9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2016. április 18-i ülésére

Tárgy:   GINOP 7.1.2-15 pályázatban konzorciumi tagság (Lapátos pályázat)
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Schmidt Gábor főtitkár úr 2015 szeptemberében egyeztetést kezdeményezett az Önkormányzattal,  hogy együttműködés keretében a városban lévő vízitúra megállóhely fejlesztésének lehetőségét közösen áttekintsék.
 
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (továbbiakban: MKKSZ) a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva (GINOP 7.1.2) az úgynevezett aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére több más jármód (természetjárás, lovas turizmus, kerékpáros stb.) képviselő országos sportági szakszövetséggel együttműködve európai uniós támogatásban részesülhet. A GINOP 7.1.2 forrásból az úgynevezett lapátos minősítési rendszer alapján vízitúra megállóhely kialakítására van lehetőség. Az önkormányzatunk 2015. decemberében tárgyalta a pályázat benyújtásának a kérdését, az akkori feltételek ismeretében, majd az 597/2015.(XII.3.) Gye. Kt. határozatával támogatta a pályázat benyújtását. A pályázati felhívás 2016. január végén megjelent. A korábbiaktól eltérően az Önkormányzat konzorciumi partnerként jogosult lehet támogatási igény benyújtására, és elszámolásra, így az MKKSZ megkereste ismételten önkormányzatunkat, hogy lépjünk velük konzorciumra és legyünk része egy országos hálózatnak. A pályázatról szóló stratégiai dokumentum, jelen előterjesztés részeként, még mint munkaközi anyag, kiküldésre kerül a Tisztelt Képviselő-testület részére, az MKKSZ által megküldött konzorciumi megállapodás tervezettel együtt. A stratégiai dokumentum részletesen tartalmazza a megvalósuló fejlesztést és azt is, hogy kinek mi a feladata, mire igényelhet támogatást. Az üzemeltetési bevételek és kiadások alakulásának előrejelzéséről kapott információ is a mellékelt Stratégiai dokumentáció részét képzi. Reményeink szerint a végleges Stratégiai dokumentum a Képviselő-testületi ülés előtt elkészül és kiküldésre kerül a Tisztelt Képviselő-testületnek.
 
Sikeres pályázat esetén a fejlesztés a gyomai Hármas-Körös híd melletti állami tulajdonú 0822/5 helyrajzi számú, valamint Gyomaendrőd Város Önkormányzatának a 822/3 helyrajzi számú területén, az ártéren, a sólyapálya mellet valósulna meg.
A tervezési programból jól látható, hogy olyan mobil eszközök beszerzése fog megtörténni, amivel az ártérben magas minőségű szolgáltatás tud megvalósulni. A fejlesztés az önkormányzat részéről nem igényel anyagi hozzájárulást sem a pályázat bonyolításának időszakában, sem pedig a fenntartási, üzemeltetési időszakban.

A tervezési programban az alábbi főbb fejlesztések szerepelnek:
- Mobil stég beszerzése
- Mobil konténerek beszerzése és elhelyezése az ártérben
- A konténerek berendezéseinek beszerzése
- A konténerek önálló energiaigényének biztosítása
- Eszközbeszerzés (túrakajakok beszerzése)
- Parkoló és odavezető út építése, felújítása
- A területen az ivóvízellátás biztosítása

Ezek közül a fejlesztések közül a megvalósítási szakaszban az önkormányzat feladata lesz a parkoló és odavezető út építése, felújítása, a területen az ivóvízellátás biztosítása, a szükséges engedélyek beszerzése, és a konténerek elhelyezését biztosító cölöpök megvalósítása, majd a fenntartási időszakban a megvalósuló létesítmény üzemeltetése, fenntartása. A pályázat benyújtása két szakaszban történik. Az első szakaszra benyújtandó pályázati dokumentáció (2016. áprilisában) az előkészítési feladatokat tartalmazza részletesen, míg a megvalósításra vonatkozókat csak átfogóan ismerteti. Az előkészítésre vonatkozó pályázat jóváhagyását követően az illetékes minisztérium iránymutatása alapján az előkészítési feladatok keretében a megvalósítás feladatainak részletes kidolgozása történne meg. Amennyiben a minisztérium az összes előkészítési feladat elvégzését jóváhagyta és a tervezési/közbeszerzési dokumentumokat elfogadta, akkor indulhat el a pályázat második szakasza, azaz a megállóhelyek fizikai megvalósítása. A fejlesztés fenntartási időszaka öt év.
 
