4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. november 28-i ülésére

Tárgy:   A közterület-felügyeletről és mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Enyedi László
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület 2013. októberi ülésén merült fel a közterület-felügyeletről és mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet, azon belül a mezőőri járulékkal kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatának az igénye. Elsősorban a járulék mértékének a megváltoztatására történt javaslat.
 
Az alábbiakban a mezőőri járulék mértékének és megállapítása módjának változatai kerülnek bemutatásra táblázatosan, majd részletesen ismertetésre.
 
 
Mezőőri járulék számításának a módja
 
I.
II.
III.
IV.
Összes ügyfél / összes mezőőri járulék
6.490 fő
6.470 fő
6.403 fő
6.435 fő
10.765.770 Ft
8.771.395 Ft
7.647.695 Ft
1.472.705 Ft
Kivetett mezőőri járulék (min. 300 Ft)
4.927 fő
3.404 fő
1.468 fő
1.717 fő
10.590.780 Ft
8.420.275 Ft
7.388.965 Ft
11.174.170 Ft
Kivetett mezőőri járulék (min. 500 Ft)
3.292 fő
1.517 fő
1.152 fő
1.409 fő
10.075.975 Ft
7.816.920 Ft
7.266.035 Ft
11.055.680 Ft
 
I. A mezőőri járulék jelenlegi számítási módja szerinti. Mértéke: 2 hektárt meg nem haladó földrészlet esetén 600 Ft/földrészlet, 2 ha-t meghaladó földrészlet esetén 300 Ft/ha. A számítás módja: Helyrajzi számonként kerül kiszámításra a mezőőri járulék, ez van lebontva a fizetésre kötelezett személyek tulajdoni hányada alapján, majd összesítésre kerül személyenként a fizetendő összeg. A kivetett minimális mezőőri járulék összege jelenleg 300 Ft. Előnye, hogy szélesebb kör járul hozzá a mezei őrszolgálat költségeihez, hátránya, hogy a sok ügyfél miatt több az adminisztráció, az egészen kis földrészlettel rendelkezők is fizetésre kötelezettek, előfordulhat, hogy egy sok kis földrészlettel rendelkező lényegesen többet fizet, mint egy ugyanolyan nagyságú, de egy földrészlettel rendelkező. Pl., ha valakinek 10 db 2.500 M2-es földrészlete van, a fizetendő járulék 6.000 Ft, még akinek ez a terület, vagyis 2,5 ha egy földrészletben van, a fizetendő járulék 750 Ft.
 
II. Tervezet: Számítás módja az I. pont szerinti. Mértéke azonban ebben az esetben: 2 hektárt meg nem haladó földrészlet esetén 300 Ft/földrészlet, 2 ha-t meghaladó földrészlet esetén 300 Ft/ha. Előnye a kevesebb ügyfél, az ezzel járó kevesebb adminisztráció és ennek a költsége. A mezei őrszolgálat költségéhez még hozzájárulnak az egy kisebb földrészlettel rendelkező fizetésre kötelezettek is (pl. zártkert tulajdonosok, amennyiben csak egy tulajdonosa van, a 300 Ft-os kivetési minimum miatt). Hátránya, hogy a 2 ha alatti, többek tulajdonában álló földrészlet után viszont nem fizetnek mezőőri járulékot. A jelenlegi számítási módhoz képest mintegy 2 millió Ft bevétel kiesést eredményezne.
 
III. Tervezet: Ebben az esetben a fizetésre kötelezett személyhez tartozó összes terület összeadásra kerül és ez van megszorozva a mezőőri járulék mértékével. Ennél a pontnál ez 300 Ft/ha. Jelentős mértékű ügyfélcsökkenést okozna, viszont a bevétel kiesés is mintegy 3 millió Ft lenne. Az 1 ha alatti összterülettel rendelkezők egyáltalán nem fizetnének mezőőri járulékot.
 
IV. Tervezet: A III. pont szerinti a számítás módja, a járulék mértéke azonban itt 450 Ft/ha. Ebben az esetben szintén jelentősen csökkenne a fizetésre kötelezettek száma, bevétel kiesés viszont nem lenne, mintegy 500-600 ezer forint plusz bevétel keletkezne.
 
A helyi rendeletünkben javasolt további változtatások, pontosítások:
 
1) A mezőőri járulék kivetése a tárgyév január 1-i állapotnak megfelelően történjen.
2) A tulajdonosban, földhasználóban bekövetkezett változást a változást követő év február 28-ig lehessen bevallani. A bevallásra bármelyik fél jogosult, de amennyiben egyik fél sem teszi ezt meg, mindaddig a régi tulajdonos, földhasználó köteles a járulékot megfizetni, amíg a változást valamelyik fél be nem vallja.
3) A késedelmi pótlék mértékének a szabályozása: mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
4. A pótlékmentes fizetési határidő a tárgyév október 31-e legyen.
 
Az előterjesztést két bizottság tárgyalta meg.
 
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság 5 igen szavazattal a mezőőri járulék megállapításának a módját az előterjesztés III. pontja szerint javasolja meghatározni. A minimálisan kivetendő mezőőri járulék összegét 300 Ft-ban javasolja meghatározni, továbbá javasolja, hogy az előterjesztés szerinti változások, pontosítások kerüljenek beépítésre a rendeletbe. Ebben az esetben az ügyfelek számának lényeges csökkenése mellett mintegy 2,6 millió Ft bevétel kiesés keletkezne a jelenlegi 2014. évre tervezett bevételekhez képest. Ez a bevétel kiesés azt is jelentené, hogy a mezőőri járulék és az állami támogatás együttes összege nem fedezné a mezei őrszolgálat működési költségét, ahhoz az önkormányzatnak is hozzá kellene járulnia.
 
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság 3 igen, 1 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett a mezőőri járulék megállapításának a módját az előterjesztés IV. pontja szerint javasolja meghatározni. A minimálisan kivetendő mezőőri járulék összegét 300 Ft-ban javasolja meghatározni, továbbá javasolja, hogy az előterjesztés szerinti változások, pontosítások kerüljenek beépítésre a rendeletbe. Ebben az esetben az ügyfelek számának szintén lényeges csökkenése mellett mintegy 1,2 millió Ft-nyi többlet bevétel keletkezne a 2014. évre tervezett bevételhez képest.
 
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezése alapján a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Tehát a rendeletmódosítás kihirdetését legkésőbb december 2-ig meg kell tenni.
 
A rendeletmódosítás tervezeteit a döntési javaslatok tartalmazzák. Az „A” tervezet esetében 300 Ft/ha/év, a „B” tervezet esetében 450 Ft/ha/év a fizetendő mezőőri járulék mértéke, egyéb tekintetben a két tervezet megegyezik. A „C” tervezet esetében a jelenlegi mértékek szerepelnek, itt csak a javasolt javítások, pontosítások kerültek a tervezetben átvezetésre.
 
Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és döntésének meghozatalára.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság a "B" Tervezet szerint javasolja a T. Képviselő-testületnek a rendelet módosítását.

 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság az "A" Tervezet szerint javasolja a T. Képviselő-testületnek a rendelet módosítását.

 
1. döntési javaslat

"A közterület-felügyeletről és mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

„A” TERVEZET
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának
………/2013. (……….) önkormányzati rendelete
 
a közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § (1) A közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A mezei őrszolgálat működése Gyomaendrőd város közigazgatási területéhez tartozó külterületi termőföldekre terjed ki.”
(2) Az Ör. 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A mezei őrszolgálat működési körzetein egy-egy mezőőr teljesít őrzési kötelezettséget napi rendszeres ellenőrzéssel és járőrözéssel. A mezőőrök részletes feladatait a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.”
2. § Az Ör. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. § (1) A mezei őrszolgálatot szabályozó törvényben foglaltak szerint, az őrzött terület után a mezőőrizet kialakításának, fenntartásának és működésének költségeihez mezőőri járulék megfizetésével kell hozzájárulni.
(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításánál az őrzött területnek tárgyév január 1-i földhasználati és tulajdoni állapotát kell figyelembe venni.
(3) A (2) bekezdésben foglalt állapotban bekövetkezett változást legkésőbb a változást követő év február 28. napjáig kell bejelenteni. A bejelentésre a változásban érintett bármelyike jogosult, de a határidő után bejelentett változásokat csak a bejelentést követő év kivetésénél lehet először figyelembe venni.
(4) A mezőőri járulék mértéke 300 Ft/ha/év.
(5) A fizetendő éves mezőőri járulékot a (2) bekezdés szerinti valamennyi fölrészlet összevont területe után, öt forintra kerekítve kell megállapítani.
(6) Nem kell megfizetni a mezőőri járulékot, ha az éves összege nem éri el a 300 Ft-ot.
(7) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal, minden év október 31. napjáig kell megfizetni.
(8) A határidőig megfizetni elmulasztott mezőőri járulék után késedelmi kamatot kell felszámítani és megfizetni. A késedelmi kamat mértéke, a késedelem minden naptári napja után, a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
(9) A mezőőri járulék megfizetése az önkormányzat 53200125-11063881 számú mezőőri járulék beszedési számlájára készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással teljesíthető.”  
3. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
(2) Hatályát veszti az Ör. 4. §-a.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 02.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Enyedi László

2. döntési javaslat

"A közterület-felügyeletről és mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

„B” TERVEZET
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának
………/2013. (……….) önkormányzati rendelete
 
a közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § (1) A közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A mezei őrszolgálat működése Gyomaendrőd város közigazgatási területéhez tartozó külterületi termőföldekre terjed ki.”
(2) Az Ör. 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A mezei őrszolgálat működési körzetein egy-egy mezőőr teljesít őrzési kötelezettséget napi rendszeres ellenőrzéssel és járőrözéssel. A mezőőrök részletes feladatait a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.”
2. § Az Ör. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. § (1) A mezei őrszolgálatot szabályozó törvényben foglaltak szerint, az őrzött terület után a mezőőrizet kialakításának, fenntartásának és működésének költségeihez mezőőri járulék megfizetésével kell hozzájárulni.
(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításánál az őrzött területnek tárgyév január 1-i földhasználati és tulajdoni állapotát kell figyelembe venni.
(3) A (2) bekezdésben foglalt állapotban bekövetkezett változást legkésőbb a változást követő év február 28. napjáig kell bejelenteni. A bejelentésre a változásban érintett bármelyike jogosult, de a határidő után bejelentett változásokat csak a bejelentést követő év kivetésénél lehet először figyelembe venni.
(4) A mezőőri járulék mértéke 450 Ft/ha/év.
(5) A fizetendő éves mezőőri járulékot a (2) bekezdés szerinti valamennyi fölrészlet összevont területe után, öt forintra kerekítve kell megállapítani.
(6) Nem kell megfizetni a mezőőri járulékot, ha az éves összege nem éri el a 300 Ft-ot.
(7) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal, minden év október 31. napjáig kell megfizetni.
(8) A határidőig megfizetni elmulasztott mezőőri járulék után késedelmi kamatot kell felszámítani és megfizetni. A késedelmi kamat mértéke, a késedelem minden naptári napja után, a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
(9) A mezőőri járulék megfizetése az önkormányzat 53200125-11063881 számú mezőőri járulék beszedési számlájára készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással teljesíthető.”  
3. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
(2) Hatályát veszti az Ör. 4. §-a.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 02.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Enyedi László

3. döntési javaslat

"A közterület-felügyeletről és mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Rendelet alkotás, szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

„C” TERVEZET
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának
………/2013. (……….) önkormányzati rendelete
 
a közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. § (1) A közterület felügyeletről és a mezei őrszolgálatról szóló 25/2010. (VIII. 30.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(1) A mezei őrszolgálat működése Gyomaendrőd város közigazgatási területéhez tartozó külterületi termőföldekre terjed ki.”
(2) Az Ör. 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A mezei őrszolgálat működési körzetein egy-egy mezőőr teljesít őrzési kötelezettséget napi rendszeres ellenőrzéssel és járőrözéssel. A mezőőrök részletes feladatait a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.”
2. § Az Ör. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
„3. § (1) A mezei őrszolgálatot szabályozó törvényben foglaltak szerint, az őrzött terület után a mezőőrizet kialakításának, fenntartásának és működésének költségeihez mezőőri járulék megfizetésével kell hozzájárulni.
(2) A mezőőri járulék fizetési kötelezettség megállapításánál az őrzött területnek tárgyév január 1-i földhasználati és tulajdoni állapotát kell figyelembe venni.
(3) A (2) bekezdésben foglalt állapotban bekövetkezett változást legkésőbb a változást követő év február 28. napjáig kell bejelenteni. A bejelentésre a változásban érintett bármelyike jogosult, de a határidő után bejelentett változásokat csak a bejelentést követő év kivetésénél lehet először figyelembe venni.
(4) A mezőőri járulék mértéke:
a) a 2 hektárt meg nem haladó földrészlet esetén 600 Ft/földrészlet/év,
b) a 2 hektárt meghaladó földrészlet esetén 300 Ft/hektár/év.
(5) A fizetendő éves mezőőri járulékot a (2) bekezdés szerinti valamennyi fölrészlet összevont területe után, öt forintra kerekítve kell megállapítani.
(6) Nem kell megfizetni a mezőőri járulékot, ha az éves összege nem éri el a 300 Ft-ot.
(7) A mezőőri járulékot évente egy alkalommal, minden év október 31. napjáig kell megfizetni.
(8) A határidőig megfizetni elmulasztott mezőőri járulék után késedelmi kamatot kell felszámítani és megfizetni. A késedelmi kamat mértéke, a késedelem minden naptári napja után, a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.
(9) A mezőőri járulék megfizetése az önkormányzat 53200125-11063881 számú mezőőri járulék beszedési számlájára készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással teljesíthető.” 
3. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-én lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.
(2) Hatályát veszti az Ör. 4. §-a.

 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 12. 02.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Enyedi László

« Vissza
Vissza a főmenübe