6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. január 28-i ülésére

Tárgy:   Német Nemzetiségi Önkormányzat emléktábla elhelyezési kérelme
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:   Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat ( Gyomaendrőd, Selyem u. 124. ) kérelmet nyújtott be. Sikeres pályázati eljárás keretében a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére egy főtáblát és kettő kiegészítő táblát kíván elhelyezni az önkormányzat tulajdonát képező, Gyomaendrőd, Hősök útja 45. szám alatt lévő általános iskola tornaterem épület Hősök útja felőli utcafront falára az előterjesztéshez melléklet fotón megjelölt helyen.
 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat kéri a Képviselő-testületet, hogy sikeres pályázat esetén engedélyezze az emléktáblák elhelyezését.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdet „A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévével” kapcsolatosan.
 
A Német Nemzetiségi Önkormányzat az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” (GUL-15-D) című témakörhöz kapcsolódóan kíván pályázatot benyújtani.
 
A pályázat rövid ismertetése.
 
A pályázat célja egységes emléktáblák elhelyezése minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el politikai fogolyként, vagy kényszermunkára. A pályázatokra a helyi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a magyarországi és határon túli civil szervezetek pályázhatnak.
 
A kedvezményezettek részéről a pályázat során az emléktáblára irányuló igényt kell bejelenteni, és az előterjesztés mellékelt, a pályáztató által meghatározott formai és tartalmi követelményeknek megfelelő egységes emléktábla készítéséről kell gondoskodniuk. A mellékletben meghatározásra kerül többek között a tábla anyaga, színe, szövegezése, betűtípusa, kinézete, kötelező elemei. Amennyiben az emléktáblán kívül egy opcionálisan választható táblán az áldozatok nevét is fel kívánják tüntetni, úgy a benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell az emléktáblára felírni kívánt áldozatok neveit is.
 
Az iskola épülete a város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II.26.) önkormányzati rendelet alapján helyi védettség alatt áll.
 
Az emléktábla elhelyezésével kapcsolatban a helyszínen egyeztetés történt a városi főépítésszel és a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőjével közösen. Az épület homlokzati (városképi) megjelenése, kialakítása nem sérülhet, ezt figyelembe véve, a mellékelt pdf fájlban megjelölt módon javasolja a főépítész az épületen egy emléktábla (60/90 cm sz/m) elhelyezését.
 
Az emléktábla elhelyezésének költségeit a Német Nemzetiségi Önkormányzat viseli.
 
A Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola intézményvezetője nyilatkozatban hozzájárult az emléktáblák elhelyezéséhez.
 
Kérem a T. Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság  
A Bizottság támogatja a Német Nemzetiségi Önkormányzat „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére” „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” (GUL-15-D) című témakörhöz kapcsolódó pályázatát.

A pályázatban részletesen körülírt egy emléktábla elhelyezését javasolja a Bizottság a Gyomaendrőd, Hősök útja 45. szám alatti tornaterem épület falrészen, a  város főépítészével történt egyeztetést követően, az általa meghatározott módon.
 
 
Döntési javaslat

"Emléktábla elhelyezése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: Önkormányzati vagyoni ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Német Nemzetiségi Önkormányzat „Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékére” „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” (GUL-15-D) című témakörhöz kapcsolódó pályázatát.
 
Sikeres pályázat esetén Gyomaendrőd Város Önkormányzata engedélyezi egy emléktábla elhelyezését a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a Gyomaendrőd, Hősök útja 45. szám alatt lévő általános iskola tornaterem épület Hősök útja felöli utcafront falán a  város főépítésze által az előterjesztéshez mellékelt fotón meghatározott módon az alábbi feltételek mellett.
  1. Az emléktáblának meg kell felelnie az „Emléktáblák kihelyezésének támogatása” címmel kiírt, GUL-15-D pályázatban meghatározott formai és tartalmi követelményinek.
  2. A táblát álló formában, 60 x 90 cm méretben, az előterjesztéshez mellékelt fotón megjelölt falrészleten lehet elhelyezni, amely megfelel a pályázati kiírás feltételeinek (a földtől való távolsága 2 m, az épület szélétől számított minimális távolság: 50 cm).
  3. Az emléktábla elhelyezésének költségeit a Német Nemzetiségi Önkormányzat viseli.
Az iskola épülete a város helyi építési szabályzatáról szóló 9/2010. (II.26.) önkormányzati rendelet alapján helyi védettség alatt áll.
 
 
 
 
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 04. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Csényi István

« Vissza
Vissza a főmenübe