7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2013. június 17-i ülésére

Tárgy:   A Bónom - zugban lévő 02819 hrsz.-ú ingatlan értékesítése
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Várfi András kompenzációs listás önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

 

Tisztelt Képviselő – testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete a májusi ülésén döntött a 2500 m2 alatti termőföldek nyílt árverésen való értékesítéséről. A testületi ülésen módosító javaslat lett elfogadva, mely szerint a 02819 hrsz.-ú ingatlanról új értékbecslést kell készíteni.
 
Az értékbecslés el lett készítve, amely az előterjesztés mellékletét képezi. Az értékbecslés az ingatlan becsült forgalmi értékét 990 eFt összegben határozta meg az alábbi fontos értéknövelő illetve értékcsökkentő tényezők figyelembevételével.
 
A város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II. 26.) önkormányzati rendelet alapján az ingatlan EV jelű építésügyi szempontból védelmi rendeltetésű erdőterületen épület nem építhető. A védelmi rendeltetésű erődterületen csak az erdő rendeltetésének megfelelő építmények (vadetető, vadász les, kilátó, turistaút, pihenőhely, tanösvény, stb.) helyezhetők el.
 
Az erdőt művelés alól nem lehet kivonni. A művelési ágat a 2007. évi CXXIX. törvény alapján lehet módosítani. Ez azt jelenti, hogy az erdő művelési ágat a jelenlegi állapotnak megfelelően gyepre lehet változtatni. Az erdőt, fásított területet érintő változások átvezetéséhez az erdészeti hatóság közreműködése is szükséges, mivel az erdőtörvény alapján csak az erdészeti hatóság jogosult az erdő, vagy fásított terület művelési ág megállapítására, vagy adhat ki engedélyt az erdőként nyilvántartott terület művelési ágának megváltoztatására. Azonban ennek a változtatásnak akadálya a helyi szabályozás szerinti véderdő besorolás. A főépítész tájékoztatása alapján a véderdő besorolást nem lehet megváltoztatni. 
 
Értéknövelő tényező:
-        A Bónom-zugban való elhelyezkedése.
Értékcsökkentő tényezők:
-        A településre és térségre jellemző alacsonyabb ingatlanárak.
-        A természetes állapot eltér az ingatlan – nyilvántartásba bejegyzettől, a földterületen nincs erdő. Az új tulajdonos számára ez kötöttséget jelent.
-        Az ingatlan bérleti joggal terhelt,
-         A véderdő besorolás nem szüntethető meg.
 
Amennyiben az ingatlan beépítetlen terület, vagy nem erdő művelési ágú termőföld lenne, akkor a mellékletben szereplő összehasonlító hirdetési adatok alapján 240 – 1000 Ft /m2 közötti fajlagos áron lehetne értékesíteni.
 
Tekintettel a fent leírt kötöttségekre a becsült érték 500 Ft/m2 fajlagos áron lett meghatározva.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003. (VI. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 9. §-a alapján az ingatlan értékesítését nyílt eljárásban meg kell meghirdetni. A Rendelet 16. § értelmében az ingatlan hasznosítása Képviselő – testületi hatáskörbe tartozik.

 


Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság  

A Bizottság nem javasolja az ingatlan nyílt árverésen történő értékesítését.

 
Döntési javaslat

"Az ingatlanértékesítés feltételei"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Bónom – zugban található 02819 hrsz.-ú ingatlant meghirdeti értékesítésre nyílt árverésen az alábbi feltételekkel:
 
Kiáltási ár ( Ft )
Egyéb információk
licitlépcső
990.000
Az ingatlan művelési ága erdő. A valóságban gyepes terület. Az ingatlant 2014. szeptember 30. napjáig tartó bérleti jogviszony terheli.
10.000,- Ft
 
 
1.        Az árverés időpontja: 2013. július 19.-én de. 10.00 óra.
2.        Az árverés helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozó terme ( Gyomaendrőd, Selyem út 124. ).
3.        Az árverést vezeti: Csényi István közös önkormányzati hivatal alkalmazottja,
4.      Az induló licit összege az árverési kijelölt ingatlanról készült kimutatásban szerepel. A licitálandó ingatlanra - legkésőbb 2013. július 14.-én de. 9.00-ig – 50.000,-Ft szerződés megkötését, biztosító előleget kell a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárába befizetni. Az árverés megkezdésekor a pénztári bevételi bizonylattal igazolni kell az árverési előleg befizetését.
5.       Az árverési előleg a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában kerül elhelyezésre. Az árverés során azon árverezők, akik nem nyertek a befizetett árverési előleget a pénztárban az árverezést követően felvehetik. A nyertes árverező a döntése alapján szintén felveheti az árverési előleget a pénztárban, vagy kéri annak beszámítását a vételárba.
6.        Az árverésen kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az árverési előleg letétbe helyezésre került.
7.        A licitálást az nyeri, aki a legmagasabb vételárat kínálja, a kikiáltási árnál alacsonyabb ajánlatot nem lehet tenni.
8.      A tulajdonjogot elnyerőnek 8 napon belül szerződést kell kötnie. A licitálás során a nyertes ajánlatot követően megállapításra kerül sorrendben 2. és 3. ajánlat. Amennyiben a nyertes licitáló 8 napon belül neki felróható ok miatt nem köt szerződést, akkor a sorrendben megállapított 2. helyen lévő licitálóval kerül megkötésre a szerződés. Vevőnek a vételárat legkésőbb a szerződéskötéssel egyidejűleg kell megfizetnie.
9.       Az ingatlannal kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Vagyongazdálkodási osztályán lehet kérni, írásban, melyre írásban történik a válaszadás.
 
Az ingatlant sikertelen árverés estén még kettő alakalommal meg kell hirdetni. A három sikertelen árverést követően, pedig a hirdetési feltételek módosítására javaslatot kell beterjeszteni a T. Képviselő – testület elé.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: - AZONNALI VÉGREHAJTÁS -

« Vissza
Vissza a főmenübe