15. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. december 3-i ülésére

Tárgy:   Gyomaközszolg Kft. beszámolója a november 30-ig terjedő időszak gazdálkodásáról, és a várható bevételek, kiadások alakulásáról - Gyomaközszolg Kft. kérelmének elbírálása
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság, Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Gyomaközszolg Kft. elkészítette a 2015. november 30-ig terjedő időszak gazdálkodásáról, és a várható bevételek, kiadások alakulásáról szóló beszámolót.
 
A beszámoló adatai alapján az 1 – 10 hónap mérlege szerint a vállalkozás adózás előtti eredménye 967 eFt. Az 1-10 hónap gazdálkodási adatait az előterjesztés mellékletét képező beszámoló részletesen taglalja.
 
A társaság számára problémát jelent a nagy összegű kintlévősége, melynek beszámoló szerinti összege 2015. november 16-ai adat alapján: 35.815.000,- Ft. Ebből 22.423.555,- Ft összeget tesz ki a Regionális Hulladékkezelő Kft.-nek való tartozás.
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő testülete [ 375/2015.(VI.25.) önkormányzati határozat ] a Gyomaközszolg Kft. által ellátott hulladékszállítási feladatoknál jelentkező költségek finanszírozására 6.4 millió forint összegű többlet támogatási keretet határozott meg. A többlettámogatási keret forrása a 2014. évi gazdálkodás szabad maradványának összege. A Kft. köteles likviditási problémáit a Képviselő testület felé beadvány formájában jelezni, részletesen bemutatva a fizetési nehézségek okát. Amennyiben a likviditási problémák a 2015. évi költségvetési rendeletbe betervezett keret felhasználását követően is fennállnak, abban az esetben van lehetőség a többlet támogatási keret terhére támogatás lehívására.
 
A társaság a beszámolójában a fent hivatkozott döntés értelmében beadvány formájában jelezte a likviditási problémáját, ezért a 6,4 millió forint támogatási keretből 5 millió forintot le kíván hívni. A társaság az 5 millió forintot kizárólagosan a Regionális Hulladékkezelő Kft.-vel szemben fennálló tartozás kiegyenlítésére fogja felhasználni.
 
Kérem a T. Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi döntési javaslat elfogadását.  

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottság javasolja a beszámoló elfogadását, illetve a társaság kérelmének helyt adva az 5 millió Ft tagi kölcsön nyújtását..
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a beszámoló elfogadását, illetve a társaság kérelmének helyt adva az 5 millió Ft tagi kölcsön nyújtását..
 
1. döntési javaslat

"Beszámoló jóváhagyása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Gyomaközszolg Kft. előterjesztéshez mellékelt 2015. 1 – 10. hónap gazdálkodásáról készített beszámolóját. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 12. 03.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

2. döntési javaslat

"Tagi kölcsön nyújtása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaközszolg Kft. részére 5 millió forint tagi kölcsönt nyújt 1 éves futamidőre a 375/2015.(VI.25.) önkormányzati határozattal biztosított 6,4 millió forint összegű többlet támogatási keretből. A Képviselő-testület felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert a kölcsönszerződés megkötésére.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 01. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe