11. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. október 31-i ülésére

Tárgy:   Területvásárlás sport csónak és kishajó kikötő létesítéséhez
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő – testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a 2011. január 27-i ülésén ( 24/2011.(I. 27.) Gye. Kt. határozat ) döntött arról, hogy elvi támogatását adja az önkormányzati tulajdonban lévő 0823/2 hrsz.-ú és a mellette elhelyezkedő 0822/5 hrsz.-ú földrészletből megosztás útján létrejövő területen sport csónak és kishajó kikötő létesítéséhez.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete felhatalmazta Várfi András polgármestert, hogy a sport csónak és kishajó kikötő létesítésének előkészületi és tervezési munkáiban részt vegyen. Az előkészítő munkálatokhoz kapcsolódóan előzetes tárgyalásokat folytasson a 0822/5 hrsz.-ú ingatlan magántulajdonban lévő területrész megszerzése érdekében, amely történhet adásvétellel vagy cserével is.
 
Gyomaendrőd Város Képviselő - testülete a 0822/5 hrsz.-ú ingatlant érintő területvásárlás illetve csere ügyében a sport csónak és kishajó kikötő létesítése megvalósítására készített fejlesztési elképzelések ismeretének függvényében fog dönteni. 
 
A fejlesztési elképzelések megvalósításához a bérleti szerződés megkötésre került az önkormányzati 0823/2 hrsz.-ú ingatlanra. Az ingatlanon a rossz állapotban lévő bérlakásokat az egyesület pályázati forrásból átalakította csónakházzá 2012 évben, amely Halász István nevét viseli.
 
Az egyesület kidolgozta a további fejlesztési elképzeléseket sport csónak és kishajó kikötő megvalósításához, amely az előterjesztés mellékletét képezi.
 
A sport csónak és kishajó kikötő létesítésének előkészületi és tervezési munkáihoz kapcsolódóan megtörtént az előzetes tárgyalás 0822/5 hrsz.-ú ingatlan tulajdonosával, Csuvár Katalinnal. Csuvár Katalin a tulajdonrészét hajlandó eladni 2 millió forintért.
 
A 0822/5 hrsz.-ú ingatlan területe 19 ha és 4403 m2, ebből 3 ha 6283 m2 szántó, 15 ha 8120 m2 pedig legelő megjelölésű. Az ingatlanból a magántulajdonban lévő rész: 1679/12958 tulajdoni hányad. Ez a tulajdoni rész terültre vetítve 2 ha és 5189 m2-t tesz ki.
 
Csuvár Katalin ajánlata a jelenlegi piaci árakhoz hasonló. Az adásvételek során az árak átlagosan 700 ezer és 1 millió Ft/hektár között változnak.
 
Az előterjesztéshez mellékelt értékbecslés a becsült értéket 2.015 ezer forint összegben határozta meg.
 
Az ingatlan vásárlás előnyei és hátrányai
Előnyök
Hátrány
A tervezett sport csónak és kishajó kikötő megvalósulása esetén a város idegenforgalmi vonzereje növekedni fog
Az önkormányzatnak 2013. évre be nem tervezett kiadása keletkezik.
A megvalósított értéknövelő felújításokkal és beruházásokkal létrejött építmények az önkormányzat tulajdonában maradnak
 
A terület hasznosításával várhatóan lehetőség nyílik pályázati források igénybevételére fejlesztési elképzelések megvalósításához
 
 
A tulajdoni hányad megvásárlásához szükséges a többi tulajdonos, a Magyar Állam elővásárlási jogáról való lemondás.

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javsolja Csuvár Katalin tulajdonrészének a megszerzését. A polgármester folytasson tárgyalást Csuvár Katalinnal területcsere vagy egyéb kompromisszimus megoldás érdekében.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság 3 igen és 1 tartozkódás mellett javasolja Csuvár Katalin tulajdoni hányadának a megvásárlását.

 
Döntési javaslat

"Területvásárlás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete megvásárolja Csuvár Katalin Gyomaendrőd, Bocskai István utca 57. szám alatti lakos 1679/12958 tulajdoni hányadát a 0822/5 hrsz.-ú ingatlanból az alábbi feltételek mellett.  
  1. A tulajdoni hányad vételára: 2 millió Ft.
  2. A Magyar Állam részéről, az elővásárlási jogról való lemondás,
  3. A vételár megfizetése a Magyar Állam részéről, az elővásárlási jog lemondásról szóló nyilatkozat átvételét követő 8 napon belül. 
A területvásárlás célja: sport csónak és kishajó kikötő létesítése.
 
A tulajdoni hányad megvásárlását követően Gyomaendrőd Város Önkormányzata a terület használatát a megvalósítandó sport csónak és kishajó kikötő vonalában kéri megjelölni.
 
A területvásárlás forrása: 2013. évi többlet adóbevétel.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 11. 30.
Felelős: Várfi András

« Vissza
Vissza a főmenübe