6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a 2015. évi nyári napközis ellátásról, valamint a tartós élelmiszercsomag osztásról
Készítette:   Omiliákné Csikós Anikó
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 313/2015. (V. 28.) Gye. Kt. határozatával döntött arról, hogy 2015. június 22 és 2015. július 31. között nyári napközi ellátást biztosít.
A nyári napközivel kapcsolatos költségeket, 158.000 Ft-ot - a programokkal kapcsolatos egyéb dologi költségek – az oktatási vagyon működtetésére elkülönített keret terhére biztosítja. A Képviselő-testület megbízta a Térségi Szociális Gondozási Központot a nyári napközi koordinálási feladatainak elvégzésével.
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ képviseletében Pál Jánosné egységvezető tájékoztatta a Tisztelt Képviselő-testületet a 2015. évben megvalósult nyári napközis ellátással kapcsolatban, mely tájékoztatás az előterjesztés mellékletét képezi.
 
A nyári napközi megszervezésére 2015. június 22. és 2015. július 31. (6 hét) közötti időszakban került sor. A gyermekek felügyeletéről három fő közfoglalkoztatott gondoskodott.
A programok zökkenőmentesen megvalósultak.
 
Az önkormányzat a táborban felhasznált anyagok költségét állta, melynek összege összesen 94.163 Ft.  A költségek tervezésénél betervezték a helyi buszjárat költéségét is, azonban a Mobilbusz Közlekedési Kft térítésmentesen biztosította a napközis gyermekek és a kísérőik eljutását a gyomai programokra.
Az étkezések díját és a programok belépőit a szülőknek kellett finanszírozniuk, ezeknek költsége körülbelül 6.000 Ft/hét.
A beszámolóban megfogalmazásra kerül a következő évekre vonatkozó javaslat, mely szerint nélkülözhető az előzetes igényfelmérés, mivel hónapokkal az időpont előtt sokan nem tudják még, hogy igénybe veszik e majd a nyári napközit. Javasolják átgondolni a nyári napközi időtartalmát és az ehhez szükséges forrást, már a 2016. évi költségvetés tervezésekor elkülöníteni.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 257/2015 (IV. 30) Gye. Kt. határozatával döntött arról, hogy tartós élelmiszercsomagot biztosít 2.500,-Ft/fő értékben az arra rászoruló rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok számára, maximum 200 gyermek részére. A támogatásba bevonható, arra szociálisan rászoruló gyermekek körét a Térségi és Szociális Gondozási Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata közreműködésével határozza.
A támogatás forrásául a 2015. évre megtervezett szociális kiadásokat jelöli ki.
 
A tartós élelmiszerekre három cégtől kértünk ajánlatokat a legjobb ajánlatot tevő a Sikér Kft volt.
Egy csomag tartalma:
Finomliszt
2 kg
Rizs „B”
2 kg
Napraforgó étolaj
2 l
Babfőzelék kolbásszal
400 g
Töltött káposzta
400
8 tojásos eperlevél, eperszalag
200 g
4 tojásos orsó
500 g
Kristálycukor
2 kg
 
A csomagok kiosztására 2015. augusztus 24-25-én került sor.
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet szíveskedjen az előterjesztést megtárgyalni, és azt a határozati javaslat szerint elfogadni.


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   A bizottság a döntési javaslat elfogadását javasolja
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a 2015. évi nyári napközis ellátásról, valamint a tartós élelmiszercsomag osztásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi a Térségi Szociális Gondozási Központ nyári napközis ellátással kapcsolatos tájékoztatását, valamint a tartós élelmiszercsomag osztásról készített tájékoztatást.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe