13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. március 31-i ülésére

Tárgy:   Települési Értéktár Albizottság beszámolója
Készítette:   Omiliákné Csikós Anikó
Előterjesztő:   Lehóczkiné Timár Irén egyéni választókerületi önkormányzati képviselő
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény és a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013 (IV.16) Korm. rendelet alapján létrehozta Települési Értéktár Albizottságát, döntött az értéktár működési szabályzatáról, valamint a bizottság tagjairól.
Az Albizottság a beszámoló készítéséig az alábbi helyi értékeket vette fel a Települési Értéktárba:
    Települési értékek nyilvántartása    
Ssz. Települési értéktár megnevezése Települési érték megnevezése Terület megnevezése Határozat száma
1 Gyomaendrőd Magyar Autosex Tyúkgalamb agrár- és élelmiszergazdaság 1/2014. (IV. 28) Gye. TÉB határozata
2 Gyomaendrőd Gyomaendrődi Sajt és Túrófesztivál turizmus és vendéglátás 2/2014. ( XII. 22.) Gye. TÉB határozata
3 Gyomaendrőd Papp Zsigmond hagyaték kulturális örökség 1/2015. (III. 3.)  Gye. TÉB határozata
4 Gyomaendrőd Kállai Ferenc hagyaték kulturális örökség 2/2015. (III. 3.) Gye. TÉB határozata
5 Gyomaendrőd Endrődi csizmadia és cipész hagyományok ipari és műszaki megoldások 3/2015. (III. 3. ) Gye. TÉB határozata
6 Gyomaendrőd Szent Antal kenyérsütőház kulturális örökség 4/2015. (III. 3.) Gye. TÉB határozata
7 Gyomaendrőd Endrőd népi vallási hagyományai és népszokásai kulturális örökség 5/2015. (III. 3.) Gye. TÉB határozata
8 Gyomaendrőd Erzsébet ligeti lombkorona tanösvény és kilátó épített környezet 1/2016 (III. 10.) Gye. TÉB határozata
 
A korábban felvett helyi értékek közül a Megyei Értéktárba felvételre javasoltuk az alábbi értékeket, melyekről döntés még nem született:
  • Magyar Autosex Tyúkgalamb
  • Kállai Ferenc hagyaték
  • Endrődi csizmadia és cipész hagyományok
  • Szent Antal kenyérsütőház épített kulturális örökség
Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy „A megyei közgyűlés munkaterve szerint áprilisban vagy májusban ül össze a Megyei Értéktár Bizottság, amikor felállításra kerülnek az Albizottságok. Az Albizottságok ezután ülhetnek össze, hogy az előző bizottsági ülés óta beterjesztett értékekről tárgyaljanak és döntsenek."
 
2015. április 28-án a Fenntartható Térségért Alapítvány megkereste Önkormányzatunkat, hogy 2015. május 23-25-én Békés-Dánfokon megrendezésre kerül a Körösök Völgye Fesztivál, melyre várják Gyomaendrőd Települési Értéktárának bemutatkozását is. A rendezvényen Dr. Szonda István a Települési Értéktár Bizottság tagja vett részt és mutatta be a helyi értékeket a rendelkezésre álló anyagok segítségével. Beszámolójában elmondta, hogy voltak szépen megtervezett bemutatkozások, szóróanyagok. Tapasztalata, hogy a legtöbb helyen civil szervezetek karolták fel a Települési Értéktárat. A fentiek tekintetében a Települési Értéktár Albizottság 2016. március 10-i ülésén megfogalmazta a jövőbeli bemutatkozás, reklámozások tekintetében, hogy az értéktárba felvett helyi értékeket célszerű volna kihúzhatós roll plakáton egyenként megjeleníteni, melyek állandóan kiállíthatóak lennének illetve könnyen szállíthatók egy-egy fesztiválra, rendezvényre. Ezen kívül szükség volna szórólapokra is. Ennek megvalósításához szükséges anyagi fedezet biztosítását kéri az Értéktár Bizottság az Önkormányzattól, tekintettel arra, hogy a bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített „a TÉB működésének anyagi fedezetét Gyomaendrőd Város Önkormányzata biztosítja".
Kérjük, hogy a felvetésről szíveskedjen a Képviselő-testület dönteni.
 
2016. év elején a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kereste meg a Helyi Értéktár Bizottságot azzal, hogy bemutassa saját tevékenységét illetve felkérje Bizottságunkat, hogy amennyiben Gyomaendrőd értéktárában szerepel kézműves alkotás, alkotó vagy hagyományos népi kézműves tevékenység, melyben Gyomaendrőd városa nagy hagyományokkal rendelkezik tájékoztassuk őket. Egyesületük gazdag kép és dokumentumanyaggal rendelkezik a Békés megyében működő népi kézművesekről alkotásokról, a településekhez köthető népi kézműves értékekről.
Megkeresésükre reagálva, az Endrődi csizmadia és cipész hagyományok, valamint Endrőd nép vallási hagyományai és népszokásai helyi értékekről tájékoztattuk.
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására, és a döntési javaslat elfogadására.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    A Bizottság javasolja a Tisztelt Képviselő-testületnek a beszámoló elfogadását, valamint javasolja támogatni a Bizottság kezdeményezését a reklámanyagok beszerzésére vonatkozóan.
 
Döntési javaslat

"Települési Értéktár Albizottság beszámolója "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Települési Értéktár Albizottság tevékenységéről szóló beszámolót.
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Bizottság kezdeményezését a reklámanyagok beszerzésére vonatkozóan, megvizsgálja a reklámanyagok beszerzésének költségvetési forrását.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe