13. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság
2016. június 21-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a 2016. I. félévében benyújtott pályázatokról
Készítette:   Kürtiné Erdősi Klára, Petényi Roland
Előterjesztő:   Toldi Balázs polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az idei év eleje óta sorra jelentek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati felhívásai. Az egyes pályázati konstrukciók keretében benyújtandó valamennyi projektötletet az Osztály a Képviselő-testület 2016. évi soros üléseire terjesztette elő.
Év eleje óta az alábbi támogatási kérelmek kerültek előkészítésre és benyújtásra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében:
 
TOP-1.1.1-15: A Gyomaendrődi Ipari Park infrastrukturális fejlesztése
Projekt összköltsége: 469 402 413 Ft
Projektötlet: A projekt célja a Gyomaendrődi Ipari Park bővítésének érdekében a jelenleg megközelíthetetlen 14 hektáros önkormányzati terület bekötésének megvalósítása. A területet az Önkormányzat egy közel 1057 méter hosszú bekötőút segítségével a jelenleg teljes kapacitás kihasználással működő ipari park központi terével kötné össze. Az újonnan bevont terület 11 kisebb, körülbelül 1 hektáros területre kerül felosztásra, ezen felül a projekt keretében valósul meg az új területek közművesítése: közvilágítás, ivóvíz ellátás, csapadékvíz és szennyvíz-elvezetés.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-1.2.1-15 Fűzfás-zugi holtág turisztikai fejlesztése
Projekt összköltsége: 232 822 059 Ft
Projektötlet: A pályázat célja a gyomaendrődi fűzfás-zugi holtág turisztikai fejlesztése, melynek keretében stéggel ellátott horgászházak építésére, sólyapálya kialakítására, útépítésre (a 46-os sz. úttól a Halász utcáig a gáton vezetve 800 méter murvás út, innen a tervezett parkolóig 300 m aszfalt burkolatú út), parkolóhelyek kialakítására, közművesítésre, valamint partrendezésre kerülne sor.
Pályázat státusza: Hiánypótlás alatt
 
TOP-1.1.3-15 Piackorszerűsítés Gyomaendrődön – a helyi gazdaságfejlesztési megoldás
Projekt összköltsége: 58 568 226 Ft
Projektötlet: A helyi termékek piacra jutásának elősegítése érdekében szeretnénk megvalósítani jelen beruházást, melynek keretében a piaci kültéri elárusítóhelyek infrastrukturális fejlesztésére kerülne sor.
A helyi piac fontos intézménye a helyi gazdaságnak, hiszen a termelők és kiskereskedők fóruma a vásárlókkal való találkozásra. Egy jól működő piac nemcsak a helyben termelt áruk piacra jutását segíti, de a helyi közösség életében is meghatározó szerepe van. A helyi termékek értékesítésének megkönnyítése segítheti a gazdálkodóvá válást is, hiszen ha könnyebb piacra juttatni a megtermelt árut többen választhatják ezt az utat a megélhetésre, ami közel áll a környék mezőgazdasági profiljához.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-1.4.1-15 A gyermekellátási szolgáltatások minőségének fejlesztése a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda feladatellátási helyein
Projekt összköltsége: 194 270 131 Ft
Projektötlet: A projekt célja az óvodai feladatellátási helyek infrastruktúra- és eszközfejlesztésének támogatása és annak fenntartása, a minőségi nevelés megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítása érdekében. A Százszorszép Óvoda bővítése és átalakítása során sor kerülne intézményvezetői iroda, óvodatitkári iroda, a nevelői szoba, felnőtt öltöző, a mosó- vasaló, tisztítószer tároló, tálaló (melegítő) konyha, korszerű logopédiai- és fejlesztő szoba, egy 82 m2-es tornaszoba, orvosi szoba kialakítására. Csemetekert Óvodában bővítéssel kerül kialakításra egy 62,90 m2 nagyságú tornaszoba, szertárral. A bővítés okán új és egyben akadálymentes bejárat kerül kialakításra a meglévő épületbe.
Mindkét feladatellátási helyen sor kerül energetikahatékonysági intézkedésekre: fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró cserére.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-2.1.2-15 Gyomaendrőd gyomai városrész központjának rehabilitációja
Projekt összköltsége: 499 057 540 Ft
Projektötlet: A projekt célja a Szabadság tér alkalmassá tétele nagyobb rendezvények, jelentősebb közösségi események lebonyolítására, melyek vonzáskörzete túlterjed a közvetlen közelben lévő lakóterületeken. A fejlesztés érintené a buszpályaudvart, a Fő út egy részét, a Szabadság teret és a Hősök útját.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-2.1.2-15 Gyomaendrőd endrődi városrész központjának rehabilitációja
Projekt összköltsége: 199 570 365 Ft
Projektötlet: A projekt keretében a Hősök tere rehabilitációjára, valamint a piactér fejlesztésére kerülne sor. A terület felújításának célja egy, a városrész számára pihenést, rekreációs lehetőséget biztosító korszerű városi park létrehozása.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-2.1.3-15: Belterületi vízrendezés IX. ütem Gyomaendrődön
Projekt összköltsége: 243 516 472 Ft
Projektötlet: A projektben a Belvíz IX. ütem megvalósítására, csapadékvíz elvezetésre kerülne sor, melynek keretei között az alábbi csatornák rendezése történne meg:
2 jelű öblözet csatornái: Kenderáztató utca, Apponyi utca, Sugár utca, Selyem út, Toronyi utca
6 jelű öblözet csatornái: Táncsics utca, Vadász utca, Bányász utca
7/1 jelű öblözet csatornái: Selyem út, Sugár utca és Toronyi utca, míg a 7/2 jelű öblözet csatornái: Fő út, Kárász utca, Táncsics utca, Dankó utca és Körös utca
9 jelű öblözet: Szt. István utca, Bethlen utca és Szélső utca
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-3.1.1-15 Közlekedésbiztonsági kerékpárút építése Gyomaendrődön, a Kodály Zoltán utca és a Hídfő utca között, valamint kerékpáros nyomvonal kialakítása a Selyem úton
A projekt összköltsége: 206 359 266 Ft
Projektötlet: A projekt keretében 1006 fm hosszan épülne kerékpárút, mely a Kodály Zoltán utcánál csatlakozik a meglévő kerékpárúthoz. A tervezett kerékpársáv a Selyem úton kerül kijelölésre mindkét oldalon, összesen 6800 m hosszon.
A fejlesztés megvalósításával bővül településünkön a kiépített közlekedésbiztonsági kerékpárút hálózat hossza, a legforgalmasabb utak biztonságosan kerékpározhatóvá válnak.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-3.2.1-15 Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal komplex energetikai felújítása
A projekt összköltsége: nincs végleges adat
Projektötlet: A projekt keretében a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal komplex energetikai felújítására, az épület hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és az épület villamos energia ellátásának megújuló energiával történő kiváltására kerülne sor.
Pályázat státusza: előkészítés alatt, benyújtási határidő 2016. június 30.
 
TOP-3.2.1-15 Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola komplex energetikai felújítása
A projekt összköltsége: nincs végleges adat
Projektötlet: A projekt keretében a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola komplex energetikai felújítására, az épület hőszigetelésére, nyílászáróinak cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és az épület villamos energia ellátásának megújuló energiával történő kiváltására kerülne sor
Pályázat státusza: előkészítés alatt, benyújtási határidő 2016. június 30.
 
TOP-3.2.2-15 Napelempark megépítése Gyomaendrőd Város Önkormányzata intézményrendszerének villamos energia ellátás biztosítására
A projekt összköltsége: nincs végleges adat
Projektötlet: napelempark építésére kerülne sor az Önkormányzat intézményrendszerének villamos energiával történő ellátása érdekében.
Az alábbi intézmények kerülnek bevonásra a projektbe:
I. Térségi Szociális Gondozási Központ Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya központi konyha (5500 Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5.)
II. Varga Lajos Sportcsarnok (5500 Gyomaendrőd, Szabadság tér
III. Gyomai központi orvosi rendelő (5500 Gyomaendrőd, Dr. Pikó Béla u. 3.)
IV. Endrődi központi orvosi rendelő (5500 Gyomaendrőd, Fő út 3.)
V. Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola
székhely: 5500 Gyomaendrőd, Fő út 181.,
VI. telephely: 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 45.
VII. Kállai Ferenc Kulturális Központ (5500 Gyomaendrőd, Kossuth u.9.)
VIII. Szent Antal Népház (5502 Gyomaendrőd, Blaha L. u. 21.
IX. Gyomaendrődi Liget Fürdő Nonprofit Kft. (5500 Gyomaendrőd, Erzsébet liget 2.)
Pályázat státusza: előkészítés alatt, benyújtási határidő 2016.júniuis 30.
 
TOP-4.1.1-15 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Gyomaendrőd endrődi településrészén
Projekt összköltsége: 60 000 000 Ft
Projektötlet: A projekt keretében sor kerülne a Fő út 3. sz. alatti orvosi rendelő felújítására, valamint bővítésére. A fejlesztés részeként 3 háziorvosi rendelő, 2 fogorvosi rendelő, a várók, valamint a további kiszolgáló helyiségek, személyes megbeszélést biztosító helyiségek kialakítására, a teljes épület külső hőszigetelésére, valamint komplex akadálymentesítésére kerülne sor.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-4.1.1-15 Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Gyomaendrőd gyomai településrészén
Projekt összköltsége: 59 038 298 Ft
A projekt keretében a Dr. Pikó Béla utca 3. sz. alatti orvosi rendelő és a védőnői szolgálat felújítására, valamint a kapcsolódó eszközbeszerzésre kerül sor.
A fejlesztés részeként 2 felnőtt háziorvosi rendelő, 1 gyermek háziorvosi rendelő, a várók, valamint a további kiszolgáló helyiségek, a személyes megbeszélést biztosító helyiségek, kialakítására és a védőnői szolgálat felújítására és korszerűsítésére kerülne sor.
A fejlesztés részeként megvalósul az épület hőszigetelése, a komplex akadálymentesítés, valamint udvarrendezés.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
TOP-4.2.1-15 Szociális alapszolgáltatások fejlesztése a Térségi Szociális Gondozási Központban
Projekt összköltsége: 61 626 023 Ft
Projektötlet: A projekt keretében a Blaha L. u. 2-6. szám alatti nappali ellátást, étkeztetést, házi segítségnyújtást biztosító gondozó egység felújítására, modernizálására kerülne sor. A fejlesztés magába foglalja az épület infrastrukturális fejlesztését, személygépkocsi beszerzést, garázs kialakítását, továbbá tárgyi eszközök fejlesztését és beszerzését. A projekt a Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás, mint fenntartó, nevében került benyújtásra.
Pályázat státusza: jogosult, döntésre felterjesztve
 
A Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás, mint fenntartó nevében, a VP-6-7.4.1.1-16 Öregszőlő településképének javítása, középület korszerűsítés címmel került benyújtásra támogatási kérelem a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése című pályázati konstrukció keretében a Kondorosi u. 1. szám alatti Szent Imre Idősek Otthona és 3. számú Nappali Klub fejlesztése érdekében.
A beruházás összes költsége 31.960.270 Ft, a megvalósításhoz az összeg 15 %-áig önerő biztosítására van szükség. Támogatás elnyerése esetén, mivel a fejlesztés eredménye Gyomaendrőd területén realizálódik, így a szükséges önerő összegét Gyomaendrőd Város Önkormányzata biztosítja. Az önerő, azaz 4.794.040 Ft Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2016. évi költségvetési rendelete 8. melléklet 77. sor TOP és egyéb pályázati saját erő keret terhére került betervezésre.
A pályázat előkészítését és a támogatási kérelem benyújtását a Térségi Szociális Gondozási Központ Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya gazdasági vezetője és a Településfejlesztési osztály közösen végezte.
 
A Településfejlesztési Osztály munkatársai közreműködtek a Csárdaszállás és Hunya települések által benyújtott TOP pályázatok előkészítésében, összeállítottuk és benyújtottuk az alábbi támogatási kérelmeket:
TOP-1.4.1-15 Az óvodai nevelés feltételeinek minőségi fejlesztése a Csárdaszállási Napraforgó Óvodában
TOP-3.1.1-15 A Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Mezőberény önálló kerékpárút Csárdaszállás közigazgatási területére eső szakaszának megépítése
TOP-4.2.1-15 Szociális étkeztetéshez kapcsolódó konyha fejlesztése Hunyán
 
ANemzeti Fejlesztési Minisztérium által hirdetett Kerékpárosbarát település 2016. cím elnyerése érdekében pályázatot nyújtottunk be a Kerékpáros Magyarország Szövetséghez. Az elbírálás megtörtént, az értesítés alapján idén is címbirtokosok lettünk.
 
2016 februárjában pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alap 2016. évi „Egyéb támogatások" előirányzat terhére, „A magyar kultúráért és oktatásért"című pályázati felhívásra "Határok nélkül magyarul" Kárpát-medencei Néptánc és Népzenei Találkozó" megrendezése érdekében. A projekt keretében az idei évben 18. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Halfőző Verseny keretei került volna megrendezésre hagyományőrző, magyarságtudatot erősítő programunk. A program keretében Nagyenyed, Vrutky és Bihardiószeg gyermek népművészeti csoportjait, illetve a helyi tradicionális kézművesek terveztük meghívni, hogy bemutathassák munkásságukat.
A pályázat elbírálása megtörtént, a projekt forráshiány miatt nem részesült támogatásban.
Támogatási kérelmet nyújtottunk be a Kubinyi Ágoston Program pályázati kiírására „Az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény enteriőr kiállításának megújítása és ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás kidolgozása" címmel.
A projekt keretében a tájház enteriőr kiállításának megújítására, állagvédelmére, restaurálására, múzeumpedagógiai foglalkozás kidolgozására, valamint halászati kiállítási anyag megvásárlására és összeállítására kerülne sor. Az igényelt támogatás 4 000 000 Ft.
A pályázat elbírálása folyamatban van.
 
2016. június 2-án benyújtásra került az Önkormányzati fejlesztések 2016. című támogatási kérelem. A pályázat keretében a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola Fő úti telephelyén sportudvar kialakítására nyújtottunk be projektjavaslatot, valamint út és járdaépítésre Gyomaendrődön.
A pályázat költségvetése az alábbiak szerint alakul:
Bruttó összköltség:
58.649.578Ft
Elnyerhető összes támogatás:  
49.852.140 Ft
Önkormányzati saját erő:
8.797.438 Ft
A pályázat elbírálása folyamatban van.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság    A Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottság a beszámoló elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.
 
Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság    A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a beszámoló elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.
 
Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság    Az Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottság a beszámoló elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a 2016. I. félévében benyújtott pályázatokról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ÁLTALÁNOS ÜGYEK
A Városfenntartó, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2016. év I. félévi pályázatokról szóló beszámolót megismerte, annak tartalmát elfogadja.
Határidők, felelősök:

Határidő: 2016. 06. 29.
Felelős: Toldi Balázs
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe