32. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2016. március 31-i ülésére

Tárgy:   Üdülő ingatlanok szemétszállítása
Készítette:   Nyíri Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselőt-testület!
 
Gyomaendrőd turisztikai vonzereje nagymértékben az itt található - az országban egyedülálló - holtágrendszer természeti értékeinek köszönhető. Ezeknek az értékeknek a megőrzése, védelme, tisztaságának fenntartása közös feladatunk. Sajnos a hulladékkal kapcsolatos problémák itt is jelentkeznek, az országos, sőt európai szinten növekvő hulladék mennyiség az üdülő területeken is erőteljesen megmutatkozik.
 
A korábbi években a horgászegyesületek béreltek konténereket, melyeket a holtágakhoz vezető bekötő utak elején helyeztek el. Ez a megoldás csupán esztétikai szempontból volt kifogásolható, egyebekben jól működött, a hulladékok "megtalálták" a helyüket, elszállításra, ártalmatlanításra kerültek. Ez a gyakorlat sajnos a kevés és nehezen kezelhető anyagi fedezet miatt megszűnt, hulladék azonban továbbra is - és egyre nagyobb mennyiségben - keletkezik.

A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló 31/2013. (XI.29.) önkormányzati rendeletünk olyan belterületi üdülőhelyekre vonatkozóan szabályoz, ahol a közszolgáltatás teljes mértékben biztosítható. Szükséges lenne azonban azokra az üdülő területekre is kiterjeszteni a szabályozást, melyeket csökkentett mértékben, de be lehet vonni a közszolgáltatásba.

A város helyi építési szabályzatról szóló 9/2010. (II.26.) önkormányzati rendeletünk Üh jelű Hétvégi házas üdülőterületeket jelöl ki Gyomaendrőd közigazgatási határain belül. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bek. f) pont szerint az Önkormányzat rendeletében szabályozza az üdülő ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat. A 47. § (4) bekezdése szerint az üdülőként nyilvántartott ingatlannal rendelkező tulajdonosok esetében az éves hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj 50%-át kell megállapítani. Tehát el kell végezni ezeken a helyeken is a közszolgáltatást és meg kell állapítani a díjat, függetlenül attól, hogy kül-, vagy belterületi ingatlanról van-e szó.  Gyomaendrőd esetében azonban mérlegelni szükséges, hogy hol van olyan külterületi üdülőterület, ahol a teljes közszolgáltatás biztosítható? Mivel sajnos megfelelő úttal kiépített üdülőterület nincs külterületen, így további lehetőségeket szükséges vizsgálni. A közszolgáltatónk tud-e olyan szolgáltatásokat biztosítani, melyekkel megfelelő módón begyűjthető a külterületi üdülő ingatlanok hulladéka? Ha igen, akkor a díj fizetésre az ingatlantulajdonosok kötelezhetőek, a közszolgáltatási szerződés és a helyi rendelet ez irányú módosítását követően.
 
Lehetséges megoldások:
 
1. Szelektív konténerek + kommunális konténer kihelyezése.
 
Szelektív gyűjtésért ugyan díj nem kérhető, azonban a hulladékok szelektálását, a környezet megóvását lehet vele nagymértékben erősíteni, illetve a vegyes, kommunális hulladék mennyiségét csökkenteni. Ha a szelektív konténerek mellé egy max. 600 tonnáig terhelhető konténer is kihelyezésre kerül, akkor a szelektív gyűjtő járművel ez a konténer is beszállítható. Heti egyszeri szállítás és ártalmatlanítás költségeit szükséges vizsgálni, mely az adott hely ingatlantulajdonosaitól beszedhető.
 
2. Zsákos hulladék gyűjtés.
 
Az üdülő ingatlan tulajdonosok részére zsákok kerülnek kiosztásra, melynek gyártási, ill. hulladékkal telve heti egyszeri elszállítási és ártalmatlanítási költségei merülnek fel hulladékgazdálkodási díjként. A kiosztás lehetőségeit szükséges mérlegelni, valamint tudatosítani a kötelező igénybevételt.
 
(Ez a mai gyakorlatban működő rendszer fordítottja, jelenleg az üdülő ingatlan tulajdonosok vásárolhatnak zsákot, melyet maguk szállítanak be a hulladékudvarba, ott átvételre kerül, az ártalmatlanításról intézkednek. Ez a megoldás, mivel nem kötelező erejű, így sajnos nem jelent megoldást a problémára.)
 
3. Vegyes gyűjtő konténer kihelyezése
 
Nagyobb kapacitású vegyes kommunális hulladék gyűjtésére alkalmas konténer kihelyezése az üdülő területekhez vezető utak elejére (korábbi gyakorlat szerint). Elszállítása hetente egyszer történhet a nyári szezon ideje alatt.
 
  
Amennyiben további, kivitelezhető és költséghatékony javaslat felmerül, úgy annak szakmai kidolgozását a Közszolgáltató elvégzi. A helyzetet minél előbb - az üdülő szezon kezdete előtt - szükséges megoldani. Sok lakossági panasz, illetve egyéb bejelentés érkezik az illegális szemét lerakásokról, mely a nyári szezonban megsokszorozódik.
 
Mindannyiunk érdeke - önkormányzatunké éppúgy, mint a lakosságé - a természetünk megóvása, nemcsak a hulladék begyűjtésével, hanem annak keletkezésével, megelőzésével kapcsolatban is.

Döntéshozói vélemények

Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság   A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy vegye tudomásul az üdülő ingatlanok hulladékgyűjtésével, elszállításával kapcsolatos tájékoztatót. Kérje fel a Közszolgáltatót, hogy a Városüzemeltetési Osztállyal együttműködve mindhárom javasolt megoldás szakmai kidolgozását a 2016. májusi Képviselő-testületi ülésre terjessze elő.
 
Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Bizottság javasolja a Képviselő-testületnek, hogy vegye tudomásul az üdülő ingatlanok hulladékgyűjtésével, elszállításával kapcsolatos tájékoztatót. Kérje fel a Közszolgáltatót, hogy a Városüzemeltetési Osztállyal együttműködve mindhárom javasolt megoldás szakmai kidolgozását a 2016. májusi Képviselő-testületi ülésre terjessze elő.
 
Döntési javaslat

"Üdülő ingatlanok szemétszállítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi az üdülő ingatlanok hulladékgyűjtésével, elszállításával kapcsolatos tájékoztatót. Felkéri a Közszolgáltatót, hogy a Városüzemeltetési Osztállyal együttműködve mindhárom javasolt megoldás szakmai kidolgozását a 2016. májusi Képviselő-testületi ülésre terjessze elő.


Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 03. 31.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Nyíri Szmolár Eszter

« Vissza
Vissza a főmenübe