5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2013. augusztus 15-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Belvíz III. beruházásról
Készítette:   Pardi László
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Belvíz III. ütemről készített legutóbbi tájékoztatás óta eltelt időszak alatt több lényeges esemény következett be, melyekről az alábbi előterjesztés segítségével kívánjuk tájékoztatni a T. Képviselő-testületet.
 
A projekt keretében igényelt támogatás a megye jelenleg legkritikusabb helyzetű 16 települése öblözeti fő- és gyűjtő csatornáinak befogadóig történő elvezetését, szükség esetén szivattyús beemelését teszi lehetővé. A projekt egyedisége és újszerűsége abban áll, hogy Európai Uniós szemléletű részvízgyűjtőnyi területek léptékében gondolkodva, összesen mintegy 12 belvízvédelmi öblözetben, egymással befogadói kapcsolatban álló belvízrendszerekben, 16 település jut megfelelő vízrendezési művekhez.
 
Támogatási Szerződés szerinti támogatási összeg:
elszámolható költség:    2.080.607.128.- Ft
támogatási összeg:        1.768.516.059.- Ft
támogatási arány:         85 %
 
A projekt Gyomaendrődre vonatkozó bemutatása:
 
Tervezett költségek:
A projekt bruttó költsége:        251.862.064 Ft
Saját forrás:                             37.779.310 Ft
Támogatás mértéke:                 85 %
 
A projekt műszaki tartalma:
A Hantoskerti holtág, Fűzfászugi holtág és a Középső holtág tározó kapacitásának helyreállítása iszapkotrással.
 
 
A projekt aktuális állása:
 
A sikertelen eljárást követő újbóli közbeszerzés eljárás során a Geotechnika 84 Víz és Csatornaépítő Kft (7171 Sióagárd, Kossuth Lajos u. 59.) került győztesként kihirdetve. A szerződéskötés 2012. november 27-én megtörtént 171. 422.055 Ft + Áfa összegű vállalási árral.
A szerződés kötést követően 2012. december 5-én megtörtént a munkaterület átadás-átvétel.
A kivitelező 2013. március elején felvonult a munkaterületre és megkezdte a Fűzfás-zugi zagytároló kialakítását és a megelőző geodéziai méréseket.
A geodéziai felmérésekből kiderült, hogy a tervezési időszak után egy intenzív feliszapolódás kezdődött a Fűzfás-zugi és Csókási holtágban, melynek köszönhetően az említett két holtág fenékszintje a 2007-2008-as tervezési időszaki szintekhez képes 40-80 cm-el magasabban helyezkedik el. A tapasztalható feliszapolódás pontos oka nem ismert, feltehetően a befolyásolja a Fűzfászugi szivornya, a Fűzfászugi partfal leszakadások, a Görbekút Vidólaposi csatorna (szántóföldekről beszállított iszap), és a szerves anyag felhalmozódás.
A geodéziai adatok többszöri ellenőrzése után a tervező Hidráns Bt. térítés nélkül elkészítette a kiviteli tervek módosítását, melyet véleményezésre megküldtünk a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára, aki hatósági bizonyítvány formájában lenyilatkozta, hogy a szükséges változtatások nem járnak vízjogi létesítési engedélymódosítással. Az elkészült tervmódosítások a kotrási mennyiség megtartása mellett a keresztszelvények módosításában merültek ki.
A rendelkezésünkre álló dokumentumok és igazolások alapján műszaki tartalomváltozást jelentettünk be a DARFÜ irányába.
2013. július 4-én a DARFÜ helyszíni ellenőrzést tartott a projektben résztvevő településeken, mely során a településünkön problémát nem tapasztaltak.
A felmerült műszaki problémák orvoslását követően a műszaki ellenőr többször azonnali munkavégzésre szólította fel a kivitelezőt, aki írásban augusztus 1-i munkakezdésről tájékoztatott bennünket.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Irányító Hatósága 2013. július 18-án Budapesten egyeztető tárgyalást hívott össze a projekt kivitelezése során tapasztalható veszélyek és problémák megoldása érdekében. Városunkat az egyeztetésen Várfi András polgármester Úr és Moldován Attila műszaki ellenőr képviselte. Az egyeztetésen a képviselőink tárgyilagosan tájékoztatták az Irányító Hatóság képviselőit a kivitelezés csúszásával kapcsolatos aggodalmainkról és az esetleges szerződésbontás lehetőségéről.
Az Irányító Hatóság képviselői támogatták az álláspontunkat.
Mivel a kivitelező által megadott határidőig a kivitelező semmilyen intézkedést nem tett, ezért 2013. augusztus 5-re megbeszélést hívtunk össze, melyen képviseltette magát a fővállalkozó, az alvállalkozó, a műszaki ellenőr, a gesztor (Kondoros), és az Önkormányzatunk.
Az egyeztetésen elhangzottak alapján elmondható, hogy a fővállalkozó a közbeszerzési dokumentációja elkészítése során saját mulasztása miatt nem volt teljes egészében tisztában a megvalósítandó műszaki tartalom körülményeivel és veszélyeivel. A hosszas tárgyalást követően a kivitelező ígéretet tett arra, hogy augusztus 21-én kotróhajójával/hajójaival felvonul a Fűzfászugi holtágra és határidőre elvégzi a vállalkozási szerződésben foglalt feladatait.
Dr. Varga Imre ügyvéddel történő egyeztetést követően tájékoztató levél került kiküldésre a kivitelezőnek, melyben kértük, hogy adja át számunkra azokat a biztosítékként szolgáló dokumentumokat (műszaki eszközök, berendezések dokumentációja, ütemterv) amelyek biztosítják a beruházás határidőre történő kivitelezését.
 

 

 

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy fogadja el a Belvíz III. tárgyú beruházásról készült beszámolót.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy fogadja el a Belvíz III. tárgyú beruházásról készült beszámolót, továbbá kérje a projekt fokozott figyelemmel kísérését  a műszaki ellenőrtől és a projektmenedzsertől.

 
Döntési javaslat

"Beszámoló elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Építési, beruházási ügyek
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy fogadja el a Belvíz III. tárgyú beruházásról készült beszámolót, továbbá kérje a projekt fokozott figyelemmel kisérését  a műszaki ellenőrtől és a projektmenedzsertől.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 08. 15.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe