5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2013. június 17-i ülésére

Tárgy:   Viziközmű tulajdonnal kapcsolatos megkeresések
Készítette:   Nyíri Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 

1. Szarvas Város Önkormányzatának részvényfelajánlása megvételre
 
Szarvas Város Önkormányzata I.421/50/2013. számú levelében felkereste Önkormányzatunkat, miszerint az Alföldvíz Zrt-nél lévő részvényeinek egy részét névértéken (14.000.- Ft/részvény) értékesíteni kívánja. Ezt a felajánlást a Zrt-nek, illetve a tulajdonostársaknak közvetlenül megküldte.
 
Jelenleg Önkormányzatunknak 10.707 db részvénye van a Zrt.-ben, Szarvasnak 12.099 db.
 
Amennyiben Önkormányzatunk – mint tulajdonos társ – érdekeltté válna a részvényvásárlásban, úgy a Szarvasi Polgármesteri Hivatalban kell azt jelezni, hogy a tárgyalások megkezdődhessenek.
 
2. Vízi-közmű rekonstrukcióval kapcsolatos bejelentés
 
Az Alföldvíz Zrt. ARV/26-176/2013 iktató számú levelében felkereste Önkormányzatunkat, miszerint a 2012 októberében megküldött 2013-as rekonstrukciós javaslatát módosítani kívánja.
Az Üzemeltető az eltelt időben a vízmű-telepen lévő 2-es térszíni tároló felújítását szeretné eszközölni, erre árajánlatot nyújtott be (árajánlat mellékelve). Az elvégzendő munka nettó értéke + 5 % tartalékkeret: 16.801.292.-Ft.
A felújítási javaslat a 2-es térszíni tároló és az összekötő betonlépcső felújítására – mely a korábban felújított 1-es tárolót és a most felújításra kerülő 2-es tárolót köti össze – vonatkozik. A megkeresésben nem szerepel semmilyen sürgősségre vagy veszélyes helyzetre utaló momentum. A helyszínen tartott közös bejárás során kiderült, hogy a beruházás megvalósításának eltolása egyelőre nem befolyásolja a települési ivóvíz minőséget.
 
Az Önkormányzat a 325/2012. (V.31.) Gye.Kt. határozatában döntött arról, hogy a vízi-közmű hálózat üzemeltetője által fizetett többlet bérleti díjat a „Gyomaendrőd szennyvíztisztító telep korszerűsítése” című KEOP-1.2-/09-11-2011-0055 azonosító számú projekt saját erejének fedezetére jelöli ki, így az a rekonstrukciós munkálatokra nem használható fel. A beruházás megvalósításának támogatása esetén új forrás kijelölése szükséges.

 

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy szíveskedjenek megvitatni az Alföldvíz Zrt.-ben történő esetleges részvényvásárlás lehetőségét, valamint az Alföldvíz Zrt. vízmű-telepén lévő 2-es térszíni tároló felújításának lehetőségét.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

1. A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek a részvényvásárlás lehetőségének elfogadását.
 
2. A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a tároló feljújításával kapcsolatos döntési javaslat elfogadását.

 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság  

 
1. A Bizottság nem javasolja a Képviselő-testületnek a részvényvásárlás lehetőségének elfogadását.

2. A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek a tároló felújításával kapcsolatos döntés elfogadását.
 

 
1. döntési javaslat

"Részvény vásárlás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÖNKORMÁNYZATI TULAJDON
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy  fogadja el a Szarvas Város Önkormányzata által megajánlott Alföldvíz részvények névértéken történő vásárlásának lehetőségét és bízza meg Várfi András polgármestert, hogy a részvényvásárlással kapcsolatban kezdeményezzen tárgyalást  Szarvas Város Önkormányzatával.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 06. 28.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

2. döntési javaslat

"Rekonstrukció"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Közművesítés, infrastruktúra
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy vegye tudomásul az Alföldvíz Zrt. tájékoztatását a vízmű-telepen lévő 2-es térszíni tároló felújításával kapcsolatban, azonban azt forráshiányra való tekintettel utasítsa el.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 06. 28.
Felelős: Várfi András
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe