1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság
2013. június 18-i ülésére

Tárgy:   A 2013. évi költségvetési rendelet módosítása
Készítette:   Tóthné Gál Julianna
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

 
Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 2013. II. 14.-i ülésén elfogadta a város 2013. évi költségvetését a 3/2013. (II. 19.) önkormányzati rendeletével, melyet a mellékelt rendelet-tervezet a következőkben módosít.
 
A költségvetés módosítását szükségessé tette:
  • A Képviselő-testület által hozott döntések,
  • Az intézmények saját hatáskörben módosított előirányzatai,
  • Főhatóságoktól, pénzalapoktól meghatározott feladatra juttatott pénzeszközök költségvetési változásai.
A költségvetési főösszeg 10.758,- E Ft összeggel nőtt.
 
Főbb előirányzat változások a következők:
  • A költségvetési rendeletbe beépítésre került az állami támogatások közé a 2013 első félévében megigényelt rendszeres szociális segély, adósságcsökkentési támogatás, normatív lakásfenntartási támogatás, és foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege, 67.068.-E Ft értékben. Mivel az eredeti költségvetésben meg kell tervezni a támogatási célú működési pénzeszközátvételnél az év során megigényelendő állami támogatás összegét, így jelen módosítás során csökkentésre került a rendszeres segélyre átvett pénzeszközök összege.
  • 2013. április hónapban a MÁK Hatósági ellenőrzés keretében megállapította, hogy az idősotthoni ellátásban foglalkoztatott szakmai dolgozók bérét az igényléssel ellentétben nem 52 fő esetében, hanem 49 fő esetében támogatja csak. Ennek megfelelően a Térségi Szociális Gondozási Központ a létszámgazdálkodás keretében ezt a támogatási összeget figyelembe véve megtette a szükséges intézkedéseket, és a 7.818 E Ft összegű támogatásról április hónapban lemondott. Ennek megfelelően a Térségi Szociális Gondozási Központnál az önkormányzati támogatás összegét 7 818 e Ft összeggel csökkenteni kellett, a személyi juttatások 3 620 e Ft, a járulékok 978 e Ft, valamint a dologi kiadások 3 220 e Ft összegű csökkentése mellett. 
  • Az egyéb központi támogatásoknál jelentkezik a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2013. évi kompenzációjára biztosított május hónapig leutalt 8.756.- E Ft. Ezen összeg a bevételi oldalon az egyéb központi támogatások előirányzatánál, a kiadási oldalon pedig az intézmények személyi juttatásánál és a hozzá kapcsolódó járulékok előirányzatánál jelentkezik.
  • A költségvetési törvényben az önkormányzati hivatal működésének támogatására a központi költségvetés a támogatást január-április, és május-december időszakra más módszerrel állapította meg. 2013. év első négy hónapjára időarányos támogatás (átmeneti támogatás) illeti meg az önkormányzatot annak figyelembevételével, ahogy az önkormányzati hivatal működtetéséről 2012. év december hónapban gondoskodott. 2013. május 1-jétől nyolc havi időarányos támogatás illeti meg az önkormányzatot annak figyelembevételével, ahogy a törzskönyvi nyilvántartás szerint az önkormányzati hivatali feladatokról 2013. április 15-én gondoskodik. A közös hivatal létszámának, és a számítási módszer változása miatt 9.820 E Ft összegű előirányzat növekedés történt az önkormányzati hivatal működésének támogatása jogcímnél.
 Kockázati tényezők:
 
Amennyiben a fenti előirányzati tételek nem kerülnek beépítésre a költségvetési rendeletbe, úgy a Képviselő-testület által elfogadott költségvetési rendeletben az állami támogatások főösszege eltér a Belügyminisztérium nyilvántartásában meghatározott összegtől, továbbá a Képviselő-testület által hozott döntések alapján történő kifizetéseknek nincs meg a kifizetési jogosultsága. Az eredeti költségvetésbe be nem tervezett kiadások, és azok forrása is beépítésre került a költségvetésbe.
 
A mellékelt indoklás a költségvetési rendelet módosításáról részletesen tartalmazza a bevételi és kiadási előirányzatok változásait, azt követen a változások beépítésre kerültek a költségvetési rendeletbe II. előirányzat változás címén.
 
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a költségvetési rendelet módosítását elfogadni szíveskedjen.
 
 
TERVEZET
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testületének
..…/2013. (………..) önkormányzati rendelete
a 2013. évi költségvetésről szóló 3/2013. (II.  19.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
 1. § (1) A 2012. évi költségvetésről szóló 3/2013. (II. 19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ÖR.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"Az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének bevételi főösszege 3.515.518 ezer forint. Ezen belül a 2012. évi pénzmaradvány összege 793.093 ezer forint, a működési célú pénzeszköz átvétel összege 646.971 ezer forint, a felhalmozási célú bevételeken belül a támogatás értékű felhalmozási bevétel összege 526.385 ezer forint, az államháztartáson kívülről felhalmozási célra átvett pénzeszköz összege 11.500 ezer forint részletezve az 2., 2/a., 2/b., melléklet szerint."
(2) Az ÖR.  2. melléklete helyébe a rendelet 1. melléklete lép.
(3) Az ÖR.  2/b melléklete helyébe a rendelet 2. melléklete lép.
2. § (1) Az ÖR.  3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"Az Önkormányzat működési költségvetési kiadásainak előirányzata 2.152.716 ezer forint, ezen belül a személyi juttatás 820.190 ezer forint, munkaadót terhelő járulék és szociális hozzájárulás 183.776 ezer forint, dologi kiadás 722.456 ezer forint, a működési célú pénzeszköz átadás 426.294 ezer forint, melyet a 3., 3/a. melléklet tartalmaz."
(2) Az ÖR.  3. melléklete helyébe a rendelet 3. melléklete lép.
(3) Az ÖR.  3/a melléklete helyébe a rendelet 4. melléklete lép.
3. § (1) Az ÖR. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"Az Önkormányzat felújítási kiadásainak értéke 45.203 ezer forint, melyet a 4. melléklet tartalmaz."
(2) Az ÖR.  4. melléklete helyébe a rendelet 5. melléklete lép.
4. § (1) Az ÖR. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"Az Önkormányzat fejlesztési és egyéb kiadásainak értéke 854.961 ezer forint. Ezen belül az Önkormányzat által kijelölt fejlesztési kiadás 591.927 ezer forint. A felhalmozási célú pénzeszköz átadás összege 48.648 ezer forint (ebből a felhalmozási célú támogatás értékű kiadás összege 37.354 ezer forint, államháztartáson kívülre felhalmozási céllal átadott pénzeszköz összege 11.294 ezer forint), a kölcsönök nyújtása 3.873 ezer forint, hiteltörlesztés összege 210.513 ezer forint önkormányzatunknak. A felhalmozási kiadásokat feladatonként az 5. melléklet mutatja be."
(2) Az ÖR.  5. melléklete helyébe a rendelet 6. melléklete lép.
5. § (1) Az ÖR. 6. § (1) bek. első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
"A 6. melléklet tartalmazza az Önkormányzat tartalékának összegét, mely 462.638 ezer forint."
(2) Az ÖR.  6. melléklete helyébe a rendelet 7. melléklete lép.
6. § Az ÖR.  7. melléklete helyébe a rendelet 8. melléklete lép.
  
   
Záró rendelkezések
 
7. § Ez a rendelet 2013. július 15. napján lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

 


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek a költségvetési rendelet tervezet elfogadását.

 
Döntési javaslat

"A 2013. évi költségvetési rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: Költségvetés, zárszámadás
A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a T. Képviselő-testületnek a költségvetési rendelet tervezet elfogadását.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe