20. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. szeptember 24-i ülésére

Tárgy:   Fő út 85. szám alatti ingatlan értékesítése
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság

Tisztelt Képviselő – testület!
 
Gyomaendrőd Város Képviselő – testülete az önkormányzati feladat csökkenése miatt a Nemzeti Vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (6) bekezdés, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003. (VI. 5.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése és a 8/A. § (1) bekezdése alapján a korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó Gyomaendrőd, Fő út 85. szám alatti volt óvoda ingatlant 2013-ban átminősítette forgalomképes üzleti vagyonná.
 
Ezt követően 2013 évben meghirdette nyílt árverésen történő értékesítésre. A többszöri hirdetés ellenére sem volt jelentkező az árveréseken.
 
Varga Viktor József Gyomaendrőd, Nyárszegi u. 2. szám alatti lakos kérelmet adott be az ingatlan megvásárlására.
 
Az ingatlanról készített értékbecslés 9.250.000,- Ft összegben határozta meg a becsült forgalmi értéket.
 
Jelenleg az épület egy részét tárolásra használjuk, többségében üresen áll.
 
A kérelemre való tekintettel javaslom az értékesítést, nyílt eljárásban.
 
Amennyiben a versenytárgyalás eredménytelen lesz, akkor javaslom, hogy még legalább kettő alkalommal legyen hirdetve az ingatlan. Ezek eredménytelenségét követően a hirdetési feltételek módosítására a javaslat legyen beterjesztve a Képviselő-testület elé. A sikertelen versenytárgyalásokat követően a Képviselő-testületnek lehetősége van az Induló ár csökkentésére.
Az ingatlant az alábbi feltételek mellett javaslom meghirdetni nyílt árverésre:
 
1. A versenytárgyalás időpontja: 2015. október 30.-án de. 10.00 óra,
2. A versenytárgyalás helye: a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozó terme (Gyomaendrőd, Selyem út 124.)
3. Az ingatlanra – legkésőbb 2015. október 30-án de. 9.00-ig – az induló ár 10%-át kitevő szerződés megkötését biztosító előleg utalását el kell indítani az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200125-11062402 számlára. A versenytárgyalás megkezdésekor a pénzintézet által kiadott bizonylattal igazolni kell az előleg átutalásának elindítását.
4. A versenytárgyalás során azon ajánlattevők, akik nem nyertek, azoknak a befizetett előleg visszautalásra kerül. A nyertes ajánlattevő döntése alapján szintén kérheti az előleg visszautalását, vagy annak beszámítását a vételárba.
5. A versenytárgyalást az nyeri, aki a legmagasabb vételárat kínálja.
6. A tulajdonjogot elnyerőnek, amennyiben az állam az elővásárlási jogával nem élt, az értesítést követően 8 napon belül szerződést kell kötnie.
7. A vételár megfizetése legkésőbb a szerződés aláírásával egyidejűleg.
 
Az ingatlan értékesítések előnyei és hátrányai
Előnyök
Hátrányok
Az önkormányzat költségvetési bevételhez jut.
Csökken az önkormányzat üzleti ingatlan állománya.
Az állagmegóvás kiadásai nem terhelik az önkormányzatot.
 
Az értékesítést követően nem az önkormányzatot terhelik a fenntartási kiadások.
 
 
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14. § alapján az önkormányzati ingatlanok értékesítésekor az államnak elővásárlási jogot biztosít.
 
A nemzeti vagyontörvény és a helyi vagyonrendeletünk kötelezően előírja ingatlanértékesítés esetén a versenyeztetést.
 
A forgalomképes önkormányzati vagyon hasznosítása Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003.(VI.5.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés b) pontja alapján nyílt versenytárgyalás útján történhet.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyontárgyak feletti rendelkezési jog gyakorlásának szabályairól szóló 14/2003. (VI. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 9. §-a alapján az ingatlan értékesítését nyílt eljárásban meg kell meghirdetni. A Rendelet 16. § értelmében az ingatlan hasznosítása Képviselő – testületi hatáskörbe tartozik.
 

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja az ingatlan értékesítését a határozati javaslatban meghatározott feltételek mellett.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Bizottság javasolja az ingatlan értékesítését a határozati javaslatban meghatározott feltételek mellett.
 
Döntési javaslat

"Versenytárgyalás feltételei"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Gyomaendrőd, Fő út 85. szám alatti ingatlant meghirdeti értékesítésre nyílt versenytárgyaláson az alábbi feltételekkel:  
 
Helyrajzi szám
Az ingatlan főbb adati, jellemzői, egyéb megjegyzés
Induló ár 
( Ft ) 
 3495 hrsz.
Gyomaendrőd, Fő út 85.
Korábban óvodaként funkcionált. Műszaki állapota jó.
9.250.000
 
1.        A versenytárgyalás időpontja: 2015. október 30.-án de. 10.00 óra.
2.        A versenytárgyalás helye: Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal tanácskozó terme (Gyomaendrőd, Selyem út 124.)
3.        A versenytárgyalást vezeti: Csényi István közös önkormányzati hivatal alkalmazottja,
4.       A meghirdetett ingatlanra - legkésőbb 2015. október 30.-án de. 9.00-ig - az induló ár 10 %-át kitevő szerződés megkötését biztosító előleg utalását el kell indítani az Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 53200125-11062402 számlára. A versenytárgyalás megkezdésekor a pénzintézet által kiadott bizonylattal igazolni kell az előleg átutalásának elindítását.
5.  A versenytárgyalás során azon ajánlattevők, akik nem nyertek, azoknak a befizetett előleg visszautalásra kerül. A nyertes ajánlattevő döntése alapján szintén kérheti az előleg visszautalását, vagy annak beszámítását a vételárba.
6. A versenytárgyaláson kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került.
7. A versenytárgyalást az nyeri, aki a legmagasabb vételárat kínálja, a kikiáltási árnál alacsonyabb ajánlatot nem lehet tenni.
8. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14.§ alapján az önkormányzati ingatlanok értékesítésekor az államnak elővásárlási jogot biztosít.
9. A tulajdonjogot elnyerőnek, amennyiben az állam az elővásárlási jogával nem élt, az értesítést követően 8 napon belül szerződést kell kötnie. Az ajánlattétel során a nyertes ajánlatot követően megállapításra kerül sorrendben 2. és 3. ajánlat. Amennyiben a nyertes ajánlattevő 8 napon belül neki felróható ok miatt nem köt szerződést, akkor a sorrendben megállapított 2. helyen lévő ajánlattevővel kerül megkötésre a szerződés. Vevőnek a vételárat legkésőbb a szerződéskötéssel egyidejűleg kell megfizetnie.
10.   Az ingatlannal kapcsolatos felvilágosítást a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Városüzemeltetési Osztályán lehet kérni, írásban, melyre írásban történik a válaszadás. Az ingatlan munkanapokon, 7 óra 30 perctől 16 óráig terjedő időintervallumon belül, előre egyeztetett időpontban megtekinthető.
Az ingatlant sikertelen versenytárgyalás estén még kettő alakalommal meg kell hirdetni. A három sikertelen versenytárgyalást követően, pedig a hirdetési feltételek módosítására javaslatot kell beterjeszteni a Képviselő-testület elé.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 12. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe