kerültek az érintésvédelmi, - villámvédelmi,- szabványossági jegyzőkönyvekben. A munkálatok kivitelezésére villamossági szakembert kértünk fel - az intézmény oktatási rendjét nem megzavarva - ütemterv került kidolgozásra. A feladat elvégzése 2013. november 25. napjával elkészült. A kivitelezésre fordított összeg 455.079 Forint volt. A Katasztrófavédelem ellenőrzése a kötelezettség teljesítésének tekintetében 2013. december első hetére várható. Megtörtént minden Gyomaendrőd Város Önkormányzata által működtetett közoktatási intézmény tüzelőberendezéseinek és kéményeinek felülvizsgálata, melynek összköltsége 434.942 forint volt.
  1. A köznevelési intézmények fenntartói és működtetői feladatainak ellátása érdekében, a Tankerület által használatba vett ingatlanok Használati Szerződésének 2. számú melléklete kapcsán helyszíni bejárás történt. A bejárás során, az alaprajzokon megjelölésre kerültek a rajzon feltüntetett és a tényleges műszaki állapot közötti eltérések. Az ily módon elkészített dokumentumokhoz jegyzőkönyv formájában csatolva kerültek a feltárt hiányosságok. Ezen ügyirat 2013. október 10-én átadásra került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gyomaendrődi Tankerülete felé.
 
  1. A 2013. tanév nyári időszakára tervezett, a Gyomaszolg Ipari Park Kft. által kivitelezett karbantartási munkálatok készre jelentése 2013. november 4-én megtörtént.
 
A meghatározott karbantartási munkálatokat az alábbi csoportokra tagoltuk:
2013. évben elvégzendő tisztasági meszelések
2013. évben elvégzendő egyéb karbantartási munkálatok
1 éven belül elvégzendő munkálatok
2 - 3 éven belül elvégzendő munkálatok
4 - 5 éven belül elvégzendő munkálatok
 
A kivitelezővel a szükséges munkálatok elvégzését az alábbiak szerint ütemeztük:
I.                 ütem: 2013. augusztus 5.- augusztus 31-ig elvégzendő tisztasági festések és belső karbantartási munkák
II.                ütem: 2013. szeptember 15-ig elvégzendő külső munkálatok
III.               ütem: 2013. szeptember 15.- október 31-ig elvégzendő további, elsősorban külső karbantartási munkálatok
                                   
Gyomaendrőd Város Önkormányzata több alkalommal helyszíni bejárást kezdeményezett a nyári karbantartási munkák figyelemmel kísérése céljából.
A készre jelentést követő bejáráson részt vett Toldi Balázs - alpolgármester, Szilágyiné Bácsi Gabriella – pénzügyi osztályvezető; Pardi László – városüzemeltetés osztályvezető, Megyeriné Csapó Ildikó – Klebelsberg Intézményfenntartó Központ képviselője, Paróczai Zoltán – Gyomaszolg Kft. képviselője, Kovácsné Rácz Julianna – ügyintéző.
A munkálatok elvégzéséről végszámla készül, az elvégzett karbantartási munkák és a pótmunkálatok költségének összege bruttó 7.937.730 forint, melynek finanszírozása az oktatási vagyon működtetésére elkülönített keretből történt.
 
A Kállai Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a balett terem szárító vakolattal történő ellátása miatt a lefestett falfelület tekintetében esztétikai kifogás merült fel. A kivitelező véleménye szerint egy másik falkezelési eljárással meg tudná oldani a felmerült problémát. Ezen munkálatra árajánlatot kértünk be a Gyomaszolg Ipari Park Kft.-től.
 
  1. 2013. október 7-én a Zöldpark Kft. által kezdeményezett megbeszélésen felvetésre kerültek azon problémák, melyek az oktatási intézményekben foglalkoztatott technikai állomány munkafeladatára, létszámára vonatkozóan felmerültek. A későbbiekben további két egyeztetés alkalmával sikerült tisztázni a szóba került nehézségeket. A technikai dolgozók munkafeladati gördülékenyebbé tétele érdekében november első hetében megrendelésre és felszerelésre került egy programozható elektromos iskolacsengő a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Fő úti épületegységébe, az intézmény Hősök úti részében pedig kialakításra került egy nyomógombos kapunyitó rendszer, melynek segítségével az épületből meg lehet oldani az ajtó nyitását.
 
  1. A közoktatási intézményekben 2013. október hónapban a meglévő fűtési gyakorlat felülvizsgálására energetikai szakembert kértünk fel, aki a feladat elvégzését követően szöveges tájékoztatást nyújtott.
 
  1. 2013. május 15-től az oktatási intézmények részéről hívásnaplót szükséges vezetni az asztali készülékek kimenő hívásainak tekintetében. Az intézménynek külön fel kell tüntetni a működtetői-, illetve a fenntartói feladatellátáshoz kapcsolódó hívásokat. Szakember segítségével kidolgozásra került egy olyan eljárás, mely már a hívás indításakor külön választja egy kód beütésével, hogy a hívás mely feladatellátáshoz kapcsolható. A kialakítás becsült költsége bruttó 600 E Ft. Ez a módszer segítségül szolgálna már a hívás indításakor a működtetés, fenntartás illetve a magáncélú telefonbeszélgetés elkülönítésére, viszont továbbra sem váltja ki a hívásrészletező szolgáltatótól történő megkérését. Sajnos továbbra sem sikerült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal együttműködve olyan megoldást találni, mely a hívások továbbszámlázásának problémáját megoldaná.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felé folyamatosan megtörténik azon számlák továbbszámlázása, melyek véleményünk szerint nem a működtetőt, hanem a fenntartót terhelik.
 
7.       Gyomaendrőd Város Önkormányzata kérésére Jozaf Csaba tűzvédelmi előadó elvégezte az oktatási intézményekben levő tűzoltó készülékek ellenőrzését, alapkarbantartását, javítási nyilvántartását, továbbá amennyiben szükségessé vált, az elavult készülékek helyett új berendezéseket vásároltunk. A felülvizsgálat során a szakember által jelzett hiányosságok pótlásaként megvételre kerültek a menekülést jelző táblák, melyek felszereléséről az oktatási intézményekben foglalkoztatott karbantartói állomány gondoskodott.
 
A módosított 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról alapján 2013. október 15-től valamennyi olyan oktatási intézményben, ahol a fűtőberendezés nyílt égésterű és nem független bármelyik közösségi célt szolgáló helyiségtől, kötelező szabványos CO-mérő berendezés felszerelése történt meg.
Az önkormányzat által működtetett oktatási intézmények tekintetében az alábbi telephelyeken volt szükség a mérők felszerelésére:
Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában a felső tagozat kazánháza műhelyként isműködik.
Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolában mindkét alsó tagozat kazánháza műhelyként is működik, a kollégium leány részében egy gázüzemű vízmelegítő berendezés van, ahol indokolt volt a CO-mérő felszerelése.
Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium és Kollégiumban a Könyvtár fűtése nem független a közösségi tértől és nyílt égésterű, az étkező részben is indokolt volt a mérő felszerelése.
 
8.       A Gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium fenntartási és működtetési jogának átadása az egyház részére előreláthatólag 2014. szeptember 1. napján történik meg, így az intézményi vagyon működtetése továbbra is Gyomaendrőd Város Önkormányzatának feladatkörébe tartozik.
Az intézmény által megrendezendő szalagavató ünnepély tekintetében önkormányzatunk forrást biztosított a hangosítás és az ünnepélyt követő állófogadás költségeinek finanszírozására bruttó 100.000 forint összegben.
 
9.       A Mérei Ferenc Pedagógiai Szakszolgálat fenntartója megváltozott, a további sikeres együttműködés jegyében felvettük a kapcsolatot a jelenlegi fenntartóval, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat igazgatójával és gazdasági vezetőjével. A személyes egyeztetésre várhatóan 2013. december közepén kerül sor.
 
10.   A 2013. november 19-én a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól kapott tájékoztatás szerint a téli átmeneti közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó alapkompetencia fejlesztés tárgyában a Türr István Kutató és Képzőközpont szervezésében megkezdődött a képzések előkészítése a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában.
 
11.   2013. november 13-án érkezett megkeresés a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Szülői Munkaközössége részéről. A Fő úti épületegység udvar részének balesetmentesítését tűzték ki célul, melyhez több, mint 400.000 forint összegű támogatást sikerült összegyűjteniük. A kitűzött cél megvalósításához az önkormányzat segítségét kérik fásításhoz, filagória, pihenőpadok kialakításához, az udvari térkő burkolatának bővítéséhez. Az önkormányzat decemberi Képviselő – testületi ülésén meghozza döntését a támogatás mértékének meghatározása tárgyában.
 
12.   A Magyar Diáksport Szövetség 2014-ben Országos Testnevelő Tanári Akkreditált Továbbképzést szervez, mely képzés helyszíne a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola és Kollégium lesz. A kérésnek megfelelően árajánlatot és részletes tájékoztatást küldtünk a kapcsolattartó személy részére. A megküldött adatok előzetesen egyeztetésre kerültek a Klebelsberg Intézményfenntátó Központ Gyomaendrődi Tankerületének igazgatójával és az érintett intézmény vezetőjével. Az adatok megadásakor elsődleges szempont volt, hogy a képzés az oktatási rend megzavarása nélkül kerüljön lebonyolításra.
 
13.   A közoktatási intézményekben a 2013. éves leltár előkészítéseként 2013. november 25. - 27. időszakában Csényi István irányításával selejtezési eljárás került lebonyolításra.
 

14.   A Zöldpark Gyomaendrőd Nonprofit Kft. takarítói és karbantartói állománya bérére, járulékaira ebben az évben az alábbi utalások történtek az önkormányzat részéről.

2013. februártól augusztus 31-ig terjedő időszak vonatkozásában összesen 13.911.886 Ft.
 
2013. szeptember 10.
2.393.608 Ft
2013. október 9.
2.488.036 Ft
2013. november 6.
2.519.267 Ft
2013. december hónapban 2 havi tám. (nov-i és dec-i bér) utalása várható
5.040.000 Ft (becsült összeg)
           
  
  1. Az oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódóan 2013. november 30-ig az alábbi kiadások jelentkeztek:
A 2012. évet terhelő, de 2013-ban jelentkező dologi kiadások finanszírozására betervezett 14 millió Ft  teljes egészében felhasználásra került.
A 2013-as évet terhelő kiadásokra éves szinten 62 millió Ft lett betervezve költségvetésünkbe, melyből a vizsgált időszakban megközelítően 49millió Ft lett felhasználva.
2013. november 30. napjáig az önkormányzatnál realizálódott, az oktatási vagyon működtetéséhez kapcsolódó bevétel összege 12.351 E Ft, mely összegből 7.061 E Ft az önkormányzat által 2012-ben megelőlegezett pályázati támogatások megtérülése, 3.000 E Ft bérleti díj bevétel és több mint 2.000 E Ft az az összeg, ami a 2012. december 31. napjával megszűnő intézmények 2013. évre áthúzódó bevétele volt.
 
A KLIK részére 1.138 E Ft összegben megtörtént a Zeneiskola 2012. december 31. napjáig befolyt, de már a 2013. évet megillető térítési díjának elszámolása és átutalása. A KLIK részéről az előterjesztés készítésének időpontjáig a befolyt Zeneiskola térítési díjból az önkormányzatot megillető 30% átutalása még nem történt meg.
Az iskolatej programhoz kapcsolódóan 544 E Ft kifizetése történt meg, ezt az évet még közel 700 E Ft kifizetés fogja terhelni ezen a jogcímen.
 
  1.  Összefoglaló táblázat a kiadások és bevételek alakulásáról
                                                                                                                                                                        Adatok ezer forintban
Kiadás
Eredeti előirányzat
Teljesítés 2013.11.30-ig
Várható 2013. 12.31-ig
Megjegyzés
Személyi juttatás
10.917
10.917
-
Megszűnő munkaviszony 2012. decemberi bér+2013.február11-ig önkormányzatnál alkalmazott technikai dolgozók bére
Munkaadót terhelő járulék
2.948
2.948
-
-
Dologi
14.000
14.000
-
2012.évről áthúzódó
Dologi
62.000
48.481
13.519
2013. évi
Pénzeszköz átadás egyéb
 -
2.482
697
Zeneiskola térítési díj, iskolatej program, ÖNO konyha felújítás munkálatai
Tartalék
20.000
 -
 -
 -
Pénzeszköz átadás Zöldpark
31.715
21.313
5.040
Technikai dolgozók bére és járuléka
 
Összesen
141.580
100.141
19.256
 
 
 
  
                                                                                                                                                                       Adatok ezer forintban
Bevétel
Eredeti előirányzat
Teljesítés 2013.11.30-ig
Várható 2013. 12.31-ig
Megjegyzés
Megszűnő intézmények áthúzódó és egyéb bevétel
-
2.290
-
 -
Bérleti díj bevétel
-
3.000
-
 -
Pályázati támogatás
-
7.061
-
 -
Pénzeszköz átvétel
-
-
1.000
 
Zeneiskola- térítési díj 30%
Összesen
 -
12.351
1.000
 
 
  
Kérem a Tisztelt Testületet, szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni és a beszámolót elfogadni.
 

 

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja az oktatási vagyon működtetéséről készített beszámoló elfogadását.
 

 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság javasolja a beszámoló elfogadását.
 

 
Döntési javaslat

"Beszámoló elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete elfogadja az oktatási vagyon működtetéséről készített beszámolót.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 19.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Szilágyiné Bácsi Gabriella

« Vissza
Vissza a főmenübe