10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2016. május 17-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztató az üdülőingatlanok szemétszállításáról
Készítette:   Nyíri Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!​
 

A hulladékról szóló ​2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban Ht.) 35. § (1) bekezdés f) pontja kimondja, hogy a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg az üdülő ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat.
A jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer a 2016. április 1.-ei változások végett erőteljes átalakulás alatt áll, így az üdülő ingatlanok helyzetének megoldása is többfordulós egyezettések során zajlik, mely egyeztetéseket Önkormányzatunk megkezdte.

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (továbbiakban NHKV) az üdülő ingatlanok szemétszállításával kapcsolatban adott ki ajánlást, mely ajánlás az általánosan elterjedt, zsákos/egyéni beszállítás számlázási/kifizetési rendszerére vonatkozik. Ezentúl ugyanis az üdülő ingatlanok részére kibocsájtott zsákok (tehát az üdülő ingatlanok esetében keletkező hulladék gyűjtése/szállítása) költségét is már az NHKV Zrt. téríti meg a Közszolgáltató felé. Az említett ajánlás a következő:
"AZ IDŐLEGESEN HASZNÁLT INGATLANOK /ÜDÜLŐ/ HASZNÁLÓINAK BIZTOSÍTOTT ZSÁK
Tekintettel arra a gyakorlatra, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatási díj megfizetése esetén zsákot biztosít üdülőingatlan használók számára, valamint hogy ezen zsákok átvétele jellemzően március-április hónapban kezdődik, ezért az ingatlanhasználók igényeinek folyamatos kiszolgálása érdekében az alábbiakat javasoljuk:
- Amennyiben az ingatlanhasználó átvette a zsákokat, azaz már befizette a 2016. április 1.-t követő időszakra vonatkozó közszolgáltatási díjat, úgy ezt a Koordináló szerv és a közszolgáltató külön adatszolgáltatás alapján egyedileg rendezi.
- Amennyiben a 2016. április 1.-t követő időszakra vonatkozó díj még nem került befizetésre, úgy az ingatlanhasználók ne számla, hanem bizonylat (pl.: szállítólevél) ellenében vegyék át a zsákot. A bizonylatnak tartalmaznia kell a közszolgáltatási díj számlázásához szükséges adatok. Így a Koordináló szerv a bizonylat alapján a közszolgáltató részére a szolgáltatás elvégzését elismeri, a közszolgáltatási díjat pedig az ingatlanhasználó részére kiszámlázza."
(https://nhkv.hu/ajanlasok/; https://nhkv.hu/gyik/​ Gyűjtőzsák alkalmazása)

Az egyeztetések alkalmával írásos véleményeket, dokumentumokat is kértünk be a megkeresett felektől, eddig a jelenlegi Közszolgáltatónk, valamint a Bónom-zug Egyesület küldte meg Önkormányzatunk részére véleményét, mely dokumentumok az előterjesztés mellékletét képezik.

A vizsgálat alá vetett lehetőségek továbbra is kidolgozás alatt állnak, azok véglegesítése, konkrét számokkal való alátámasztása a későbbiek folyamán kerül előterjesztésre.

Kérem a T. Képviselő-testületet a tájékoztató elfogadására!

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a vizsgálat alá vetett lehetőségek kidolgozása, azok véglegesítése, konkrét számokkal való alátámasztása a későbbiek folyamán kerüljön előterjesztésre.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság tárgyalta az előterjesztést és egyhangúan javasolja a döntés elfogadását.
 
 
Döntési javaslat

"Tájékoztató az üdülőingatlanok szemétszállításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy hagyja jóvá az üdülő ingatlanok hulladékgazdálkodásával kapcsolatos tájékoztatót.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 06. 30.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Nyíri Szmolár Eszter

« Vissza
Vissza a főmenübe