A fejlesztés mértéke Gyomaendrődön mintegy 15-16 millió forintból valósul meg. Ebből az önkormányzatra a kivitelezés és a tervezés rész esik, az eszközbeszerzést az MKKSZ fogja elvégezni. Az eszközök tulajdonjoga az MKKSZ, vagy valamelyik Nonprofit Kft-é lesz, amit üzemeltetésre átad az Önkormányzat részére. Ennek költségeit önkormányzatunknak kell viselnie. Az előterjesztéshez mellékelt konzorciumi megállapodás tervezet a pályázat benyújtására irányul, melyet aztán a támogatási döntés megszületését követően kell kidolgozni, és a végleges tartalmát újra be kell terjeszteni a Képviselő-testület elé jóváhagyásra.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.   

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A bizottság az 1-2-3 határozati javaslatokban foglaltakat egyhangúan támogatta.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A bizottság mindhárom határozati javaslatot egyhangúan elfogadta és támogatja.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A bizottság a határozati javaslatokban foglaltakat egyhangúan elfogadta.
 
1. döntési javaslat

"GINOP 7.1.2-15 pályázati prgram megismerése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen (továbbiakban: MKKSZ), a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva (GINOP 7.1.2) az úgynevezett aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése érdekében összeállított tervezési programban foglaltakkal, a fejlesztési elképzeléseket jóváhagyja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

2. döntési javaslat

"GINOP 7.1.2-15 pályázat benyújtása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri az MKKSZ-t  hogy a GINOP 7.1.2 pályázati felhívásra nyújtsa be a pályázatot és támogatás elnyerése esetén a kidolgozott pályázati dokumentációt a végleges költségvetéssel terjessze a Képviselő-testület elé. 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 05. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

3. döntési javaslat

"GINOP 7.1.2-15 pályázatban konzorciumi tagság (Lapátos pályázat)"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Toldi Balázs polgármestert, hogy a pályázathoz szükséges jognyilatkozatokat megtegye, az alábbi konzorciumi megállapodást aláírja. 
 
KONZORCIUMI EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS
Támogatási kérelem benyújtására
 
 
 
1. Jelen konzorciumi együttműködési megállapodás (a továbbiakban Megállapodás) aláírásával a 2. pontban megnevezett szerződő felek konzorciumot hoznak létre abból a célból, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése, GINOP 7.1.2-15." felhívásra (a továbbiakban: felhívás) támogatási kérelmet nyújtsanak be, és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt célt közös együttműködéssel megvalósítsák.
 
A támogatási kérelem címe: Az Alsó-Tisza és a Körösök vízi turizmusának komplex fejlesztése
 
 
2. A konzorcium tagjai (a továbbiakban Tagok) az alább felsorolt intézmények, szervezetek és személyek, akik az 1. pontban megjelölt támogatási kérelemben meghatározott cél(ok) megvalósításában a támogatási kérelemben foglaltaknak megfelelően a jelen Megállapodás keretei között részt vállalnak:
 
 
Szervezet neve: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Postacím: 1138 Budapest, Latorca u. 2.
Székhely: 1138 Budapest, Latorca u. 2.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): Bírósági nyilvántartási szám: 01-07-0000016
Adószám: 18160037-2-41
Aláírásra jogosult képviselője: Dr. Baráth Etele elnök
 
 
Szervezet neve: Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata
Postacím: 5000 Szolnok, Kossuth tér 9.
Székhely: 5000 Szolnok, Kossuth tér 9.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 732725
Adószám: 15732729-2-16
Aláírásra jogosult képviselője: Szalay Ferenc polgármester
 
 
 
 
 
Szervezet neve: Tiszakécske Város Önkormányzata
Postacím: 6060 Tiszakécske, Kőrösi u. 2.
Székhely: 6060 Tiszakécske, Kőrösi u. 2.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 724650
Adószám: 15724650-2-03
Aláírásra jogosult képviselője: Tóth János polgármester
 
Szervezet neve: Csongrád Városi Önkormányzat
Postacím: 6640 Csongrád, Kossuth tér 7.
Székhely: 6640 Csongrád, Kossuth tér 7.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 726896
Adószám: 15726896-2-06
Aláírásra jogosult képviselője: Bedő Tamás polgármester
 
 
Szervezet neve: Doboz Nagyközség Önkormányzata
Postacím: 5624 Doboz Kossuth tér 3.
Székhely: 5624 Doboz Kossuth tér 3.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 725141
Adószám: 15725149-2-04
Aláírásra jogosult képviselője: Köves Mihály polgármester
 
Szervezet neve: Gyomaendrőd Város Önkormányzata
Postacím: 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124.
Székhely: 5500 Gyomaendrőd Selyem út 124.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 725525
Adószám: 15725527-2-04
Aláírásra jogosult képviselője: Toldi Balázs polgármester
 
 
Szervezet neve: Sportrendszer Fejlesztő és Tanácsadó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Postacím: 1138 Budapest, Latorca utca 2.
Székhely: 1138 Budapest, Latorca utca 2.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 01-09-921726
Adószám: 22399920-2-41
Aláírásra jogosult képviselője: Antal Ferenc ügyvezető
 
 
Szervezet neve: BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Postacím: 1138 Budapest, Latorca utca 2.
Székhely: 1138 Budapest, Latorca utca 2.
Azonosító szám (törzs-szám/cégjegyzékszám): 01-09-275511
Adószám: 25443145-2-41
Aláírásra jogosult képviselője: Hóbor Attila Gábor ügyvezető
 
 
A Konzorcium vezetőjének a jelen Megállapodás aláírásával a Tagok a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (a továbbiakban Vezető-t) választják.
 
 
3. Jelen Megállapodás aláírásával a Tagok Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:11. §-a és 6:15. §-a alapján meghatalmazzák a Vezetőt, hogy helyettük és nevükben a támogatási kérelmet aláírja, benyújtsa és a támogatási kérelem elbírálása során a konzorciumot képviselje.
A Tagok kijelentik, hogy a támogatási kérelemben foglaltakat ismerik, és az abban foglaltakat magukra nézve kötelezőnek ismerik el.
 
 
4. Jelen Megállapodás aláírásával a Tagok kötelezettségek vállalnak arra, hogy a támogatási kérelem támogatása esetén a projektet az abban foglaltak szerint megvalósítják, és ennek érdekében együttműködnek.
 
 
5. Tagok kijelentik, hogy a felhívás részét képező „Konzorciumi együttműködési megállapodás támogatásban részesített projekt megvalósítására" című dokumentumot ismerik, és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt tartalommal, valamint a támogatási kérelemben és a támogatási kérelemről hozott döntésében foglalt tartalommal szerződést kötnek.
 
 
6. Jelen Megállapodás a támogatási kérelem mellékletét képezi.
 
 
7. Jelen Megállapodás megszűnik, ha a támogatási kérelem nem részesül támogatásban, illetve ha a Tagok a projekt megvalósítására konzorciumi együttműködési megállapodást kötnek.
 
 
 
A Tagok a Megállapodást átolvasták, és közös értelmezés után, mint akaratukkal és elhangzott nyilatkozataikkal mindenben egyezőt aláírták.
 
Konzorcium vezetője
 
 
..............................................
Dr. Baráth Etele
 
Magyar Kajak-Kenu Szövetség
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április   .
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Szalay Ferenc
 
Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április   .
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Tóth János
 
Tiszakécske Város Önkormányzata
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április    .
konzorcium tag
 
 
..............................................
Bedő Tamás
 
Csongrád Városi Önkormányzat
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április   .
 
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Köves Mihály
 
Doboz Nagyközség Önkormányzata
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április   .
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Toldi Balázs
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április    .
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Antal Ferenc
 
Sportrendszer Fejlesztő és Tanácsadó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április
konzorciumi tag
 
 
..............................................
Hóbor Attila Gábor
 
BJMOKK Sportüzemeltetési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
 
 
P.H.
 
Aláírás dátuma:
 
2016. április 

Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 05. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe