6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. december 3-i ülésére

Tárgy:   Pályázat benyújtása agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekre (AKG)
Készítette:   Dávid Máté, Dr. Uhrin Anna jegyző
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság, Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP-4-10.1.1-15 kódszámú) felhívás. A felhívás az aktív mezőgazdasági termelők részére a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása érdekében került kiírásra. A támogatás fő céljai a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása, a mezőgazdasági eredetű környezeti terhelés csökkentése, környezetvédelmi szolgáltatások biztosítása, a természeti erőforrások fenntartható használatán alapuló mezőgazdasági gyakorlat erősítése.
Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (a továbbiakban: AKG) olyan önkéntes alapon működő kifizetési rendszer, amelyben a résztvevők az agrár-környezetgazdálkodási célok elérésének érdekében a gazdálkodásuk során többlet tevékenységek elvégzését vállalják. A támogatás feltétele a felhívásban vállalt tevékenységek betartása a kötelezettségvállalás 5 éves időtartama alatt. A támogatás alapját a területhasználat adja, amely tekintetében 8 fő kategóriát különböztetünk meg:
1.      horizontális, azaz országosan bárhol igényelhető
a.      szántó,
b.      gyep,
c.       ültetvény,
d.      nádas
2.      zonális, azaz csak a  MePAR-ban (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben) lehatárolt blokkokhoz igényelhető speciális területek
a.      (Magas Természeti Értékű) MTÉT szántó,
b.      MTÉT gyep,
c.       vízvédelmi célú szántóterületek,
d.      vízvédelmi célú gyepterületek.
 
Jogosultsági kritériumok, teljesítendő követelmények:
1.      Támogatásban csak aktív mezőgazdasági termelő részesülhet.
2.      Jogszerű földhasználat megléte a támogatási időszak alatt.
3.      A támogatással érintett terület minden tematikus előíráscsoport esetében minimum 1 ha. Egy tábla területe legalább 0,25 ha. Egy tábla maximális mérete 40 ha lehet. A támogatás feltétele a területmérés elvégzése.
4.      Az AKG támogatásba bevont kötelezettségvállalással érintett terület egyúttal nem vonható be az ökológiai gazdálkodás támogatásába is.
5.      Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet minimumkövetelményeinek betartása (gyommentesség, túllegeltetés nem megengedett, stb).
6.      A „Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat” előírásainak betartása.
7.      Integrált Növényvédelmi Alapelvek (IPM) betartása.
8.      Követelmény a kapcsolódó képzéseken való részvétel.
9.      Gazdálkodási Napló vezetése
10. A támogatást igénylő köteles a teljes támogatási időszak alatt minden évre vizsgálhatóan 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményekkel rendelkezni a szántó és az ültetvény tematikus előíráscsoportok esetében. A talajvizsgálati kötelezettséget legkésőbb 2016. december 31-ig kell teljesíteni.
11. A kötelezettségvállalási időszak kezdete minden esetben 2016. január 1.
 
A kötelező előírások az ún. AKG alapcsomagok, amely előírásokat, illetve előírás kombinációkat földhasználati kategóriánként (szántó, gyep, ültetvény, nádas), illetve területi lehatárolás kategóriánként [horizontális (A), zonális (ZA)] kell teljesíteni és a kifizetés nem előírásonként, hanem az összes előírásra vonatkozóan, egy összegben történik.
A választható előírások az alapcsomagon túli olyan előírások, amelyek különböző környezeti kihívásokat (vetésszerkezeti elvárások, talaj- és vízvédelem, biodiverzitás megőrzése, stb.) kezelnek, és amelyekből a támogatást igénylők szabadon választanak.
A kifizetési összeg előírásonként kerül meghatározásra. Egy kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területre kizárólag egy agrár-környezetgazdálkodási tematikus előíráscsoport alapján lehet támogatási igényelni.
 
A támogatás formája: A támogatás 5 éven keresztül, évente kerül odaítélésre normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás formájában. A támogatás intenzitása 1-300 ha esetén 100 %. A támogatás igényléséhez önerő biztosítása nem szükséges.
 
A támogatási kérelmek benyújtására 2015. november 7. és 2015. december 7. között van lehetőség.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának lehetősége van a Magas Természeti Értékű Területi lehatárolás, szántó és legelő (gyep) földhasználati kategória, túzokvédelmi előírásokkal (zonális) kategóriában pályázatot benyújtani. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal előzetes tájékoztatása alapján az Önkormányzat aktív mezőgazdasági termelőnek minősül és nem áll fenn vele kizáró ok. Az Önkormányzat a tulajdonában lévő alábbi földterületekre venné igénybe az AKG-t.
 
 
Hrsz
Művelési ág
ha.m2
AK
1.
02629/38
szántó
43,6858
707,12
2.
02629/39
legelő
40,8892
261,68
3.
02629/34
szántó,
1.9153
33.33
 
 
legelő
3.2447
28.23
4.
02693/5
szántó
34,3467
532,85
5.
02626/4
szántó
31,4626
431,99
összesen:
 
 
155,5443
1995,2
 
Ezen területek esetében az Önkormányzat földhasználati joga be van jegyezve a Földhivatal által vezetett földhasználati nyilvántartásba.
 
A támogatás mértéke: MTÉT szántó túzokvédelmi területek esetén legfeljebb 439 €/ha/év. MTÉT gyep túzokvédelmi terület esetén 295€/ha/év.
 
1.
Az Önkormányzat az MTÉT TÚZOKVÉDELMI SZÁNTÓ TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORT alapkötelezettségeinek vállalása esetén 366 €/ha/év támogatásban részesülhet.  Az alapcsomag többek között az alábbi kötelezettségeket tartalmazza:
 
·         Vízzel telített talajon mindennemű gépi munkavégzés tilos. Tilos hígtrágya, szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvíziszapot tartalmazó komposzt felhasználása. Az erózióérzékeny területeken dohány, cukorrépa, takarmányrépa, burgonya, csicsóka termesztése tilos. Talajvizsgálaton alapuló tápanyaggazdálkodási terv készítése talajtani szakértő bevonásával. 5 év alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya, kijuttatása. Egy tábla maximális mérete 40 ha lehet.
·         Tilos az öntözés. Március 1. és július 31. között napnyugtától napkeltéig gépi munkavégzés tilos. Fokozottan védett, földön fészkelő madarak fészkének, fiókáinak megtalálása esetén, azt haladéktalanul jelenteni kell az illetékes nemzeti park igazgatóságnak. A megtalált fészek körül min. 1 ha védőzóna kialakítása.
·         Pillangós, zöldugar, szálas takarmánykeverék esetén madárbarát kaszálás alkalmazása (kiszorító kaszálás+vadriasztó lánc). Kaszálás/szárzúzás/silózás legkorábbi időpontja július 1, kivéve a Békés-Csanádi Hát, a Dévaványa környéke és Kis-Sárrét MTÉT területét, ahol a legkorábbi időpont június 15.
·         A tábla szélein legalább 6 méter széles növényvédőszer-mentes táblaszegélyt kell hagyni. Rovarölő szerek nem alkalmazhatóak, kivéve a repce, a mustár, illetve az olajretek rovarirtását.  Rágcsálóirtó szerek és talajfertőtlenítő szerek alkalmazása tilos.
·          A támogatási időszak 5 éve alatt az előírás sorral érintett teljes területen évelő növénykultúrák (szálas pillangós takarmánynövények, azok füves keveréke, zöldugar, illetve ideiglenes gyep) termesztése, vagy a következő vetésszerkezet évenkénti betartása fővetésű növények tekintetében: legalább 20% kalászos gabona, legalább 20% szálas pillangós takarmánynövény (évelő szálas pillangósok, vagy azok keveréke, illetve füves keveréke), legalább 20% zöldugar, legalább 10% őszi káposztarepce, legfeljebb 20% egyéb kultúra (100 ha alatti támogatásba vont terület esetén 5 év alatt kell teljesíteni).
·         A talajfelszín megsértésével járó gépi munkavégzés április 15. és július 15. között nem végezhető, kivéve a betakarítás utáni tarlóhántást.  Belvíz/időszakos vízállás levezetése tilos, melynek területe - a vonatkozó kezelési szabályok betartása mellett - az adott kultúra kiterjedésébe beleszámítható. 
 
A szabadon választható előírások közül az Önkormányzatnak minimum kettő kötelezettséget kell vállalnia, melyet az alábbiak szerint célszerű meghatározni:
 
·         Akkreditált laboratóriumban bővített talajvizsgálat elvégzése talajtani szakértő bevonásával. Támogatás mértéke: 6 €/ha/év
·         Kaszálás/szárzúzás/silózás legkorábbi idő- pontja július 15, kivéve a Békés-Csanádi Hát, a Dévaványa környéke és Kis-Sárrét MTÉT területét, ahol a legkorábbi időpont július 1. Támogatás mértéke: 22 €/ha/év
·         Növényvédőszer mentes tartós zöldugar/ méhlegelő szegély fenntartása a bevitt terület legalább 25%-án legalább 3 évig, legalább 6 m szélességben. Támogatás mértéke: 22 €/ha/év
 
Az Önkormányzat az MTÉT TÚZOKVÉDELMI SZÁNTÓ TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORT-ban összesen: 416 € /ha/év támogatásban részesülhet.
 
2.
Az Önkormányzatnak az MTÉT TÚZOKVÉDELMI GYEP TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORT alapkötelezettségeinek vállalása esetén 168€/ha/év támogatásban részesülhet.  Az alapcsomag többek között az alábbi kötelezettségeket tartalmazza:
 
·         Vízzel telített talajon mindennemű gépi munkavégzés tilos. Tilos hígtrágya, szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvíziszapot tartalmazó komposzt felhasználása.  Tápanyag-utánpótlás csak a legelő állatok által elhullajtott ürülékből származhat, trágya kiszórása tilos. A gyepterületeket legeltetéssel, illetve kaszálással kell hasznosítani. A gyepterület öntözése tilos. A Belvíz/időszakos vízállás levezetése tilos.
·         Napnyugtától napkeltéig a gépi munkavégzés tilos. Gyepterületen csak szarvasmarha, juh, kecske, szamár, ló, öszvér és bivaly legeltethető. Állategység (legeltethető) megléte: min. 0.2 ÁE/ha.  A terület legalább 10, legfeljebb 15%-át kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni. 
·         Táblánként minimálisan 6 méter szélességű kaszálatlan területet kell kialakítani.  Gyepterületen a szálas takarmány tárolása a kaszálást követő 30 napon túl tilos.
 
A szabadon választható előírások közül az Önkormányzatnak alábbi kötelezettséget célszerű meghatározni:
·          Kaszálás legkorábbi időpontja július 15, kivéve a Békés-Csanádi-Hát, Dévaványa Környéke és Kis-Sárrét MTÉT, ahol a legkorábbi kaszálás időpontja július 1.  A támogatás mértéke: 64 €/ha/év.
 
Az Önkormányzat az MTÉT TÚZOKVÉDELMI GYEP TEMATIKUS ELŐÍRÁSCSOPORT-ban összesen: 232 € /ha/év támogatásban részesülhet.
 
Az AKG támogatáson kívül az Önkormányzat jogosult a területalapú támogatásra is, mely nagyságrendileg 52.000,- Ft/ha/évben határozható meg.
 
Az Önkormányzati támogatás mértéke 310 Ft középárfolyammal számolva:
 
 
szántó
111,4104 ha
 
legelő/gyep
44.1339 ha
 
AKG
46.347 €/év
14.367.570,- Ft/év
10.239 €/év
3.174.000,-Ft/év
Területalapú támogatás
 
5.793.340,- Ft/év
 
2.294.963,-Ft/év
Összesen:
 
20.160.910,- Ft/év
 
5.468.963,-Ft/év
 
Az igényelt önkormányzati támogatás: 25.629.873,- Ft/év. Az 5 éves fenntartási időszak alatt: 128.149.365,- Ft
 
A várható költségek megegyeznek a terület hasznosításából származó bevételekkel.
 
Amennyiben az Önkormányzat sikeresen pályázik az AKG-re abban az esetben a szigorú kötelezettségeknek kell eleget tennie, amely jelentős adminisztratív terhet ró az Önkormányzatra. Ebben az esetben célszerű a fenntartási időszak alatt legalább 1 munkavállaló erre a célra történő foglalkoztatása, hiszen a kötelezettségek be nem tartása támogatás megvonását vagy visszafizetését vonhatja maga után.
 
Kérem T. Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi döntési javaslat elfogadását.

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását. 
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását. 
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A bizottság javasolja a döntési javaslat elfogadását. 
 
Döntési javaslat

"AKG pályázat benyújtása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Pályázat benyújtása
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot kíván benyújtani a Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című (VP-4-10.1.1-15 kódszámú) pályázati kiírásra a Magas Természeti Értékű területi lehatárolás, szántó földhasználati kategória, túzokvédelmi előírásokkal (zonális) kategóriában, valamint Magas Természeti Értékű területi lehatárolás, gyep földhasználati kategória, túzokvédelmi előírásokkal (zonális) kategóriában az alábbi Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok vonatkozásában:
 
 
Hrsz
Művelési ág
ha.m2
AK
1.
02629/38
szántó
43,6858
707,12
2.
02629/39
legelő
40,8892
261,68
3.
02629/34
szántó,
1.9153
33.33
 
 
legelő
3.2447
28.23
4.
02693/5
szántó
34,3467
532,85
5.
02626/4
szántó
31,4626
431,99
összesen:
 
 
155,5443
1995,2
 
A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a szükséges intézkedések és jognyilatkozatok megtételére, aláírására.
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe