28. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. december 19-i ülésére

Tárgy:   A Projektmenedzseri iroda 2013. évi beszámolója
Készítette:   Weigertné Szilágyi Erika
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az alábbiakban kívánjuk ismertetni a Projektmenedzseri Iroda 2013. évi tevékenységeit, kezdve a benyújtott pályázatok rövid bemutatásával.
 
Önkormányzatunk a KEOP-4.10.0/A/12 kódszámú pályázati felhívás alapján 4 pályázatot készített elő és nyújtott be, melyek értékelése már megtörtént, döntés azonban egyelőre nem született. A pályázatokon elnyerhető támogatás segítségével napelemes rendszert szeretnénk telepíteni az egyes projektekben megnevezett, Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában álló épületekre, a villamosenergia-igény kielégítésének érdekében. A négy pályázat a következő.
 
Villamosenergia-igény kielégítése napelemes rendszer kiépítésével a gyomaendrődi nevelési-oktatási intézményekben (KEOP-4.10.0/A/12-2013-0359). A projektben érintett helyszínek nevelési-oktatási intézmények, a Kis Bálint Általános Iskola Fő út 181. és Hősök útja 45. szám alatt található telephelyei, illetve a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda székhelyintézménye, a Kossuth út 7. szám alatti Százszorszép Óvoda. A beruházás összes költsége 42.514.748 Ft, melyhez 36.137.536 Ft támogatást igényeltünk.
 
Szociális feladatot ellátó épületek energiaigényének kielégítése napelemes rendszer kiépítésével (KEOP-4.10.0/A/12-2013-0326). A pályázat segítségével a Térségi Szociális Gondozási Központ Mirhóháti út 1-5, Blaha Lujza u. 2-6. és a Kondorosi út 1. szám alatt található épületeit szeretnénk fejleszteni. A projekt összköltsége 46.218.900 Ft, az igényelt támogatás 39.286.065 Ft.
 
Gyomaendrődi alap- és középfokú oktatási intézmények villamosenergia-igényének kielégítése megújuló energiaforrásokkal (KEOP-4.10.0/A/12-2013-0358). Ebben a pályázatban szintén oktatási intézmények fejlesztését szeretnénk megvalósítani, melyek a következőek: Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános Iskola Endrődi u. 2. és Alkotmány u. 2-6. szám alatti telephelyei és a Kner Imre Gimnázium és Szakközépiskola épülete, mely a Hősök útja 43. szám alatt található. A pályázatban 39.497.395 Ft támogatást igényeltünk, a beruházás összes költsége 46.467.523 Ft.
 
Közfeladatot ellátó önkormányzati tulajdonú épületek energiaellátásának fejlesztése napelemes rendszer kiépítésével (KEOP-4.10.0/A/12-2013-0461) című pályázat nyomán elnyerhető támogatásból a Varga Lajos Sportcsarnok Szabadság tér 1. szám alatt található és a Tűzoltóság fő út 2. szám alatti épületének fejlesztését szeretnénk megvalósítani. A beruházás összes költsége 50.425.350 Ft, a pályázatban ehhez 42.861.547 Ft támogatást igényeltünk.
 
A Városi közintézmények komplex energetikai fejlesztése Gyomaendrődön című KEOP-5.5.0/A/12-2013-0222 jelű pályázatot Önkormányzatunk 2013. február hónap 13-án nyújtotta be a Közreműködő Szervezethez. A pályázathoz kapcsolódó hiánypótlás elkészült és határidőben benyújtásra került, döntés azonban egyelőre nem született. Az energetikai pályázattal a Közös Önkormányzati Hivatal homlokzatának hőszigetelését, külső nyílászárók cseréjét, déli oldalon árnyékolók elhelyezését, fűtéskorszerűsítését, használati melegvíz előállítását, takarékos vízcsapok elhelyezését, födémek, tetőtér hőszigetelését, világítás korszerűsítését ledes fénycsövekkel szeretnénk kivitelezni. A Művelődési ház két épületegységből áll, melynek energetikai korszerűsítését (homlokzat hőszigetelése, nyílászárók cseréje, födémek, tetőtér szigetelése, fűtéskorszerűsítés, színházterem hővisszanyerős szellőztetése, fűtéskorszerűsítése) szeretnénk elkészíteni, támogatás elnyerése esetén. Az előzetes tervezések alapján a beruházás összes költsége 185.355.147 Ft lenne, melynek megvalósításához 157.551.875 Ft támogatást igényeltünk.
 
2013. július hónap végén nyújtottuk be az Önkormányzati struktúrafejlesztés Gyomaendrőd Város Önkormányzatánál című, ÁROP-1.A.5-2013-2013-0065 jelű pályázatot. A projekt keretei között a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal áttekinti a működésének azon elemeit, amelyek esetében változás szükséges a megváltozott önkormányzati feladatellátás valamint a feladatok hatékonyabb ellátása miatt. Az azonosított területeken megtervezzük a változásokat, megvalósítjuk azokat és az eredményeket visszacsatoljuk. A tervezett feladatok megvalósításával létrejön egy hatékony és gazdaságosan működő önkormányzati struktúra. A projekt megvalósítására 2013.10.14 - 2014.12.31 között kerül sor. A projekt támogatási intenzitása 100 %-os, az összes költség 21.748.000 Ft, mely összeget Önkormányzatunk támogatásként elnyerte a megvalósítás érdekében. A Támogatási Szerződés 2013. október 22-én aláírásra került. A kapcsolódó közbeszerzési eljárás – szervezetfejlesztési feladatok elvégzése megvalósítójának kiválasztása – már lezárult, a projekt tényleges megvalósítása folyamatban van. A várható befejezés 2014. december 31.
 
A Varga Lajos Sportcsarnok fejlesztése érdekében pályázatot készítettünk elő a 8/2013. (III. 29.) BM rendelet alapján, mely pályázatot április 25-én nyújtottunk be a Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatóságához. A Sportcsarnokban a sporttevékenység gyakorlása során az álmennyezet több helyen is megsérült. Támogatás elnyerése esetén lehetőség lesz a sérült területek helyreállítására, így a fizikai behatásokkal szemben ellenállóbbá válik a szerkezet. A helyreállítási munkálatok elvégzésével megelőzhető az álmennyezet teljes cseréjét igénylő felújítás. A homlokzati hőszigeteléssel jelentősen csökken a Sportcsarnok működtetési, fűtési költsége, így megvalósítható az intézmény költséghatékonyabb fenntartása. A beruházás összes költsége 19.912.702 Ft, melyhez 15.930.160 Ft (80 %) támogatást igényeltünk, 3.982.542 Ft önerőt szükséges biztosítani. A pályázat elbírálásának eredményéről eddig értesítést nem kaptunk.
 
Ez évben is igényeltünk támogatást az Európai Unió Bizottságától testvérvárosi „lakossági” találkozó megszervezésének érdekében. Amennyiben pályázatunk támogatásban részesül, a találkozó időpontja 2014. június 7-9. lesz. A találkozó címe, témája: „Élet és kultúra az Európai Unióban” annak kapcsán, hogy a 2014-es év a család és a munka összehangolásának éve lesz. A programtervet Pál Jánosné, a Családsegítő Központ intézményegység vezetője, Mag Barbara, aki a közös hivatalban az ifjúsági, sport, oktatási és közművelődési feladatok ellátásáért felelős, illetve Werb Ágnes, gyakorlati idejét töltő főiskolai hallgató állították össze. Pozitív elbírálás esetén a három napos program megszervezésére városunk rendezési költségként 5.000 euró összeget kaphat, kevesebb támogatás megítélése esetén a rendezvény költségei is csökkenhetnek.
A pályázat elbírálásáról tájékoztatást egyelőre nem kaptunk.
 
A Raiffeisen Bank Zrt. és a Gyermekétkeztetési Alapítvány közös, Mindenki Ebédel című pályázati felhívásán idén is szerencsét próbált településünk. A pályázat keretei között 30 kisgyermek fél évi ellátására lehetett pályázni, mely magában foglalta volna a 2013. év július 1-től december 31-ig valamennyi hétvégéjére 1-1 adag, a nyári szünetre naponta 1-1 adag, így fél évre minimum 80 adag ennivaló átadását. A projektben elnyerhető támogatás tehát természetbeni, önerő biztosítására nincsen szükség. Pályázatunk támogatásban sajnos nem részesült.
 
Szintén a Gyermekétkeztetési Alapítvány felhívása alapján (az Unilever Magyarország Kft-vel közös felhívás) készítettünk elő pályázatot rászoruló gyermekek részére reggeli csomag biztosítása érdekében, Rama reggeli csomagok 2013. címmel. A pályázatban 1000 reggeli csomagot igényeltünk 30 kisgyermek részére. A csomagok tartalma: 1 db 3 szeletes abonett, 1 db jó reggelt szelet, 1 db 2 dl-es üdítő, 1 db mini Rama margarin, 1 db mini lekvár, 1 db mini méz, 1 db mini mogyorókrém.
A pályázat sajnos nem részesült támogatásban, vélhetőleg forráshiány miatt, bár az okról tájékoztatást nem kaptunk.
 
2013. november 22-én nyújtottuk be szintén a Raiffeisen Bank Zrt. és a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel 2013. Tél című pályázati felhívása alapján készített pályázatunkat, melyről döntés a napokban születhet a facebook.com weboldalon zajló szavazás nyomán. Ebben a pályázatban is 30 gyermek fél évi ellátására lehetett pályázni, a fentiek szerint.
 
2013. július hónapban Rákay Philip a Magyar Televízió Zrt. programigazgatója egy országos akciót indított „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek” szlogennel. Fő célja, hogy szeptember utolsó hétvégéjén, a Szent Mihály napján a közmédia négy csatornájának segítségével két napos tematikus műsorfolyam keretében megmutassák, milyen szép az országunk, mennyi értéket is őriz és milyen csodás emberek lakják. 2013. szeptember 4-én Gyomaendrőd Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a felhívásra, amelynek kapcsán településünk lakosságszám arányosan 650.000 Ft támogatást kapott két napos rendezvénysorozat megvalósításához. A programok megvalósítására 2013. szeptember 28-29-én került sor.
 
Júliusban nyújtottuk be Az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény kiállításainak megújítása és múzeumpedagógiai programjainak fejlesztése c. pályázatot a 40/2013. (VI. 7.) EMMI rendelet a települési önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények szakmai támogatásának 2013. évi szabályairól szóló rendelet alapján elkészítve.
A pályázat kapcsán megvalósítandó tevékenységek: Csizmadia műhely kiállításának megújítása a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás tematikájának kidolgozása, valamint foglalkozató füzet kiadása; az Endrődi Tájház enteriőr kiállításainak világítástechnikai korszerűsítése; bútorfestő múzeumpedagógiai foglalkozás tematikájának kidolgozása, eszközeinek és alapanyagainak beszerzése, foglalkozató füzet kiadása.
A pályázat benyújtásához önerő biztosítására nem volt szükség, az igényelt támogatás 3 millió Ft volt. Időközben a pályázat elbírálása megtörtént, a projekt 2 millió Ft támogatásban részesült. Jelenleg a támogatási szerződés megkötése van folyamatban.
 
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma nyílt pályázati felhívása alapján készült pályázat Határ Győző mellszobrának elkészíttetése támogatásának érdekében. A szobor elkészíttetésének apropója, hogy Határ Győző 2014-ben 100 esztendős lenne. A pályázatban foglaltak megvalósításához önerő biztosítására nincs szükség. A maximálisan kérhető támogatás 5.000.000 Ft volt, melyet igényeltünk. A pályázat 2.500.000 Ft támogatásban részesült, folyamatban van a támogatási szerződés megkötése.
 
A teljes előkészítésig jutott a „Kreatív Zöld Park Gyomaendrőd 2013” című pályázat, mely a Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma 3974 altéma számú pályázati felhívására készült, azonban a pályázat benyújtására már nem került sor. Az elkészült pályázati költségvetés szerint a bekerülési összeg 5 millió Ft, melyből az önkormányzatnak 30 % összeget kellett volna önerőként biztosítani. A kiírás megjelenése és a benyújtási határidő közti rövid felkészülési idő során első körben úgy tűnt belefér a költségvetésbe a 3,5 m x 2,3 m-es tervekben szereplő alkotás megvalósítása, ám a kőfaragó árajánlata alapján 1,6 x 3,5 m-es csökkentett méretű Süttői mészkőből faragott alkotás valósítható meg ekkora keretből. Az eredeti elképzelés megvalósításához (a nagyobb szobor) 10 millió forint szükséges. Ennél az információnál az a döntés született, hogy jelen pályázat ne kerüljön benyújtásra, hanem keressünk olyan pályázati lehetőséget, mely az eredeti elképzelés megvalósítását támogatja.
 
Az alábbi pályázatok még 2012-ben kerültek benyújtásra (esetleg korábban), státuszuk szerint tartaléklistán vannak. Miután ezek a pályázatok a korábbiakban már többször bemutatásra kerültek, ezért itt csak felsorolás szintjén említjük őket.
 
Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményeinek fejlesztése a színvonalas kisgyermekkori nevelés feltételeinek biztosításához (TÁMOP-3.1.11-12/2-2012-0271)
„ Lélekkel a Körösök mentén” – Turisztikai fejlesztések Gyomaendrődön a vallás és a Körös ökológiája tükrében (DAOP-2.1.1/J-12)
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának tulajdonában lévő belterületi utak fejlesztése (DAOP-3.1.1/B-11-2011-0009)
Az Őszikék Idősek Otthonában élők XXI. századnak megfelelő humanizált életkörülményeinek megteremtése. (TIOP-3.4.2-11/1-2012-0014)
 
Szintén tartaléklistán volt korábban az Egészséges életmódra való nevelés, és stresszkezelés a Térségi Szociális Gondozási Központban (TÁMOP-6.1.2-11/1) című, a Térségi Szociális Gondozási Központ által készített pályázat, melyhez kapcsolódóan 2013 júliusában kaptunk értesítést a tartaléklistáról történő támogatásról. A projekt 100 %-os támogatottságú, 10.000.000 Ft támogatásban részesült.
 
A teljes szelektív gyűjtés 2015-ös megvalósításának elősegítésére Szarvas város gesztorságával benyújtásra került a KEOP-1.1.1/C/13-as azonosító számú „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése” című pályázat, mely jelenleg elbírálás alatt van, támogatói döntés még nem született.
A tervezett beruházás a szelektív gyűjtés eszközeinek beszerzését, valamint a gyűjtéshez szorosan kapcsolódó informatikai rendszerek bővítését, fejlesztését célozza.
A projekt-megvalósítás esetében a támogatás aránya (az elszámolható kiadásra vonatkozóan): maximum 100% lehet, de a támogatás összege nem haladhatja meg a támogatási korlátot: a pályázati felhívás C3. pontjában szereplő elszámolható költségek 95%-át.
A beruházás tervezett teljes nettó összköltsége: 525.400.000,- Ft, melyből Gyomaendrőd nettó beruházási költsége / aránya: 148.842.590,- Ft / 31,01%.
 
Folyamatban lévő munkánk továbbá a Kistérségi Iroda közreműködésével a KEOP-1.2.0/09-11-2011-0055 jelű, Gyomaendrőd szennyvíztisztító telep korszerűsítése c. projekt.
A projekt keretében összesen 9 közbeszerzési eljárás teljes körű lebonyolítása zajlott, ezen túl benyújtásra került 7 projekt előrehaladási jelentés és 7 db kifizetési kérelem is. Továbbá a saját erő csökkentése érdekében benyújtottunk 2 db EU önerő alap pályázatot, melyek pozitív elbírálásban részesültek. A szennyvíz beruházás kapcsán napi szinten rengeteg feladat adódik, mely az iroda egy dolgozója munkaidejének jelentős részét leköti. A beruházásról a Képviselő-testület előterjesztések formájában rendszeres tájékoztatást kap, illetve a 2013. november 26-án tartott Közmeghallgatáson – a honlapon történő rendszeres közlések mellett – a lakosság is folyamatos tájékoztatást kap. A projekt várható befejezése 2015 tavaszán lesz.
 
A Kistérségi Iroda által végzett egyéb feladatok:
 
- Több uniós forrásból támogatásban részesült projektünknek tart a fenntartási ideje, melyhez kapcsolódóan Fenntartási Jelentéseket szükséges készíteni. A PFJ-khez szükséges adatokat összegyűjtöttük, azokat határidőben a meghatározott felületre feltöltöttük. A Közreműködő Szervezetek jelentéseinket elfogadták. Ez évben összesen 10 jelentés elkészítésére volt szükség (ebből 7 jelentés uniós forráshoz kötődik, míg 3 jelentést a Magyar Államkincstár és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség felé nyújtottunk be).
 
- Változás bejelentések elkészítése, dokumentáció összeállítása. Ezek készültek a költözésből és az egyéb belső szervezeti változásokból adódóan, valamint az iskolák átszervezése kapcsán, illetőleg az egyes épületek megüresedése vonatkozásában.
 
- A benyújtott pályázatokhoz rendszerint hiánypótlási eljárás is tartozik, melyeket minden esetben határidőben elkészítettünk és benyújtottunk, azokat a bíráló szervezetek elfogadták.
 
- Egyeztetések zajlottak a Járási Hivatallal a Kormányhivatalok feladatátvételével érintett ROP projektek kezelésével kapcsolatosan (Városi örökség megőrzése c. és a Polgármesteri Hivatal komplex akadálymentesítése c. pályázatok esetében), illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal az oktatási intézmények fenntartóváltásával érintett ROP projektekhez kapcsolódóan (oktatási intézményeket érintő TIOP pályázatok, valamint a Kompetencia alapú oktatás bevezetése felmenő rendszerben a gyomaendrődi oktatási intézményekben c. pályázat esetében).
 
- Folyamatos kapcsolattartás zajlik az iroda, illetve egyéb szervezetek között (elsősorban Közreműködő Szervezetek, illetőleg Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Körösök Völgye Akciócsoport, Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása stb.)
 
- A DAOP-4.3.1-09-2009-0054 jelű, Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése című pályázatunkhoz kapcsolódóan Támogatási Szerződés módosítását készítettük elő. A volt Városháza épületében elviekben 2013 év őszétől Kormányablak működik, amely projekttartalom változásnak minősült. Ennek okán az új Kedvezményezett a Békés Megyei Kormányhivatal lesz, a projekt teljes egészében a Kormányhivatalhoz kerül. A szerződésmódosítás folyamatban van.
 
- Aktívan részt vettünk a DFT által szervezett, hivatali dolgozókat érintő informatikai képzés megszervezésében és lebonyolításában.
 
- Felülvizsgáltuk a Liget Fürdő Kft. által benyújtott „Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő fejlesztése” című, DAOP-2.1.1/J-12-2012-0030 kódszámú pályázat benyújtásának körülményeit, melynek eredményét a Képviselő-testület 2013. évi februári soros ülésén terjesztettük elő.
 
- A Közreműködő Szervezet 2013. február 26-án teljes körűen ellenőrizte a folyamatban lévő Szennyvízberuházást. Az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat megfelelően előkészítettük, az ellenőrzést sikeresen lebonyolítottuk. A Közreműködő Szervezet ellenőrei mindent rendben találtak.
 
Továbbá a nyár folyamán történt meg 3, szintén fenntartási időszakban lévő, hazai forrásból finanszírozott projekt ellenőrzése is: A Hősök útja felújítása, Eszközbeszerzés közcélú foglalkoztatás fejlesztése érdekében, Közlekedésbiztonsági fejlesztések Gyomaendrődön. Az ellenőrzést a Magyar Államkincstár és a Dél-alföldi Regionális Ügynökség közösen végezte. Az ellenőrök mindent rendben találtak.
 
- Folyamatos a megjelenő pályázati felhívások, tervezetek áttekintése, előzetes adatgyűjtés, benyújthatóság és megvalósíthatóság felülvizsgálata.
 
- A különféle szervezetektől, KSz-ektől rendszeresen érkező kérdőíveket, adatszolgáltatási kötelezettségeket rendben, határidőben teljesítjük.
 
Elkészült a település Helyi Esélyegyenlőségi Programja, mely készítésének az Iroda dolgozói aktív részesei voltak, illetve a Városüzemeltetési Osztály dolgozói készítették Gyomaendrőd Város Fenntartható Fejlődés Helyi Programját – Local Agenda 21. dokumentumot.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a beszámolóban foglaltak elfogadását.

 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság a beszámolóban foglaltak elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.

 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  

A Bizottság javasolja elfogadni a Képviselő-testületnek a beszámolóban foglaltakat.

 
Döntési javaslat

"A Projektmenedzseri iroda 2013. évi beszámolója"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Kistérségi Iroda 2013. évi beszámolóját.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 19.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Weigertné Szilágyi Erika

« Vissza
Vissza a főmenübe