21. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. október 29-i ülésére

Tárgy:   Holtágak hasznosítására vonatkozó haszonbérleti pályázati kiírás
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az év folyamán több alkalommal is tárgyalta visszakerülő holtágak kérdését. A 2015. július havi Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrzési és Közbeszerzési Bizottság ülésén felkérte a Közös Önkormányzati Hivatalt, hogy készítsen alternatívákat a Holtágak hasznosításának a lehetőségéről. A holtágak jövőbeni hasznosítását a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szabályozza. Az üzemeltetésre vonatkozó alternatívák vizsgálata közben egyetértett abban, hogy az Önkormányzat saját maga általi hasznosítás, mint lehetőség kockázatos, költséges lenne, főleg úgy, hogy nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, eszközparkkal. A Képviselő-testület  felkérte a hivatalát hogy a 2016. január 1-ével a haszonbérleti jogviszony lejártát követően a Holtágak hasznosítására és fenntartására irányuló pályázati kiírást a hat holtágra együttesen és külön-külön holtágankénti haszonbérbe adásra előkészítse. A pályázati dokumentáció elkészült, anyaga ezen előterjesztés mellékletét képezi.
 
A pályázati kiírásban több bizonytalansági tényező is van.
1. A haszonbérlet jogviszony időtartama esetében célszerű lenne legalább 10 évre haszonbérbe adni a Holtágakat, azonban a szakmai javaslatok alapján ez az időtartam akár 15 év is lehetne (a jogszabályi előírásoknak megfelelően legfeljebb 20 év).   
2. A másik bizonytalansági tényező a Holtágok vízcseréjének, vízutánpótlásának a kérdése. A feladat ellátását az Önkormányzat a Zöldpark Kft-nek átadta, mely feladatellátásért a költségvetésében 2 millió forintot biztosított. Felmerül a kérdés, hogy a jövőben ez a költség milyen módon kerüljön tervezésre. Három alternatíva közül lehet választani. 
a. A bérleti díj kiegészül a vízcsere és a vízutánpótlás költségeivel, mely  hektáranként több mint 30.000 Ft-tal emelné meg a fizetendő díjat.
b. A költségek megosztásra kerülnek az Önkormányzat és a haszonbérlő között. 
c. az Önkormányzat továbbra is viseli a vízcsere és a vízutánpótlás költségeit.
3. További kérdésként merül fel a bérleti díj mértékének meghatározása. Ez az országban eltérő mértékű. Egyes önkormányzatok esetén pl: Gyula halasítás fejében adta bérbe a csatornát, azonban több település határozott meg a halasítási kötelezettségen felül haszonbérleti díjat. Csongrád megyében 1-8000 Ft/ha/év bérleti díjak vannak meghatározva. Figyelemmel kell lenni azonban arra is, hogy egy magas szinten megállapított bérleti díj veszélyeztetheti a holtágakba telepítendő hal mennyiségét.
A haszonbérleti megállapodás tervezete és a beszámoló minta a testületi ülésre kerül kiküldésre.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testület, hogy tárgyalja meg az előterjesztést és hozza meg döntését az alább felvázolt határozati alternatívák közül. 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság   A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság az A alternatíva szerinti határozati javaslat elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.

A Bizottság a következő módosításokat javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés mellékletét képező Haszonbérleti pályázati kiírásra vonatkozóan:
- a bérlet időtartama 10 év legyen,
- a bérleti díj összege a halászati hasznosításból származó bruttó bevétel 5%-a, de minimum 15 000 Ft/év/ha legyen,
- a Haszonbérlő vállalásainak c. pontját az alábbiak szerint határozzák meg: az ökológiai vízcsere biztosítása a bérlő feladata,
- a Haszonbérleti kiírásban határozzák meg, hogy a bruttó bevétel minimum 57%-a kerüljön visszaforgatásra haltelepítés címén.

A Bizottsági ülésen elhangzott, hogy szükséges lenne meghatározni a hektáronként telepítendő 175 kg ponty megoszlását 1nyaras, 2nyaras és piaci ponty vonatkozásában.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság az A alternatíva szerinti határozati javaslat elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek.

A Bizottság a következő módosításokat javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés mellékletét képező Haszonbérleti pályázati kiírásra vonatkozóan:
- a bérleti díj összege a 15 000 Ft/év/ha legyen,
- a Haszonbérlő vállalásainak c. pontját az alábbiak szerint határozzák meg: a vízkormányzási feladatok és az ökológiai vízcsere biztosítása a bérlő feladata, kivéve belvíz és egyéb vis major esetében,
- a Haszonbérleti kiírásban határozzák meg, hogy a halászati hasznosításból származó bruttó bevétel minimum 57%-a kerüljön visszaforgatásra haltelepítés címén,
- a Haszonbérleti kiírásban határozzák meg, hogy a holtágon bekövetkezett esetleges halpusztulás esetén a haltetemek eltávolítása és ártalmatlanítása a bérlő feladata.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság   Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság az A alternatíva szerinti határozati javaslat elfogadását javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek. 

A Bizottság a következő módosításokat javasolja a Képviselő-testületnek az előterjesztés mellékletét képező Haszonbérleti pályázati kiírásra vonatkozóan:
- a bérleti díj összege a 27 740 Ft/év/ha legyen,
- a Haszonbérlő vállalásainak c. pontját az alábbiak szerint határozzák meg: a vízkormányzási feladatok és az ökológiai vízcsere biztosítása a bérlő feladata, kivéve belvíz és egyéb vis major esetében,
- a Haszonbérleti kiírásban határozzák meg, hogy a bruttó bevétel minimum 57%-a kerüljön visszaforgatásra haltelepítés címén,
- a Haszonbérleti kiírásban határozzák meg, hogy a holtágon bekövetkezett esetleges halpusztulás esetén a haltetemek eltávolítása és ártalmatlanítása a bérlő feladata.
 
Döntési javaslat

"Holtágak hasznosítására vonatkozó haszonbérleti pályázati kiírás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a  6 holtágat:  Endrőd-Középső (Csókási), a Hantoskerti, a Fűzfás-zugi, a Rév-zugi, a Torzsás-zugi, a Német-zugi holtág, valamint a Vajda tavat egyben kívánja haszonbérbe adni. Az Önkormányzat jóváhagyja a halgazdálkodási jog haszonbérbe adására vonatkozó pályázati kiírást.
2. Felhatalmazza a polgármestert, hogy a pályázati kiírást tegye közzé, és az ehhez szükséges jognyilatkozatokat tegye meg. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 10. 29.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe